Redan vid uppackandet märks det att det är ganska så stor skillnad mellan dessa kameror. Där Umbo Smartdome påminde oss om en liten mysig utelampa ser Umbo Smartbullet mest ut som ett fantasifullt lasergevär från ett futuristiskt dataspel. En medveten design för att inte bara övervaka och filma eventuella tjuvar, utan även skrämma dem på flykten.
Samma AI
Precis som med lillasyskonet Smartdome skruvar vi upp en dold och skyddad lucka för att stoppa in det medföljande sd-kortet. Sedan skruvar vi fast den i väggen med fyra rejäla skruvar, riktar in den mot det område vi vill övervaka (inte heller Smartbullet kan fjärrstyras, i alla fall inte uppåt/nedåt eller åt vänster/höger) och ansluter den nätverkskabel som även fungerar som strömförsörjare tack vare den medföljande PoE-switchen. Umbo Smartdomes täckningsområde till vänster, Smartbullets till höger.
Vi laddar ned appen och konstaterar att det, på gott och ont, är exakt samma app som används till både Umbo Smartdome och Smartbullet. Den är med andra ord mycket lättanvänd för att se live-flödet eller inspelat material, men begränsad när det gäller inställningar och konfigurering.
Detta måste istället skötas via det något bökiga och inte helt intuitiva webbgränssnittet, ett gränssnitt som även det är gemensamt för de båda kamerorna.
Gemensam är även den avancerade artificiella intelligensen som gör att kameran kan skilja på exempelvis rörelser från en människa och ett djur, ett träd som vajar i vinden eller något annat som rör sig utan att vara ett hot. Denna kan också lära sig att känna igen saker i bilden och därmed reagera om något förändras, även som det inte är en direkt rörelse som upptäcks. Full digital zoom för Smartdome till vänster och för Smartbullet till höger.
Dessa AI-funktioner fungerar förvånansvärt bra och när det gäller att identifiera rörelser från människor är Smartbullet, precis som Smartdome, i det närmaste hundraprocentig.
Tyvärr är den höga månadskostnaden för både molnlagring och AI-funktionerna också densamma, vilket innebär en utgift på mellan 40 och 250 kronor i månaden.
Det är istället i hårdvaran som de två övervakningskamerorna skiljer sig åt. Förutom att den har ett mer futuristiskt och nästan vapenlikt utseende är Smartbullet även utrustad med bättre ir, bättre optik och bättre sensor. Umbo Smartdome hade en mycket bra bildkvalitet, men hos Smartbullet är den ännu bättre. Inzomning i mörker med Smartdome till vänster och Smartbullet till höger.
Det syns tydligt i dagsljus men framför allt är det i dåliga ljusförhållanden som bilden hos Smartbullet är rejält mycket bättre. Umbo Smartbullet är dessutom utrustad med optisk zoom (5-50 mm) vilket ger en riktigt fin skärpa vid inzoomningar. Som tillbehör går det även att skaffa extra led-lampor och förlängd ir-funktion.
Så långt är det bara fördelar för Umbo Smartbullet i jämförelse med lillasyskonet, men det finns tyvärr ett par nackdelar också. Den första är en sämre bildvinkel, både horisontellt och vertikalt, vilket innebär att Smartbullet täcker upp ett mindre område än Smartdome. Inzomning med digital zoom till vänster och optisk zoom till höger för Umbo Smartbullet.
Den andra är att det redan höga priset är ännu lite högre hos Smartbullet. Ett paket med två kameror, PoE-switch och två 32 gb sd-kort kostar hela 10 200 kronor. På detta ska det sedan läggas en månadskostnad.
Omdöme
Umbo Smartbullet är en bättre kamera än Umbo Smartdome, framför allt vid inzoomning och vid dåliga ljusförhållanden. Men en sämre bildvinkel och ett högre pris gör att den ändå inte får ett högre betyg än lillasyskonet.
Umbo Smartbullet Tillverkare/kontakt: Umbo, umbocv.se / Seecurity, seecurity.se. Systemkrav: Router med lan-portar, smartphone med Android eller IOS. Upplösning: Upp till 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter). Bildvinkel: 88 grader horisontellt, 57 grader vertikalt. Ljud: Nej. Nätverk: Trådbundet. Lagring: Sd-kort och molnlagring. Vikt: 1440 gram. Mått: 29,5 x 10,0 x 9,0 centimeter. Övrigt: Mörkerseende (IR-belysning) upp till 20 meter (upp till 45 meter med extra tillbehör), Vatten- och dammsäker, strömförsörjning via PoE (Power over Ethernet). Cirkapris: 10 200 kronor (Två kameror, PoE-switch och två 32 GB SD-minneskort ingår). Rejäl och gedigen kvalitet. Snygg och avskräckande design. Lättanvänd. Mycket bra bildkvalitet. Optisk zoom. Funktionsrik och med bra AI-funktion. Dyr. Snål bildvinkel. Molnlagring och AI-funktioner kostar extra. Funktionsfattig app. Något rörigt webbgränssnitt.