De flesta tv-apparater vi testar är de stora, vräkiga och oftast alldeles för dyra nya toppmodellerna. Det är inte så konstigt det, för det är ju där det dyker upp nyheter värda att granska. Bättre skärmteknik, fler funktioner under huven, nya smarta fjärrkontroller, cool design och en allt större bildtya.
Men är det den tv:n du egentligen behöver? De flesta av oss har fortfarande inget vettigt behov av 4k, ingen plats för en 65-tummare och lär inte ha någon glädje av avancerade nya innovationer som hdr och Dolby Atmos, och allt vad det nu heter. I alla fall inte på flera år.
Kanske har du redan en grym tv i toppklass i vardagsrummet, men vill ha en tv att sätta upp på väggen i sovrummet för att kunna somna till Netflix?
Där kan vi nöja oss med en bra full hd-tv, det vill säga 1080p, och med en lite mindre storlek. 42 tum och uppåt är fortfarande stort nog för de allra flesta rum. Samtidigt har vi vissa minimikrav på vad en bra tv ska innehålla. En bild med bra färger, betraktningsvinklar och hygglig kontrast ska inte behöva kosta hutlösa summor pengar, likaså ska ljudet hålla en anständig klass.
Det viktigaste är kanske uppkopplingsmöjligheterna. De flesta köper inte en tv, kopplar in antennsladden, gör en kanalsökning och nöjer sig med det. Nej, tv:n är skärm för din Chromecast, Apple TV eller spelkonsol, Spotify-spelare och uppspelningsplats för Netflix, Youtube, Play-kanaler och filmerna lagrade på nasen i hemmanätverket.
Mycket för pengarna
I det här testet har vi tittat på några av de allra billigaste smart-tv vi kunde hitta ute i handeln idag. Med smart-tv menar vi en tv med en appbaserad plattform samt uppkoppling till ditt lokala nätverk och internet.
Prisspannet på våra tv-apparater är mellan 3 500 och strax över 5 000 kronor, och för det får vi mellan 40 och 50 tum stora tv med 1080p-upplösning (minst), nätverksuppkoppling (för det mesta både trådad och trådlös) och grundläggande funktioner, som uppkopplad kanalguide.
Samtliga har stöd för usb-disk som de kan använda för att spela in tv-program eller spela upp filmfiler och musik från egna mediespelarprogram. I de flesta fall kan du även ansluta till dlna-mediaservrar på lokala nätverket.
Alla tv-apparaterna i testet har också en handfull grundläggande populära medietjänster som Netflix, Youtube och åtminstone en av de stora svenska filmströmmartjänsterna installerade eller tillgängliga i appbutiken. Dessutom levereras de med inbyggd webbläsare. Det hade vi dock lika gärna kunnat vara utan. I dagsläget har vi inte sett en enda webbläsare i en smart-tv som inte är vedervärdigt jobbig att använda – inte ens i de bästa och dyraste tv-modellerna.
Inga avancerade funktioner
Det vi inte får i den här prisklassen är de senaste och mest avancerade bildteknikerna. Vi får också klara oss med enklare prestanda för att köra appar och för att strömma media. Mer avancerade funktioner som röststyrning, inbyggda kameror, avancerade fjärrkontroller med rörelsesensor eller inbyggt tangentbord lyser också med sin frånvaro.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi sökte på Prisjakt.nu efter tv med smart-tv-plattform i storleksklassen 42-50 tum och ett pris på 5 000 kronor eller lägre, samt lanserad under 2015 eller 2016. Sedan kontaktade vi samtliga tillverkare med produkter i den kategorin och bad dem skicka en lämplig testdeltagare.
Två tillverkare meddelade att de inte hade någon aktuell modell som kunde matcha kriterierna. I de fallen valde vi att ta in produkter som föll marginellt utanför ramarna. En som var ett par hundralappar dyrare, och en som bara var en 40-tummare. Vi kompletterade även testet med en mindre känd tillverkare, Digihome, vars tv vi lånade från Cdon.com.
Tv-apparaterna testades fabriksnya eller systemåterställda och efter eventuell uppdatering av dess programvara. Tv-signal togs från digitala marknätets basutbud, och enheterna testades med wifi-uppkoppling om de stödde det, annars med fast nätverk.
