Här får du en fullfjädrad gaming-pc i kompakt och handhållet format, med övertygande prestanda och bekväma kontroller. Du får också alla möjligheter, och allt kaos, som en vanlig spel-pc med Windows innebär. Kan du hantera det och inte ryggar tillbaka för priset finns det mycket att gilla. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Medan spelkonsoler i handhållet format har haft stjärnor som Playstation Portable och Vita, och flera Nintendo-prylar, från Gameboy till Switch, har jakten på den handhållna gaming-pc:n resulterat i en liten men djärv skara av ambitiösa misslyckanden. Det var först när Valve gav sig in i leken för ett år sedan och släppte Steam Deck, som tekniken hade kommit ikapp ambitionerna, och det blev en succé. AMD-hårdvaran den är byggd på var special-systemkrets med 7 nanometers Zen 2-baserad processor och rdna2-grafik. Den har nu fått en uppföljare som tar åtskilliga tekniska kliv uppåt. Nya kretsen heter Ryzen Z1, bygger på senaste Zen 4-arkitekturen och 4 nanometers halvledare, samt rdna3-grafik. Först ut med att släppa en handhållen spelmaskin med den är Asus. Här är ROG Ally.
Den uppenbara prylen att jämföra den med är onekligen Steam Deck, och det är inte bara i prestanda som ROG Ally är ett lyft. Nykomlingen har en klart bättre skärm, med full 1080p-upplösning och 120 Hz, istället för 800p och 60 Hz. Skärmen är också aningen ljusstarkare med toppljusstyrka på 500 cd/m2 mot 400 cd/m2 i Steam Deck.
Det andra viktiga som skiljer dem åt är att Asus maskin kör vanligt Windows 11, istället för ett Linux-baserad special-os som Steam OS. Det gör att du har fri tillgång till alla de vanliga digitala spelbutikerna istället för att vara begränsad till Steam, och de speltitlar som går att köra i Steam OS, vilket är många, men inte alla. Du får även med tre månader gratis provperiod med Xbox Game Pass Ultimate, så du kan både börja installera spel direkt, och strömma från molnet. Asus gränssnitt för snabbkontroller och spelcental är funktionsrikt men inte hundra procent stabilt.
Gör vad du vill, som du vill
När du startar ROG Ally öppnas direkt Armoury Crate, en spel-launcher som integrerar alla de största spelbutikerna i Windows, Steam, Xbox, EA, GOG, Uplay och Epic Store. Ska du köpa och installera nya spel slängs du vidare till vardera butiks app, vilket kan vara virrigt då de har olika kontrollschema och är olika bra på att styras med spelkontroll.
Men det finns inget som hindrar dig från att kontrollera dem med skärmens pekfunktion, eller med ansluten vanlig mus. Då kan du också installera spel från annat håll på datorn. Du kan växla till vanligt Windows-skrivbord, och installera vad du vill på den, både spel och program.
Eller varför inte plugga in en extern skärm via usb c-porten? Har du en skärm med usb c multifunktionsport för ström, data och bild, kan du docka in den som vilken laptop som helst. Med mus och tangentbord via skärmens usb-hub kan du sedan avnjuta spel som passar bättre att kontrollera på det sättet.
Själv är jag sämre än usel på att köra förstapersonsskjutare med spelkontroll, så jag ställde upp Ally i ett medföljande bordsstöd, anslöt tangentbord och mus på Bluetooth och kunde lätt växla kontrolläge, och spela Doom Eternal och Cyberpunk 2077 utan att skämmas. Eller vara rebell och använda denna gaming-maskin för att mejla, surfa och köra Excel. Bara för att jag kan. En del spel flyter på otroligt bra.
Kompakt och lätt, men lite plastig
Ally är en tunnare, kompaktare och lättare enhet än Steam Deck, en mer behändig enhet att stoppa ner i väskan och ta med på en resa. Vikten ligger på strax över 600 gram, mindre än en Ipad Pro, och tack vare bekvämt grepp är den behaglig att hålla i långa stunder. Alla ytor är i lent matt plast som kanske inte ger en känsla av gedigen hållbarhet, men som bidrar till att hyvla onödiga gram av vikten.
