Stort test: här är bästa multiroom-systemet för ljudfantasten
Multiroom-högtalare är ett smidigt och enkelt sätt att sprida musik i hela hemmet. M3 testar sex spännande lösningar för stora och små rum.
Av Andreas Bergsman
M3
Multiroom är hett, och även om det inte är ett nytt fenomen är det de senaste två åren det har lossnat ordentligt. Tillverkarna är inte sena med att presentera nyheter som ska locka oss att köpa nytt, komplettera eller uppgradera våra system. Vad multiroom handlar om är helt enkelt trådlösa högtalare som går att koppla ihop med såväl datorn som mobilen och surfplattan. Du väljer själv hur många högtalare du ska ha, och du styr dem enklast via en app eller med ett program. Sonos var pionjären när det gäller den här sortens produkt, men nu finns det gott om alternativ från andra tillverkare. Missa inte: 20 externa batterier som räddar livet på dina prylar
Sonos var också på förhand den solklara favorit entill att ta hem titeln ”bäst i test” och det är givetvis deras högtalare som sedan början av seklet har fått agera benchmark för de övriga i startfältet.
Själva högtalarna och ljudet står givetvis i centrum för vårt test, men mjukvaran blir allt viktigare och är i stort sett avgörande för att lyckas nå ut till den breda massan. Att kunna erbjuda de största eller mest populära musiktjänsterna i själva appen, och att dessa funktioner fungerar klanderfritt är otroligt viktigt för att lyckas i denna djungel av olika produkter och lösningar.
För att göra det hela någorlunda jämförbart bad vi tillverkarna att skicka in högtalare utefter ett fiktivt scenario: Ett vardagsrum, med två lite större högtalare, som med fördel skulle kunna stereokopplas. Ett lite mindre rum, som ett sovrum, kök eller liknande där det räcker med en högtalare.
Sonos är fortfarande herren på täppan
2 st Sonos Play:5, 1 st Play:1 Nya Sonos Play:5 var en välkommen nyhet i höstas då de gamla verkligen kändes omoderna, inte minst formmässigt. Dessa är lyckligtvis lägre, djupare och mycket snyggare.
Modellen kommer i två färger: matt svart eller matt gräddvit finish i en sluten konstruktion. Ett par av dessa tillsammans med en Play:1-högtalare är en intressant uppsättning högtalare för de nyinvigde som vill ha ett bra ljud till ovan nämnda exempel på paketlösning.
Sonos styrka är onekligen mjukvaran och det enkla handhavandet. Två Play:5 går enkelt att stereokoppla i appen. Den mindre högtalaren installeras lika enkelt och kopplas upp i samma nätverk för att sedan spela upp samma musik eller användas separat. Sonos har ett nyutvecklat kalibreringsverktyg som heter Trueplay för att optimera ljudet beroende på hur rummet ser ut, och det går att köra till samtliga högtalare. Högtalaren skickar ut en ljudsignal och appen använder sig av din telefons mikrofon för att känna av rummet och kalibrerar därefter ljudet.
Appen innehåller ett gediget utbud av olika musiktjänster och inställningsmöjligheterna för ett optimalt ljud är många. Och det är inget snack om saken – Sonos är fortfarande den bästa kombinationen av bra ljud tillsammans med en lysande applikation.
Ljudet. Mjukvaran. Designen.
Priset.
Betyg 9 av 10
Fakta Sonos Play:5II Tillverkare: Sonos Anslutning: Wifi 802.11b/g, 10/100 Mbps ethernet. Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera. Mått: (H x B x D) 20,3 x 36,4 x 15,4 centimeter. Vikt: 6,4 kilo Pris: 5 050 kronor
Fakta Sonos Play:1 Tillverkare: Sonos Anslutning: Wifi 802.11b/g, 10/100 Mbps ethernet. Tjänster: Songl, Spotify, Deezer med flera. Mått: (H x B x D) 12,0 x 16,1 x 12,0 centimeter. Vikt: 1,9 kilo Pris: 2 050 kronor
Totalpris paket: 12 150 kronor
Libratones tyghögtalare är en frisk fläkt
2 st Libratone Zipp, 1 st Libratone Zipp mini
Libratone är ny i segmentet även om högtalaren Zipp i sig har funnits ett par år. Den nya uppsättningen har stöd för multiroom, vilket gör den mer intressant än tidigare.