Som mediekällor använde vi Youtube och Netflix i enheternas egna appar, en pc med hdmi 2.0-utgång samt h264-film och mp3-musik på usb-enhet via tv:ns mediaspelare.
Prispressad uppstickare
Digihome är en av flera lite mindre tv-tillverkare vars modeller då och då dyker upp hos enskilda återförsäljare. För det mesta i småbutiker, men Digihome 43FHS161W säljs hos Cdon. Den lyckas pricka i alla checkboxar i vår lista och är dessutom extra billig. Den vinner inte direkt några designpris, med sitt knubbiga gråvita plastchassi. Den har däremot en praktisk vridbar fot och är lätt att montera. Den är dessutom lätt att bära, om du nu skulle vilja det. Bryr du dig inte om inredningen så är det mycket tv för lite pengar.
Man får med en stor, plastig fjärrkontroll med rejäla gummiknappar varav en är en direktknapp som drar igång Netflix. Många andra funktioner gömmer sig bakom kryptiska symbol-knappar som det tar ett tag att lära sig.
Baktill hittar vi ett brett utbud av äldre bildingångar, bland annat gammal hederlig vga för datorn. Tyvärr får vi bara två hdmi-portar, något som vi kommer återkomma till och klaga på i flera tv i testet. Det räcker till Xbox One och en Chromecast, men sen är det fullt. Det är lite snålt. Det här är också enda tv:n i testet som inte har trådlöst nät. Vill vi ha uppkoppling för smart-tv får vi plugga in fast nätverkskabel. Bildkvaliteten är godkänd, så länge vi håller oss till att titta på tv eller dvd-film. Det är ganska påtagligt ljusläckage och blek svärta, men bra färgbalans och fin lyster. Ett jobbigt skärpefilter som vi inte riktigt lyckas stänga av stör rejält när vi kör så kallad pixelmappning från en spelkonsol eller dator.
Ljudet är välbalanserat med möjlighet till egen equalizerinställning, men vi får ingen bra detaljåtergivning och ganska låg maxvolym.
Den här modellen med W på slutet utlovar Miracast och Wifi Direct-kompatibilitet, men det visar sig kräva separat adapter för att fungera. Och då kan man ju lika gärna köpa en Chromecast istället.
Gränssnittet är mycket segt och det krävs flera steg för att komma in i den smarta menyn. Dessutom verkar gränssnittet vara i 720p, menyer och ikoner är grova och småsuddiga. Apparna i sig funkar dock helt okej. Det går att strömma 1080p från Youtube och Netflix, även om det är krångligt att söka filmer.Digihomes system ser helt ok ut vid första anblicken, men det är till synes lågupplöst och segt att navigera. Här finns en “Facebook-app” som bara är en länk till Facebooks webbgränssnitt, och en Twitter-app som kräver registrering i någon storts tredjepartstjänst för att fungera – och den registreringen lyckas vi aldrig göra.
Digihome använder Operas smart-tv-plattform. I dess butik hittar vi ett 70-tal appar, men det mesta är ganska ointressant, exempelvis många tyska, franska och turkiska mediatjänster.
Med fjärrkontroll-app till Android och IOS går det enklare att mata in text, men resten av funktionerna i appen är enklare att använda fjärren till.
Fakta Digihome 43FHS161W
Kontakt: www.digihome-online.se Bildstorlek: 43 tum Upplösning: Fhd, 1080p Uppdateringsfrekvens: 200 Hz UMR Tv-mottagare: Analog, digital DVB-T/DVB-T2/DVB-C Anslutningar: 2 st hdmi, vga, scart, komposit, komponent, antenn, lan, usb, audio in, s/pdif ut, hörlur Wifi: Nej Bluetooth: Nej Skärmspegling: Med adapter Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja Smart tv-system: Opera TV Webbläsare: Ja Medföljande appar: Netflix, Youtube, Twitter, Webbläsare, AccuWeather mm Storlek: 97,5 x 22 x 61,3 cm Stöd för väggfäste: VESA Energiförbrukning: ca 37 W Övrigt: Vridbar fot Pris: 3 490 kr
Duglig kvalitet för tv och film. Billig.
Ingen wifi. Få appar. Segt gränssnitt. Få hdmi-ingångar.
