När Xiaomis toppmobil liksom alla andra numera är hutlöst dyr, blir denna modell intressant. Mi 10 kostar vad ett normalt flaggskepp hade kostat förra året, och du får en nästan komplett flaggskeppsupplevelse. Endast kameran, som snarare känns som den hör hemma i en bra mellanklassmobil från Xiaomi, innebär en kompromiss. Xiaomi Mi 10 Pro: Påkostat 5g-flaggskepp med extra bra ljud
Flaggskeppstelefonerna har i år rusat i pris, och nu är det inte bara Apples och Samsungs alternativ som ligger stabilt över 10 000 kronor, utan i stort sett alla tillverkare. Inklusive den som på senare år varit bästa lågprisvalet; Xiaomi. Deras Mi 10 Pro kostar strax under 12 000 kronor. Nu har vi testat det lite nerbantade syskonet Mi 10, med ett skonsammare pris på under 9 000.
Testad produkt: Xiaomi Mi 10
Aktuellt pris: 6 434 kr hos ComputerSalg.Det här är snarare en telefon som konkurrerar i samma klass som Samsung Galaxy S20 och Oneplus 8, snäppet under värstingmodellen på en del punkter, men fortfarande med det mesta viktiga inkluderat. Faktum är att skillnaden mellan Mi 10 och Mi 10 Pro kan vara obefintlig, beroende på vad du värdesätter som användare.
Den har exakt samma design, mått och vikt som toppmodellen, med böjt glas fram- och baktill och blank metallram emellan. En definitivt snygg, men också lite intetsägande design. Den abrupta avrundningen på skärmens långsidor framtill kan irritera en aning i marginalerna på skärmbilden, men påverkar inte sådant som pekfunktion. Precis som Mi 10 Pro har den inte IP-certifiering för vattentålighet, utan någon sorts ytbehandling som uppges ge visst stänkskydd.
Hastigheter i toppklass
Den har samma tunga topprestanda tack vare Snapdragon 865, 8 GB ramminne och 256 GB Flash-lagring av UFS 3.0-typ som ger läshastighet på över en gigabyte per sekund. Det här är kort och gott så snabb en Android-smartphone kan vara just nu. Skärmen i Mi 10 är en av dess bästa egenskaper. I alla fall i ren hårdvarukraft. Gränssnittet MIUI som på många sätt är funktionsrikt och vinner poäng på hög anpassningsförmåga, är på en del andra sätt irriterande ointuitivt, och bidrar till en upplevelse som inte är så smidig som vi hoppats på. På plussidan har vi dess 90 Hz-bildskärm som dessutom har samma extra snabba samplingsfrekvens för pekskärmen. Det innebär att responsen i touchytan är extra direkt. En distinkt och rapp vibrationsmotor bidrar också till en trevlig känsla.
Uppkopplingsmässigt saknar vi ingenting viktigt. Det här är en 5g-mobil med sub 6-stöd men inte mm-wave, samma som Mi 10 Pro och de flesta flaggskeppen denna vår med andra ord. Enda undantaget vi kan se som faktiskt kör mm-wave är Motorola Edge Plus. Det gör dock ingen skillnad i dagsläget då det inte är något operatörerna kommer erbjuda på länge. Mi 10 har även snabb 4g-uppkoppling wifi 6-stöd och kör bluetooth 5.1 med alla viktiga codecs.
Bäst högtalare just nu
Telefonen har en utmärkt amoled-skärm med 1080p-upplösning och 90 Hz bildfrekvens. Den har både hög ljusstyka, stort färgomfång, hdr-stöd och färgkorrekthet i absoluta toppklass. Vi kan också lätt finjustera färgbalans och färgomfång, om vi till exempel vill exakt matcha srgb. Vi får också Mi 10 Pros utmärkta ljudegenskaper med kraftfulla stereohögtalare med fylligt och rent ljud.