Den har alla de förväntade knapparna och spakarna för en pc-spelkontroll, i stort sett med en Xbox-kontroll som förlaga. Två analoga tumkontroller, ett styrkors och fyra actionknappar på framsidan. Upptill sitter fyra så kallade bumperknappar. Det är väl konstruerade knappar och spakar som ger tydlig triggerkänsla och överlag god kontroll.
Detta kompletteras av två extra knappar mitt på baksidan, och två små specialknappar på framsidan. De framtill öppnar dels en snabbinställningsmeny, dels Armoury Crate där du kan göra många systeminställningar och där installerade spel från olika butiker samlas i en enhetlig startmeny. Här ligger Steam Deck före, med fler knappar på baksidan och pekplattorna på framsidan.
Knapparna på baksidan är en viss källa till frustration. I alla fall för mig, då jag konstant kommer åt dem av misstag. De i kombination med styrkorset och actionknapparna är kopplade till olika funktioner i Windows, som att växla program, ta skärmbild och öppna aktivitetshanteraren. Det verkar göras även mitt i en spelsession, om du inte stänger av det manuellt. Och det kan ju vara bra att ha de funktionerna tillgängliga. Inga överraskningar i kontrollväg.
Ny prestandanivå för handhållen pc
Ryzen Z1 finns i två versioner, den som bara heter Ryzen Z1 och kraftfullare Ryzen Z1 Extreme. Extreme har dels åtta processorkärnor istället för sex, och många fler beräkningsenheter i grafikretsen, tolv istället för fyra, vilket bör ge markant skillnad i spelprestanda. Det ska också komma två versioner av ROG Ally, en med vardera processor. Det är den kraftfulla som kommer först, och det är den jag testat här. Den har förutom AMD:s krets också 16 gigabyte lpddr5-minne och 512 gigabyte ssd.
Det räcker för att driva de flesta spel på den inbygga 1080p-skärmen med stabilt bra bildfrekvens. I alla fall om du inte ställer ambitionerna för högt. Jag testar en del riktiga prestandautmanare, som God Of War, A Plague Tale: Requiem och Cyberpunk 2077, och så länge jag håller mig till spelens rekommenderade kvalitetsinställningar så får jag som sämst bildfrekvens på mellan 30 och 60 fps. Många andra spel flyter på stabilt över 60 och vissa som är mindre grafikkrävande ligger på mellan 80 och 120 fps. Vill du maximera prestanda går det till och med att ställa ner skärmen till 720p-läge, och då går det mesta som en oljad blixt.
Det finns givetvis en övre gräns för vad hårdvaran klarar. Är jag för ambitiös och försöker maxa bildkvalitet med strålspårningseffekter så är det många spel vars bildfrekvens går in i väggen. Men på en så liten skärm ser de flesta spel så bra de kan ut även utan det. Här hjälper det mycket om ett spel har rätta stödet för AMD:s Fidelity FX-teknik, vilket allt fler fått på senare tid. Kör vanligt Windows-skrivbord, om du vill.
Fler sätt att spela
ROG Ally har också stöd för externt grafikkort, via Asus egna XG Mobile-port som sitter på ovansidan. Med den inpluggad kan du ansluta riktig monster-grafik. Det har jag dock inte haft tillfälle att testa här, så hur bra det fungerar ihop med AMD:s apu låter jag vara osagt.
Det går som sagt också bra att strömma spel till ROG Ally. Med stöd för wifi 6e går det att få mycket hög hastighet ut på Internet. Först testade jag via en wifi 5-router och fick tveksamt resultat, men när jag väl lyckas koppla upp mig med wifi 6 får jag en fullt acceptabel upplevelse med Xbox molntjänst. Det blir inte lika snyggt, och till och från ser jag kompressionsartefakter på skärmen. Det ger påverkar också kontrollen, som är släpigare.
