Asus gör sin första smartphonelansering på MWC någonsin, och presenterade på tisdagskvällen tre nya modeller: Zenfone 5 Lite, Zenfone 5 och Zenfone 5Z. Mellanmodellen Zenfone 5 och flaggskeppet 5Z ska komma till Sverige, men Asus meddelar att de inte har planer på att släppa Lite-modellen här.
Mattias Inghe kollar in Asus Zenfone 5 och Zenfone 5Z under Mobile World Congress.
Vi fick oss en närmare förhandstitt på Zenfone 5. Till det yttre är det inget nämnvärt som skiljer den och 5Z åt, utan det rör sig om en lyxigt designad lur med plan glasyta med upphöjda 2,5D-kanter bak och fram, en rundad metallram runtom, Asus typiska cirkelslipade metall under glaset på baksidan och två färgval – mörkt blå eller ljusare silvertoner. Vi fick inga uppgifter om telefonens yttermått, men den verkar inte bredare än Zenfone 4 och ska dessutom vara några gram lättare. Den är hyfsat bekväm att hålla i, även om den har en del skarpa kanter här och var. Asus Zenfone 5 med sin egna flärp i överkanten. Asus har maxat bildytan med bredbildsformat framtill, och fingeravtrycksläsaren har flyttat till bakidan. Zenfone får nu också ansiktsinloggning, och har inkluderat en fiffig funktion som gör att den kan se om du tittar på skärmen, och då undvika att släcka den.
Skärmen är på 6,2 tum, har hög ljusstyrka, stor färgrymd med full DCI-P3-färgskala, rgb-sensor för färgtemperaturkorrigering, och upplösning på 1080×2246 bildpunkter. Det är den mest avlånga smartphoneskärmen hittills, med ett bildförhållande på hela 19:9. Samsung var tidigare värst med 18,5:9.
Skärmen är sträckt ända ut i kanterna (förutom i nederkant där det fortfarande är lite extra marginal), och har därför samma flärp för högtalare och kamera som en Iphone X. Men Asus har löst det hela smartare än Apple. Skärmen är 19:9 om man räknar med flärpdelen, men levererar kompletta 18:9 utan den. Spelar vi bredbildsvideo så stör flärpen med andra ord inte som den kan göra på en Iphone X. De två färgerna kallas Midnight Blue och Meteor Silver. Zenfone 5 ser ut att bli en bra lur för den som uppskattar ljudkvalitet, med stöd för Hi-Res Audio, DTS HeadphoneX och bra möjligheter att finjustera ljudinställnigar. Nytt är att den fått rejält kraftfulla högtalare. Vi får ett fylligt mellanregister och mer bas än vi förväntar oss när vi provlyssnar. Om det också innebär hög kvalitet och detaljåtergivning behövs en ännu noggrannare lysningssession för att ta reda på. Men spontant är det lovande.
Zenfone 5 är en mellanklassmobil och kommer med prestanda därefter. Processorn är Snapdragon 636, en färsk Qualcomm-krets med åtta kärnor och stabila prestanda för de flesta situationer. Men inte spetspretandan som vi ser i flaggskepp. Zenfone 5Z är istället utrustad med nya toppkretsen Snapdragon 845, och är fullproppad med minne, upp till hela 8 GB ram och 256 GB flashlagring.
Det är egentligen det som verkar skilja de två modellerna åt. Design, skärm, kamera, ljud och appar är de samma. Och så priset då. Zenfone 5Z har ett rekommenderat pris på 479 euro. Det gäller för modellen med 4 GB ramminne och 64 GB lagring, men även då verkar den riktigt prisvärd. Zenfone 5 finns det ännu inte prisuppgifter om, men vi kan gissa att det logiskt sett är lägre.
Asus pratar mycket om de nya lurarnas AI-funktioner. AI ska kunna förbättra fotograferandet genom att känna igen motiv, och även lära sig hur just du tycker om att fota, och i bägge fallen anpassa kamerans inställningar automatiskt. Asus berättar också om andra typer av AI-tillämpningar, som att kunna trimma upp prestanda på processorn vid behov och att kunna optimera laddning för att förlänga livslängden på batteriet. Luren ligger bra i handen trots jätteskärmen. Med 19:9-format är den fortfarande inte jobbigt bred. Hur all denna AI drivs utan riktigt toppad processor i Zenfone 5 känns som en utmaning. Men Qualcomm uppger att Snapdragon 636 ska ha kapacitet att köra AI-funktioner, så troligen handlar helt enkelt om att utnyttja processorn väl.
Operativsystemet är Android 8.0 Oreo med Asus nya Zen UI 5.0. Det har blivit mer och mer avskalat med åren och nu är den mer lik original-Android än någonsin, med Googles originalappar för det mesta, även exempelvis tangentbordet. Under ytan finns dock många möjligheter till gränssnittsanpassning och extra navigeringsfunktioner. Och så har givetvis Asus sina egna animerade emojis. För det kan man visst inte klara sig utan.
Kan femte generationen av Zenfone bli den succé som hittills uteblivit för Asus? En del osmarta designval och bitvis virrig marknadsföring har gjort att de aldrig riktigt lyckats etablera sig. Kanske är det dags nu. Zenfone 5 och Zenfone 5Z sticker ut på flera punkter men vårt spontana intryck är att de samtidigt levererar en mer bekant och okomplicerad telefonupplevelse för en normalanvändare än tidigare.
Zenfone 5 lanseras i april och Zenfone 5Z i juni. När de nya Zenfone kommer till Sverige är inte klart (men det är bekräftat att de kommer), och exakta svenska priser finns inte ännu.