Nya Zipp är, precis som sin föregångare, cylinderformad och klädd i en tygstrumpa som går att få i olika färger. Den har dock helt nya högtalarelement och egendesignade kretsar för ljud och uppkoppling. Karakteristiskt för produkter från Libratone är annars just udda design och tygöverdragen i ull.
Förutom nätverksuppkoppling för en multiroom-lösning är det möjligt att använda högtalarna separat via bluetooth. Ett inbyggt batteri gör dessutom att du kan ta med dem på resan eller liknande.
Appen i sig är väldigt anspråkslös med i stort sett inga möjligheter att påverka ljudet förutom volym. Det finns inga inbyggda musiktjänster förutom internetradio. Musik strömmas istället direkt från varje enskild app du redan har installerad på din enhet, exempelvis Spotify connect.
Att koppla ihop högtalarna med varandra är busenkelt, antingen via appen eller genom att använda den pekkänsliga knappen på högtalarna. Den knappen kan du även använda för att byta spår och höja eller sänka volymen med.
Ljudet är okej med tanke på storleken på högtalarna men det räcker inte till för det större rummet trots två ihopkopplade enheter. Basen är alltför klen, mellanregistret saknar dynamik och diskanten är inte tillräckligt detaljerad för att vara ett alternativ framför soffan. Drar du därtill på ordentligt låter det riktigt illa. Den mindre är identisk i sin utformning förutom att den är mindre.
Sammantaget är Zipp ett alternativ för mindre rum där de ljudmässigt gör mer rätt för sig.
Udda design. Enkelt handhavande. Inbyggt batteri. Usb-utgång för att ladda externa enheter.
Ljudet räcker inte till för vardagsrummet. Snålt med funktioner i appen. Priset.
Betyg 6 av 10
Fakta Libratone Zipp Tillverkare: Libratone Anslutning: Wifi 2.4 GHz och 5 GHz; 802.11b/g/n, Airplay, bluetooth 4.0 aptx, 3.5 mm aux, usb play in, usb charge ut. Tjänster: Internetradio Mått: höjd 26,1 centimeter, 12,2 centimeter i omkrets Vikt: 1,5 kilo Pris: 2 999 kronor
Fakta Libratone Zipp Mini Tillverkare: Libratone Anslutning: Wifi 802.11b/g, 10/100 Mbps ethernet Tjänster: Internetradio Mått: höjd 22,4 centimeter, 10 centimeter i omkrets Vikt: 1,1 kilo Pris: 2 399 kronor
Totalpris paket: 8 397 kronor
Elegant välljud från Bose
2 st Bose Soundtouch 20 III, 1 st Bose Soundtouch 10 Bose har varit med i multiroom-racet ett tag och det finns ett stort antal modeller att välja mellan, alltifrån rena hemmabiosystem med ljudlimpa, sub-bas och mindre satelliter för en komplett surround-ljud.
Denna gång fick vi in en uppsättning med två stycken av uppdaterade Soundtouch 20 samt en Soundtouch 10 för det mindre rummet. Appen som du laddar ner innan du börjar med installationen har ett snyggt gränssnitt och med hjälp av steg för steg-anvisningar är du igång inom ett par minuter.
Den större Soundtouch 20 har en enklare oled-skärm som visar pågående process. Musiktjänsterna i appen är relativt få och består av Spotify, Deezer, Itunes och internetradioapplikationen Sirius XM. Efter att fyllt i användaruppgifter är det bara att börja strömma musik.
Appen har en bit kvar till Sonos användarvänlighet, men apparna går att öppna i sin helhet för att styra uppspelningen som du är van vid.
Samtliga enheter låter riktigt bra med bra tryck i framförallt basen och det går att enkelt spela samma låt i samtliga utplacerade högtalare. En nackdel är det inte går att koppla ihop Soundtouch 20-paret till ett äkta stereopar utan musiken kan bara spelas upp komplett i varje enhet.
