30. Journey (Playstation 3, 2012)
Kompositör: Austin Wintory
Fina indietiteln Journey blev en stor hit när det lanserades 2012. Inte undra på det: Journey är ett lika originellt som välskrivet äventyr där du tar dig fram genom ett ökelandskap tillsammans med en (okänd, ska tilläggas) onlinekamrat. Soundtracket är lika bra som spelet, och bjuder på lite dystra och melankoliska toner. Perfekt avkoppling!
29. Sonic the Hedgehog (Sega Mega Drive, 1991)
Kompositör: Masato Nakamura
28. Grim Fandango (pc, 1998)
Kompositör: Peter McConnell
Klassiska äventyrstiteln Grim Fandango berättar historien om Manuel “Manny” Calavera, hans följeslagare Glottis och deras resa genom dödsriket. Musiken har ett mexikanskt sound, med en hel del gitarrer och trumpeter – vilket passar den komiska undertonen som äventyret har.
27. Bubble Bobble (Arkad, multiformat, 1986)
Kompositör: Tadashi Kimijima
Dåtidens spelsoundtrack bestod ofta av en riktigt vanebildande huvudlåt, som många gånger återkom genom hela spelet och inget symboliserar detta bättre än Bubble Bobble. Har du någon gång hört temat lär du känna igen dig direkt.
26. Ico (Playstation 2, 2001)
Kompositör: Michiru Oshima, Koichi Yamazaki, Mitsukuni Murayama.
Sonys Ico blev förbisett när det lanserades, men har med tiden växt sig till en riktig dunderklassiker. Här får vi i rollen som en liten pojke guida en flicka genom ett stort slott, och på vägen försöka övervinna diverse språkbarriärer. Musiken är återhållsam och mysig, och ger oss precis rätt sagostämning.
25. GoldenEye 007 (Nintendo 64, 1997)
Kompositör: Graeme Norgate, Grant Kirkhope, Robin Beanland
Man har det i och för sig ganska bra förspänt rent musikaliskt när uppdraget är att tonsätta ett spel som baseras på en av världens mest populära filmserier. Ändock; GoldenEye 007 bjuder på många välproddade stämningshöjare – den kallhamrade Facility-kompositionen och Aztec-musiken är två av våra favoriter.
24. Fallout 3 (pc, 2008)
Kompositör: Olika artister, Inon Zur (huvudtemat)
Raspiga 40-talsklassiker följer oss genom Washingtons sönderbombade ödemark, och är i allra högsta grad bidragande till det gedigna helhetsintryck som Fallout 3 lyckas förmedla. Det blir såväl sorgset som humoristiskt och ironiskt när vi får en överblicksvy till tonerna av “I don’t want to set the world on fire” redan i spelets intro. Världsklass, även på huvudtemat.
23. Hotline Miami (pc, 2012)
Kompositör: Flera olika
I den här svenskutvecklade actionrökaren är det skyhögt tempo från start till mål, vilket märks väl på soundtracket. Musiken bjuder på grymma beats, och hade garanterat fått fart på vilket dansgolv som helst.
22. Ground Control (pc, 2000)
Kompositör: Ola Strandh
Svenska Massive Entertainments gamla RTS-pärla är kriminellt underskattad. Ola Strandh är namnet på mannen som gömmer sig bakom spelets välljudande musikslingor, vilka samspelar med voice-acting och explosioner på ett högst tillfredsställande sätt. Låtarna tar aldrig över, men berikar de olika uppdragen på ett sätt som faktiskt är svårt att förklara.
21. Resident Evil 4 (Gamecube, 2005)
Kompositör: Misao Senbongi, Shusaku Uchiyama
Capcoms superklassiska Resident Evil från 1995 håller skyhög kvalitet än i dag, men det är faktiskt den fjärde delen från 2005 som är den bästa. Här får vi i rollen som Leon S. Kennedy besöka läskiga byar på den spanska landsbygden, i ett försök att rädda presidentens kidnappade dotter. Musiken är kanske inte den mest trallvänliga men passar perfekt in i den mörka stämningen.
20. Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest (Super Nintendo, 1995)
Kompositör: David Wise
Klassiska spelstudion Rare hade sin kreativa höjdpunkt från mitten av 1990-talet fram till början av 2000, innan Microsoft köpte upp företaget. Många är vi som har tillbringat timmar i Goldeneye 007, Blast Corps och Donkey Kong Country. Det sistnämnda bjuder på ett lysande soundtrack, och allra bäst låter den andra delen.
