D5 R-Design och T8 Inscription
Nu har det gått nästan två år sedan Volvo lanserade sin nya modell av XC90. Volvo har sedan dess rullat ut sitt nya designspråk i de flesta modellerna. Alla utom V/S 60 har fått de nya lyktorna med Tors hammare-design. Nya V/S90 och XC60 har dessutom fått den nya interiören som vi beskriver nedan.Vad har då hänt med XC90 de senaste två åren? Volvo har släppt sin Twin Engine-variant T8 och även design- och utrustningspaketet R-Design till sina SUV-modeller. Volvo har också uppdaterat sin D5-variant av dieselmotorn med ett system som heter Power Pulse, samt lanserat en D4-variant utan fyrhjulsdrift. Volvo XC90 går nu också att få i ett femsätesutförande. Detta gör att bilen kommer ner i en prisnivå som gör att tjänstebilsköparen kan få plats med Volvo XC90 i 9,5 basbelopp.

Vi testar Volvo XC90 T8 Inscription under svenska senvinterförhållanden och då ter sig bilen mer som en Volvo XC90 T6. Vi lyckas bara få ut cirka två mil på ren eldrift. I hybridläge landar bilen på en förbrukning närmare 1,15 liter milen då batteriernas vikt blir en belastning för den turboladdade tvålitersmotorn.
Apple Car Play har nu blivit näst intill standard i moderna bilar och nu finns det även tillgängligt till Volvos Sensus MMI. I dagsläget levererar Volvo även Android Auto men det lyckas vi inte få att fungera under vårt test.

Volvo XC90 T8 har fått utstå en del spott och spe på grund av den begränsade räckvidden på endast el men tyvärr ser det inte bättre ut för någon annan plugin-hybrid SUV på marknaden. Vintertid får vi endast ut 1,8 mil av Porsche Cayennes Plugin-version och även Mercedes pluginhybrid GLC 350e levererar en bra bit under den teoretiska räckvidden.
Volvo XC90 T8 är en fantastisk bil och en av de få SUV:ar som både levererar sju sittplatser och eldrift. Den gör det till en prislapp som startar på 806 (vår testbil har en prislapp på 1 000 700 kronor). Volvo räknar förstås med att större delen av de T8:or som lämnar fabriken landar som tjänstebil med de förmånliga regler som gäller bilar med Plugin-system.

Vi har även testat Volvo XC90 D5 R-Design med den nya 235 hästkrafter starka tvålitersdieseln som numera är utrustad med Volvos Power Pulse teknik. Enkelt förklarat handlar det om en ”tank” som fylls med luft av en elektrisk kompressor. När den extra kraften behövs, exempelvis vid kraftig acceleration så trycks luften ur tanken och startar turbon innan avgaserna kommer fram för att göra samma sak. Detta ska göra att motorn upplevs ha mer kraft och inte få en avvaktande effektutveckling. För oss vanliga förare så känns bilen en aning starkare men den tvåliters dieseln på 235 hästkrafter som sitter i Volvo XC90 D5 är inte ett kraftpaket värt att jämföras med BMW och Audis sexcylindriga dito. D5:an räcker till men inte mycket mer.
Utrustningspaketet R-Design till Volvo XC90 är ett rent styling-paket. Trots sitt sportiga utseende så erbjuds inget prestandahöjande i form av väghållning eller kraft. R-Design ger en tuffare front med en läpp-spoiler, en markant ”skid-plate” bak och aluminiumfärgade sidobackspeglar utvändigt och design runt fönsten. Invändigt får vi sportstolar med snygga, grova sömmar och

Sammanfattning
Volvos nya SUV är fortfarande en av de absolut bästa på marknaden just nu. Volvo liggerr i topp säkerhetsmässigt, komfortmässigt, lastmässigt och teknikmässigt, förutsatt att du klickar i allt i tillbehörslistan. Möjligheten till både hybriddrift och sjusäten sätter XC90 i toppen på SUV-listan. Det är helt enkelt en fantastisk bil oavsett vilket utförande du väljer. Vi ser fram mot att testa instegsvarianten med D4-motor och framhjulsdrift inom kort.FAKTA VOLVO XC90 D5 R-Design
Pris från: 631 000 kronor, vår testbil 867 000 kronorMotor: 2.0 liters fyrcylindrig direktinsprutad common rail turbodiesel.
Max motoreffekt: 235hk vid 4000 v/min
Max vridmoment: 480 Nm vid 1 750-2250 v/min
Prestanda: 0-100 km/h, 7,8 sek. Toppfart 220 km/h
Förbrukning (Enl. tillverkaren.): 5,7 l/100 km, under testperioden 8,8 l/100 km
FAKTA VOLVO XC90 T8 Inscription
Pris från: 806 000 kronorMotor: 2.0 liters fyrcylindrig turboladdad twin engine.
Max motoreffekt: 320 hk förbränningsmotor + 87 hk elmotor vid 5400 v/min
Max vridmoment: 400 Nm på framhjulen och 240 Nm på bakhjulen vid 2200-5400 v/min
Prestanda: 0-100 km/h, 5,6 sek. Toppfart 230 km/h
Förbrukning (Enl. tillverkaren.): 2,1 l/100 km, denna beräkning är helt toeretisk. Under testperioden drog bilen 11,5 l/100 km. Vi fick ut cirka 21 km på ren eldrift

