Den augmenterade agenten Adam Jensen är tillbaka för ännu en runda med metallslamrande action och vindlande intriger. Deus Ex: Mankind Divided tar sin början i Centraleuropa, två år efter att skeendena i den kritikerrosade föregångaren Human Revolution satte världen i brand. I juni, när vi först fick prova spelet, vittnade vi om att Eidos Montreal verkar ha valt att bygga vidare på det som gjorde förra spelet till en helgjuten upplevelse snarare än att bryta ny mark och riskera att förstöra sitt framgångsrika recept.
Vi ger oss själva rätt på den punkten. Deus Ex: Mankind Divided är en i alla avseenden välbekant spelupplevelse för de som gjorde det kloka valet att ta del av Adam Jensens tidigare uppdrag.
Fegt? Kanske lite. Dåligt? Inte det minsta! Det är nämligen så att vi även måste ge oss själva rätt på ett annat påstående: Att Deus Ex: Mankind Divided med stor sannolikhet skulle bli det bästa hittills i serien. För det är det.
Tillbaka i sadeln
Adam Jensen må vara stridsduglig, men skoningslösa väktarrobotar utgör ändå ett av de största hoten i spelet. Efter att ha koncentrerat oss igenom en 12 minuter lång film (valfritt) som påminner oss om vad som hände i Human Revolution, blir vi tillbakakastade med huvudet före in i Deus Ex framtidsuniversum. Terror och förtryck härjar på Prags kullerstensgator, och Adam Jensen jobbar dubbla skift för att jaga rätt på den hemliga organisation som fått för sig att leka gud och styra över människosläktets utveckling och fortlevnad.
Året är 2029, och Augs – de människor som valt att modifiera sina hjärnor och kroppar på artificiell väg – slussas bort till enorma getton eller diskrimineras öppet på gator och torg. Bombdåden avlöser varandra, och den totalitära medieapparaten låter oss veta att det rör sig om hämndaktioner från dessa samhällets lägst stående individer. Sedvanliga översittarfasoner pågår. Åker du i fel tunnelbanevagn kan du räkna med en utskällning. “Plåtniklas!” “Avskum!” Glåporden från poliser och soldater tillhörande den tjeckiska ordningsmakten överöser en frustrerad Adam Jensen, som ju även han är en så kallad Aug. En stark sådan. En rad nya modifikationer finns tillgängliga för att underlätta hans jakt på svar. Titansköldar, röntgensyn, benimplantat och arm-monterade teslaskjutare är bara några av de krafter du har till ditt förfogande. Likt en fullfjädrad maskin kan du till och med råka överklocka dig själv i jakten på maximal kraft, och uppleva glitchar och buggar som vilken dator som helst. En intressant aspekt som gör att du inte kan få allt du pekar på, utan får välja med eftertanke vad du vill att din Adam Jensen ska bli bra på.
Omväxling förnöjer
Välbekant och välpolerad smyg-action utgör stora delar av spelet. Precis som i tidigare Deus Ex-spel får du också möjlighet att välja hur du ska ta dig an dina uppdrag. Bedövningspilar och skuggbaserat väggkramande eller granatlobbande gung-ho med utmaxad magnumrevolver? Varje situation kan lösas på en mängd olika sätt, något som alltid varit en av Deus Ex största styrkor. Även om du spelar färdigt storyn kommer du garanterat att vilja komma tillbaka för att ta en ny approach till saker och ting.
I Mankind Divided är variationen mer påtaglig än någonsin. Adam Jensen har blivit bättre på att klättra, socialisera och eliminera sig till framgång. Ventilationstrummorna och lönngångarna har aldrig varit så många, och aldrig tidigare har de val du gör under spelets gång påverkat handlingen i samma omfattning. Rätt grejer för jobbet. Deus Ex: Mankind Divided låter dig bygga om dina vapen efter eget behag. “Att döda eller att icke döda” har i tidigare Deus Ex-spel alltid lutat åt det senare, framför allt på grund av brister i vapenhanteringen och klumpiga stridssystem. Så är inte fallet längre. Din dödliga arsenal är bred och kan enkelt modifieras med olika typer av ammunition och tillbyggnader på stående fot. Ny styrning och ytterligare stridsorienterade augmentationer gör actionsekvenserna precis så underhållande som de alltid haft potential att vara.
