Spotify har tagit ett starkt grepp om inte minst de svenska musikälskarna genom att förbättra möjligheterna att upptäcka musik – personlig radio, tips och integration med populära sociala nätverk som Facebook. Men utmanarna är flera och i dag finns det fler aspekter som är avgörande för oss som levt i 15 år med datorn som musikmaskin.
Går det att importera musikfiler och spellistor från Itunes och Spotify? Vilken ljudkvalitet har den strömmade musiken? Kan du strömma musiken till ljudanläggningen i vardagsrummet och bilradion?
Vi har, förutom Spotify, testat fyra betaltjänster för strömmande musik med appar för mobilen, surfplattan och datorn. Google Play Musik och franska Deezer är stora musiktjänster som är nya i Sverige. Norska Wimp har nyligen lanserat Wimp Hifi, och Xbox Music Pass är Microsofts motsvarighet till Google Play och finns i alla Windows 8-datorer.
Tjänsterna har vad gäller själva musikutbudet visat sig likvärdiga. Om en artist finns på en tjänst finns den i regel på de andra också. Förutom att tala med de olika bolagen har vi utfört sökningar på riktigt udda musik för att hitta luckor (bland annat på i dag fullständigt bortglömda ryska och polska artister från 1950- och 1960-talen).
För en vanlig konsument verkar 20 eller 30 miljoner låtar inte göra någon skillnad . Den stora skillnaden i dag är i stället stabilitet, användarvänlighet, möjlig-heterna att koppla upp sig mot olika slags ljudutrustning samt ljudkvalitet.
Deezer
Frankrike tar över ledartröjan
Franska Deezer finns i 182 länder och erbjuder sammanlagt 30 miljoner låtar. Gratisversionen innebär sex månaders obegränsad streaming via webb med reklam. Att lyssna på webben utan reklam kostar 49 kronor i månaden. Fullversionen (webb, mobil och surfplatta) kostar det dubbla. Då kan du ansluta tre enheter, spara album och spellistor för offline-lyssning, strömma i upp till 320 kilobit per sekund och få tillgång till exklusivt Deezer-material.För datorn finns ingen klient att ladda ned. Du strömmar via Deezers sajt. Det råder inte brist på tillgängliga plattformar, Deezer är kompatibel med Sonos, Logitech och Jambox-produkter, Xbox 360 och inbyggda musiksystem i BMW, Mini och Parrot. Tyvärr saknas stöd för Apple TV och Play-station. Å andra sidan går det alldeles utmärkt att strömma till Chromecast, under förutsättning att sajten körs i Chrome. (Allt som Chrome visar och som inte är avsiktligt spärrat strömmas digitalt och trådlöst till Chromecast.) Vi har avnjutit de sköna tonerna av Hotel California med uppkoppling av just denna typ.

Deezer i mobilen (vänster) och i webbläsaren (höger).
Surfplatte- och mobilapparna är stilrena, lättnavigerade och intuitiva. Du behöver inte vinka din favoritmusik farväl – det går att importera listor från både Spotify och Itunes. Mp3:or du redan har i mobilen kan du också ladda upp till Deezer och mixa med den strömmade musiken genom My MP3s.
App Studio innehåller runt 50 appar som berikar din upplevelse med låttexter (Tune Wiki), musiknyheter (Shuffler.fm), lyssnarstatistik (Stateeztics) och personlig radio (Cubic.fm).
Att hitta nya favoriter är också enkelt via What’s hot som delas in genrer eller en färdig radiostation. Har du en favoritartist kan du lyssna på dennes artistradio. Deezer föreslår nya favoritlåtar i Hear This, baserat på vad du lyssnat på tidigare. Tyvärr kan Deezer föreslå heta nya låtar som inte finns tillgängliga i Sverige – exempelvis Thievery Corporations album Saudade.

Du bygger enkelt egna listor, redigerar dem och stjärnmärker favoritlåtar. Är du uppkopplad synkar du snabbt låtar, album och listor för offline-åtkomst. Har du skapat ett roadtrip-soundtrack delar du den med reskompisarna via Facebook, Twitter, Google+ och e-post.
+ Användarvänlig. Snygg och praktisk. Snabb offline. Enheterna kan spela samtidigt. Lätt att strömma från webbläsaren.
– Det går inte att starta radio med en favoritlåt som utgångspunkt.