Premiumkänsla och grym komfort
Smarta förarhjälpmedel
Infotainmentsystemet

Tillbehören springer iväg i pris
Säkerhetstillbehören bör ingå i alla modeller
De skålade sätena i R-Design gör det svårt att placera barnstolar rätt
Betyg 9 av 10

M3:s ursprungstest av Volvo XC90
Efter en hel del väntan var det så äntligen dags för test av XC90 2016. Att kliva in i Volvos flaggskepp är upplevelse som heter duga och jämfört med nyligen avlösta modellen är det som att hamna i en helt ny värld. Volvos paradgren alltid varit sittkomfort är de här stolarna något av det bekvämaste vi stött på. Inställningsmöjligheterna är nästintill oändliga och att för förstå gången försöka hitta en optimal körställning är en delikat övningsuppgift. Faktum är samtliga åkande i XC90 har det riktigt bra.Missa inte: Test av BMW M135i
De som sitter i den andra sätesraden har ingen anledning att klaga, med gott om utrymme och väljer du till fyra-zons klimatanläggning kan passagerarna reglera sin kupétemperatur individuellt via en riktigt snygg touchkontrollpanel och rumpvärmen kommer göra gott i vinter. Det finns eluttag för smartphones och liknande så det finns med andra ord inget att anmärka på. Även i den tredje raden är utrymmet förvånansvärt generöst och det är till och med så att vuxna kan färdas i dessa om de är under knappa 180 centimeter.

Vass instrumentering
Reglagen och knapparna på och runt ratten är väl anpassade för en effektiv körning utan att du behöver gissa dig till dess funktioner. Mellan framsätena är det sparsamt med reglage – endast den udda startknappen, körlägesväljaren samt parkeringsbroms. Vi hade gärna adderat någon form av styrplatta eller navigeringshjul för att kunna styra funktionerna på den feta pekskärmen, även om vissa funktioner går att styra från rattreglagen. Sitter du väl tillbakalutad får du sträcka dig rejält för att nå fram, så ett kompletterande reglage hade varit bra.
Missa inte: Ägare bil – här är tjänsterna för att hitta vem som äger en bil
Den helt digitala instrumentpanelen är riktigt vass med tydliga visare och mellan hastighets- och varvmätaren kan du välja vilken information som skall visas, antingen karta, nuvarande media eller ingenting, allt presenterat i hög upplösning och riktigt snyggt!
Infotainmentsystemet Sensus drar onekligen till sig uppmärksamhet och det är huvudskärmen på hela 9 tum spelar huvudrollen i denna kärlekshistoria. Det är här i stort sett alla inställningar görs och media och navigation presenteras. Längst ner finns en ”hem”-knapp och då kommer du till startskärmen som delats upp i fyra huvudgrupper; navigation, media, telefon, och meddelanden. Sveper du skärmen åt vänster hittar du snabbknappar för alla förarhjälpmedel, det vill säga om du vill använda dig av funktioner som dödavinkeln-varnaren, lane assist, parkeringshjälp och så vidare. Väldigt enkelt och användarvänligt. Sveper du åt höger hittar du olika applikationer, såsom bilstatus, olika mediakällor, uppdateringar och annat. Det bör tilläggas att allt petande gör skärmen snabbt riktigt grisig så en trasa bör finnas till hands.

