5 områden som snart kontrolleras helt av artificiell intelligens
Oavsett om du ligger i soffan framför Netflix eller laddar upp nya partykort på Facebook stöter du på AI i olika former. Vi har tagit fram fem områden där tekniken bara kommer bli mer och mer komplicerad framöver.
Här är fem områden där ai-tekniken är på tillväxt.
1. Netflix vet snart allt om din filmsmak
Ligger du i soffan och snötittar på Netflix är chansen stor att du snubblar över någon film som syns i flödet. Hela Netflix (och en rad andra streamingtjänster) styrs av en algoritm som baseras på dina tidigare val och ger poäng utifrån hur väl den tror du kommer tycka om filmen. 2. Tradingrobotar blir börshajar På det något mer lönsamma planet kan vi hitta AI i system som köper och säljer på börsen. Tradingrobotar kan dels se förändringar i aktier, dels besluta om de ska köpa eller sälja inom en bråkdel av någon sekund. Systemet är inte på något sätt idiotsäkert och därmed inte heller fritt från incidenter. Bland snedstegen som AI:n har tagit på börsen finns en så kallad flashkrasch från 2010, där priserna på amerikanska aktier plötsligt droppade med 6 procent efter att olika algoritmer spårat ur.
3. Jodå, nog går Google i bräschen
Att Google sitter inne på ungefär hur mycket information som helst är ett välkänt faktum. Och förutom att deras algoritm kan dra egna slutsatser baserat på ditt surfbeteende har Google själva investerat i en rad olika robotikföretag den senaste tiden. Just detta har för övrigt fått Tesla-grundaren Elon Musk att uttrycka oro inför Googles framtidsplaner.
4. Lego-robot sätter världsrekord – i rubiks kub
Som vi nämnt har AI-system fördelen att de kan utföra en del saker betydligt snabbare än vad den mänskliga hjärnan kan. En av de mer harmlösa exemplen på detta kommer från leksaksjätten Lego, som tagit fram en robot med uppgiften att lösa rubiks kub. 3,46 sekunder tog det i klippet ovan. Det är långt ifrån det enda exemplet på robotar som kan lösa liknande uppgifter.
5. Storebror känner igen dig och alla dina vänner
Det blir allt tydligare att det främst är de stora giganterna som drar AI-tåget framåt. Facebook har kanske inte Googles enorma förråd av information, men man har ändå tagit fram verktyg som kan bli rejält läskiga (eller användbara, beroende på hur du ser på det). Deras applikation Deep Face började rullas ut tidigare i år, och rapporteras känna igen rätt ansikte 97,3 procent av gångerna. Det är en betydligt högre siffra än vad bland annat FBI:s system som gör samma sak har nått upp till.