Det rör sig om riktigt små partiklar av silikatmaterial samt salt i form av perklorater. Dessa tros finnas i atmosfären på Mars och driver runt på planeten tack vare vindar. Silikatmaterialen har den otäcka sidoeffekt att de reagerar med vattenpartiklar i lungorna för att skapa hälsovådliga kemikalier, skriver sajten New Scientist. Perkloraterna är skadliga för sköldkörteln om de hamnar i kroppen.
Som om detta inte vore nog så har Marssonden Curiosity upptäckt gipssten som kan ha en förödande effekt på människors lungkapacitet. Andas man in gipsstenen sker samma uppbyggnad av kemikalier i lungorna som arbetare i kolgruvor utsätts för om de inte bär skyddsutrustning.
Att vistas på Mars innebär visserligen att du ständigt kommer bära en rymddräkt på dig, åtminstone när du rör dig utanför en eventuell barrack. Problemet är att allt damm fastnar på dräkten och troligtvis kommer vara ytterst svårt att få bort, ens med en luftsluss som separerar planetens yta från astronauternas boende.
Forskarna vill nu ta reda på vad dammet har för effekt på Mars, eftersom de enbart vet vad det gör med oss på vår egen planet. Lösningen ligger i att utnyttja robotar som Curiosity eftersom de kan ta prover och utföra tester i rätt miljö. Och kanske kan forskarna finna en lösning som slipper krossa Steve Wozniaks drömmar om att en gång få resa till Mars med en enkelbiljett.