Persona 5: Toppbetyg till årets hittills bästa rollspel
Glöm Final Fantasy och Dragon Quest. Den starkast lysande stjärnan på den japanska rollspelshimlen är Persona. Nu är seriens femte del äntligen här.
Av P-A Knutsson
M3
“Shut the fuck up, dick face!” En inte helt normal replik i ett japanskt rollspel, men Persona 5 är inte som andra japanska rollspel. Borta är magiska drakar, mystiska skogar och små handelsbodar fyllda med vapen som räcker till att utrusta en hel armé.
Istället utspelar sig Persona 5 i ett nutida Tokyo – staden med överfyllda tunnelbanor, färgsprakande shoppingdistrikt och mysiga ramen-restauranger. I rollen som en nyinflyttad tonåring ska du bland mycket annat sköta studierna, träffa vänner, extrajobba – och rädda världen så klart.Carpe Diem Precis som i det verkliga livet är det dessvärre svårt, för att inte säga omöjligt, att hinna med allt som kan göras. Speltiden i Persona 5 är indelad i veckodagar, som i sin tur består av morgon, dagtid, eftermiddag och kväll. Eftersom äventyret utspelar sig i Japan inleds dessutom sex av veckans sju dagar i skolan.
Det finns med andra ord inte överdrivet mycket tid för fria aktiviteter och även om du bara vill göra en enklare småsyssla som att fixa kaffe, lösa ett korsord eller styrketräna kommer minst en av tidsperioderna att förbrukas. Dessutom bjuds det på gott om förbestämda händelser som gör att dagar kan passera i en rasande takt utan att du hinner med det du vill göra, oavsett hur triviala saker det är. Att till exempel hyra en virtuell dvd-film och planera att se den dagen innan tillbakalämning är dömt att misslyckas. Likaså är det viktigt att börja studera i god tid innan tentaperioden börjar.
För att få ut det mesta av tiden är det viktigt att prioritera vad som ska göras varje dag. Det kanske låter krångligt och till och med drygt, men eftersom i stort sett alla sysslor ger någon form av belöning är det svårt att göra fel. Vad som är viktigast beror helt på dig och dina prioriteringar.
Att umgås vänner leder till starkare vänskapsband, som i sin tur betyder fler taktiska möjligheter i strid, däribland starkare attacker. Att tillbringa tiden med ett kvällsjobb ger däremot mer pengar till bättre utrustning, medan styrketräning leder till fler hälsopoäng. Dessutom är det möjligt att förbättra personliga egenskaper som charm, intelligens och mod genom att bada, läsa böcker, se på film med mera. Dessa egenskaper påverkar vad huvudpersonen kan säga och göra i vissa situationer.Alternativa palats Men som sagt; det är inte enbart kompishäng och studier som står på schemat – världen ska ju räddas också. Medan det dagliga livet är en jordnära upplevelse väntar utmanande strider och halvkluriga pussel i övernaturliga palats i en alternativ version av staden.
Dessa palats är kopplade till specifika personer som inte har rent mjöl i påsen, exempelvis en maffiaboss som rekryterar ungdomar och en lärare som både misshandlar och sexuellt ofredar elever. Genom att besegra slutbossen i respektive persons palats kommer denne att erkänna sina brott i verkligheten.
Vägen mot slutbossen är dock lång och fylld med fiender och diverse hinder. För den som har spelat tidigare Persona-spel är det ett välbekant koncept, men med en stor bättring: palatsens korridorer och rum är inte längre framslumpade. Tack vare de fördesignade områdena är det betydligt roligare att smyga runt och besegra fiender jämfört med de tidigare spelen.Bland demoner och magier När du kommer i kontakt med en fiende (helst genom att smyga dig på dem bakifrån) flyttas alla karaktärer till en stridsskärm. Där väntar turordningsbaserade strider av klassiskt mått. Visserligen består striderna i grunden inte av något mer än menybläddrande, men tack vare ett högt tempo, utmanande fiender och den urläckra grafiska stilen blir striderna aldrig långrandiga.