Google play musik
Google är en oslipad diamant

Att komma igång är ganska komplicerat (du måste sitta vid en dator och starta en Google Wallet, kopplad till ditt bankkort). Sedan kan du lyssna via Googles musikhanterare för webb och Android- och IOS-apparna på mobil eller surfplatta. Du kan koppla upp till tio enheter till ett enda konto.
Appen är i Google-stil, men imponerar inte. Designen är då inget att hurra för, till Ipad är den riktigt ful. Användarvänligheten är också tveksam. Värst är Spara-symbolen för att kunna lyssna offline, som försvinner i tid och otid. Ju mer du lyssnar när du är på språng desto viktigare blir det ju att kunna ha musik offline. Du vill knappast att hela månadens internetkvot går åt till att strömma musik och i bland försvinner täckningen.
Det finns, förutom ett musikbibliotek med ett brett svenskt utbud, en del fina funktioner. När du söker en specifik artist får du upp dennes mest populära låtar. Rullar du ned ser du album och liknande artister. Finner du en låt som faller dig i smaken kan du låta appen starta en personlig radio.
Gillar du låtarna som slumpats fram trycker du tummen upp. Tummen ned innebär att du skippar låten och att den inte kommer att föreslås igen.
Det är lätt att upptäcka ny musik, Utforska ger dig tillgång till mängder av färdiga spel-listor. Tyvärr är Play Musik ganska asocial. Det saknas en tydlig delningsknapp och det finns inget enkelt sätt att se vad dina (Google Plus-anslutna) vänner lyssnar på.
Vill du lyssna från en annan enhet är det enkelt – Google Play Musik har Chromecast-stöd inbyggt i appen. Har du en sådan i vardagsrummet kan du lyssna i hemmabiosystemet från mobilen. Dessutom kan du få hifi-ljud om du kopplar dig till Sonos appar och musikenheter.
+ Radion. Enheter kan spela samtidigt. Strömma via Chromecast. Sonos-hifi.
– Enkel app. Inte intuitiv. Ingen klar delningsfunktion. Svårt att spara låtar.

Spotify Premium
Ett säkert kort

Spotify finns i dag i 57 länder och erbjuder streaming av 20 miljoner låtar. Med ett gratismedlemskap kan du lyssna på obegränsat antal låtar med reklamavbrott musik via webb och dator. I mobilen kan du också lysna obegränsat mycket, men begränsas till att enbart kunna spela artister och album i shuffle-läge. Ett premium-medlemskap innebär reklamfrihet, tillgång till exklusiva premium-låtar, högkvalitativt ljud och offline-funktion.
Appen är välbyggd, snygg och användarvänlig. Du skapar nya spellistor själv eller följer någon av de många färdiga, sorterade efter genre, som du finner i Browse. Färdiga spellistor kan inte ändras. Radiofunktionen är ett enkelt sätt att lyssna på ny musik. Förbättra träffsäkerheten genom att gilla eller ogilla låtförslagen.
Discover förser dig med musikrekommendationer baserade på din smak. Vill du lyssna på dina egna låtar kan du importera befintlig musik från din enhet till Spotify.
Offlinefunktionen låter dig spara listor och låtar i din mobil eller surfplatta. Hemma spelar det ingen större roll, men om du är ute och kör bil, med en bluetooth-kapabel mobil och bilradio, kan du fort köra slut på den mängd data som ingår i ditt abonnemang. Med offline-knappen lyssnar du på den musik som redan finns nedladdad till din mobila enhet. Det sparar värdefulla gigabyte.

Spotify Connect-funktionen låter dig spela upp musiken i en annan enhet än den du håller i handen. Värdefullt om du har ett ljudsystem med inbyggt Spotify-stöd. Annars kan du alltid strömma via bluetooth till hemmabion. Ett minus för Spotify är att bara en enda enhet får vara i gång åt gången. NI avbryter varandra om ni delar på samma abonnemang.
+ Importera egen musik. Synkar mellan tre en-heter. Spotify Connect. Bra radiofunktion. Stabil app.
– Går inte att spela från flera enheter samtidigt. Sämre ljud än Wimp och Deezer.

Xbox Music
Strömmar musik till fyra enheter – samtidigt

Xbox Music Pass, Microsofts variant av obegränsad musikströmning med offlinefunktion, kostar i Sverige 99 kronor per månad. Det är svårt och inte minst förvirrande att skaffa sig tjänsten. Den går att testa kostnadsfritt (10 kronor dras dock oförklarligt nog från kontokortet du ansluter) i 30 dagar.
Microsoft uppger att musikdatabasen omfattar 38 miljoner låtar, mer än Deezer. Musikvideoutbudet är mycket brett. En del av satsningen gäller uppenbarligen den kombinerade upplevelsen av ljud och bild – repertoaren innehåller tiotusentals musikvideor. Det bör nämnas att Xbox Music inte är en renodlad strömningstjänst utan även en låtbutik. Det finns låtar som är inte tillgängliga för att lyssna strömmande men väl för nedladdning (naturligtvis mot betalning).
Appen är väldigt enkel om du är van vid Windows nya design. För IOS-platta eller mobil är den rätt primitiv – det är inte helt lätt att hitta rätt. Det finns ingen hjälpsektion inne i appen.
När du vant dig vid det lite avvikande gränssnittet går det fint att ladda ned låtar för offline-åtkomst, köpa låtar i Music Store och spela genom Xbox.
Din samling har koll på dina favoritlåtar, artister och album. Du kan bygga listor, starta radiokanaler baserade på artister och utforska ny musik. Under Utforska finns dock bara nyheter och topplistan – inget redaktionellt innehåll som i Wimp eller vänrekommendationer som i Spotify. Din egen musik synkas automatiskt med Xbox Music.
+ Spelar direkt via Xbox. Strömmar till Chromecast. Fyra enheter kan strömma samtidigt. Importerar din egen musik automatiskt.
– Krångligt att komma i gång. Inte välanpassad för IOS och Android. Primitiv app för mobil och platta.

