Test: Huawei P30
Produkter: Huawei P30 och P30 ProPris: P30: 6 990 kronor, P30 Pro: 8 990 kronor (128 GB), 9 990 kronor (256 GB) hos Webhallen | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!
Artikeln uppdaterad 2019-05-27 med test av Huawei P30. För P30 Pro – se nästa sida!
Med de bekymmer som Huawei just nu befinner sig i kan en ny mobil från tillverkaren kännas som ett osäkert val, speciellt med framtida Android-uppdateringar hotade. Huawei P30 lanserades samtidigt som flaggskeppet P30 Pro, men svenska leveranser kom igång först lite senare.
Och det dröjde innan vi fick in den och P30 Lite för test, så vi började granska P30 precis som vågen av dåliga nyheter för Huawei svepte in. Så frågan blir då: finns det tillräckligt mycket bra i P30 för att den ändå ska kunna ses som ett bra val? Här har vi bedömt den på sina egna meriter, och kan konstatera att nja – även om det är en bra mobil så går du inte miste om särskilt mycket.
Bekant design, mer traditionell
P30 har samma stil och design som P30 Pro, med kromblank metallram med lätt avfasad topp och botten och roliga färgval på baksidan. Den skiljer sig i ett par detaljer; framsidan har plant glas istället för svagt rundat i kanterna som hos P30 Pro, den är snäppet mindre i måtten och lättare, och slutligen är kameradelen baktill inte riktigt lika stor.
Skärmen är alltjämt en snygg och ljusstark amoled med 1 080 x 2 340 bildpunkter och en miniflärp upptill för selfie-kameran. Och den har samma ljudegenskaper; en duglig men inte direkt imponerande monohögtalare i botten och även godkänt men alldagligt ljud i hörlurar och i örat vid samtal. Här får du dock hörlursuttag, vilket Huawei skippade i P30 Pro.
Den är dock fortfarande en riktigt snabb telefon, där allt vi utsätter den för flyter på problemfritt. Det är framför allt i grafikprestanda som den blir slagen av Snapdragon-baserade mobiler. Men det blir å andra sidan Samsungs flaggskepp också.

Fotar bra, men saknar det lilla extra
Så vilka är skillnaderna mellan P30 och P30 Pro? Det kanske mest uppenbara är att den förstnämnda inte har samma spektakulära kamera. Två sensorer är samma: en 40 megapixels huvudkamera med ny typ av färgfilter som ger den utmärkta egenskaper för mörkare ljusförhållanden, plus 20 megapixel med vidvinkel som också dubbeljobbar som makrolins.Det riktiga stjärnan i P30 Pro, unik teleskopzoom, saknas dock här och är ersatt av en konventionellt monterad telefotolins på 3x zoom. Det är fortfarande bra, det är samma som i till exempel Huawei Mate 20 Pro, eller i klass med Oneplus 7 Pro. Men det är mer normalbra än exceptionellt.
Den andra punkten där P30 Pro sticker ut och briljerar är batteriet som är extra stort och ger just nu branschledande batteritid. Det får vi inte här. Visserligen är 3 450 mAh inte lite, men 4 000 mAh börjar bli mer eller mindre standard i många flaggskepp.

Bra batteritid trots allt
P30 har dock samma utmärkt strömsnåla skärm och goda strömbesparande egenskaper i systemet, så den lyckas klämma ut bra driftstid ur batteriet. Det finns dock en handfull lurar som levererar lika många timmar, eller snäppet mer. Vi får dock samma goda laddegenskaper, både rapp snabbladdning och stöd för trådlös laddning. Omvänd trådlös laddning, det vill säga förmågan att fungera som laddplatta åt andra prylar med qi-stöd, får vi inte i P30.Slutligen är det en nerbantad mobil på ett par andra mindre punkter. P30 har inte full vattentäthet, utan är stänktålig med IP53-klassning. Kameran har inte samma tof-sensor för extra noggrann 3d-mappning av bilden, vilket gör att autofokus kan bli aningen mindre rapp i vissa lägen och att bokeh-foto blir mindre precist.
Med nerbantade egenskaper är givetvis också priset nerbantat. Och det är här som P30 plötsligt blir ett mindre intressant alternativ. För även om den är billigare än P30 Pro, så är den fortfarande inte så prispressad att den blir intressant. Den har ett rekommenderar pris på precis under 7 000 kronor, och säljs i de flesta butiker för just det, eller några hundra kronor lägre i vissa.

