Designen plus en ovanligt funktionsrik kamera, är det mest intressanta med Honors flaggskepp. Men det innehåller också en del kompromisser och störande detaljer.
Honor presenterade sina nya toppmobiler i våras, men det tog några månader av osäkerhet innan de till slut dök upp i Sverige. En och en har vi fått in dem för test. Sist ut är det verkliga flaggskeppet i serien, Honor 20 Pro.
Den är mer välutrustad med minne och batteri än Honor 20, som vi testade för ett par veckor sedan, och har extra funktioner i kameran. Den har också lite större mått, väger några gram extra och har ett högre pris: mellan ungefär 7 000 och 8 000 kronor i svenska butiker i skrivande stund.
Det är fortfarande inte hutlöst dyrt, men det kan definitivt få många att tänka till, speciellt som Honor 20 bara kostar runt 5 000 kronor. Men rekommenderat pris från Honor är 6 500 kronor för Pro, så vi hoppas att den snart börjar säljas för det i en och annan butik. Honor 20 Pro.
Lite nytt, mycket bekant
På många punkter är Honor 20 Pro annars identisk med Honor 20. De har samma handvänliga utformning – med lätt avrundad glasbaksida och samma karakteristiska, nästan heltäckande, skärm med kamerahål uppe i ena hörnet. Designen på Honor 20 Pro sticker förutom kamerahålet inte direkt ut, om det inte vore för färgen.
Den vi hittar i svenska butiker heter Phantom Blue och har en stilig toning från nästan svart i kanterna till en grönblå ton i mitten. Det finns även en med namnet Phantom Black. Den är inte riktigt svart, men istället för att tona till blått i mitten övergår den till en mörkt lila. De är bägge riktigt snygga, måste vi säga.
Skärmen har god ljusstyrka, snygga färger och duglig upplösning på 1080p, om än lite blek kontrast i mörka partier. De har samma välljudande monohögtalare i botten, och samma väl godkända men inte fantastiska ljuskvalitet i hörlurar, via bluetooth och vid samtal. Inte heller här får vi fingeravtrycksläsare i skärmen utan Honor har valt en taktil läsare inbyggd i en extra stor på-knapp på sidan. Den fungerar pålitligt trots sin lilla yta, men placeringen gör den olika lätt att använda om du är höger- eller vänsterhänt. Phantom Blue som mest är grön och Phantom Black som mest är lila. Telefonerna har solida prestanda för både surf, appar, jobb och spel tack vare Kirin 980-kretsen. Den ligger kanske några procent efter de ledande konkurrenterna just nu, men det är försumbart – du lär inte hitta sysslor på en mobil där du behöver mer kraft än så här.
I Honor 20 Pro får du dock extra ram-minne: 8 GB mot 6 GB i Honor 20. Du får även dubbelt så mycket lagring: 256 GB mot 128 GB i Honor 20. Det kan möjligen vara avgörande för vissa användare, eftersom ingen av lurarna har plats för extra minneskort.
Fyra kameror baktill
Honor 20 Pro har en stor och en liten skillnad till jämfört med Honor 20. Den stora sitter i kameran, som kompletterats med det vi tycker saknas i Honor 20 – dels en telefotolins för optisk zoom, dels optisk bildstabilisator på huvudkameran. Kameran har också kompletterats med laserguidad autofokus som snabbar upp det hela i vissa situationer. Även zoomen som har 3x optisk förstoring har optisk stabilisator, vilket ger trevligt stadig bild och möjlighet att fortsätta zooma in digitalt en bra bit utan att det blir för darrigt.
Huvudkameran är även här byggd på Sonys erkänt bra 48-megapixelsensor IMX586, men har försetts med annan optik, framför allt en ovanligt stor bländaröppning på f/1,4, som släpper in extra mycket ljus. Det märks främst vid foto i mörker, där den presterar nästan lika bra som de ledande kamerorna i Samsungs flaggskepp och Huawei P30 Pro. Det är samma brutala upplyftning av mörka miljöer… fast med lite brusigare och flammigare resultat. Det är inte alltid när det står “triple” eller “quad” om mobilkameror som vi tycker det stämmer. Men här gör det det, med fyra riktiga kameror att växla mellan. Tyvärr bara två riktigt bra, en godkänd, och en kass. Men det är de viktigaste som är bra och den minst viktiga som är dålig. Honor 20 hade en extra sensor bara för djupseende, men det har inte Pro-modellen, så antagligen gör zoomlinsen det jobbet. Och det gör den i så fall med bravur, för bokeh-effekt och olika skärpedjupstrixande i fotoappens porträttläge fungerar pålitligt och ger ett snyggt resultat.