Samtliga högtalare levereras med en fjärrkontroll om du inte vill, eller kan, använda mobilen.
Snyggt formgivna. Bra ljud. Enkel installation. Priset.
Snålt med funktioner i appen. Ingen äkta stereokoppling
Betyg 7 av 10
Fakta Bose Soundtouch 20 III Tillverkare: Bose Anslutning: Wifi 802.11b/g, bluetooth, 3.5 mm aux, ethernet. Tjänster: Internetradio, Deezer, Spotify, Itunes. Mått: (H x B x D) 18,8 x 31,4 x 10,4 centimeter. Vikt: 3,2 kilo. Pris: 3 888 kronor
Fakta Bose Soundtouch 10 Tillverkare: Bose Anslutning: Wifi 802.11b/g, bluetooth, 3.5 mm aux. Tjänster: Internetradio, Deezer, Spotify, Itunes. Mått: (H x B x D) 21,1 x 14,1 x 8,7 centimeter. Vikt: 1,87 kilo Pris: 1 878 kronor
Totalpris paket: 9 654 kronor
Raumfelds dyrgripar tar rejält med plats
2 st RaumfeldStereo M, 1 st Raumfeld One
Raumfeld är en relativ ny bekantskap för oss här i Sverige och som under förra året lanserade en rad högtalare med multiroom-funktion, bland andra de mäktiga Stereo L som du kan läsa om här.
Precis som flera av konkurrenterna kan de erbjuda en rad olika konfigurationer, inklusive soundbar. Stereo M är ett par rejäla pjäser som tar upp duktigt med plats, Sonos flaggskepp Play:5 ser ynklig ut i jämförelse.
Högtalarna kommer som par och kopplas ihop med ett par feta kablar och installationen är enkel med hjälp av den vägledande appen där det även går att ställa in vilken som ska agera vänster och högerhögtalare eller om båda skall köra mono-läge.
I appen, som för övrigt är snyggt och stilrent formgiven, kan du välja mellan en rad olika musiktjänster såsom Tidal, Spotify och så vidare. Några inställningsmöjligheter för ljudet i sig finns tyvärr inte. Men bra låter det oavsett och volymresurserna är inte att leka med. Stereoparet M blåser liv i vilket rum som helst, oavsett storlek, med ett rent ljud fyllt av dynamik och en bas som heter duga. Raumfeld saknar bluetooth men är däremot utrustad med rca-ingång vilket gör att de enkelt, och med fördel kan användas till en traditionell receiver.
Den mindre One S gör inte bort sig på något vis den heller, med ljudresurser väl passande för mindre rum.
Respektingivande design. Volymresurser. Bra ljud.
Enkel app utan vidare inställningsmöjligheter. Priset. Stereo M är otympliga och står där de står…
Betyg 8 av 10
Fakta Raumfeld Stereo M Tillverkare: Raumfeld Anslutning: Wifi 802.11b/g, ethernet, rca line in, usb. Tjänster: Spotify, Tidal, Napster, Soundcloud, Tunein (internetradio). Mått: (H x B x D) 42 x 21 x 27,5 centimeter. Vikt: 11,5 kilo (master-enhet) 10,5 kilo (slave). Pris: 8 499 kronor per par
Fakta Raumfeld One S Tillverkare: Raumfeld Anslutning: Wifi 802.11b/g, ethernet, usb. Tjänster: Spotify, Tidal, Napster, Soundcloud, Tunein (internetradio). Mått: (H x B x D) 13 x 18 x 11 centimeter. Vikt: 1,4 kilo Pris: 2 499 kronor
Totalpris paket: 10 998 kronor
Billiga Harman Kardon saknar Spotify
2 st Harman Kardon Omni 20, 1 st Harman Kardon Omni 10 Harman Kardons Omni är en lösning vi inte blir riktigt kloka på, på både gott och ont.
Formspråket är det inget fel på, tvärtom är de riktigt snygga med sina runda former och känslan i materialet är hög. Vi fick in två Omni 20 för det större rummet och en separat Omni 10 för det mindre, en vettig instegslösning.
Installationen går smidigt även om just närverksuppkopplingen tar onödigt lång till. Appen är snygg men det tar ett tag att lära sig navigera i den och den känns onödigt krånglig.