Omdöme
Även utan politiska orosmoln hade Huawei P30 inte kommit upp i ett toppbetyg. Det är verkligen inget fel på den, men allt den är bra på finns det mer intressanta mobiler som kan leverera till samma eller bättre pris. Den saknar det som gör P30 Pro unik, men har kvar dess irritationsmoment – medelmåttigt ljud och det småröriga EMUI-gränssnittet. Om du känner dig orolig för att investera i Huawei just nu går du inte miste om något unikt. P30 är absolut bra, men alternativen är lite bättre.
Specifikationer
Produktnamn: Huawei P30 ELE-L29Testad: Maj 2019
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Hisilicon Kirin 980
Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för nm-kort
Bildskärm: 6,1 tum amoled, 1080×2340 bildpunkter
Kameror: 40 MP + 16 MP vidvinkel + 8 MP telefoto 3x med led bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 21), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), vattentålig (IP53), trådlös laddning
Batteri: 3 450 mAh, 16h 30min webbvideo (wifi), 16h blandad användning (4g), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,2 x 0,76 cm
Vikt: 165 gram
Rek. pris: 6 999 kr
Prestanda
Antutu Benchmark: 290 282 poängGeekbench 4: 9 804 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 35 371 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 955 poäng

Goda prestanda
Snygg skärm
God batteritid
Kompetent kamera

Medelmåttigt ljud
Proprietära minneskortet
Bitvis röriga EMUI
Lite dyr för vad man får
Test: Huawei P30 Pro
Produkter: Huawei P30 och P30 ProPris: P30: 6 990 kronor, P30 Pro: 8 990 kronor (128 GB), 9 990 kronor (256 GB) hos Webhallen | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!
I testet av Huawei P30 ProHuawei-flaggskepp avlöser varandra snabbt, även om vi ignorerar sidoprojektet Honor. I höstas bekantade vi oss med Mate 20 Pro, och ny kommer nya mobilerna i P-serien. Det inte lätt att skilja P- och Mate-serierna åt. I år är det svårare än någonsin, då de också matchar varandra i pris.
Huawei P30 Pro säljs i Sverige med 6 GB ram och 128 GB lagring, eller med 8 GB ram och 256 GB lagring, vilken är modellen vi testat. Den kostar 9 990 kronor. 128 GB-modellen får du för 1 000 kronor mindre.
Design: Ny stil och tre färgval
P30 Pro är lite längre än föregångaren P20 Pro och har fått böjt glas både fram- och baktill. Det är en rätt så diskret böj på framsidan – mer som en Samsung Galaxy S10än en Huawei Mate 20 Pro. Det uppskattas.
Telefonen ligger stadigt i handen, men det kan ändå vara bra att stoppa in den i sitt medföljande skyddande skal. Dels för skydd, dels för att kameralinserna sticker ut en hel del, så vill du lägga ifrån dig luren så ligger den och vickar om du använder den.
Läs även: Här hittar du snygga skal till Huawei P30/P30 Pro
Skalet är transparent så vi kan fortfarande njuta av lurens läckert tonade baksida. Dels finns samma lila-till-djupblå version som även P20 Pro har, dels en ny ljusare modell. Sedan finns även en konservativt helsvart. Fler färger finns, dock inte i Sverige.
Video. M3 tar en närmare titt på Huawei P30 Pro.
Moderna funktioner vi sett förr
P30 Pro har adopterat de flesta tekniska egenskaperna från Mate 20 Pro, och finputsat en handfull av dem. Den har samma optiska fingeravtrycksläsare i skärmen, men den har blivit påtagligt snabbare. Vi får snabb lte-uppkoppling och bra wifi-mottagning, men får vänta en generation till på stöd för wifi 6.Vi har även samma möjlighet som i Mate 20 Pro att ansluta en skärm via usb-porten eller trådlöst och växla till ett Windows-liknande skrivbordsgränssnitt. Det är inte lika välutvecklat och kraftfullt som Samsungs Dex, men fortfarande praktiskt.