Magiska inställningsmöjligheter
Ett snabbt tryck på den övre delen av skärmen gör att du hoppar in i en mer detaljerad form av inställningar och det är här magin skapas. Här kan du verkligen vara kreativ och anpassa bilen helt efter dina önskemål. Ljusstyrka på de olika displayerna, huruvida parkeringshjälpen skall kicka in automatiskt samt när, var samt hur de olika varningssystemen skall agera och så vidare. Det tar givetvis ett bra tag att komma underfund med allt och hur bilen svarar på alla dessa inställningar, men när det väl sitter kommer du inte vilja något annat än detta väl igenomtänkta och smarta system.
Navigationssystemet är snygg presenterat och det går enkelt och snabbt att mata in adresser. Men mjukvaran känns buggig och flera gånger var vi på ett helt annat ställe enligt kartorna jämfört med verklig position, ofta mitt ute på Mälaren av någon märklig anledning. Efter omstart hittade den rätt, men det är inte alltid det finns tillfälle att stanna bilen för detta. Så se till att mjukvaran är uppdaterad. Och när vi ändå är inne på funktioner som behöver ses över; röststyrningen på svenska är långt ifrån bra och kräver en hel del upprepningar innan vi ändå ger upp och letar upp, i det här fallet, rätt telefonnummer på skärmen istället.
Snart stöd för CarPlay
Ljudet vid musikavlyssning håller högsta klass och har du tillvalet ”Premium Sound by Bowers & Wilkins” är ljudupplevelsen något utöver det vanliga och imponerande med tanke på kupéns storlek. På samtliga platser låter det fantastiskt och inställningsmöjligheterna är även här riktigt avancerade. När det gäller Android Auto och Apple CarPlay, som det skröts så mycket om vid lanseringen, kommer äntligen en kostnadsfri uppgradering av Sensus Connect-systemet i bilen för att kunna utnyttja dessa funktioner och tjänster.
För Wifi-funktion och för att koppla upp bilen kan du välja att stoppa in ett sim-kort i platsen på instrumentpanelen eller så kopplar du upp bilen direkt mot din smartphone för att på så sätt vara ständigt uppkopplad. Bilen skapar en hotspot så alla passagerare har ett närverk att koppla upp sig på. Riktigt bra funktion som vi lärt oss uppskattat tidigare i modeller från bland andra Audi och Mercedes. Mer sådant!
Svävande körkänsla
Själva körningen är minst sagt komfortabel och samtidigt inspirerande. Gången är otroligt tyst och fjädringen grymt förlåtande. Detta resulterar i en nästan svävande känsla, vilket kanske inte tilltalar alla då närvarokänslan och kontakten med vägbanan försvinner en aning. Men som landsvägslok… Klockren! Och förarhjälpmedel finns det gott om. ”Rear Collision Warning” är ett radarbaserade system för en bakre kollisionsvarnare, och om ett fordon närmar sig bakifrån i hög hastighet och systemet beräknar att det finns en kollisionsrisk, varnas föraren i den bakomliggande bilen genom att alla dina blinkers blinkar i snabb takt. Om kollisionen ändå är ett faktum sträcker systemet säkerhetsbältena strax före krocken så att alla i bilen sitter säkert fast. ”Cross Traffic Alert” använder radarsensorer för att varna för korsande trafik när du skall backa ut och du får en tydlig ljudvarning från den vänstra eller högra högtalaren och en grafisk varning i pekskärmen. En funktion som fungerar riktigt bra.
Givetvis finns även en dödavinkeln-varnare, eller BLIS på Volvo-språk som med hjälp av de bakre radarsensorerna läser av området bakom bilen och om ett fordon kör in i din döda vinkel eller närmar sig snabbt bakifrån, varnas du via ett inbyggt varningsljus i vänster eller höger sidospegel. BLIS aktiveras så snart bilen överskrider 12 km/h och ska reagera på alla typer av fordon, inklusive motorcyklar.
Hjälp vid köer och omkörningar
Adaptiv farthållare är något av det bästa som uppfunnits senare och håller ett förinställt avstånd till framförvarande fordon vid upp till 200 km/h vilket onekligen ger en bekvämare färd. Ställ in önskad hastighet och minsta tidsintervall till bilen framför dig, och om radardetektorn upptäcker ett långsammare fordon framför anpassas hastigheten automatiskt till detta för att sedan gasa på igen när sikten är fri. Kör du i minst 70 km/h får du även hjälp med omkörningar – använd bara blinkern så accelererar bilen en kort stund för att snabbare komma förbi. Vid köer och långsam stadstrafik kickar Queue Assist-funktionen in och anpassar hastigheten med hjälp av radar- och kamerateknik, och då systemet hela tiden även kontrollerar hur bilen ligger i förhållande till filmarkeringarna, kan styrningen justeras så att du håller dig kvar i rätt fil i stadstrafiken. Köassistansen är aktiv från stillastående upp till 50 km/h och ovärderlig i just tätorter och kringleder i susningstrafik.
Om du vill kan du även aktivera Lane Assist-systemet som fungerar i hastigheter mellan 65 km/h och 200 km/h. Funktionen registrerar vägens kant- och mittlinje med hjälp av en kamera som övervakar bilens position på vägen och styr aktivt bilen tillbaka i filen om du av någon anledning oavsiktligt korsat kant- eller mittlinjen. Skulle du ändå, utan att blinka, korsa körfältsmarkeringen varnas du genom vibrationer i ratten och varningsljud.

Sammanfattning
Volvos nya SUV är inget annat än en fullträff rakt igenom. Teknikmässigt – vare sig det gäller förarhjälpmedel eller underhållning – finns väldigt lite vi saknar, förutsatt att samtliga tillbehör bockas av i listan när du beställer bilen. Generösa utrymmen, grym komfort samt en elegant och udda design placerar nya XC90 i toppen av segmentet.

Premiumkänsla och grym komfort
Smarta förarhjälpmedel
Infotainmentsystemet

Lite buggig navigator
Röststyrningen
Betyg 9 av 10
