Vi fortsätter vår retrovecka genom att hylla den troligen mest kända spelkaraktären genom tiderna, Super Mario.
Av Anders Engström och Daniel Hessel
M3
I dag sitter människor världen över och spelar nya delar i Super Mario-serien på Nintendos olika konsoler. Du som inte spelat spelen vet säkert ändå vad det handlar om. Nämligen den knubbige lille italienaren med den stora runda näsan och den karaktäristiska mustaschen som då och då sticker till ett främmande land och räddar en och annan prinsessa.
Det hela började för nära 34 år sedan då Mario bara hade en sak i skallen: att hoppa över rullande tunnor, ta sig upp för byggställningar och rädda sin dåvarande flickvän Pauline från den elaka apan Donkey Kong.
En Spellegend
Mario har med tiden blivit stjärna och så också hans upphovsman Shigeru Miyamoto, Nintendos mest framgångsrika speldesigner genom tiderna. Shigeru Miyamoto brukar ofta kallas spelvärldens motsvarighet till Steven Spielberg och John Lennon.
Shigeru Miyamoto började sin karriär på Nintendo 1977 då han anställdes som tecknare. Tre år senare fick han i uppdrag att uppgradera ett misslyckat arkadspel kallat Radarscope. Nintendo hade tillverkat flera tusen kabinetter till denna Space Invaders-klon, men försäljningsmässigt var det en flopp. Spelet var rent av så dåligt att Shigeru Miyamoto skrotade projektet helt, och med teknisk vägledning av Gunpei Yokoi (mannen bakom bland annat Game & Watch och Virtual Boy) började han göra ett nytt spel.
Shigeru Miyamoto var övertygad om att publiken var mogen för spel med mer handling. Han hittade på en egen liten historia om snickaren Jumpman vars husdjur, den stora apan Donkey Kong, stjäl hans flickvän Pauline och klättrar upp i en byggnadsställning. Namnet Kong (samt en del av handlingen…) lånade Shigeru Miyamoto från filmen King Kong, och det Donkey hittade han i ett japanskt-engelskt lexikon när han sökte efter det engelska ordet för korkad.
Jumpman fick så småningom namnet Mario när Donkey Kong började säljas i USA. Enligt legenden var det Minoru Arakawa, vd för Nintendo i USA, som tyckte att Jumpman såg precis ut som det amerikanska högkvarterets hyresvärd Mario Segali. Mario fick det alltså bli, och så också i uppföljaren Donkey Kong Jr där spelhjälten gjorde sin första och sista roll hittills som skurk (Donkey Kongs son försökte rädda pappa Kong från dumma Mario som låst in honom i en bur).
Marios karaktäristiska utseende var frukten av enkel pixlig grafik. Han fick mustasch i stället för mun, mössa i stället för hår (för jobbigt att animera), tydlig näsa och hängselbyxor så att det skulle vara enkelt att se armarnas rörelse. Det var detta illustratörerna sedan utgick ifrån när de tecknade Mario på kabinett och affischer.
Arkadspelet Donkey Kong blev en framgångssaga.
Stor succé
Donkey Kong blev en succé. På två år såldes sammanlagt 65 000 exemplar och arkadhallarna ropade efter uppföljare. Efter Donkey Kong Jr fick Mario återigen en hjälteroll i spelet Mario Bros där vi förutom Mario (som numera är rörmokaren Mario från Brooklyn) fick möta hans bror Luigi.
De båda bröderna hade en del att se fram emot, och så också Shigeru Miyamato, som efter sina arkadäventyr fick den stora äran att leda en egen utvecklingsavdelning kallad Joho Kaihatsu (underhållningsdivisionen), vars syfte var att ta fram de mest originella och inno¬vativa spelen någonsin. Dessa spel skulle göras för Nintendos nya storsatsning: konsolen Famicom. Denna klassiska 8-bitarsmaskin släpptes i Japan i våren 1983 och kom till Europa och USA först 1986 under namnet NES (Nintendo Entertainment System).
I USA var många återförsäljare vid den här tiden skeptiska till konsoler efter den stora videospelskraschen åren tidigare. De behövde dock inte vara oroliga – NES hade superspelet Super Mario Bros som kom att vända upp och ner på hela spelindustrin.
I Super Mario Bros mötte vi bland annat prinsessan Toadstool som rövats bort av elakingen Bowser, samt Goombas, Koopa Troopas och Spiny. Atmosfär och spelkänsla var en viktig anledning till att Super Mario Bros lyckades säljas i ofattbara 40 miljoner exemplar. En annan var att det fanns så mycket att upptäcka. Shigeru Miyamato själv har berättat hur han som liten upptäckte en grotta och utforskade den.
Mångsidig kille
Efter Super Mario Bros dök Mario upp i alla möjliga spel. Tidigare hade han varit både snickare, rörmokare och boxningsdomare, men 1985 började han även spela golf, döma tennismatcher och riva hus tillsammans med brorsan Luigi, när det inte var dags för äventyr i Super Mario Bros-uppföljarna. Ett framgångsrikt 1980-tal avslutades med Super Mario Bros 3 som var det mest ambitiösa spelet dittills och som sålde hela 17,28 miljoner kopior. Mario var vid den här tiden så pass populär att en undersökning bland barn och ungdomar i USA visade att Mario var mer känd än självaste Musse Pigg.