P30 Pro har stöd för snabbladdning med riktigt hög effektivitet. Medföljande laddare fyller batteriet till 70% på en halvtimme, och sedan fullt på en halvtimme till. P30 Pro har också trådlös laddning, och samma möjlighet som Mate 20 Pro att fungera som trådlös qi-laddare till andra prylar.
P30 Pro kör Android 9 med Huaweis EMUI 9.1 ovanpå. Det är verkligen en smaksak vad man tycker om det, men vi är fortsatt inte förtjusta. Gränssnittet är enkelt nog och flexibelt att anpassa, men överbelamrat med onödiga ersättare till Googles egna appar och en handfull rena bloatware-tillägg.
Nära topp-prestanda och utmärkt batteritid
Systemkretsen är Huaweis Kirin 980. Den levererar prestanda i solid flaggskeppsklass och bra energieffektivitet när den inte pressas till max. Speciellt spelprestandan har fått ett rejält lyft jämfört med tidigare Kirin-versioner, men ligger fortfarande marginellt efter konkurrenterna i de flesta mätningar.
P30 Pro har lika stort batteri som Mate 20 Pro, rejäla 4 200 mAh, men har lyckats bli energisnålare, så batteriet räcker ännu längre. Vi kan strömma video i nästan ett helt dygn, och hen håller utan tvekan för aktivt app-användare från morgon till kväll. Detta ser framför allt ut att bero på dess skärmpanel.
Där hittar vi faktiskt en nedgradeing. Mate 20 Pro har 1440p-skärm, men här får vi nöja oss med 1080 pixlar på bredden. Det märks en aning i riktigt högupplösta foton eller om vi vill använda telefonen med vr, men för det mesta är den fortfarande skarp nog.
Bättre ljud hade varit önskvärt
I P30 Pro får vi fortfarande en oled-skärm, med utmärkt klarhet och stuns i färgerna och klockren kontrast. Den har hög ljusstyrka, men inte riktigt lika vass som Mate 20 Pro. Allt som allt är det en värdig kompromiss för att få till den grymma batteritiden.
En annan sak som faktiskt är ett steg tillbaka är ljudet. P30 Pro har bara en monohögtalare i botten, vilket känns mediokert för ett så här pass påkostat flaggskepp. Ljudet ur den är rent och tydligt, men utan direkt tryck. En högtalare i topp hade varit väldigt välkommet. Det finns givetvis en där, men den används bara för telefonsamtal, och till det låter den riktigt bra.
Hörlursuttag får vi också klara oss utan, och ljudkvaliteten med medföljande in-ear-lurar på usb c är medelbra men inte mer än så. Vi är osäkra på om det medföljer adapter till 3,5-millimetersuttag, det kom ingen med vårt testexemplar, men den följer usb c-standard för audio så vilken adapter som helst fungerar.
Många kameranyheter
Den verkliga stjärnan i P30 Pro är dess nya kamera. Det är i princip Mate 20 Pros kamerauppsättning med högupplöst huvudsensor och separata sensorer för vidvinkel- och teleobjektiv, samt alla fotolägen och ai-baserade funktioner för bildoptimering och signalprocess som den och även P20 Pro hade. Fast här finns också tre intressanta nyheter.
Vidvinkelkameran är precis samma som förr och tar framför allt snygga landskapsbilder. Kommer du riktigt nära små motiv är det också samma lins som används för att ta detaljerade makro-foton.
Huvudsensorn har fått en ny typ av sensorteknik. Det är fortfarande en 40-megapixelsensor i samma storlek och brännvidd på optiken, som i normalläge slår ihop pixlar fyra och fyra för extra ljuskänslighet och 10-megpixelbilder. Den har fått optisk bildstabilisator och lite större bländaröppning.
Ljuskänslighet och 3d-syn
Den stora nyheten är dock en ny sorts färgfilter där gröna subpixlar är utbytta mot gula. Det ska göra P30 Pro effektivare på att ta upp ljus, och enligt Huawei och Sony (som tillverkar sensorn) påverkar det inte förmågan till färgnyansering negativt. Vi har svårt att avgöra hur den klarar sig på den punkten, men fotografering i dunklare belysning – eller knappt någon belysning alls – är i alla fall klart imponerande.Huawei påstår att P30 Pro har fyra kameror, men det anser vi är en överdrift. Den ”nya” fjärde kameran är en ToF-kamera av samma sort vi sett i Honor View 20 och Nokia 9 Pureview. Den anser vi enbart ska ses som en extra avancerad hjälpsensor för de övriga kamerorna.