Det är på två punkter som Mi 10 och Mi 10 Pro skiljer sig åt. För det första har Mi 10 en annan batterikonfiguration. Den är inte lika extremt snabbladdad som Mi 10 Pro, utan har 30 watts snabbladdning istället för 50 watt. Vi får inte heller med en biffig 65 watts universalladdare, utan en mer normal anpassad för just telefonen. Den har dock fortfarande både trådlös laddning och möjlighet att fungera som laddplatta för andra qi-kompatibla prylar. Fyra kameralinser. Men inte samma fyra som i Mi 10 Pro. Men Mi 10 har faktiskt ett snäppet större batteri på 4 780 mAh istället för 4 500 mAh. Ju snabbare du vill ladda batteriet, desto svårare är det att bygga det kompakt. Nu är inte skillnaden på dem mer än marginell, och skillnaden i batteritid mellan mobilerna är minimal. Mi 10 får vi ut aningen längre batteritid ur, men då bägge kan strömma film i lite under ett dygn var, och utan problem kan användas i två dagar normalt utan laddning, är bägge utmärkta på den punkten.
Snålar med zoomen
Den absolut största skillnaden på Mi 10 och Mi 10 Pro är kameran. Här sitter en betydligt enklare kamerauppsättning än i toppmodellen. Det betyder inte att den är dålig, men den har svårt att hävda sig sida vid sida med de verkliga flaggskeppen. Huvudkameran är en stor 108-megapixelsensor med f/1.7-bländare och optisk bildstabilisator.
Den har dock en aningen enklare optik än Mi 10 Pro, och vi får inte riktigt den fina detaljskärpan nästan ner på pixelnivå i ett fullt 108 megapixelfoto. Men för det mesta fotar du ju inte så, och med så kallad pixelbinning och mer normalt upplösta foton blir både detaljering och dynamik övertygande. I mörka miljöer klarar den att lyfta ljuset och få fram detaljer bra, men kräver en viss exponeringstid som gör att snabba ögonblicksbilder inte riktigt blir möjliga.
Ännu större skillnad är det på resten av kamerorna. Mi 10 Pro har dubbla optiska zoomfunktioner, en 5x telefotozoom för vanliga foton och en intressant separat specialare bara för porträtt. Ingen av dessa får vi här. Det finns ett 2x-läge i fotoappen, men det är kort och gott en fast digitalzoom på stora sensorn. Vi kommer som bäst upp i 10x inzoomning. Den ser hyfsad ut, men är ett klart steg tillbaka, och Mi 10 Pro var redan den efter de bästa kameramobilerna på den punkten.
Mellanklass på makron
Likaså är vidvinkelkameran av en enklare typ. 13-megapixelsensor istället för 20 megapixel och med fast fokus och stort skärpedjup istället för autofokus. Det gör den trevligt snabb att fota med men inte lika mångsidig.
Framförallt har du inte förmågan att ta makrobilder. Därför har Mi 10 istället en separat makrolins, men en ganska liten på 2 megapixlar och med måttligare bildkvalitet. Mi 10 har också en fjärde kamera baktill, men det är bara till för extra djupseende i kamerans bokeh-läge. Ett maffigt batteri gör att Mi 10 inte direkt är liten och lätt. Den är nio millimeter tjock och väger 208 gram. Men det kan det vara värt, då batteritiden är utmärkt. Med så mycket som är identiskt mellan en Mi 10 Pro och en Mi 10, fast en 3 000 kronor lägre prislapp, är det mycket som talar för den billigare modellen. Kan du utnyttja och uppskatta den bättre kameran i Mi 10 Pro? Och är du beredd att betala flera tusenlappar extra för det? Om inte finns det ingen anledning att inte välja Mi 10 istället.
I jämförelse med andra mobiler strax under 9 000 kr så har den ett par intressanta egenskaper som lockar. Framförallt dess utmärkta högtalare. Men den är inte det självklara valet i prisklassen, då de två huvudkonkurrenterna Oneplus 8 och Samsung Galaxy S20 har andra intresanta egenskaper som kan locka.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi Mi 10 Testad: Juni 2020 Kontakt: Xiaomi Systemkrets: Snapdagon 865 Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz Grafik: Adreno 650 Minne: 8 GB Lagring: 256 GB Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1080×2340 bildpunkter, 90 Hz Kameror: 108 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 20 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galilieo, nfc, ir Operativsystem: Android 10 med MIUI Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), trådlös laddning, stänktålig, omvänt trådlös laddning, fingeravtrycksläsare Batteri: 4 780 mAh, ca 22h webbvideo (wifi), ca 19h blandad användning (4g), ca 35h samtal (3g) Storlek: 16,25 x 7,5 x 0,9 cm Vikt: 208 gram Rek. pris: 8 990 kr Aktuellt pris: 6 434 kr hos ComputerSalg.