När vi senast testade Omni var systemet helt nytt och en del barnsjukdomar kunde vi förlåta. Flera läsare har sedan dess dessutom hört av sig om problem med buggar och ostabilitet. Detta verkar ha fått bukt med, men utbudet av tjänster haltar dock fortfarande. I Sverige finns en musiktjänst framför alla andra när det gäller antalet användare och det är Spotify. Att Harman fortfarande inte implementerat Spotify, är uppåt väggarna, trots löften om att så ska ske. Ska du använda dessa musiktjänster måste du strömma direkt från din telefon, och då via bluetooth. Skärpning!
Ljudet är annars kanon, välbalanserat och en bas som inte skäms för sig. Ett stereokopplat par Omni 20 räcker gott och väl till för ett vardagsrum och Omni som separat högtalare i ett mindre rum ger får mer än godkänt.
Udda och snygg design. Välbalanserat ljud. Bra pris.
Krånglig app. Saknar viktiga musiktjänster.
Betyg 6 av 10
Fakta Harman Kardon Omni 20 Tillverkare: Harman Kardon Anslutning: Wifi 802.11b/g, bluetooth, 3.5 mm aux. Tjänster: Tidal, Deezer, Internetradio, Qobuz. Mått: (H x B x D) 16,6 x 26 x 16,4 centimeter. Vikt: 2,1 kilo Pris: 1 666 kronor
Fakta Harman Kardon Omni 10 Tillverkare: Harman Kardon Anslutning: Wifi 802.11b/g, bluetooth, 3.5 mm aux Tjänster: Tidal, Deezer, internetradio, Qobuz Mått: (H x B x D) 16,6 x 18,1 x 15,9 centimeter Vikt: 1,3 kilo Pris: 790 kronor
Totalpris paket: 4 122 kronor
Bra bas i Sonys småkrångliga system
2 st Sony SRS-X88, 1 st Sony SRS X88 Sonys paket består av de två mellanstora högtalarna SRS-X88 till vardagsrummet och den lite större X99 till det mindre rummet. Det här är en lite annorlunda uppsättning som innebär mer kraft i ljudet i den separata högtalaren. En prisfråga givetvis, det finns en mindre högtalare, SRS-X77, som kanske är mer lämplig för ett mindre rum.
Oavsett val så är det några välljudande pjäser som gott och väl räcker till utan du behöver komplettera med en sub-bas, då just basen går rejält på djupet och skapar ett bra tryck i rummet.
Installationen är relativt krånglig jämfört med exempelvis Sonos, men det är ju en procedur du inte behöver gå igenom ofta. När den väl är klar fungerar kommunikationen utmärkt. Även när det gäller appens funktionalitet finns en del kvar att förbättra. Det är inte helt logiskt, utan kräver en viss inkörningsperiod innan det sitter.
Högtalarna går inte att koppla till ett äkta stereo-par utan varje högtalare spelar samtliga toner utan att separera dem i vänster respektive höger enhet. Ljudet blir givetvis fylligare men det blir en viss tendens till eko om högtalaren placeras en längre bit mellan varandra. En önskvärd funktion i kommande mjukvara är absolut en äkta stereokoppling mellan två högtalare.
Kvalitetskänslan. Harmoniskt ljud.
Tidskrävande installation. Svårnavigerad app. Ingen äkta stereokoppling.
Betyg 7 av 10
Fakta Sony SRS-X99 Tillverkare: Sony Anslutning: Wifi 802.11b/g, bluetooth, 3.5 mm aux, ethernet. Tjänster: Google Cast och Spotify Connect. Mått: (H x B x D) 13,3 x 43 x 12,5 centimeter. Vikt: 4,7 kilo Pris: 4 490 kr.
Fakta Sony SRS-X88 Tillverkare: Sony Anslutning: Wifi 802.11b/g, bluetooth, 3.5 mm aux, ethernet. Tjänster: Google Cast och Spotify Connect. Mått: (H x B x D) 11,1 x 35,9 x 10,3 centimeter. Vikt: 2,7 kilo Pris: 3 390 kr.