Betyg 5 av 10
Liten i måtten men storartad bild
Ambitionen var att testa tv-apparater på 43 tum eller större, men Panasonic hade ingen smart-tv i den storleken i vår prisklass, därför fick vi kompromissa och tog in en 40-tummare istället. Det handlar ju mest om hur långt du sitter från tv:n, så det kan bli en bra storbildsupplevelse för en del användare med denna ändå. Men tänk som sagt på att den är ganska liten i måtten.
För övrigt är det en riktigt trevlig liten sak, med en stadig fot, tunna ramar tunt bilden och en kombination av svart plast och eleganta avfasade metallytor som ger den en smålyxig look. I alla fall framifrån, baksidan är ganska bulkig och i standardmatt plast.
Även här är det snålt med anslutningar. Minst en hdmi-ingång till hade varit bra. Men när vi väl pluggat in något i en av de två vi får blir vi inte besvikna. Panasonic brukar ha hög lägstanivå på bildkvaliteten och TX-40DS500E är inget undantag. Det är rejäl stuns i färgerna, fin kontrast med bra svärta för den här prisklassen och mycket goda möjligheter att ställa in bilden efter eget tycke och smak. En ljussensor anpassar styrkan efter rummet. Ljudet är även det klart och rent, med skön tydlighet i basen och goda möjligheter att ställa in ljudbilden. Vi får med en stor och lite kantig fjärrkontroll. Den är lätt at använda och ger oss snabba tydliga genvägar till flera funktioner, inklusive en Netflix-knapp, vilket verkar vara på modet just nu. Men den kunde varit lite bekvämare att greppa.
Panasonic har också en fjärrkontroll-app till Android och IOS som förutom smidig kontroll för navigation och textinmatning har kul funktioner som att kunna ”svepa” upp bilder på skärmen.
Vi får ett överlag snyggt och lättjobbat smartsystem, men ibland blir det lite många klick för att komma dit man ska. Menyerna är snabba, responsen är bra och det är lätt att navigera. Du kan välja mellan olika upplägg på startskärmen eller till och med skapa din egen layout.Innehållsrikt, snyggt och mycket anpassningsbart. Många bra appar är installerade vid leverans. I Viera Market finns ett hundratal olika appar. De flesta är engelskspråkiga medieappar och småspel, men en del är på andra språk, framför allt tyska. Värt att installera är Youtube, för den är inte förinstallerad.
En intressant funktion är att du kan ställa in tv:n som in-house tv-klient. Det innebär att du har tv-mottagare i annan Viera-tv och strömmar till innehåller till den här.
Fakta Panasonic TX-40DS500E
Kontakt: www.panasonic.se Bildstorlek: 40 tum Upplösning: Fhd, 1080p Uppdateringsfrekvens: 400 Hz BMR Tv-mottagare: Analog, digital DVB-T/DVB-T2/DVB-C Anslutningar: 2 st hdmi, scart, konponent, antenn, audio in, lan, usb, hörlur, s/pdif ut Wifi: Ja Bluetooth: Nej Skärmspegling: Ja Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja Smart tv-system: Viera tv Webbläsare: Ja Medföljande appar: Netflix, SF Anytime, Youtube, SVT Play, Viaplay, AccuWeather, webbläsare, klocka, kalender, anteckningar m.fl Storlek: 90 x 19 x 56,5 cm Stöd för väggfäste: VESA Energiförbrukning: ca 38 W Övrigt: In-house tv-klient Pris: 4 990 kr
Bra bildkvalitet. Bra ljud. Snyggt och smart smart-system.
Bara 40 tum. Få hdmi-ingångar.
Betyg 7 av 10
Mest för pengarna trots högre pris
Philips hade tyvärr inte en enda smart-tv som föll under vårt pristak på 5 000 kronor. Det finns en lite äldre modell i handeln i skrivande stund, men den är på väg att tas ur sortimentet. Därför valde vi att ta in en tv som var marginellt för dyr. 43PUT6401 kostar 5 400 kronor. Så har du snålt i kassan kan det bli lite mycket.