Den används här för effektivare och mer exakt bokeh-fotografering och för snabbare autofokus istället för en lasersensor, och gör ett riktigt bra jobb i bägge fallen. Den är också bra på att göra 3d-mappning i ett rum och Huawei har demonstrerat en ar-mätapp för det. Den finns dock inte tillgänglig i skrivande stund, men ska inkluderas i en kommande uppdatering av EMUI-gränssnittet.
Spektakulär zoom
Den mest spektakulära nyheten hittar vi dock i telefotoobjektivet. Effektiv optisk zoom är något telefontillverkarna kämpar med. Det kräver helt enkelt fysiskt utrymme som en 8-10 millimeter tjock telefon inte har. Det har funnits enstaka mobiler med bra zoomegenskaper, men det handlar om extra tjocka och klumpiga enheter som snarare ska ses som kameror med inbyggd mobil. Till exempel Samsung Galaxy S4 Zoom och Lumix DMC-CM1.
Huawei har löst det genom att vinkla ljuset 90 grader med ett prisma och sedan ha ett mycket längre zoomobjektiv med fler linser. Det ger oss hela 5x optisk zoom med full kvalitet, där de flesta konkurrenter bara har 2x. Ett speciellt 10x hybridzoomläge fördubblar det, fortfarande med riktigt övertygande kvalitet. Det börjar dock bli svårt att hålla bilden stilla, även med kombinationen av optisk och digital bildstabilisator.
Därefter går det att digitalzooma upp till brutala 50x. Men då ser det föga förvånande inget vidare ut, I bra ljusförhållanden, extra stöd för att slippa skak (vi pressade telefonen mot ett fönster, men ett stativ med mobilfäste vore idealiskt), och lite tålamod, får vi till acceptabla foton upp till lite drygt 20x zoom.

Omdöme
Med ny design och upptrimmat pris tar P30 Pro plats som ett riktigt flaggskepp, trots några procent beskedligare prestanda än de vassaste konkurrenterna. Huawei visar återigen att de just nu är tillverkaren som leder racet på kamerafronten med både stabil kvalitet för vardagsfoton, innovationer som ger nya fotomöjligheter, och massor av roliga extralägen att experimentera med.Vore det inte för dess halvbra högtalare som gör den till en mindre rolig media- och spelmobil, och bitvis röriga och bloatware-packade EMUI så hade P30 Pro varit en fullträff. Nu är den bara väldigt nära.
Fakta Huawei P30 Pro 256 GB (VOG-L29)
Testad: Mars 2019Tillverkare:Huawei
Systemkrets: Hisilicon Kirin 980
Processor: 2 st Cortex-A76 2,6 GHz, 2 st Cortex-A76 1,92 GHz, 4st Cortex A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G76 MP10
Minne: 8 GB ram
Lagring: 256 GB, plats för nm-kort
Bildskärm: 6,47 tum oled, 1080×2340 bildpunkter
Kameror: 40 MP + 20 MP vidvinkel + 8 MP periskopzoom 5x optisk + ToF-kamera bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 21), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc, ir
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentät (IP68), stöd för dubbla sim, trådlös laddning (qi), omvänd trådlös laddning (qi), ansiktsigenkänning, desktopläge
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI 9.1
Batteri: 4 200 mAh, 21h webbvideo (wifi), 18h blandad användning (4g), 28h samtal (3g)
Storlek: 7,4 x 15,8 x 0,84-0,9 cm
Vikt: 192 gram
Pris:8 990 kronor (128 GB)respektive9 990 kronor (256 GB) hos Webhallen.Se fler återförsäljare och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!
Jämförelse: Specar för Huawei P30
Processor/systemkrets: Hisilicon Kirin 980Minne: 6 GB ram
Lagring: 128 GB, plats för nm card
Bildskärm: 6,1 tum oled, 1080×2340 bildpunkter
Kameror: 40 MP “super spectrum sensor” + 16 MP ultrawide + 8 MP periskopzoom 5x optisk bak, 32 MP selfiekamera fram
Batteri: 3 650 mAh, trådlös laddnnig, omvänd trådlös laddning
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med displayport
Kommunikation: 4g cat 16 (1 Gbps), wifi 1-5, bluetooth, gps, nfc
Övrigt: In-screen fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP53)
Operativsystem: Android 9.0 med EMUI
Rekommenderat pris: 6 990 kr
Pris: 6 990 kronor (128 GB) hos Webhallen. Se fler återförsäljare och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!
Prestanda (P30 Pro)
Antutu Benchmark: 290 971 poängGeekbench 4: 9 883 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited:36 611 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 099 poäng

Goda prestanda
Snygg skärm
Utmärkt batteritid
Högkvalitativ och mångsidig kamera

Mono-högtalare
EMUI är inte för alla
Dålig tillgänglighet till nm-kort