Detta är del 3 i M3:s special om 4g, glöm inte att läsa de andra delarna.
Del 1: Historien om 4g
Del 2: De har snabbast 4g
Del 3: Så fungerar 4g
Del 4: Snabb utbyggnad av 4g
Del 5: Efter 4g – framtidens mobilnät
Det pratades inte i folkmun om 1g när nmt kom 1981. Inte heller om 2g när gsm gjorde sitt intåg 1991. Men när 3g-näten började dyka upp runt 2001 var det just 3g det kallades och inte UMTS som tekniken egentligen heter. När det nu är dags för den fjärde generationens mobilsystem blir dock begreppsförvirringen lite mer påtaglig.
Det blir lite som på den tiden i början av 2000-talet när det började pratas om bredband, och vad som skulle vara definitionen på riktigt bredband. Operatörer och tillverkare tycker si och regeringar och internationella organ tycker så. ITU har dock backat lite och accepterar nu nuvarande tekniker som 4G såvida intentionen hos operatörerna är att kicka upp nätet till ”riktig” 4g i framtiden. Men vad innebär 4g för oss konsumenter?
Del 1: Historien om 4g
Del 2: De har snabbast 4g
Del 3: Så fungerar 4g
Del 4: Snabb utbyggnad av 4g
Del 5: Efter 4g – framtidens mobilnät
Det pratades inte i folkmun om 1g när nmt kom 1981. Inte heller om 2g när gsm gjorde sitt intåg 1991. Men när 3g-näten började dyka upp runt 2001 var det just 3g det kallades och inte UMTS som tekniken egentligen heter. När det nu är dags för den fjärde generationens mobilsystem blir dock begreppsförvirringen lite mer påtaglig.
I USA lanseras till exempel mängder med telefoner som heter någonting med 4g. Men de flesta operatörer i USA som pratar 4g pratar vad vi i Sverige skulle kalla 3g. Det rör sig nämligen om en utveckling av teknikfamiljen High Speed Packet Access – HSPA. Detta är samlingsnamnet för två tekniker som ger snabbare nerladdning (HSDPA) och uppladdning (HSUPA). I Sverige är detta vad vi kallar Turbo-3g och ger oss i dagsläget teoretiska maxhastigheter om 14 megabit per sekund i nerladdning och 5,8 megabit per sekund i uppladdning.
Men HSPA har utvecklats i en version som heter HSPA+. Det är oftast den som avses i USA när det pratas om 4g och den tekniken ger teoretiska maxhastigheter på upp till 84 megabit per sekund för nerladdning och 22 megabit per sekund i uppladdning. Detta är dock inte officiellt en 4g-standard, utan endast en marknadsföringsgrej av operatörerna i bland annat USA.
Vem bestämmer?
Att få grepp om vad som är 4g på riktigt är lite knepigt eftersom det finns flera aktörer som är inblandade. ITU, eller Internationella Teleunionen, är en gren av FN som bland annat håller koll på frekvensbanden inom radio på en global nivå. De tar fram kravspecifikationer om hur 4g ska definieras, och ett av deras krav var att datahastigheterna ska ligga uppemot 1 gigabit per sekund. Således är inte det 4g vi bygger i Sverige 4g enligt ITU.

– Den största skillnaden mellan 4g-nätet och 2g/3g-näten är att 4g-nätet är dimensionerat för mycket höga nivåer av dataöverföring och är ett mer utvecklat datanät än 3g-nätet. Det innebär att nu är det dags att kapa adsl-uppkopplingen på riktigt. Allt det våra kunder kan göra idag via sin fasta adsl-anslutning kan de göra mobilt med 4g, tror Annika Kristersson, presschef på Tele2.
Sverige först i världen
Tekniken som används i Sverige heter LTE och står för Long Term Evoluion. Världens första LTE-nät sattes upp i Stockholm och Oslo av Telia Sonera i slutet av 2009. Skillnaden mellan vårt nuvarande 3g-nät och LTE är i många avseenden radikal.För det första är nätet numera helt ip-baserat, det vill säga att allt skickas via små paket oavsett om du talar i telefon eller laddar ner Veronica Maggio via Spotify. 3g-nätet är paketbaserat så länge du skickar och tar emot datatrafik, men om du ringer ett samtal kopplar du upp dig mot basstationen och använder utrymme i nätet hela tiden du är uppkopplad i ett samtal. Med LTE använder du bara nätet när din telefon behöver skicka eller ta emot något, oavsett om det är samtal eller data.
För det andra är LTE optimerat för att datapaketen ska ha så låg latenstid som möjligt (man pratar om under 5 millisekunder), alltså den tid det tar för ett paket att komma fram till slutdestinationen och tillbaka. Det här är ett problem i dagens 3g-nät då latensen är hög och ett välkommet inslag i LTE-nätet för dig som vill spela Counterstrike över mobilt bredband.
För det tredje, och kanske det viktigaste, är datahastigheterna sjukt mycket högre. LTE-specifikationen ger nerladdningshastigheter om minst 100 megabit per sekund och uppladdningsditon på hela 50 megabit per sekund. Men redan idag har man lyckats komma upp i över 300 megabit per sekund ner och 170 megabit per sekund upp. Man satsar helt enkelt på datatrafik i första rummet.