Samsungs två nya flaggskepp var utan tvekan det mest uppmärksammade på årets Mobile World Congress, inte minst då Galaxy S6 Edge, med säregna design. Nu har vi synat bägge i sömmarna och försöker svara på frågan om du behöver en S6:a i ditt liv.
Och i så fall, ska det vara en vanlig platt lur, eller kantrullaren?
Galaxy S6 ser ut lite som om en Galaxy Alpha och en Iphone 6 mixat generna och producerat en riktigt vacker avkomma.
Förutom formen och skärmarna så är det här två identiska telefoner, så vi tänkte att vi börjar med att titta på de gemensamma egenskaperna. För det första har Samsung nu äntligen lyckats skaka av sig plastighetskänslan som Galaxy-serien fått dras med i flera år.
Det började redan med höstens Galaxy Alpha, och kulminerar med S6 och S6 Edge, som bägge är byggda med slimmad kant i aluminium och Gorilla-glas både fram och bak. En vagt blåskimrande yta under glaset ger telefonerna en distinkt men diskret stil.
Missa inte: Vänta med Samsung Galax S6-köpet – spara tusenlappar

Bort med sd-kort och ip
Samsung behåller envist som en av få tillverkare en fysisk hemknapp och navigeringsknappar i touch på sidan av den. Hemknappen är också fingeravtrycksläsare och gör ett stabilt jobb som sådan. Du kan logga in med ett snabbt tapp på knappytan med registrerat finger.
Annars är det sparsmakat med kontroller, volym på ena sidan och av/på-knapp på andra, placerad lite ovanligt långt ned. En förändring i fel riktning är att S6 inte har någon IP-klassning, som Galaxy S5 hade. Du kan alltså inte tryggt tappa den i diskhon eller skicka sms i duschen.

Samsung har presenterat en hel drös med snygga färger på bägge lurarna. Som vanligt är det inte säkert att alla kommer att säljas i Sverige. Våra testexemplar var bägge svarta.
I och med S6-generationen har Samsung skippat löstagbar baksida, så nu går det inte längre att byta batteri manuellt, och sim-kortplatsen sitter i en slot på sidan istället. Plats för sd-kort har Samsung nu helt slopat, utan kör nu helt med inbyggt Flash. Minsta varianten är på 32 gigabyte, och sedan finns också 64 och 128 gigabyte, så brist på plats lär du knappast få om du inte hamstrar film.
Bäst skärm, mest prestanda
I och för sig finns det goda anledningar att göra just det, då skärmarna som är högupplösta amoled-paneler har fantastisk lyster och ovanligt hög ljusstyrka för att vara oled. Det är samma toppkvalitet i dessa som det är i Galaxy Note och Note Edge, fast med ännu mer tryck i ljuset och tack vare mindre skärmyta även högre punkttäthet.
Missa inte: Då släpps Sony Xperia Z4 – här är alla rykten
Faktiskt föredrar vi skärmen i Galaxy S6 över den i Galaxy S6 Edge, men vi kommer till det strax…
Skärmarna är samtidigt inte helt klanderfria. Tittar vi på dem snett från sidan tappar de snabbt kontrast, och vid för snäv vinkel får de en grönskimrande oljeaktig ton. Vi tror att det här har med Gorilla Glass 4 att göra, vi har upptäckt samma sak på en del andra nya telefoner.
Under huven sitter Samsungs egna nya systemkrets Exynos 7 Octa 7420, som med god marginal är det snabbaste vi hittills testat när det gäller flertrådade 64 bits jobbprestanda i en telefon. Snapdragon 805 som sitter i Nexus 6 verkar ha ett litet övertag på grafikprestanda, men även där presterar Samsung-kretsens Mali-grafik nära våra toppnoteringar.
Nu har vi inte testat en telefon med Snapdragon 810 ännu (men vi har en på redaktionen som vi ska hugga in på efter detta test) så vi väntar med att utropa Galaxy S6 och S6 Edge till snabbast i världen ett litet tag.