19. Dungeon Siege (pc, 2002)
Kompositör: Jeremy Soule
Detta bortglömda hack n’ slash-rpg bärs fram av ett synnerligen välorkestrerat huvudtema som återanvänds på flera ställen i äventyret. Erkände Jeremy Soule, har även stått för musiken i stortitlar ur Elder Scrolls-serien, Guild Wars och Neverwinter Nights.
18. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (Playstation 2, 2001)
Kompositör: Harry Gregson-Williams
Fjolårets Metal Gear Solid V i all ära – men det är för de tidiga titlarna vi alltid kommer att älska den här spionserien. Metal Gear Solid 2 är kanske inte den allra mest omtyckta, men definitivt den del som har bäst soundtrack. Bäst är naturligtvis Harry Gregson-Williams klassiska huvudtema, som sätter stämningen direkt.
17. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 64, 1998)
Kompositör: Koji Kondo
Säg “Koji Kondo” och se spelentusiaster få något religiöst i blicken. Den gudabenådade kompositörens toner har förgyllt flera av världens bästa spel – och många har växt upp till hans välkända melodier från Super Mario och Zelda-serierna. Ocarina of Time är inget undantag, och är varken det första eller sista spelet som förärats Kondos talang. Men ett av de allra bästa.
16. The Last of Us (Playstation 3, 2013)
Kompositör: Gustavo Santaolalla
Världen som vi känner den är död – och de dystra tonerna i Naughty Dogs The Last of Us bekräftar detta med all önskvärd tydlighet. Det är en avskalad men effektfull ljudkuliss som gör Joel och Ellie sällskap genom ruttnande städer och karga skogar – och vi skulle inte vilja ha det på något annat sätt. På sina håll är det helt magiskt.
15. Street Fighter 2 (Super Nintendo, 1991)
Kompositör: Yoko Shimomura
Finns det något mer ikoniskt fightingsoundtrack än detta? Så klart inte. Capcoms stilbildande titel bjuder på musik som sätter sig direkt, och vars tempofyllda toner bygger upp en grym stämning.
14. Bastion (pc, OS X, Linux, Xbox 360, IOS, PlayStation 4, PlayStation Vita, 2011)
Kompositör: Darren Korb
Supergiant Games debutspel Bastion är en underbar liten indiepärla, som kombinerar klassisk Diablo-mekanik med en dos äventyrskänsla. Titelns soundtrack är kraftigt inspirerat av amerikansk folkmusik, med melakoniska toner som passar perfekt in i den något ödesmättade stämningen.
13. Deus Ex (pc, 2000)
Kompositör: Alexander Brandon, Michiel van den Bos, Dan Gardopee
Ett av de pampigaste, mest dystopiska huvudtemana någonsin får sällskap av flera små mästerverk allt eftersom spelets omtumlande handling växer fram och griper tag. De låtar som ackompanjerar JC Dentons vistelse i ett sjukdomshärjat New York passar särskilt väl in i Deus Ex-temat, och är fyllda av futuristisk förtvivlan.
12. Duck Tales (NES, 1989)
Kompositör: Hiroshige Tonomura
Det är kanske svårt att tro i dag men en gång i tiden var faktiskt Disney-spel synonymt med riktigt, riktigt hög kvalitet. Under utvecklaren Capcoms flagg fick vi se flera av våra tecknade favoriter i grymma plattformsklassiker, och frågan är om inte Duck Tales var bäst av dem alla. Musikmässigt är det framför allt banan “The Moon” som sticker ut, och gör att titeln hamnar så här högt. Många var vi som lät handkontrollen vila när vi kom till nivån, bara för att lyssna på låten om och om igen.
11. Undertale (pc, 2015)
Kompositör: Toby Fox
Med lika delar weirdness som nostalgi sitter soundtracket till förra årets megahit Undertale som en smäck. Hatten av för Toby Fox som fixat allt själv – kompositionerna slår an strängar hos såväl nostalgiker som blipblop-fans, och har blivit omåttligt populära i gamerkretsar det senaste året.
10. Metroid (NES, 1986)
Kompositör: Hirokazu Tanaka (Metroid), Kenji Yamamoto och Kouichi Kyuma (Metroid Prime)
Brinstar-temat från Metroid går igen genom hela spelserien och är en av Nintendos mest kända melodislingor någonsin. Originalspåret är långt ifrån den bästa versionen – den senare installationen Metroid Prime (ovan) gör det exempelvis mycket bättre – men måste ändå nämnas som startpunkt.