Fienderna är smarta, koordinerade och absolut livsfarliga om de upptäcker dig vid fel tillfälle. Däremot kan de upplevas som lite väl närsynta och tunnelseende ibland, och ensamma hantlangare är otroligt lätta att smyga sig på. Dessutom tar kontrollschemat viss tid att vänja sig vid. Fler än en handfull strider har slutat till fiendens fördel då vi istället för att knocka någon medvetslös råkat ta skydd på fel sida av ett hinder eller langat upp ett hackarverktyg. Det är sjukt många knappkombinationer att hålla reda på.
Hackande på ny nivå
Deus Ex Breach ger ett par timmars hack-baserad underhållning. Datorhacking har alltid satt sin prägel på Deus Ex-serien. Mankind Divided tar det hela ytterligare några steg genom att lansera spelläget Breach, där du spelar en icke-namngiven hackare med uppdraget att ta dig igenom en serie virtuella labyrinter för att leta reda på värdefull information. Det är ett intressant och underhållande koncept som tillför ytterligare några timmars svettig action.
I själva huvudspelet är hackingen i stort sett densamma, och manifesteras i ett ganska sofistikerat system där du stressar för att ta över olika noder på väg till upplåsningsmekanismen. Numer finns dock en augmentation som låter dig hacka saker på distans, och utökar därmed dina möjligheter att slutföra ett uppdrag på det sätt du själv finner lämpligast. Kul!
En spelvärld med flera lager
Ett framtida Prag innehåller många platser att utforska. När vi träffade Eidos Montreal var de märkbart stolta över att ha vävt in många små berättelser runt själva huvustoryn. Och det känns att de tillbringat en hel del tid på att göra spelvärlden levande. Ett exempel: När vi bryter oss in i en tom lägenhet kan vi genom flera mejltrådar i bostadsinnehavarens dator få reda på att dennes augmenterade familj under lång tid varit på flykt undan myndigheterna, men till sist fångats. Vi berörs, snokar runt lite till och sticker därifrån med olyckskorparnas undangömda besparingar som vi får reda på finns i ett garage nere på innergården.
Därtill finns en försvarlig mängd sidouppdrag att åta sig. Bryt dig in i en bank för att hitta skelett i direktörn’s garderob, upptäck droghandeln i Prags undre värld eller jaga rätt på maffiabossar som trakasserar lokalbefolkningen. Det finns alltid något att göra om du vill släppa “the main trail” för en stund. Välkomna till Aug-gettot Golem City. Här råder djungelns lag. Deus Ex: Mankind Divided bygger på rykande färska Dawn Engine, som gör sitt bästa för att spelet ska framstå i sin visuellt bästa dager. Man lyckas helt okej; spelet är långt ifrån det snyggaste på marknaden, men skämmer samtidigt inte ut sig. Karaktärernas läppsynkning hamnar dock tyvärr ofta fel och tar ibland fokus från den annars så välregisserade dialogen.
Stämningen genomsyras, som alltid, av tung cyberpunk-noir. Djupa syntslingor följer oss när vi tar oss fram i handlingen som gör sitt bästa för att hålla oss på tårna. Och precis som alltid utför Eidos Montreal den storymässiga uppgiften med bravur. Vi vill hela tiden gräva nedåt, utforska alternativa teorier och ta reda på vilka de verkliga skurkarna faktiskt är.
Sammanfattning
Deus Ex: Mankind Divided är inte bara det bästa i sin serie, utan även ett av årets absolut bästa spel. Eidos Montreal har finslipat sitt vinnande koncept, adderat nya features och funktioner med tillförsikt och fortsatt leverera en story som borde sätta många stressade spelutvecklare i skolbänken. Deus Ex är djupare, snyggare och mer varierat än någonsin tidigare. Det här är ett spel som spelas helt på dina villkor, fritt från de begränsningar som härstammar ur något annat än din egen fantasi. Spela och njut.
Deus Ex: Mankind Divided
Genre: Actionrollspel Utvecklare: Eidos Montreal Lansering: 23 augusti 2016 Plattform: Pc, Playstation 4, Xbox One Testad plattform: Playstation 4
Grym story och atmosfär. Stor variation i samtliga moment. Spännande sidouppdrag.