Historien om Commodore 64
Commodore 64 är tveklöst den mest framgångsrika hemdatorn från 80-talet. Jämfört med dåtidens konkurrenter låg den steget före både på grafik- och ljudsidan, något som sammantaget gjorde den till en ytterst lämpad plattform för dataspel. Och det var just spelen som fick Commodore 64 att på kort tid bli så populär.En annan förklaring till Commodore 64:ans framgångar är den så kallade demoscenen där unga, begåvade programmerare fick visa upp sina kunskaper i form av grafik- och ljuddemos.
Föregångaren hette Vic 20 och var förpackad i ett snarlikt chassi, men kom inte i närheten av samma popularitet som storebror Commodore 64. Som namnet antyder hade den sistnämnda hela 64 kilobyte i arbetsminne, betydligt mer än vad konkurrenterna kunde erbjuda. I början av 80-talet var ram-minne fortfarande mycket dyrt, men Commodore-chefen Jack Tramiel förutspådde att priserna var på väg nedåt, vilket skulle göra Commodore 64 till en riktig vinstmaskin för företaget.
I början av 1982 tillverkades de första prototyperna av Commodore 64. När den började säljas i butik i USA i augusti samma år hamnade slutpriset på 595 dollar, vilket redan det var ytterst konkurrenskraftigt. Datorn ställdes mot konkurrenter som Amstrad CPC, Texas Instruments TI-99/4A, Atari 800, Apple II och Sinclair ZX Spectrum men blev snabbt så populär att Commodore kunde pressa priset så att datorn blev ännu mer attraktiv. Och det tog inte lång tid innan Commodore helt dominerade marknaden för hemdatorer, en position man skulle behålla under många år framöver.
Commodore 64 blev en riktig långkörare. Ett antal olika modeller tillverkades mellan 1982 och 1994 och i runda tal 10 000 program har utvecklats för maskinen. Förutom grundmodellen Commodore 64 kan nämnas den portabla modellen SX-64. Den har en inbyggd, 5-tums färgskärm och diskettstation. En annan variant är Commodore 128, med vissa tekniska förbättringar, som kunde köras i ett C64-läge, vilket gjorde den fullt kompatibel med all mjukvara som redan fanns tillgänglig för Commodore 64.

Slutligen släpptes modellen Commodore 64C, som var identisk med Commodore 64 bortsett från ett helt nytt chassi som påminner mer om Commodore 128. En modell som också bör nämnas, men som aldrig släpptes på marknaden, är den mer avancerade modellen Commodore 65 som dock inte kom längre än till prototypstadiet.
Läs också: Polsk bilmek sköter sin verksamhet på en 25 år gammal – och dammig – Commodore 64
Den ovan nämnda demoscenen bidrog till att Commodore 64 nådde sin stora popularitet. Faktum är att det än i dag skapas nya “demon” till datorn. Det behöver kanske inte sägas att demoprogrammerarna inte använde sig av den inbyggda Basic 2.0-tolken i Commodore 64 – som faktiskt var föråldrad redan när datorn släpptes. I stället är det betydligt mer avancerad maskinkodsprogrammering som gällde. En rolig detalj är att Basic till Commodore 64 faktiskt utvecklades av Microsoft.
Så kopplar du upp din gamla Commodore 64 i dag
David Almer är lärare och en av Sveriges stora Commodore-entusiaster. Hans garderober är fyllda med i stort sett varje maskin Atari och Commodore släppt genom åren, men det är främst klassiska Commodore 64 – och bärbara modellen SX-64 – han har igång.Trots att han helst bara kör äkta hårdvara erkänner han att det i vissa lägen är bättre med modernare teknik.