Men har du en femhundring extra i budgeten så är den väl värd pengarna. Här får vi inte bara en snygg och välbyggd smart-tv, vi får dessutom en tv med äkta 4k-skärm, mer kvalitet och modernare funktioner än någon annan vi kan hitta för den slanten. Det finns en lovande LG-tv med 4k för samma pris, men vi är osäkra på om den är utrustad med rätta smart-tv-systemet. Det finns också en modell från Hitachi som verkar ha allt, men den fick vi tyvärr inte tag på för att testa.
4k-bild blir grymt skarpt på en 43-tummare. Ska du köra 4k-innehåll via tv-appar som Youtube behöver du dock plugga in dig visa fasta nätverksporten. Wifi-prestandan i 43PUT6401 är duglig, men inte så bra. Det är även hög kvalitet på kontrast och svärta. Däremot tycker vi att den är lite väl entusiastisk i färgprofilerna som i de allra flesta fall ger grälla färger med aggressiv mättnad. Även i standard-läge tvingas vi gå in i menyerna och ställa ner det manuellt, men då får vi till det riktigt bra till slut. Det bjuds på nio förinställda profiler, varav endast en tar det lite lugnt med färgerna.
Bilden imponerar för den här prisklassen, men ljudet imponerar faktiskt ännu mer. Det är underbart rent och krispigt, samtidigt som det finns tydlighet i basen. Däremot känns som så ofta de förinställda ljudprofilerna ganska vilse. Här bör du ställa in en personlig equalizer det första du gör.
Tv:n har en tunn grå kant framtill och grov svart plast baktill. Baksidan är verkligen inte snygg, men den möblerar man ju för det mesta för att slippa se i alla fall. Och en Philips-tv som denna ska definitivt stå mot en vägg, eftersom den har funktionen Ambilight inbyggd. Det innebär att den har en krans med dioder på baksidan som lyser upp väggen med stämningsbelysning som anpassar sig till bilden. Det kan bli riktigt effektivt i vissa situationer, som när man tittar på film eller spelar spel.
Baktill hittar vi också generöst många hdmi-kontakter och även usb 3-port. Inbyggda mediaspelaren hör till de bästa i testet. Du kan spela upp från lokal disk, delade mätverksmappar, dlna-servrar och även direkt från ett Dropbox-konto.Android i tv-form blir bara bättre och bättre. Philips har valt att satsa på Android som operativsystem för smart-tv. Det är inte lika lätt att navigera i som en del av konkurrenternas system, men å andra sidan är möjligheterna stora. Apputudet är imponerande och det mesta vi kan tänkas vilja ha går att få tag på. Den har även inbyggd Google Cast-klient, så det är precis som om du hade en inbyggd Chromecast.
Ibland blir dock Android lite förvirrat eftersom grundinställningen för textinmatning är röstdiktering. Problemet är att vi inte har någon mikrofon, vare sig i tv:n eller i fjärrkontrollen, som en del dyrare Android-tv från Philips och Sony har. Det hade varit trevligt att kunna välja bort i menyerna och få upp virtuellt tangentbord istället, men hur det går att göra lyckas vi inte lura ut. Bäst blir det med ett usb- eller bluetooth-tangentbord inkopplat (japp, den har bluetooth-stöd också).
Det här är väldigt mycket för pengarna, även om vi drar av ett poäng för att den gick över vår ursprungliga pristak, så går den segrande ut testet.
Fakta Philips 43PUT6401
Kontakt: www.philips.se Bildstorlek: 43 tum Upplösning: Uhd, 2160p Uppdateringsfrekvens: 100 Hz sub-field Tv-mottagare: Analog, digital DVB-C, DVB-S, DVB-T, DVB-T2 Anslutningar: 4 st hdmi, komponent, scart, antenn, 2 st usb 2, usb 3lan, stereo audio in, hörlur, s/pdif Wifi: Ja Bluetooth: Ja Skärmspegling: Ja Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja Smart tv-system: Android TV Webbläsare: Ja Medföljande appar: Netflix, Youtube, SF Anytime, Film2Home, Deezer, Gamefly, m.fl Storlek: 96,5 x 20,3 x 60,3 cm Stöd för väggfäste: VESA Energiförbrukning: ca 112 W Övrigt: Ambilight, Google Cast-mottagare, multiroom-klient Pris: 5 390 kr
4k med bra bildkvalitet. Överraskande bra ljud. Gott om anslutningar. Många smarta funktioner. Android och Google Cast.
