Bästa Crossover suv – vi har testat 7 heta modeller
Crossover suv är biltypen alla pratar om just nu. Det handlar om kompakta bilar med bättre framkomlighet än vanliga personbilar, och vi har testat 7 modeller.
Crossover suv är en biltyp som säljer som aldrig förr och konkurrensen är stenhård. Vilken modell ska du då köpa? Vilken är bäst och vilken bil ger dig mest smarta funktioner och moderna hjälpmedel?
Suv är en förkortning av Sport Utility Vehicle, i praktiken bilar som ska kunna ta sig fram lite bättre än vanliga bilar på t ex dåliga skogsvägar. Biltypen är därför ofta lite högre än en vanlig personbil, och har ofta större hjul. För inte så länge sedan dök även begreppet “Crossover suv” upp, vilket betyder att bilen inte riktigt kvalar in i det tidigare suv-segmentet. Vi snackar lite mindre bil någonstans mitt emellan traditionell suv (som ofta även kallats stadsjeep) och vanlig personbil. Den här utvecklingen startade för cirka 10 år sedan när bland annat Nissan lanserade sin Qashqai.
Vi på M3 har testat ett stort antal bilar i crossover suv-segmentet under det senaste året. Här går vi igenom för- och nackdelar med de modeller som vi har testat, samt länkar till mer utförliga enskilda tester av varje modell. Artikeln kommer att uppdateras löpande i takt med att vi testar fler modeller.
Seat Ateca: Snygg, kompakt och till bra pris
Seats första crossover suv ger helt klart mersmak. De igenkännande dragen från framförallt Leon gör sig än bättre i suv-form och Ateca bygger på samma grund som flera av koncernens andra modeller, bland andra VW Tiguan och Skoda Kodiaq.
Jämfört med Skoda Kodiaq känns Ateca sportigare och mer uppkäftig, något som även går igen även under körning. Bilen känns stabil och lätthanterlig samtidigt som komforten är hög för samtliga åkande. Det smidiga formatet har givetvis ett pris, det är ganska trångt i bagageutrymmet.
När det gäller säkerhet och förarhjälpmedel finns här i stort sett allt som kan önskas, och autobroms, adaptiv farthållare och backsensorer är standard vilket vi uppskattar. Testbilen var även utrustad med Traffic Jam Assist, döda vinkel-varnare och adaptiv farthållare.
I katagorierna komfort, design och utrustningsnivå hamnar Seats bil i topp, speciellt med tanke på prislappen. Visst saknar vi smidig uppkoppling i infotainmentsystemet och digital instrumentering hade varit trevligt, men i övrigt finns inte mycket att klaga på i den här bilen.
I våras kom den nya lilla suv:en Q2, en helt ny modell från Audi vilket inte hör till vanligheterna. Formspråket kallas ”polygonal design” och ger ett mer kantigt uttryck än vi är bana vid från tillverkaren.
Att köra Q2 är riktigt kul då den uppför sig mer som en personbil än en klassisk suv. Bilens smidiga format gör den väldigt enkel och smidig att ratta i stan, och den går riktigt tyst. Motorn i testbilen är en liten trecylindrig bensinare på 116 hästar, så det är inget fartmonster. Här finns dock en hel del förarhjälpmedel och säkerhetsfunktioner, som t ex adaptiva farthållare som funkar riktigt bra, även när det gäller omkörningar.
Bilen bjuder på udda design som sticker ut, den är hyfsat kul att köra trots den klena motorn och kvalitetskänslan interiört är hög. I baksätet är det lite trångt och prislappen drar snabbt iväg när du plockar på extrautrustning.
Nissan startade Crossover suv-konceptet och det var tre år sedan vi testade föregångsmodellen. Utvändigt har bilen fått en ansiktslyftning och överlag ett lite sportigare utseende, men det är samma bottenplatta i grunden. Invändigt ser vi snabbt att det är samma MMI som tidigare, vilket är lite synd då det börjar kännas lite gammalt och pekskärmen är en aning seg. Navigatorn är enkel och vi gillar birds-eye-perspektivet från kamerorna runt bilen, men här saknas stöd för Car play.
Qashqai är en liten och kompakt, men den känns ändå rymlig fram med bekväm förarstol. Varken baksäte eller bagageutrymme är stort vilket kan ställa till problem för barnfamiljen, framför allt under längre resor med packning.
Nya Nissan Qashqai skiljer sig inte jättemycket från föregångaren, och det är synd att vi inte kan kombinera fyrhjulsdrift med automatlåda. Men bilen är fortfarande en bra och prisvärd crossover-suv även om konkurrensen på det här området numera är benhård.
Tio år efter att den första generationen Tiguan lanserades har den här bilen växt till sig en hel del och både blivit längre och bredare. Bilen har helt klart tuffat till sig och likheterna med Golf är slående.