I Punchout gästspelade Mario som domare.
Pigg krabat
I början av 1990-talet släppte Nintendo sent omsider 16-bitars-konsolen Super Nintendo Entertainment System (SNES) och givetvis gav de konsolen en skjuts med hjälp av ett nytt Mariospel kallat Super Mario World. Även detta och såldes i lite drygt 20 miljoner exemplar. I övrigt var detta spelet där den gulliga dinosaurien Yoshi gjorde sin debut. Enligt somliga hade Shigeru Miyamotos team hållit på och tjatat om att Mario skulle rida på en dinosaurie ända sedan de gjorde det alldeles första Super Mario Bros-spelet. Först i och med Super Nintendo blev det tekniskt möjligt.
Nästa stora steg i Marios utveckling kom med Nintendo 64. Även här fick Mario dra lanseringslasset. Super Mario 64 var nämligen helt gjort i 3D och väckte enorm uppmärksamhet när det kom. Det första plattformsspelet i 3D innebar ett paradigmskifte och visade återigen på vilken känsla för spelutveckling Shigeru Miyamato besatt.
Super Mario 64 revolutionerade på nytt plattformsgenren.
Runt den här tiden började också Mario få allt fler roller. Tidigare hade han visserligen dykt upp lite här och där, mest noterbart i Super Mario Kart och i rollspelet Super Mario RPG som aldrig nådde till oss i Europa. I och med Nintendo 64 och inte minst uppföljaren Gamecube blev det däremot andra bullar. Vi fick bland annat se honom köra gokart några gånger till, spela tennis, spöa folk i Smash Bros, delta i fotbollsmatcher och dyka upp i ungefär femtioelva olika utgåvor av Mario Party.
Någonstans där emellan släpptes även Super Mario Sunshine till Gamecube. Det lanserades en tid efter själva konsolen och kunde därför inte agera draplåster. Dessutom fick Super Mario Sunshine inte mycket hyllningar eftersom den egentligen enda nymodigheten var att vår käre rörmokare drog omkring med en vattenspruta på ryggen för att sanera bort klotter på en paradisö. Betydligt bättre än så lyckades Mario prestera dels i de två Super Mario Galaxy-spelen, dels i New Super Mario Bros-serien.
Mario syndes förra året i Mario Kart 8.
Och så är tillbaka vi där vi började. Mario har stått i rampljuset i en evighet och är trots sin medverkan i runt hundra spel, flera tecknade serier och den usla kalkonfilmen (Super Mario Bros från 1993) en pigg krabat som tack vare sin uppfinningsrika upphovsman ständigt tycks utvecklas.
Nyligen avslöjade Nintendo sina planer på att släppa mobilspel, och känner vi företaget rätt lär rörmockaren spela en bärande roll även i den satsningen. Läs mer
Marios polare Prinsessan. Peach Toadstool har hängt med ända sedan Mario och Luigi räddade henne i spelet Super Mario Bros 1985.
Brorsan. Luigi debuterade som rörmokarbrorsa redan i arkadspelet Mario Bros 1983. På sista tiden har han hamnat i rampljuset i det alldeles egna spelet Luigis Mansion.
Yoshi. Den lille gröne dinosaurien dök upp så sent som 1990 i Super Mario World, och är numera en av Marios bästa och mest matglada kompisar.
Toad. Killen med svampmössan kallas Kinopio i Japan och är en av prinsessans trognaste undersåtar och sedan 1987 en av Marios polare.
Koopa: King Koopa, eller i vissa fall Bowser. Marios ärkerival med princesskidnappning som hobby. Har setts spela en fridfull runda golf med Mario så vi betvivlar äktheten i fiendeskapet.
Andra framträdanden Slagsmål, tennis, partyspel, go kart, fotboll och golf. Nintendos frontfigur säljer och det har gjort att han fått fronta typ hälften av Nintendos spel de senaste åren.
Marios evolution
1981: Mario gör debut som snickare i Donkey Kong.
1985: Rörmokaren Mario i klassikern Super Mario Bros.
1989: Mario blev svartvit i Super Mario Land för Gameboy.
1991: 16-bitarskonsolen Super NES tillät lite mer avancerat utseende i Super Mario World.
1995: Mario degenererar till en bäbis i Super Mario world 2: Yoshis Island
1996: Mario övergår till låtsas-3d i square-rollspelet Super mario RPG
1996: Mario övergår helt och hållet till 3d i Super Mario 64
2001: Mario går tillbaka från 3d till 2d i rollspelet Paper Mario
2002: Första Mario i 3D kom 1996. Här ser vi honom i Gamecubespelet Mario Sunshine!
2007: Den förbenade vattensprutan från Sunshine är begraven och Mario har rymt till rymden i Super Mario galaxy
2008: En mer detaljerad Mario dyker upp i fightingspelet Smash Brow Brawl.