Lite dyrare.
Betyg 8 av 10
Stor Samsung som pryder vardagsrummet
Samsung ställer upp med största tv:n i testet på 49 tum. Den är också tveklöst snyggast, med en tunn, silverglänsande ram, elegant och stadig (men svårmonterad) fot och till och med designtänk på baksidan med en blank, lätt välvd yta i lacksvart plast.
Baktill sitter givetvis också ett gäng kontakter, fast med mer fokus på nya moderna anslutningar än gammal skåpmat. Det här är enda tv:n i testet som har skippat scart-kontakt. I gengäld får vi en extra hdmi-kontakt, vilket vi uppskattar mer. Även programkortsläsare för digital-tv ser till en början ut att fungera, men det visar sig vara en separat modul som ligger i kartongen, och som vi trycker fast baktill. Det gör inte så mycket då det är något som många ändå inte använder, om de till exempel kör med digitalbox eller nöjer sig med fria marksända utbudet.
När det gäller bildkvalitet har vi inget att klaga på. Samsung ger oss snygg färgbalans och god ljusstyrka. Vi skönjer en aning ljusläckage längst ena kortsidan, men inte så mycket att det stör. Det är även lite blek återgivning av svarta ytor, men återigen helt ok för att vara i budgetklass. Vi får fyra förinställda bildlägen, men tycker att standardläget är alldeles utmärkt. Det går också att justera det mesta i detalj om du gräver dig ner på djupet i menyerna. Vi hittar också två speciallägen, Sport och Spel. Sportläge innebär bland annat snabbrepriser om du har en usb-disk inkopplad, men om det gör något för bilden är svårt att säga. Spelläget ska ge extra bra bild samt synkad bildfrekvens som passar för spelkonsoler. Vad det innebär mer exakt är dock oklart. Sportläget har egen knapp på fjärrkontrollen, men spelläget kommer du åt via menyerna.
Ljudet är tyvärr inte lika trevligt som bilden. Det är platt, trist och utan detaljer i diskanten. Bäst låter det när vi ställer om till filmläge i ljudinställningarna. Dock fortfarande aldrig riktigt bra. Ett par externa högtalare via optiska ljudutgången eller trådlöst med bluetooth är att rekommendera. Med bluetooth kan du också koppla in både tangentbord och spelkontroll.
Smart-tv-systemet är diskret. Vi ser en liten app-list nertill men tv-innehållet tar fortfarande upp större delen av skärmen. App-butiken vill att vi loggar in med Samsung-konto för att få tillgång till Samsung Smart Hub, men det verkar vi inte få ens när vi verifierat vårt konto.Samsungs Tizen-baserade smart-os tar inte upp mycket plats från tv-bilden.Ganska få appar är förinstallerade. Vi får Youtube, Netflix, SF Anytime och Tunein som känns värda besväret. I butiken finns ytterligare ett 50-tal appar varav de flesta är videotjänster på olika språk. Viaplay och C More finns, men inga andra svenska playkanaler. Plex-app och spelströmningstjänsten Gamefly hör till de mest intressanta där.
Lite vid sidan (nås endast med en speciell knapp på fjärrkontrollen) hittar vi en funktion som ger oss Twitterflödet på sidan av skärmen. Kul, men vi tröttnar snabbt eftersom det är väldigt krångligt att ställa in på att till exempel söka på nya trender och hashtaggar.
Fakta Samsung UE49K5605
Kontakt: www.samsung.se Bildstorlek: 49 tum Upplösning: Fhd, 1080p Uppdateringsfrekvens: 50 Hz äkta Tv-mottagare: Analog, digital DVB-T/DVB-T2/DVB-C Anslutningar: 3 st hdmi, komponent, komposit, antenn, 2 st usb, lan, audio in, digital audio ut Wifi: Ja Bluetooth: Ja Skärmspegling: Nej Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja Smart tv-system: Tizen Smart TV Webbläsare: Ja Medföljande appar: Netflix, Youtube, SF Anytime, TuneIn, Digital Concert Hall Storlek: 110,6 x 31 x 70,3 cm Stöd för väggfäste: VESA Energiförbrukning: ca 54 W Pris: 5 290 kr
Stor, slimmad och snygg. Bra bildkvalitet. Enkelt smidigt smart-system med flera roliga funktioner. Extra hdmi-ingång.