Samsung Galaxy Edge
Imponerande för filmning
Mycket av prestandan utnyttjas av nya kamerorna som har fått en rejäl uppgradering, med ny mer vidvinklig optik som tar in mer ljus både fram och bak, förbättrad hdr-funktion som även gör ett riktigt effektivt jobb vid videoinspelning och smarta fokusfunktioner som möjligheten att aktivt följa valfritt objekt i sökaren.
En sak vi verkligen uppskattar är att autofokus vid videofilmning är lugn och mjuk, medan den är mycket rappare vid stillbildsfoto. Det är ofta något som även dyra systemkameror får fatalt fel. Mikrofonen vid filmning hör också till de bättre vi testat i en mobilkamera, den är speciellt bra på att få en bra nivå på rösten för den som filmar.
Missa inte: Då släpps Iphone 7 – funktioner, rykten och nyheter
Telefonerna har också alla typer av moderna anslutningar och tillbehör, från ac-wifi och 4g av cat6-typ, till WiDi-stöd, stöd för de två vanligaste typerna av trådlös laddning (bland annat den som IKEA ska bygga in i möbler), pulsmätare baktill, och som alltid i Galaxys toppmodeller en ir-sändare.
Operativsystemet är givetvis Android 5.0, och Samsung fortsätter sin resa mot enkelhet och renhet som började med Galaxy S5, och systemet upplevs som enkelt och avskalat för det mesta.
Kostar skjortan
Så långt har vi gått igenom allt som är gemensamt med S6 och S6 Edge. Men vad är skillnaden på dem? Förutom det uppenbara då.
För det första har vi priset. Kostnaden för att bli med en S6 eller en S6 Edge är en stor elefant i rummet. Det här är snordyra telefoner, i samma klass som Iphone 6 Plus eller i Edge:s fall till och med dyrare. Android-fans som skaffar en av dessa förlorar omedelbart rätten att säga att Iphone är för de som har mer pengar än vett.
32-gigabytesversionen av Galaxy S6 kostar bara den sju tusen, och sen stiger priset rejält för de med mer minne. Men ska du ha en Galaxy S6 Edge får du dessutom lägga till femtonhundra kronor till. Den dyraste, Galaxy S6 Edge med 128 GB minne, kostar tio och ett halvt tusen.
Så vad får du för dessa 1 500 kronor? Låt oss börja med att titta på själva designen och skärmen. Det går inte att komma ifrån att Galaxy S6 Edge ser makalöst cool ut. Det är vår vetenskapliga, objektiva bedömning.
Coolheten är näst intill mätbar. Inte bara ser den kurvade framsidan riktigt bra ut, den är också riktigt trevlig att hålla i och hantera. Ligger bekvämt i handen och känns förvånansvärt naturlig att hantera.
Krök med krångel
Själva böjen är dock mer en kul designfeature än den är praktisk. De funktioner som den möjliggör, insvepta snabbkontakter, färgsignal när telefonen ligger med ryggen upp, diskret klocka på sidan till nattduksbordet med mera, är rätt så försumbara, och i sig inte värda de extra pengarna.
Faktum är att till skillnad från Note Edge, där böjda kanten var en egen skärm, så får man inga extra pixlar på sidorna. Det är en vanlig 5,1-tums qhd-skärm, men där de sista millimetrarna på vardera sida sluttar ut mot kanten.

Edge är någon halv millimeter kortare och smalare än S6, och väger också en handfull gram mindre, men den är faktiskt en halv millimeter tjockare.
Det orsakar också en del irritationsmoment. Ska du peka på något långt ut på långsidorna så risker ar du att slinka av skärmen. Att träffa rätt på kant-tangenterna när vi skriver text blir en liten utmaning. Ingen stor utmaning, men dock en utmaning. I kantböjen uppstår också samma kontrastproblem som vid snäv betraktningsvinkel.
Dessutom verkar skärmen inte lika ljusstark som den i Galaxy S6, eller så gör konstruktionen med den böjda ytan att ljuset påverkas på något sätt. I gengäld får vi något bättre batteritid med S6 Edge. Kanske just på grund av skärmen.
Omdöme
Efter några år med samma gamla Galaxy behövde Samsung röra om i grytan och presentera något helt nytt. Och på den punkten har de verkligen lyckats.
Det mesta med nykomlingarna imponerar stort, från grymma prestanda och mängder av smarta funktioner till bra batteritid och fantastiska (om än inte felfria) skärmar. Och framförallt en lyxig premiumkänsla och elegant stil som inte är att förakta.
Den kommer dock med en brutal prislapp, så det vill till att du har många kronor att bränna. Och stilpoängen du plockar om du väljer en Edge är mest bara det, stilpoäng, som inte riktigt övergår i någon praktiskt nytta. Det är i och för sig väldigt, väldigt många stilpoäng… men nej, i dagsläget säger vår förnuftiga sida att Galaxy S6 är den bättre telefonen av de två, tack vare ett lite vettigare pris och mer pålitlig plan skärm.
Fakta: Samsung Galaxy S6 SM-G920F 32GB
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Systemkrets: Exynos 7 Octa 7420.
Processor: Cortex-A57, 2,1 GHz quad core + Cortex-A53, 1,5 GHz quad core.
Grafik: Mali-T760 MP8.
Minne: 3 GB ram.
Lagring: 32 GB Flash.
Skärm: 5,1 tum amoled, 1440×2560 bildpunkter (577 ppt).
Kamera: 16 megapixel med led (bak), 5 megapixel (fram).
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.0 med mhl.
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat6), wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc, ir.
Batteritid: Cirka 8 timmar 20 minuter videouppspelning, cirtka 11 timmar surf
Operativsystem: Android 5.0.
Storlek: 14,35 x 7,05 x 0,7 cm.
Vikt: 138 g.
Övrigt: Trådlös laddning.
Pris: 7 000 kronor.
Prestanda
Antutu Benchmark: 68 196 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 21 673 poäng

Snabb och funktionsrik.
Stadig, tunn, lätt och lyxig.
Snyggt och redigt gränssnitt.

Dyr.

Fakta: Samsung Galaxy S6 Edge SM-G925F 32GB
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Systemkrets: Exynos 7 Octa (7420)
Processor: Cortex-A57, 2,1 GHz quad core + Cortex-A53, 1,5 GHz quad core
Grafik: Mali-T760 MP8
Minne: 3 GB RAM
Lagring: 32 GB Flash
Skärm: 5,1 tum amoled, 1440×2560 bildpunkter (577 ppt)
Kamera: 16 megapixel med led (bak), 5 megapixel (fram)
Anslutningar: 3.5 mm headset, usb 2.0 med mhl
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat6), wlan 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc, ir
Batteritid: Cirka 7 timmar 40 minuter videouppspelning, cirka 10 timmar surf (4g).
Operativsystem: Android 5.0.
Storlek: 14,2 x 7 x 0,7 cm.
Vikt: 130 g.
Övrigt: Trådlös laddning.
Pris: 8 500 kronor.
Prestanda
Antutu Benchmark: 69 342 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 21 672 poäng

Snabb och funktionsrik.
Stadig, tunn, lätt och lyxig.
Otroligt cool design.

Böjd skärm medför vissa problem.
Vansinnigt dyr.
