Playstation 4 Slim: Mindre format och tystare fläktar – men inte helt perfekt
Med Playstation 4 Slim har Sony lyckats krympa ner sin storsäljare en hel del. M3 testar vad den går för.
Av Anders Wollner
M3
Få har väl missat att Sony avslöjade inte bara en utan två nya konsoler tidigare i september. Mest tid i rampljuset fick så klart kommande Playstation 4 Pro – den uppdaterade versionen av Playstation 4, med bättre teknik och stöd för 4k. Den andra versionen heter Playstation 4 Slim, och finns ute i handeln redan nu.
Playstation 4 Slim är enkelt förklarat en mer slimmad version av Playstation 4, utan några tekniska innovationer. Det låter kanske föga upphetsande, men några intressanta nyheter har Sony trots allt fått med. Det uppenbara är så klart storleken. Playstation 4 Slim har måtten 265 × 39 × 288 mm, att jämföra med på originalversionens 275 × 53 × 305 mm.
Nu känns ju inte Playstation 4 särskilt otymplig i sitt originalutförande, så frågan är hur många som verkligen är i behov av en mindre konsol. Nåväl, om du trots allt tycker att Playstation 4 tar upp mycket plats i tv-bänken lär det vara välkommet. I övrigt kommer Playstation 4 Slim i en helt mattsvart plast, till skillnad från Playstation 4 som har både blanksvart och mattsvart.
På framsidan av konsolen har touchpaneln ersatts av fysiska knappar för att mata ut skivan och slå på konsolen från standby-läge. Sony har även flyttat om usb-portarna något, och de är numera placerade på högersidan med större mellanrum. Nu får vi fysiska knappar på framsidan av konsolen. Det som på förhand har skapat mest rabalder kring Playstation 4 Slim är Sonys val att slopa optisk utgång. Tråkigt nog, eftersom de flesta headsettillverkarna använder en mixer för att få Dolby Digital-ljud. Använder du ett sådant kan det alltså vara värt att hålla fast vid original-konsolen, alternativt invänta Playstation 4 Pro. På baksidan hittar vi de vanliga portarna. Ja, förutom optisk utgång då.
Tystare fläktar och mindre energiförbrukning
Playstation 4 Slim är något tystare, men fläktarna låter fortfarande en del när vi spelar från skiva eller ser på bluray-film.
En trevlig detalj är att det har blivit enklare att byta ut hårddisken. Det var visserligen inte särskilt svårt innan, men nu behöver du i princip bara öppna en lucka på sidan av konsolen, skruva loss en skruv och sedan byta hårddisk. Otroligt smidigt. På plussidan får vi även nämna energiförbrukningen. Playstation 4 Slim drar kort och gott mindre ström än sitt äldre syskon.
Dessutom har Playstation 4 Slim nu stöd för 5 ghz-wifi, vilket verkligen är på tiden med tanke på att många nu har uppdaterat till modernare routrar.
Uppdaterad Dual Shock 4
Tillsammans med Playstation 4 följer det även med en något uppdaterad Dual Shock 4 (handkontrollen till Playstation 4). Utseendemässigt har den fått en något gråare färgton och numera skiner ljuset från framsidan av kontrollen igenom på tryckplattan. Även om det mest känns som en kosmetisk detalj kan det säkert vara bra om du har flera kontroller inkopplade samtidigt. Det ska sägas att den här kontrollen även går att köpa lös. Dual Shock 4 är sig lik till formen, och fortfarande en riktigt bra handkontroll.
Omdöme
Sammanfattningsvis är Playstation 4 Slim en lite smidigare konsol – men du behöver knappast rusa till affären för att byta upp dig om du redan äger en Playstation 4.
Har du inte en sådan är det Playstation 4 Slim du bör införskaffa – om du nu inte har en 4K-tv och vill vänta på den lite dyrare Playstation 4 Pro, alternativt sitter med ett premium-headset.