Förutom vanliga attacker har varje spelbar karaktär också tillgång till en Persona, en sorts personlig demon med kraftfulla specialattacker. Dessa attacker förbrukar antingen hälsa eller magi när de används och speciellt magimätaren är svår att fylla i palatsen. Att tänka igenom sina attacker är därför extra viktigt, inte minst tack vare att även vanliga fiender kan bjuda på hårt motstånd.
Det räcker dessutom med att huvudpersonens hälsomätare når noll för att en förnedrande Game Over-skylt ska visa sig, vilket i värsta fall kan betyda att en hel timmes speltid går förlorad.
Att förolämpa eller förolämpas
Den absolut bästa, och roligaste, delen med striderna är däremot konversationerna med fienderna. Genom att använda specifika attacker som fienden är svag mot inleds en sekvens där det är möjligt att kräva pengar eller föremål av fienden – eller fråga om de vill gå över på din sida. Då startar en konversation som ofta är riktigt rolig och fylld med både humor och rejäla förolämpningar. Om du ger fienden tillfredsställande svar på deras frågor kan du lägga till en ny Persona i din samling. Dessa kan sedan kombineras med varandra för att skapa starkare demoner.Stil före teknik Persona 5 imponerar med andra ord både i stridens hetta och i vardagslivet. Något som däremot inte når samma nivå är grafiken. När utvecklingen påbörjades var Persona 5 tänkt att lanseras på Playstation 3, men efter ett antal förseningar utannonserades även en version till Playstation 4. De gamla rötterna är emellertid uppenbara och spelvärlden är uppbyggd av små enkla områden fyllda med lågupplösta texturer och ansiktslösa utfyllnadsinvånare. Den som vill ha tekniskt ögongodis har inte ett dugg att hämta här.
Å andra sidan är den enkla grafiken inte något som stör spelupplevelsen nämnvärt. Precis som Nintendo ofta brukar dölja svag teknik med passande design, har Atlus knåpat ihop en extremt snyggt designad och sammanhållen värld. Allt ifrån gator och butiker till karaktärer och menyer är designade med så mycket fingertoppskänsla att det är omöjligt att inte falla pladask för spelets utseende.Från 0 till 100 Det tar i runda slängar hundra timmar att nå eftertexterna i Persona 5. Trots den extrema speltiden lyckas äventyret hela tiden överraska och spelglädjen vacklar aldrig. Karaktärerna är lätta att fastna för och det är ett stort nöje att följa deras utveckling. Likaså är striderna bäst i klassen och bjuder på både fart och taktik i en lysande mix. Ett annat plus i kanten är den utmärkta inlärningskurvan och lättnavigerade menyer som gör att även nybörjare snabbt kommer att känna sig hemma. Att spelet är seriens femte del spelar inte någon roll eftersom både huvudkaraktärer och handlingen är helt nya. Vi skulle till och med påstå att Persona 5 är det bästa tillfället att ge sig på Persona-serien för första gången.
Även om det finns en del skavanker att irritera sig på är Persona 5 en alldeles lysande upplevelse. I en tid då spel som klättrar över 25 timmar ofta blir utdragna och repetitiva är det inget annat än en bragd att Atlus levererar ett så långt äventyr som underhåller från första till sista stund.
Fakta: Persona 5
Genre: Rollspel Format: Playstation 4, Playstation 3 Testat format: Playstation 4 Lansering: 4 april Pris: 600 kronor Ett extremt långt äventyr som aldrig känns utdraget. Underhållande stridssystem. Varje liten detalj är klockrent designad. Lätt att komma in i även för nybörjare. Härligt karaktärsgalleri. Ett extremt långt äventyr som kommer att äta upp din fritid. Många lågupplösta texturer som sticker i ögonen. Flera onödigt babbliga och långa konversationer. Röstskådespeleri och manus håller inte alltid toppklass. Ibland är det väldigt långt mellan spartillfällen.