Windows Phone 7 betyder vinna eller försvinna för Microsoft som aktör bland mobila operativsystem. Iphone och kanske främst Android har tagit rejäla kliv framåt, och nuvarande Windows Phone 6 känns mest som en parentes i mobilvärlden. Med version sju av sitt operativsystem menar de allvar, och det märks. Pr-maskineriet är i full rullning och det pratas om att åtskilliga miljarder satsas på att göra operativsystemet till en succé. Vi fick under dryga timmen leka med ett förhandsexemplar av operativsystemet, och fick ut rätt mycket av vårt första möte med sjuan.
Men innan vi går in på det nya, hur kommer det sig att Microsofts mobiloperativ fått så dåligt rykte i mobilvärlden?
Under 2007 kom som bekant Apple med sin Iphone, som snabbt gjorde resistiva pekskärmar som bäst hanterades med pekpenna föråldrade. Samtidigt rustade övriga mobilvärlden för att göra sin egen Iphone-utmanare, där många byggde ett skal runt just Windows Mobile. Nackdelen var att mobila Windows från start var utvecklat med pekpenna i åtanke, så när olika skal försökte bygga in manövrering med fingrar slutade det ofta väldigt otillfredsställande. Samtidigt vilade Windows Mobile på många gamla funktioner från de allra tidigaste utgåvorna av systemet, vilket gjorde både gränssnitt och snabbhet till en börda.
Gränssnittet hos Windows Phone är gjort medvetet platt för att öka tydligheten. Oftast är texten inte det centrala i gränssnittet, utan enkla bilder och ikoner som är tänkta att fungera som en slags universell kommunikation oavsett vilket språk du talar. Samtidigt är systemet fyllt av animation som ska illustrera rörelse, så ett förenklat gränssnitt är det egentligen inte tal om.
Trots utseendet, som ändå är en smaksak, har Microsoft gjort mycket rätt med den första versionen av Windows Phone 7. Den stora frågan är istället om det fortfarande finns tid att rädda deras plats på den mobila marknaden. Företaget själva verkar som sagt inte spara en krona på att försöka köpa sig till en succé, men om det räcker mot Apples välsmorda pr-maskineri och Androidvärldens fanatiker återstår att se. De brister som finns i systemet, som avsaknaden av html 5-stöd och klipp/klistra-funktion, kommer antagligen att läggas till i en uppdatering som med största sannolikhet utannonseras på nästa års Mobile World Congress. Det som återstår att se är om systemets rykte redan är för nedsolkat för att kunna komma igen, eller om det blir som med Microsofts Kin-satsning tidigare i år: en satsning som släpptes, floppade och lades ner inom loppet av ett par månader.
Slår ur underläge

När vi snackar handdatorer och inte smartphones, så var ju Microsoft tidigt ute med stöd för telefondel i sitt handdatoroperativ. Även om de inte var först blev de ganska snabbt standard för kontorstelefoner, som det hette innan begreppen ändrades till smartphone. Nokia och deras Symbian gick visserligen om i ren volym, och RIM med sitt Blackberry-system tog ett järngrepp på USA, men för de flesta var det Windows Mobile och inget annat som innebar kontorstelefon.
Men om det är något mobila Windows varit dåligt på ända från början så är det att nå ut till fler än kontorsarbetare, mycket på grund av just den hårda inriktningen på arbete och inte nöje. Multimedia är än idag fruktansvärt styltigt på en Windowstelefon om vi enbart ska se till Microsofts egna applikationer.

Namnbytet till Windows Phone och versionsnumret 6 skulle visserligen ändra på detta, men då var det redan för sent och ingen tog riktigt Microsoft på allvar i jämförelse med de moderna utmanarna från Apple och Google.
Nystart
Därför introducerade Microsoft Windows Phone 7 series (som kort efter utannonserandet dumpade det klumpiga ”series” ur namnet) under Mobile World Congress tidigare i år. Allt som tidigare sett ut som Microsoft var borta och ersatt med platta rutor, en ganska hög grundspecifikation för hårdvaran och ett totalförbud för tredjepartstillverkare att bygga sina egna skal runt systemet. Den här gången håller Microsoft hårt i sitt skötebarn, och tillverkarna har inte mycket mer möjlighet att påverka utseendet än vad en vanlig app-utvecklare har. Uppdateringar av operativsystemet och dess funktioner kommer att vara centralstyrt från Microsof,t samtidigt som kontrollen av appar till Marketplace, som app-butiken heter, är minst lika hård som Apples.– Vi satsar inte på att ha flest appar utan på hög kvalitet. Tusen appar av hög kvalitet är bättre än tio tusen av varierande kvalitet, förklarar Peter Wissinger, nordisk affärsområdeschef på Microsoft
Platt

Huvudfokus ligger på panelerna som utgör startskärmen. Enkla rutor som leder till respektive funktion eller app. Apparna i sin tur består av något som kallas för panorama. Istället för att scrolla upp och ner består de flesta appar av rörelse i sidled för att både visa och filtrera information.
– Vi kallar det för panorama eftersom du har en helt annan yta att visa information på, säger Peter Wissinger.
Den tidiga version av systemet innehöll en hel del avdelningar som inte var igång eller som vi inte fick titta närmare på då Microsoft fortfarande jobbar på dem, som Xbox-avdelningen till exempel. Dessutom fungerade bland annat notifieringar ganska hackigt, vilket även det kan förklaras på den tidiga utgåvan av systemet. De delar som var tänkta att fungera, som Office, mail och kontakter, flöt däremot på riktigt bra – betydligt bättre än vad tidigare versioner av Windows någonsin gjort.
Samtidigt är det ett väldigt annorlunda system som inte liknar mycket annat på den mobila marknaden. Trots det har vi inga problem att förstå hur saker är tänkta att fungera, så gränssnittet i sig är det inget fel på. Utseendet på detsamma är däremot en smaksak, och även om det platta har en poäng känns de enfärgade panelerna lite småtråkiga. Det är däremot något som antagligen kommer att kunna varieras lite bättre, med åtminstone olikfärgade paneler, i den färdiga versionen.
Låt mobilkriget börja… igen

Oavsett vad välkomnar vi i alla fall mer konkurrens i en alltmer likriktad mobilbransch.