9. Monty on the Run (Commodore 64, 1985)
Kompositör: Ron Hubbard
Växte du upp under tidigt 80-tal är chansen stor att du anser att C64 var den speldator som bjöd på den bästa musiken. Och ja, i många fall är det svårt att inte hålla med. Många av spelen har ett sound som direkt får oss att förstå att det är C64 det rör sig om. Monty on the Run. Kompositören är Ron Hubbard, som har skrivit musiken till en rad andra C64-spel och som senare skulle gå vidare till Electronic Arts.
8. Silent Hill 2 (Playstation 2, 2001)
Kompositör: Akira Yamaoka
Konamis skräckklassiker Silent Hill 2 blev genast en braksuccé när det lanserades 2001. Tråkigt nog har företaget, trots flera uppföljare, aldrig kommit nära att överträffa det. Mycket av stämningen beror så klart på Akira Yamaokas musik, där han använder en hel del elgitarrer och en tydliga Trent Reznor-inspirerade toner.
7. Halo: Combat Evolved (Xbox, 2001)
Kompositör: Martin O’Donnell
När Microsoft gjorde intåg på konsolmarknaden gjorde man det tillsammans med bombastiska actionspelet Halo: Combat Evolved. Och vad passade inte bättre än att även soundtracket gick i samma stil. Här snackar vi körer, stråkar, elgitarrer och hela baletten.
6. Final Fantasy VII (Playstation, 1997)
Kompositör: Nobuo Uematsu
Snackar vi spelmusik är det så klart svårt att inte nämna Final Fantasy VII. Det här är trots allt spelet som satte den japanska rollspelsgenren på kartan även i västvärlden. Cd-tekniken gjorde att kompositören Nobuo Uematsu fick större möjligheter än någonsin tidigare, med ett ödesmättat och fantastiskt sound som resultat. Numera turnerar han också runt i världen och spelar sin Final Fantasy-musik live.
5. Super Mario Galaxy 2 (Wii, 2010)
Kompositör: Mahito Yokota, Ryo Nagamatsu, Koji Kondo
Super Mario Bros är ju klassikernas klassiker i spelsammanhang, och de flesta som någon gång har greppat en handkontroll kan nog nynna huvudtemat. Med Super Mario Galaxy 2 visade Nintendo hur man tar det ikoniska soundet och gör det modernt. Det är samma trallvänliga musik som alltid, men orkrestrerad och anpassad till det gränslösa temat som titeln bygger på. Att det dessutom är ett av spelhistoriens främsta plattformsäventyr gör ju inte saken sämre.
4. Chrono Trigger (Super Nintendo, 1995)
Kompositör: Yasunori Mitsuda, Nobuo Uematsu
En sann rollspelsklassiker, där varenda en av de över 60 låtarna är små guldkorn i sig. De vackra och genomtänkta melodierna återspeglar de olika känslolägena i spelet med stor exakthet, och bidrog till att Chrono Trigger påverkade spelmusikbranschen under lång tid framöver. Detta soundtrack är en relik från en tid där spelmusiken verkligen fick ta plats.
3. Doom (MS-DOS, 1993)
Kompositör: Robert Prince
Mörkt, explosivt och starkt influerat av hårdrocksdängor från band som Pantera och Slayer. En midi-prägel på det, och vi har ett av de bästa och mest helgjutna spel-soundtracken någonsin. Bobby Prince sätter tonen direkt i inledningen med superklassiska “At Doom’s Gate” – och i klippet ovan har en eldsjäl visat hur olika musiken kunde låta beroende på vilket ljudkort du körde. Vilken version som är bäst är ett hett debatterat ämne.
2. Portal (Playstation 3, Xbox 360, pc, 2011)
Kompositör: Kelly Bailey, Mike Morasky, Jonathan Coulton (Still Alive)
Portals höga placering beror uteslutande på creditsången Still Alive, som inte bara avrundade den fantastiska upplevelsen utan även gav storyn om AI:n Glados en mening. Eftertexterna när låten spelas är så jäkla läckra och visar att Valve allt som oftast ligger långt före sina konkurrenter. Åh, ge oss Half Life 3 någon gång!
1. Mega Man 2 (NES, 1988)
Kompositör: Takashi Tateishi
Det är svårt att placera någon annan titel längst upp på den här listan. Hela Mega Man-serien innehåller grymma spår, men allra bäst låter så klart Mega Man 2. Det är ett perfekt exempel på hur begränsningar i dåtidens ljudkort inte behöver betyda att musiken låter sämre. Katchiga refränger och ett perfekt futuristiskt sound.