Måttligt med appar. Inte så imponerande ljud.
Betyg 8 av 10
Snygg men plastig Sony utan Android
Sony KDL-48WD653 är en 48-tummare i 1080p-upplösning. Ingenting för små vardagsrum och du bör inte sitta för nära om du inte gillar pixlar i storformat. Det här är på avstånd en riktigt elegant tv med tunna kanter runt skärmen och blanka och matta räfflade ytor som vill imitera borstad metall. Men allt är i själva verket i plast och det syns också på nära håll – fogarna är småfula och framför allt är foten lätt svajig.
Här får vi återigen irriterande få videoingångar. Bara två hdmi varav en stödjer så kallad arc, samt en stor scartkontakt. Det är också ont om ljudutgångar. Ett hörlursuttag, och ingenting annat. Men vi får dubbla usb-portar, vilket ju kan vara bra.
Fjärrkontrollen är stor, bekväm och lätt att använda, men även den lite väl plastig. Och även här finner vi en dedicerad Netflix-knapp. Till skillnad från Sonys toppmodeller är smart-tv-systemet inte Android TV, utan ett betydligt simplare system byggt på Operas app-utbud. Det är med andra ord samma som i billiga Digihome-tn:n. Systemet är dock egendesignat och väldigt enkelt att navigera i – men det beror främst på att det finns väldigt lite att göra. Ett tryck på Hem-knappen ger oss en startmeny nere till vänster, precis som i en Windows-dator. Där kan vi gå till en app-meny (som också är app-butik), kanalguide eller mediaspelare och inspelade program, om vi först har pluggat in en usb-disk.
Förutom en handfull mediaappar (Netflix, Youtube, SF Anytime, med flera) finns ett par intressanta extra appar. Dels Photo Sharing Plus, som låter dig visa bilder från telefonen via nätverket. Dels Fotoramsläge, som visar klocka och kalender samt ett bildspel som spelar upp musik. Här kan du givetvis välja egna bilder och musik på usb-minne.Sony kör inte Android i sina billigare tv, utan ett enklare system. Nackdelen är färre funktioner och appar, fördelen ett extra lättnavigerat system.Inställningsmenyer är snygga, lättnavigerade och rediga. Vi får bra möjlighet att ställa in det mesta i bildväg eller välja ett av många förinställda lägen. För en gång skull känns det som om de passar för vad de utger sig för. Väljer vi Foto får vi en behagligt neutral bild, Biograf ger lite varmare toner, mer färg och dämpat ljus för nersläckt salong, Spel trycker upp skärpan och kontrasten för skön stuns i upplevelsen och Grafik passar perfekt för att koppla in en dator, med pixelmappning och avstängt skärpefilter. Sedan finns lägena Sport och Musik, som vi inte riktigt förstår vad de gör.
Bilden är allmänt helt okej, men vi får lite låg svärta och påtagligt ljusläckage från ena sidan. För prisklassen är det dock helt klart godkänt.
Ljudet imponeras vi däremot inte av. Det är platt och rörigt och utan vare sig övertygande bas eller diskant. Standard låter vedervärdigt medan Musik tar bort all bas. Bästa förinställda läget för det mesta är märkligt nog Sport.
Fakta Sony KDL-48WD653
Kontakt: www.sony.se Bildstorlek: 48 tum Upplösning: Fhd, 1080p Uppdateringsfrekvens: 200 Hz sub-field Tv-mottagare: Analog, digital DVB-T/DVB-T2/DVB-C Anslutningar: 2 st hdmi, scart, antenn, lan, 2 st usb, hörlur Wifi: Ja Bluetooth: Nej Skärmspegling: Ja Stöd för usb-disk / dlna: Ja/ja Smart tv-system: Opera TV Webbläsare: Ja Medföljande appar: Netflix, Youtube, SF Anytime, TuneIn, Digital Concert Hall m fl. Storlek: 109 x 23,5 x 68,1 cm Stöd för väggfäste: VESA Energiförbrukning: ca 63 W Pris: 4 890 kr
Godkänd bildkvalitet. Lättnavigerat. Ett par kul extrafunktioner.
Mindre bra ljud. Få bra appar. Vissa problem med wifi.