– Jag kör gärna en äkta C64 i alla lägen, eftersom hårdvaran faktiskt inte alltid går att emulera korrekt. Men det är bökigt att hålla på med diskettenheter och bandstationer, lagringsmedia från 80- och 90-talet har sedan länge börjat självförstöras och det är hög tid att rädda det man vill ha kvar till sd-kort eller flashminne. Det finns ett antal moderna produkter för enklare och säkrare inmatning och lagring, säger David Almer.
Lätt koppla via komposit
Om vi börjar med skärmen går det utmärkt att koppla en C64 till dagens tv-apparater via kompositingången. Det du behöver är en 5-pols din-kabel med 4 rca-kontakter i andra änden, då har du bild i en kontakt – oftast gul – och stereoljudet i två andra – oftast röd och vit. Kabeln är förhållandevis vanlig i elektronikkedjor och det går även att beställa specialkablage från retrosajter för finsmakaren. Kan du dessutom hitta en platt 4:3-skärm är det såklart att föredra.
– När det gäller inmatningen finns det lite olika varianter beroende på hur mycket pengar som du vill spendera och hur diskettenheten ska emuleras, säger David Almer.
Läs också: Så blåser du liv i Commodore 64
– Det bästa alternativet tycker jag är 1541 Ultimate II, en cartridge som placeras i expansionsporten och som emulerar två diskettenheter samt innehåller mängder av andra finesser, bland annat flera kända freezers, till exempel Action Replay eller The Final Cartridge III, som kunde pausa en dator i sitt läge och låta användare få tillgång till hela minnesdumpen och maskinspråksmonitorn.
En tidigare variant heter MMC64, men tillverkas inte längre. Dess begränsning är att den endast hanterar enfilsmjukvara, och därmed är de flesta diskspel uteslutna. MMC64 skeppades också som ett naket kretskort medan nyare produkter är snyggt skyddade inuti en cartridge.
Du registrerar dig för 1541 Ultimate II på tillverkarens webbplats – först när tillräckligt många gjort det börjar man producera en ny serie.

Easy Flash är ett slags cartridge du själv kan bränna och som din C64 därefter kan läsa och köra – precis som en vanlig cartridge, men med mycket mer utrymme.
Emulerar diskettenheten
Ytterligare en populär produkt är SD2IEC som också emulerar en 1541-diskettenhet. Den innehåller inte särskilt många funktioner förutom det, och har även begränsningar som gör att den inte beter sig exakt som en äkta diskettenhet, som ju i Commodores fall har egen processor och minne, och därmed går bet på de flesta demos och vissa enstaka diskspel. För den som bara vill spendera några hundralappar och mest spelar spel är den dock ett billigt alternativ.– 1541 Ultimate II är i dagsläget bäst på att emulera diskettenheten 1541 korrekt. Enda nackdelen är att den inte går att köpa rakt av. Du måste först registrera intresse på sajten och därefter tillverkas en ny serie först när tillräckligt många gjort likadant, säger David Almer.

Vaknade igen runt 2007
C64-scenen levde kvar en tid efter det att företaget Commodore gick i konkurs 1994, men vid millennieskiftet fanns inte många aktiva entusiaster kvar. Det hände dock något oväntat kring år 2007 – allt fler började hitta tillbaka till sina gamla maskiner, och nuförtiden växer C64-scenen för varje år som går. Det släpps både ett hundratal demos och till och med cirka tjugo speltitlar – även kommersiella – varje år till Commodore 64, hur märkligt det än kan låta.
Commodore 64 gör comeback – här är The 64
Det har gått över 20 år sedan den sista Commodore 64:an lämnade fabriken, men nu gör den legendariska datorn comeback. The 64 är en inofficiell nyversion av världens genom tiderna bäst säljande dator och släpps både i originalutförande och som handhållen spelkonsol.Brittiska Retro Games vill finansiera datorn via Indiegogo och har på kort tid dragit in drygt 30 000 av målet på 150 000 dollar.
Läs också: 128 GB på en gammal floppydisk? Jodå, med lite kreativitet så funkar det.
På ytan ser desktopvarianten av The 64 ut att vara snarlik originalet, förutom nymodernigheter som hdmi-port och usb-uttag. Det är i övrigt tyst om hårdvaran, men utvecklarna säger att de ”pricksäkert återskapat den klassiska Commodore 64”.

Datorn kan ladda spel via sd-kort eller specialbyggda kassetter som har en kapacitet på minst 512MB. Retro Games lovar också att så småningom släppa en adapter för att kunna köra originalkassetter från C64. De ”hoppas” även kunna bygga in stöd för originaltillbehör.
Läs också: En Raspberry Pi Zero i en Game Boy blir den coolaste retro-spelkonsolen vi sett
Konsolerna kommer att levereras med både klassiska C64-spel och ett antal nya titlar – det finns trots allt gott om entusiaster som fortfarande utvecklar spel för datorn. Vilka som ingår kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle.

Den fullstora datorn kostar 150 dollar att förköpa på Indiegogo, medan handhållna The 64SX ligger på 170 dollar. The 64 ska vara färdig för leverans i december, och den handhållna datorn beräknas vara klar i april nästa år.

Processor: MOS 6510, 0,98 MHz eller 1,02 MHz
Romminne: 20 kilobyte
Ramminne: 64 kilobyte
Operativsystem: Basic V2
Romminne: 20 kilobyte
Ramminne: 64 kilobyte
Operativsystem: Basic V2