Men då slipper jag dels installera alla spel, dels drar det betydligt mindre batteri. Det räcker inte särskilt länge om du ska spela spel med bästa kvalitet. Ally har tre prestandalägen, Silent, Performance och Turbo som drar olika mycket effekt, från 9 Watt till som mest 30 Watt.
Allra snabbast går det med ström inpluggad, men även på batteridrift kommer den nära topprestanda. Fast då inte så länge. Med 40 Wattimmar i batteriet räcker det då för att spela krävande spel på i ungefär en timme, eller kanske två till tre timmar med mindre krävande speltitlar. Du kan dock kontrollera det hela med manuellt begränsad bildfrekvens och dämpad skärmljusstyrka, och klämma extra minuter ur batteriet. Det är på ett ungefär i samma klass som Steam Deck, trots bättre prestanda och mer högupplöst skärm. Hörlursport, usb-port, anslutning för Asus externa grafikkort, och sd-kortläsare hittas på ovansidan.
Trimma mjukvaran, tack
Tyvärr dras Ally med en del irriterande gränssnittsbuggar. Ett exempel är att varje gång enheten väcks från strömsparläge så verkar kontrollerna tappa fotfäste och beter sig märkligt i många program, inklusive Asus egna Armoury Crate och Steam. För att inte tala om när jag är inne i ett spel och försöker fortsätta där jag var. Så se till att alltid spara ditt spel om du vill ta en paus. Och var beredd på att behöva starta om det för att fortsätta.
Det är också många spel jag installerar och försöker köra som jag initialt får brottas med för att få kontroller och fönsterinställningar att bete sig på ett sätt som passar. Ett praktexempel är A Plague Tale: Requiem, som vägrar känna igen långtryck på en av bumperknapparna på ovansidan, vilket spelet kräver. Men bara en av dem, av ingen anledning alls. Jag får manuellt mappa om det till en annan knapp i spelet. Sedan går det att köra vidare.
Det är en påminnelse om hur det kan vara ibland att vara gamer på en Windows-pc. Det kan krävas lite ful-lösningar, tålamod och jävlaranamma för att få saker och ting att göra som du vill. Men det finns (nästan) alltid en lösning, och när allt väl fungerar så belönas du med frihet att göra precis vad du vill, och det största och bredaste spelutbudet av alla plattformar. Det är bara det att på en enhet som denna, med en pillig liten pekskärm och spelspakar som huvudsakliga kontroller, blir det extra frustrerande, och då hjälper det inte att Asus inte trimmar bort fler irritationsmoment från början.
ROG Ally med Ryzen Z1 Extreme går att förboka från och med idag för leverans i mitten av juni, och kostar 9 499 kronor. Det är en saftig summa pengar för en spelkonsol, men inte för en spel-pc eller ens en laptop med den här prestandan. Är inte priset en faktor så är det definitivt en lyckad portabel spelmaskin.
Specifikationer
Produktnamn: ROG Ally RC71L-1ANH/FP Testad: Maj 2023 Tillverkare: Asus Processor: AMD Ryzen Z1 Extreme, 8st Zen 4-kärnor upp till 5,1 GHz Grafik: AMD Radeon Graphics 12CU, 2,7 GHz Minne: 16 GB lpddr5 Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd (uhs-II) Bildskärm: 7 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter, 120 Hz, multitouch Webbkamera: Nej Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med dp 1.4, ROG XG Mobile, 3,5 mm headset Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Gamepad-kontroll Ljudnivå: 0-37 dBa Batteritid: 40 Wh, ca 1h min 10 spel (full ljusstyrka), ca 8 tim 10 min passiv (låg ljusstyrka) Storlek: 28 x 11,1 x 2,1 cm Vikt: 608 gram Pris: 9 499 kr
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 14 793 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 784 poäng Geekbench 5, cpu: 11 146 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 924 poäng Geekbench 5, gpu: 38 121 poäng Geekbench 6, cpu: 11 631 poäng Geekbench 6, cpu en kärna: 2 483 poäng Geekbench 6, gpu: 34 794 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 7 267 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 3 054 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 1 291 poäng Disk, läsning: upp till 4 283,46 MB/s Disk, skrivning: upp till 1 810,18 MB/s