Wimp Premium
Fint ljud – och hittar låtar åt dig

Norska Wimp attackerar på bred front. Desktop-klient finns för pc och Mac, appar för IOS, Android, Symbian/Meego, Windows Phone, Sonos, Squeezebox och sist men inte minst Apple TV. Wimp är i stort sett bara en betaltjänst, efter en månad är prövotiden slut. Du får full tillgång till allt premium-abonnemanget innebär.
Appen är lättnavigerad och Wimp är den enda tjänsten i testet där du kan låtsöka i Shazam-stil, det vill säga låta mobilen lyssna på en låt du inte kan namnet på och hitta den åt dig. I Hem ser du nyheter och topplistor. Rekommenderat vägleder dig genom Nöjes-guidens och amerikanska musiktidskriften Rolling Stones kritikerfavoriter.
Mina favoriter är egna stjärnmarkerade låtar och artister, utifrån vilka du kan bygga egna spellistor och spara för offline-åtkomst. Wimp har en riklig spellistekatalog uppdelad efter ämne (Workout, Hi Fi, Redaktionen Väljer, Soundtracks, Artistfokus). Wimp gör övergången från Spotify smärtfri genom att importera hela spellistor.
Tyvärr finns inget stöd för import från Itunes eller uppladdning av egen musik. Fastnar du för en låt kan du dela via Facebook, mejl och sms. Något störande är att mobilappen är litet obekväm. Den är också aningen seg. När du tryckt på spela dröjer det några sekunder längre än det bör. Dessutom är det klumpigt att upptäcka ny musik inifrån appen, för att lyssna på ett klipp finns ingen snabbknapp. Du blir tvungen att hoppa fram och tillbaka mellan olika lägen. På denna punkt är Spotify klart smidigare.
Utbudet är i Spotify-klass – omkring 23 miljoner låtar.
+ Intuitiv. Fint ljud. Vass musikidentifiering. Tre enheter kan spela samtidigt. Importerar spellistor från Spotify.
– Svårt att ”köa” låtar. Lite långsam, klumpig app. Någon sekunds dröjsmål innan vald låt börjar spela. Inga appar inuti appen.

Fakta om de fem musiktjänsterna
Klicka på tabellen för att se i större format

Så gjorde vi testet
Vi valde ut fem betaltjänster för strömmande musik som har appar för dator, mobil och surfplatta. De är antingen marknadsledande i Sverige (Spotify), nya i Sverige (Google Play Musik, Deezer) eller har kommit med stora nyheter (Wimp Hifi). Vi lade också till bubblaren Xbox Music Pass som finns på alla Windows 8-enheter och Windows Phone. Vi har lyssnat på musik hemma, i bilen och med hörlurar på stan, vi har granskat och testat tjänsternas specifika funktioner samt undersökt musikutbudet.
Wimp Hifi – bättre ljud
För 199 kronor per månad kan du strömma Wimps musikbibliotek i hifi-kvalitet. Ljudet imponerar, skillnaden är påtaglig även i mobilen. Är det värt en extra hundring per månad? Det beror helt på dina krav. Vill du kunna njuta fullt ut bör du ha ett ljudsystem kompatibelt med Wimp för att slippa lyssna på analogt ljud via hörlursuttaget. När du lyssnat på låtarna i hifi vill du knappast lyssna på något annat.Wimp Hifi erbjuder lossless compression. I teorin ska då kvaliteten på ljudet inte försämras trots att ljudet komprimeras för att sändas över 3g, 4g eller över wifi i hemmanätverket. I hifi-varianten av Wimp används FLAC med 44.1 kilohertz /16 bitars kodning/avkodning. Det ska bädda för ljud i cd-klass. Baksidan är att ljudfilerna är större och kompressionen inte lika effektiv. Fler megabyte går åt för att strömma samma låtar, fast med bättre kvalitet.
Enligt uppgift har Wimp kodat om hela sitt musikbibliotek till ljud i cd-kvalitet – imponerande med tanke på att biblioteket omfattar cirka 20 miljoner låtar. Hifi-varianten ska också vara fri från ljudfiler som härstammar från ”lossy compression”, det vill säga kodningsalgoritmer där information förstörs.
För en hundralapp extra får du en tjänst som ljudmässigt klår allt, om din utrustning räcker. Att ansluta en netbook eller surfplatta till stereon via hörlursuttaget är ingen optimal lösning. Ett sätt (för Iphone- och Ipad-användare) är att strömma digitalt ljud till Apple TV via Airplay och därifrån till en högklassig DAC (omvandlare från digitalt till analogt ljud).