5 tum är väldigt stort för en telefon. 6,4 tum är bevisligen ännu större. Men när jag tog upp Ultra för första gången kändes den inte lika stor som, till exempel, Samsungs Galaxy Note 2. Tack vare tjockleken på 6,5 mm kommer Ultra undan med sin storlek. Den tunna profilen lyckas väldigt bra med att gömma det faktum att Ultra är en riktigt stor telefon.
Storleken är dock ett problem. Hur du än vrider, vänder och försöker motivera skärmen på 6,4 tum så är Ultra ändå en riktigt stor lur. Har du telefonen i fickan kommer det se ut som att du har en banan i fickan. Det är ett faktum. Alternativet är att ha telefonen i innerfickan eller i en väska. Då blir dock telefonen inte lika lättillgänglig. Problem dyker upp var du än väljer att ha tlattan/pelefonen. Om du väljer att ha telefonen i väskan eller något annat otillgängligt ställe så kan du använda Sonys extratillbehör SBH52, vilket i princip är en telefon till din telefon. Detta bluetoothhandset låter dig prata i telefonen utan att behöva lyfta upp luren till örat. Det lilla SBH52 ser dock ut som den uråldriga Nokia-telefonen 7380. Men hur du använder din Xperia Z Ultra är helt upp till dig.
Xperia Z Ultra följer samma designtänk som de andra två Z-enheterna. Men eftersom det är insidan som räknas är givetvis Ultra den vassaste enheten av de tre. Med Snapdragon 800-systemkrets vars kärnor är klockade till 2,2 GHz klarar Ultra i princip allt du kan tänka dig att kasta på den. Tidiga benchmark-tester av referensenheten med Snapdragon 800 visar att Qualcomms monsterkrets får väldigt höga poäng i, bland annat, Antutu. I den applikationen Snapdragon 800 landar poängsatsen på mellan 33 000 och 35 000. Jämförelsevis får enheter med Snapdragon 600 runt 26 000 poäng i Antutu. I teorin kan Ultra klara av väldigt högpresterande spel och applikationer. Men troligtvis kommer du märka av prestandan mest genom det obefintliga lagget i mjukvaran när du navigerar i telefonen.
Jag hann dock inte göra något omfattande prestandatest under min korta tid med telefonen. Jag kan ändå konstatera att du inte kommer behöva vänta på att applikationer ska ladda eller ens se något massivt lagg i telefonen. Det är näst intill obefintligt. Men en större test av telefonens mjukvara kommer vid Ultras lansering under det tredje kvartalet.
Telefonens skärm var något som imponerade mest. Med full hd-upplösning på den 6,4 tum stora skärmen ger Ultra 344 pixlar per tum. Tack vare den höga pixeldensiteten och den nya X-reality-tekniken så ser bilder och filmer riktigt bra ut. X-reality är en ny funktion som går att applicera när du tittar på film. Det som händer då är att kanter och texturer blir mer tydliga. Bilder och filmer skalas i princip upp till full hd. Detta drar givetvis en hel del processorkraft och i sin tur batteri, men om du sitter hemma och har tillgång till strömkabel så kan du avnjuta högupplöst material utan några större svårigheter.
Vi kommer att göra ett ytterst grundligt test av Xperia Z Ultra i samband med att telefonen lanseras efter sommaren. Då ska vi också ta en titt på hur och var du kan använda telefonen.