Slutligen har Honor 20 Pro samma två extra kameror som Honor 20. För det första en fullt fungerande vidvinkellins som tar snygga landskapsbilder, men som inte levererar samma stuns i färgerna som huvudkameran. För det andra en separat sensor för makrofoto som vi hade klarat oss utan, då den varken kommer särskilt nära sina motiv eller ger ett särskilt lyckat resultat.
Bättre batteritid, men inte bäst
Den lilla skillnaden är att Honor 20 Pro försetts med ett aningen större batteri. 4 000 mAh istället för 3 750 mAh i Honor 20. Det gör ingen enorm skillnad, utan ger en ökning i batteritid på ett fåtal procent. Det är inget som är avgörande för omdömet. Bägge lurarna ligger lite efter de bästa flaggskeppen på den punkten just nu, men är heller inte oacceptabelt dåliga.
Det är samma gränssnitt och såvitt vi kan se mer eller mindre samma app-situation som i Honor 20. Det innebär Android 9 med funktionsrika men bitvis överambitiösa och småröriga gränssnittet Magic ovanpå. Därtill får du en hel drös extra appar som vi hade klarat oss utan, inklusive flera förladdade tredjepartsappar som vi vill avinstallera direkt.
Är du van vid Huawei- eller Honor-mobiler sedan tidigare är det samma stil som alltid. Magic är i stort sett Huaweis MIUI med eget namn, men kan kanske komma att utvecklas till att få en egen stil och annat upplägg i framtiden. Fingeravtrycksläsaren sitter på sidan. Det har både för- och nackdelar. Om inte både Honor och Huawei lämnar Android helt, vill säga. Det är fortfarande inte säkert hur det går med kommande modeller från Huawei och dotterbolaget Honor. Det är inget som du som potentiell köpare behöver oroa dig för dock. Befintliga modeller kommer att få behålla tillgången till Googles tjänster och uppdateringar, så en Honor 20 Pro är inte ett otryggt köp.
Omdöme
Ett särskilt inspirerat köp är det dock inte. Förutom designen och en för det mesta (men inte alltid) riktigt bra kamera är det inte mycket som talar för den. Andra flaggskepp till jämförbart pris kan stoltsera med dold fingeravtrycksläsare, vissa med trådlös laddning, en och annan med vattentålighet och nästan alla med bättre batteritid. Det gör att Honor 20 Pro, trots att den rent allmänt inte är dålig, inte får en solklar rekommendation.
Produktnamn: Honor 20 Pro (YAL-AL10) Testad: September 2019 Tillverkare: Honor Systemkrets: Hisilicon Kirin 980 Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz Grafik: Mali-G76 MP10 Minne: 8 GB Lagring: 256 GB Bildskärm: 6,26 tum ips, 1080×2340 bildpunkter Kameror: 48 MP + 16 MP vidvinkel + 8 MP telefoto + 2 MP makro med led bak, 32 MP fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ir Operativsystem: Android 9 med Magic 2.1 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby) Batteri: 4 000 mAh, 9h 10min webvideo (wifi, hög ljusstyrka), 13h 20min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 24 h samtal (3g) Storlek: 15,5 x 7,4 x 0,85 cm Vikt: 182 gram Rek. pris: 6 500 kronor Pris: Från 6 914 kronor hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Bechmark: 287 111 poäng Geekbench 4: 9 788 poäng 3dmark Ice Storm Unlimited: 39 135 poäng 3dmark Sling Shot Extreme: 3 987 poäng Bra byggkvalitet och rolig design Goda prestanda Bättre, mer komplett kamera Kameran fortfarande väldigt ojämn Rörigt gränssnitt och bloatware Batteritid kunde vara bättre