Expertbetyg
Fördelar
- Städar bra
- Priset
- Smart kartläggningsteknik
- Klarar utmanande trösklar
Nackdelar
- Trasslar gärna in sig
- Missar en del i hörn och längs kanter
Omdöme
Dreame D10 Plus är en trevlig bekantskap med ett likaledes trevligt pris runt 4 500 kronor. Sett till navigation, städresultat och apphantering sköter den sig lika bra som robotar som kostar många tusenlappar mer. Och tömningsstationen är en bonus som gör städningen ännu mer underhållsfri. Vill du skippa tömningsstation kan du satsa på Dreame D9 som nu går att få tag på för under 3 000 kronor.
Stort test: Robotdammsugare som tömmer sig själva
Pris vid testtillfället
$399.99
Bästa pris idag: DreameBot D10 Plus
Produkt: Dreame D10 Plus
Pris: 4 490 kronor hos Webhallen eller hos MediaMarkt
Att komma igång med roboten är en barnlek. Efter någon minut har vi kopplat upp den via wifi och kopplat den till appen och skickar iväg den för att rita upp en karta över hemmet. Och här imponerar D10:s lasersystem. Den åker snabbt igenom rum efter rum och kartlägger hemmet utan att behöva besöka varje vrå. Efter drygt fem minuter har vi en karta i appen i olika färger, med en korrekt indelning av de olika rummen i det 85 m² stora hemmet. Och till vår stora förtjusning klarar den även av 2,3-centimeterströskeln som fått många andra robotar att köra fast.

Fixar det mesta
När det sedan är dags för dammsugning blir vi inte besvikna. Sugkraften är klart godkända 4 000 Pascal. Roboten får med sig det mesta av det vi utmanar den med, som damm, grus och matsmulor. Den missar lite smuts längs kanter och i inåtgående hörn, men överlag gör den ett bra jobb. Du kommer fortfarande behöva ta fram din vanliga dammsugare och golvmoppen någon gång då och då, men betydligt mer sällan. Har du små barn eller husdjur kan det ju annars vara ett dagligt bestyr, vilket varken är bra för ryggen eller humöret. Det är en fröjd att slippa ligga på alla fyra och dammsuga under dubbelsängen och istället skicka in Dreame som metodiskt dammsuger hela golvytan utan att klaga.
Roboten navigerar mjukt runt stolar och andra hinder utan att stöta i alltför mycket och håller ett bra tempo. Däremot är det viktigt att du plockar undan lösa sladdar och dylikt, i synnerhet om du schemalägger den att städa när du inte är hemma, annars trasslar D10 in sig direkt, fastnar och ropar på hjälp. Det här är ett problem den delar med många andra robotar, här skulle behövas ännu smartare objektigenkänning. Även tunnare mattor kan vara idé att hänga undan, då den tenderar att knöla ihop dessa under framfarten, vilket sedan blir ett hinder.
Appen är tydlig och innehåller många funktioner. Du kan ställa sugkraften i fyra steg, göra rumsindelningar, sätta upp no go-zoner, schemalägga städpass och styra roboten med appen som en fjärrkontroll, med mera.
Hur är byggkvaliteten?
Sett till prestation och funktion står sig D10 bra jämfört med betydligt dyrare modeller. Frågan är hur pass välbyggd konstruktionen är. Vi har haft problem med tillverkarens D9-modell, där huvudborsten, efter bara några veckors användning, körde fast och fick repareras. Strax därefter lossnade fästet för huvudborsten, vilket gjorde maskinen obrukbar. D10 har till synes en liknande konstruktion, så frågan är hur den klarar sig över tid. Hursomhelst, under våra testveckor klarar den sig bra och håller ihop.
Tömmer sig själv
Nyheten med D10 Plus är att laddstationen nu är en tömningsstation, något som börjar bli standard hos städrobotar. Efter ett avslutat städpass åker roboten tillbaka och tömmer sin dammbehållare i den större tanken, där det sitter en dammsugarpåse av normal storlek (2,5 liter). Så du slipper stå och skaka ner skräp i soppåsen efter varje pass.

Dreame beräknar att om du städar 120 m² fyra gånger i veckan så kan det gå 45 dagar innan du behöver byta dammsugarpåsen. Du får en extra dammsugarpåse på köpet – de kunde gott ha skickat med några fler.
Nackdelen med en tömningsstation är att den är betydligt skrymmande och är svårare att få att passa in i möblemanget. Dessutom finns det nu fler moment som kan gå snett.
Första gången vi provar funktionen skickar roboten ett felmeddelande att antingen dammsugarpåsen är full eller att luftflödet är blockerat. Direkt ur kartongen. Men därefter fungerar det felfritt.
Enkel moppning
Moppningsfunktionen är av det enklare slaget. Den har inga roterande trissor eller vibrationer för att gnugga rent, utan du fäster moppningsenheten, som är en vattentank försedd med en trasa, som sedan roboten drar med sig över golvet. Den här enkla lösningen klarar inte intorkade fläckar och det är en funktion som det inte är värd att lägga ned någon större möda på. Visst, du får upp det finaste dammet, men samtidigt finns risken att du bara smetar ut fläckarna.
Specifikationer
Modell: D10 Plus
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Dreame
Körtid: Upp till 270 m² på en laddning
Sugkraft: 4 000 Pa
Batterikapacitet: 5 200 mAh
Dammbehållare: 400 ml + 2,5 liter (tömningsstation)
Hepa-filter: Ja
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Tillhörande app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Övrigt: Enklare moppsystem
Pris: 4 490 kronor hos Webhallen eller hos MediaMarkt