Nya Audi A3: Ett intressant premiumalternativ i golfklassen
Inget ont om den nu pensionerade generationen A3-modellen som visades upp redan 2012, men den nya A3:an är välkommen och känns helrätt på många sätt.
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Brett utbud av motoralternativ
Snygg design
Avancerade förarhjälpmedel samt tjänster via uppkoppling
Fina köregenskaper
Nackdelar
Priset drar iväg om du vill ha en fullutrustad version
Lådan kan upplevas som något ryckig (i Dynamic-läget)
De smidiga funktions/touch-reglagen på mittkonsolen är bortrationaliserade
En del däck- och vägljud läcker in i kupén
Omdöme
Nya Audi A3 Sportback lever upp till våra förväntningar och är ett lysande exempel på ett sportigt koncept där teknik i form av förarhjälpmedel samt uppkoppling och alla de tjänster som omfattas förenas med körglädje och effektivitet. Designen är i våra ögon mycket lyckad och förmedlar en mer ungdomlig kraft än tidigare. Något som kommer behövas i det kanske mest konkurrensutsatta segmentet av dem alla.
A3 Sportback kommer med ett motorprogram som utöver de konventionella TDI- och TFSI-motorerna även omfattar mildhybrider, laddhybrider samt gasdrift (g-tron). Just testbilens fullständiga modellbeteckning lyder 35 TDI 150 HK Proline Advanced vilket kan översättas till en 2.0 liters 4-cylindrig turbodiesel på 150 hk, en motor som passar ekipaget förträffligt, framför allt i kombination med den sjustegade dubbelkopplingslådan.0-100 km/h avklaras på 8,4 sekunder och toppfarten är 224 km/h. Grundpriset för versionen ligger på 339 500 kronor, med testbilens tillval inräknad blir det betydligt dyrare – 486 900 kronor!
Snyggare än någonsin
Formmässigt har det hänt en hel del, och det till det bättre. Linjerna är skarpare och modellen har onekligen en mer aggressiv framtoning. Den feta Single frame-grillen och stora markerade luftintag förstärker intrycken den sportiga karaktären och de digitala Matrix LED-strålkastarna med 15 ljusdioder skapar en läcker ljussignatur.
Men det är inne i kupén den stora förändringen skett och även här är de utdragna, kantiga linjerna ett genomgående tema. De karakteristiska luftventilerna runda är historia och numera istället smakfullt integrerade i den böljande panelen. Stolarna är skönt stoppade och ger bra stöd även åt låren. Bak åker två personer bekvämt med fullgott benutrymme. Även bagagerummet lär vara tillräckligt för de flesta vardagsbehoven och sväljer 380 liter och 1200 liter med baksätet nedfällt (40/20/40).
Mmi i världsklass
Nya Audi A3 kommer som standard med helt digital instrumentering och presenterat på en 10,25 tum stor skärm. Som tillval går det givetvis även att utrusta bilen med tillverkarens mer anpassningsbara ”virtual cockpit” med en ännu större skärm (12,3 tum) och flera olika vyer att välja mellan.Kompatibel med Android Auto samt Apple Carplay. Centralt placerad finns en 10,1-tums touchskärm med tillverkarens senaste mmi som vi bekantat oss med tidigare i Audis övriga modellserier, och som utan tvekan är ett av de mest kompetenta och anpassningsbara systemen just nu. Den känner igen handskrift, ger akustisk feedback och kan styras genom röststyrning och menysystemet är både logiskt uppbyggt och användarvänligt. Kompatibel med både Andriod Audo och Carplay men en renodlad Spotify-implementering i systemet väntar vi fortfarande på. Mittkonsolens nedre del, mellan sätena, har även den genomgått en radikal förändring. Växelväljaren är numera i form av en liten vippknapp (likadan som i nya Seat Leon, nya Skoda Octavia med flera) och borta är tyvärr det stora funktionsvredet, pekplattan med tillhörande knapparna för olika snabbval. En mindre rörelsekänslig platta har emellertid tillkommit och som styr medieuppspelningen och volym. Det tackar vi för!
Audi Connect erbjuder flera smarta tjänster
Det nya mmi:t innefattar givetvis uppkoppling och beroende på konfiguration ett antal olika Audi Connect-tjänster. Navigationssystemet, som vi hyllat tidigare, ger förslag baserat på tidigare resor och tar hänsyn till trafiksituationen baserat både på statistik information och realtidsdata. Information som även den förutsägbara adaptiva farthållaren kan dra nytta av och som då automatiskt anpassar hastigheten och exempelvis bromsar in bilen i förebyggande syfte innan avfarter, korsningar och rondeller. Lastutrymme för 380 liter och 1200 liter med baksätet nedfällt (40/20/40). En annan funktion som är tillgänglig i och med uppkopplingen är de så kallade car-till-X-tjänster som kan hjälpa till att hitta lediga parkeringsplatser, även längs gator. I vissa städer kan bilen även kommunicera med trafikljusen så att föraren kör mer effektivt och miljövänligt. Som de flesta av Audis nyare modeller kan du i din smartphone och via appen My Audi styra och kontrollera vissa av bilens funktioner, även via Amazon Alexa i de länder tjänsten är lanserad.
Körmässigt är A3:an annars lik sin föregångare, vilket är ett gott betyg. Närvarokänslan med underlaget är påtaglig och med hjälp av körlägesväljaren har du möjligheten att välja mellan ett antal olika program – auto, comfort, dynamic och efficiency – beroende på hur du önskar att bilen ska bete sig på vägen och hur motorn ska svara.
Specifikationer
Modell: A3 Sportback 35 TDI Testad: Juni 2020 Tillverkare: Audi Pris: Från 339 500 700 kronor Pris testbil: 486 900 kronor Motor: 2.0 liters 4-cylindrig turbodiesel på 150 hk Kraftöverföring: Framhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda. Prestanda: 0–100 km/tim på 8,4 sekunder, toppfart 210 km/tim Bagagevolym (VDA-liter): 380–1 200 liter. Angiven förbrukning (Testcykel WLTP): 4,8 l/100 km CO2-utsläpp (Testcykel WLTP): 127 g/km Fordonsskatt: 4 951 kr (år 1–3)