Så ska blockchain-teknik göra resor med elbil betydligt enklare
Vi har pratat med Catarina Naucler, forskning- och utvecklingschef för Fortum Sverige, om deras senaste projekt: Att göra laddandet smidigare internationellt.
Av Evelina Galli
M3
Elbilar blir en allt vanligare syn när många av konsumenterna upptäcker bekvämligheten med el istället för bensin. Men det finns ett område som fortfarande behöver göras smidigare: hur laddar man på resande fot?
Än så länge har lösningarna varit osmidiga för elbilsägaren. Det har ofta handlat om något typ av medlemskap som varit bundna till en eloperatör. Du som försökt ladda din elbil utomlands har säkert stött på den obekväma processen av att i all hast försöka skaffa dig ett konto på en ny tjänst för att använda en elstation.
Men det här kan det snart bli ändring på. Catarina Naucler, forskning- och utvecklingschef för Fortum Sverige, berättar att de redan nästa vecka drar igång igång ett projekt där de låter några utvalda testpersoner betala för sin el på ett helt nytt sätt. Med sig har de sex andra europeiska elleverantörer i fem länder.
– Det vi har tittat på är en lösning för att göra det enklare när man kommer till ett helt nytt ställe med en ny operatör, för den som reser runt i landet eller kanske framför allt mellan olika länder. Det handlar inte bara om betalning, utan om hur man kan identifiera sig som kund och hur man kan använda olika aktörers laddstolpar, säger Catarina Naucler. Catarina Naucler. Foto: Evelina Galli.Använder blockchain-teknologi för smidigare betalning Testpersonerna i det här projektet betalar via sin dator eller mobil med hjälp av så kallad blockchain-teknik. Blockchain är något som för många främst associeras med Bitcoin, som i dag är en av de största digitala kryptovalutorna på internet. Men den betalningsmetod som används här har i själva verket ingenting med Bitcoin att göra.
– Vår lösning innebär att kunderna har en digital plånbok som man laddar upp med vanliga pengar som kommer att finnas där i en kryptovaluta. Men det är egentligen vanliga pengar som man omvandlar i den här digitala miljön.
Den digitala valutan ska alltså avspegla den kurs som den ”riktiga” valutan du laddar upp. Du som konsument kommer alltså slippa investera i kryptovalutor som Bitcoin för att kunna ladda din bil. Varför har man då valt att titta på just den här lösningen? Catarina Naucler berättar att det finns många fördelar med just blockchain-tekniken.
– Själva tekniken i sig öppnar upp för nya möjligheter där du kan dela på saker mellan aktörer. Vi försöker hitta ett system där man kan låna varandras infrastrukturer mellan olika operatörer. Blockkedjan gör dessutom att vi mellan partnerna kan vara transparanta i våra transaktioner och mot kunden.
Smidigare för konsumenten
Vad innebär det här egentligen för dig som elbilsägare? Catarina Naucler berättar att den största skillnaden du som elbilsägare kommer märka är att laddningarna kommer bli mycket smidigare.
– Vår grundtanke är att kunden ska kunna åka till vilken laddstolpe som helst och kunna betala. Du kommer ha en app som du redan är identifierad på, och via den appen har du också en digital plånbok. Du behöver inte fundera så mycket, det räcker med att du är kund hos en operatör. Vår tro är att den här lösningen ska bli billigare än dagens roamingavgifter och transaktioner.
Allt det här låter ju väldigt lovande, men hur lång tid tar det innan vi kan se den här tekniken tillämpas i verkligheten? Catarina Naucler menar att även om den här tekniken i princip är färdigställd och enbart behöver finjusteras kan det ta några år innan vi får se den här lösningen i verkligheten.
– Jag tror att för att det här ska kunna ta fart så behöver riksbanken ge ut digitala kryptovalutor. Svenska riksbanken har varit och tittat på det här, och är nyfikna, men hur långt bort det här är vet jag inte. Jag har hört fem år. När vi får riktiga valutor som är kopplade till kryptovalutor, då kan det här bara smälla till.