Roborock S7 Plus: Värsting med förbättrad moppningsfunktion
Roborocks senaste robotdammsugare S7 finns nu även med självtömmande laddningsstation. M3 har testkört modellen och vi är till det stora nöjda med resultatet.
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Effektiv moppning
Självtömmande laddningsstation som även kan användas med dammsugarpåsar
Avancerat och precist navigationssystem
Bra app med flertalet inställningsmöjligheter
Nackdelar
Når inte hela vägen in i hörn
Användning av dammsugarpåsar innebär en kontinuerlig extrakostnad
Omdöme
Roborock S7 Plus är tillverkarens bästa och mest anpassningsbara modell hittills, och som grädde på moset har den även en relativt human prislapp. Den nya vibrationstekniken tar våtmoppning till en helt ny nivå och städresultatet är generellt riktigt bra. Grym batteritid och den smidiga appen erbjuder mängder av inställningsmöjligheter. Med den smidiga självtömmande laddningsstationen slipper du att manuellt tömma robotens lilla dammbehållare.
Robotdammsugarna fortsätter sitt segertåg i Sverige och på senare tid har några av de mest populära modellerna, oavsett prisklass, lanserats av Roborock. Alltifrån den enklare E4 till de mer avancerade varianterna av S5 och S6. Vi har genom åren testat ett gäng av tillverkarens olika robotdammsugare och sett att till funktioner och prestanda har Roborock kommit ikapp och i vissa fall även sprungit förbi de traditionellt mer namnkunniga varumärkena inom produktkategorin, såsom Electrolux, Irobot eller Neato.Roborock S7 kan ses som en direkt efterföljare till S5 Max snarare än till S6 Max V (som har inbyggda kameror och till dessa medföljande funktioner, som exempelvis objektidentifiering) och sett till specifikationerna är nyheterna relativt få, men ändå intressanta.
Det mesta styrs från appen
Modellen kommer i antingen svart eller vitt. Sett till designen är den precis som S5 avskalad och ren. Funktionsknapparna på själva enheten är endast tre till antalet: en för start/paus, en för att avbryta och skicka tillbaka roboten till dockningsstation och en för att aktivera barnlåset. Dessa, liksom övriga funktioner och inställningar administreras med andra ord till övervägande del via den tillhörande appen. Precis som i föregångaren används navigationssystemet lidar, som ritar upp en karta över hemmet som därefter automatiskt delas upp i olika sektioner. Det går att manuellt dela upp sektionerna ytterligare liksom förena en eller flera till en enda och därefter namnge indelningarna efter tycke och smak.
Tack vare en ultraljudsensor identifieras även mattor automatiskt, vilket är riktigt användbart om du vill anpassa städningen för var och ett av rummen. Anpassningen kan appliceras i form av olika effektlägen, intensitet vid moppning samt antalet upprepningar vid varje städtillfälle (upp till tre gånger). Det går även att addera virtuella väggar och zoner roboten ska undvika helt, alternativt strunta i att moppa.
Grym moppningsmodul
Den största och mest intressanta nyheten är relaterad till just moppningsfunktionen. Roborock erbjuder sedan tidigare modeller med moppningsfunktion, men den har varit av det enklare slaget. S5 Max samt S6 Max V har förvisso en elektroniskt styrd vattentank vilket ger möjligheten att i appen ställa in själva vattenflödet, men själva moppningsenheten är däremot statisk. Behållaren går att använda med dammpåse eller cyklonseparator. Med S7:an introduceras en ny teknik, Sonic Mopping Technology, där en separat motor får moppmulen att vibrera i sidled upp till 3 000 gånger per minut, vilket ger ett klart bättre städresultat jämfört med tidigare modeller. Tekniken liknar till mångt och mycket den oscillerande lösning som Deebot Ozmo T8 erbjuder och med ett liknande slutresultat, även om vi upplever den sistnämnda som något effektivare.
Missar i hörn
Dammsugning och moppning kan kombineras eller köras var för sig och beroende på inställning kan du då välja att roboten ska undvika mattor eller alternativt låta den enbart dammsuga dessa. Väljer du det senare lyfts moppmodulen automatiskt upp fem millimeter när en matta upptäcks för att sedan sänkas ner igen när denna passerats. Riktigt smart!Inåtgående hörn är ett problem för S7. Städmässigt presterar Roborock på det hela taget riktigt bra. Sugkraften är specificerad till hela 2500 Pa vilket innebär att S7:an (i sällskap med S6 MaxV) är en av de kraftfullaste robotdammsugarna vi hittills testat. Detta i kombination med en ny gummerad borstvals, som är monterad i ett fjädrande fäste för att alltid ha kontakt med även ojämna underlag, resulterar i en nästintill fullkomlig rengöring – förutom när det gäller inåtgående hörn. Ett utmärkande huvudbry för städrobotar i allmänhet (framför allt för runda modeller) och Roborock S7 är tyvärr inget undantag.
Smidigt med självtömmande laddningsstation
Den stora fördelen med Plus-modellen är den självtömmande laddningsstationen. I och med den slipper du tömma robotdammsugaren efter varje städning. När städningen är avklarad och roboten åker tillbaka till stationen för att laddas töms den även på sitt innehåll. Du kan i appen tömma den direkt eller ställa in om detta ska ske per automatik och då även i olika effektlägen.
Dammbehållaren är tillräckligt stor för att klara sig utan tömning ett bra tag, upp till sex veckor enligt tillverkaren. När behållaren är full avlägsnar man den enkelt från basenheten och tömmer den i soporna. Ett ännu bekvämare alternativ är att använda kompatibla dammsugarpåsar i behållaren, men då får du räkna med löpande extrakostnader för dessa.
Specifikationer
Modell: S7 Plus Testad: December 2021 Tillverkare: Roborock Körtid: Upp till 180 min Kartläggning: Laser, ultraljud Kommunikation: wifi Tillhörande app: Ja Kartfunktion: Ja Med rumsindelning: Ja Kompatibelt med Google Assistant/Amazon Alexa/Apple Siri: Ja/Ja/Ja Mått Robotdammsugare: 353 x 350 x 96,5 mm Övrigt: Vibrerande moppsystem Pris: 7 990 kronor hos MediaMarkt eller hos Komplett