Halo 5: Guardians – vi testar höstens hetaste Xbox One-titel
Halo 5: Guardians är den enskilt viktigaste titeln i Microsofts försök att rädda den dystra Xbox One-försäljningen. M3 har spelat de inledande timmarna och testat det nya spelläget Warzone – och vi är imponerade.
Av Anders Wollner
M3
Det vore enkelt att måla upp en ödesmättad stämning inför lanseringen av Halo 5: Guardians. För med en sviktande Xbox One-försäljning är det närmast ett måste att titeln levererar. Och nu är det heller inte bara Microsofts eventuella konsolöde som står på spel. Efter onlinehaveriet med Halo: The Master Chief Collection och besvikelsen Halo 4 har även Halo som spelserie fått sig en törn. Därtill kan vi även lägga den Halo-baserade tv-serie som floppade superstort när den gick upp för lite drygt ett år sedan.
Det är med andra ord en hel del som vilar på utvecklaren 343 Industries axlar i höst.
Forfarande unikt i spelvärlden
För att förstå Halo 5: Guardians behöver vi först koka ner serien till dess beståndsdelar. Trots att originalet släpptes för snart 14 år sedan har serien fortfarande en unik ställning i spelvärlden. För medan actionkonkurrenterna allt mer satsar på linjära upplevelser är Halo mer av öppen natur. Du har fortfarande ett mål att följa, men striderna äger för det mesta rum på stora ytor med mängder av valmöjligheter.
Halo 5: Guardians utgör inte något undantag. Faktum är att det har mer gemensamt med Bungies lekfulla förhållningssätt till spelserien än vad 343 Industries-utvecklade Halo 4 hade. När vi börjar kampanjen gör vi det ombord på en rymdstation, som föga oväntat snart dräller av fiender. Här får vi springa i mörka korridorer, men det bjuds även på gott om konfrontationer i öppnare miljöer, med stora nivåskillnader. Mot slutet får vi möjligheten att hoppa in i en Banchee (en av de flygande farkosterna i serien) för att förstöra några specifika mål på stationen.Halo 5: Guardians bjuder i gammal god serieanda på mängder av strider i öppna miljöer. I vanlig ordning stegras utmaningen allt eftersom.
Storskaliga bataljer
Det andra uppdraget tar oss ut i naturen, där vi får strida mot en enorm fienderobot kallad Kraken. Här visar sig Halo 5: Guardians från sin allra bästa sida. Nivån är superintensiv, men för lagom balanserad för att vi inte ska bli överväldigade. Till en början får vi strida mot enklare marktrupper, antingen till fots eller i en Ghost (ett av Halo-seriens alla fordon).
Senare får vi möjlighet att hoppa i en flygande farkost för att borda Kraken, och väl där ställs vi öga mot öga mot några Promethean-soldater. Det hela slutar med att vi tvingas fly innan Kraken exploderar. Att på detta sätt trappa upp svårighetsgraden, och hela tiden erbjuda oss nya inslag är ett klassiskt Halo-recept som 343 Industries slarvade bort i Halo 4.
I övrigt kan vi konstatera att Halo 5: Guardians ser riktigt bra ut. Spelet rullar på i 60 bilder per sekund, och det samtidigt som mängder av fiender trängs på skärmen samtidigt. Det märks att 343 Industries har en del resurser till sitt förfogande. Precis som med Halo 4 är det färgglada Halo som Bungie stod för något nedtonat. Här är det istället tal om en mer realistisk grafik, vilket märks på allt från spelets fordon till de Grunts som i vanlig ordning får agera kanonmat.
Warzone gör entré
Det är inte bara kampanjen vi får känna på under vårt förhandstest – vi introduceras även till nytillskottet Warzone. Spelläget kan enkelt förklaras som att kampanjen har kombineras med flerspelarläget, och 343 Industries tanke är att minska gapen mellan de båda. Precis som Arena (det klassiska flerspelaralternativet i Halo) drabbas två lag samman, men skillnaden är det nu också befinner sig datorkontrollerade fiender på slagfältet. Dessa är i sin tur förklädda till bossar och kräver en hel del samarbete för att ta ner.Warzone kommer kanske inte bli något för den seriösa Halo-spelaren, men det är både underhållande och intensivt. 343 Industries är noga med att påpeka att Warzone främst riktar sig till dem som inte vanligtvis spelar Halo över nätet. Och det är lätt att förstå. Det finns en alldeles för stor slumpfaktor inblandad för att det ska kunna gå att spela på en seriös nivå. Exempelvis får du poäng om du besegrar en av bossarna, men eftersom båda lagen ofta skjuter på dem känns det oklart vem som i slutändan bör belönas. Med det sagt har vi ändå väldigt roligt med Warzone. Det är enkelt att sätta sig in i och erbjuder en upplevelse som påminner en del om den vi får i kampanjen.
Spelmekaniskt märks framför allt det 343 Industries kallar för Spartan abilities, vilket kan förklaras som att alla spelare numera är utrustade gäng specialegenskaper direkt från start. Bland annat kan du rusha fram i någon sekund och springa hur länge du vill. Exakt vad det här kommer ha för påverkan under onlinestriderna återstår att se men intrycket så här långt är att det leder till en lite kvickare spelmekanik. Kan bli ett av höstens bästa spel Blir då Halo 5: Guardians den titel som får försäljningssiffrorna för Xbox One att vända? Det är högst osäkert – spontant känns det som att Halo inte riktigt har den dragningskraften längre för att ensamt kunna sälja en konsol. Däremot är det tydligt att 343 Industries börjar bli ordentligt varma i kläderna. Studion lovar att de har testat servrarna bättre denna gång, och de har gott om egna idéer samtidigt som de verkar ha hittat tillbaka till känslan från de första Halo-spelen. Det var ett bra tag sedan Halo på förhand kändes så här spännande.