Vi testade GT-modellen med 190 hästars TDI-motor och här finns prestanda räcker till för de flesta. Den sjustegade DSG-lådan gör ett riktigt bra jobb och lirar bra ihop med motorn. Bilen är väldigt intressant för dig som har behov av att dra tunga släp, den får dra hela 2 500 kg, men vi snackar inte sportbilskänsla när det kommer till acceleration.
Interiören är påkostad och stolarna väldigt bekväma. Den feta touchskärmen i mittkonsolen är tydlig och lättjobbad, och vi gillar den digitala instumenteringen. Knapparna på rattenj är dock ingen höjdare, här blir det en hel del feltryckningar.
Lane assistant-funktionen och den adaptiva farthållaren gör det här till en otroligt smidig och säker bil för både pendlare och landsvägsåkaren. Men sensorerna är känsliga och vid flera tillfällen kopplade bilen bort dessa funktioner samt skyltavläsningen, trots att det inte var något extremväder ute och bilen var hyfsat ren.
Nya Tiguan erbjuder varken körglädje eller finesser som sticker ut, men den är både praktisk och bekväm med väl tilltagna utrymmen för den här klassen. Bilen är rimligt prissatt även om det snabbt drar iväg när du börjar plocka på extrautrustning. Här kan du komma billigare undan om du väljer Seat Ateca som i stort sett är samma bil.
Mazdas nya CX-5 har fått ett rejält lyft utseendemässigt samtidigt som vi noterar en hel del nytt även på insidan. Vi testade modellen med den 2,5 liter stora bensinmotorn, och den känns aldrig slö men den bjuder heller inte på någon körglädje att skriva hem om. Vi gillar automatlådan och fyrhjulsdriften ger extra trygghet, framför allt under vinterhalvåret.
Bilen går ganska tyst och de elmanövrerade stolarna i Optimum-paketet är bekväma. Testbilen har HUD av bra kvalitet och Bose står för högtalarsystemet. Här finns också adaptiv farthållare, elektrisk baklucka, autobroms och rattvärme. MMI-kontrollerna i mittkonsolen är lite plastiga men i övrigt är funktionerna enkla att komma åt.
Om du köper Mazda CX-5 i Optimum-utförande får du en hel del i utrustningsväg, och detta till en rimlig peng. Vi imponeras av design, komfort och drivlinan med fyrhjulsdrift och bilen är överlag betydligt mer modern är t ex Nissan Qashqao, men så kostar den också mer.
Ford Kuga, som vi testade i våras, hade då precis fått en uppgradering, bland annat den nya versionen av MMI: Sync 3, som är ett stort steg framåt jämfört med föregångaren. Vi testade Vignale varianten som startar på 369 500 kronor, och då kommer den ganska välutrustad.
Förarmiljön i Kuga är bra, men den känns lite omodern jämfört med andra europeiska konkurrenter. Ratten är belamrad med knappar och det känns varken intuitivt eller modernt i alla lägen. Drivlinan i Ford Kuga Vignale är densamma som i Ford Mondeo och den gör mycket bra ifrån sig.
Ford Kuga är precis som sin systermodell Mondeo utrustad med en hel del funktioner. Lane assistent är bra men reagerar lite för sent – hjulen har redan passerat över linjen innan den gör ljud ifrån sig. Det automatiska helljuset funkar dock riktigt bra och likaså den adaptiva farthållaren, även om vi saknar kö-assistent.
Överlag är det här en bil som ger dig mycket för pengarna, men den når inte riktigt upp i samma klass som de bästa konkurrentmodellerna i segmentet.
Hyundai Tucson är Santa Fes mindre syskon, och det här är en bil som ser ganska liten ut till det yttre, men invändigt är den rymlig, praktisk och bjuder på bra komfort. Testbilden hade både ventilerade säten fram och rattvärmare vilket vi uppskattar vintertid. I Premiumpaketet hittar vi även panoramasoltak, elmanövrerade stolar fram, parkeringsassistans, läderklädsel och 19-tums lättmetallfälgar. Utrustningsnivån är generellt hög i Tucson redan från början, med bland annat elmanövrerad baklucka, nyckellöst låssystem och döda vinkeln-varnare.
MMI:t i bilen är lättjobbat och det mesta går att styra via touchskärmen, men det är inte den modernaste lösningen. Plus i kanten för att bilen har dubbla 12-voltsuttag och usb-ingångar, och det låter helt okej i högtalaranläggningen i testbilen.
Hyundai Tucson är tuff, praktisk, smart och riktigt lättkörd, och bilen funkar lika bra som pendlarbil om på landet när du behöver bra framkomlighet tack vare bra fyrhjulsdrift och för klassen hyfsat hög markfrigång. Om du är ute efter en rymlig och genomtänkt crossover är den här bilen definitivt intressant, men den är inte sportig att köra på något sätt trots att det står turbo i specarna på testbilen.
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!