TP-vision, tillverkaren bakom Philips tv- och hörlursutbud samt datorskärmvarumärket AOC, höll presskonferens under tisdagskvällen där mycket av årets Philips-utbud presenterades. Dagen efter fick inbjudna journalister bekanta sig på närmare håll med nyheterna.
Det här är tv-apparater, hörlurar och högtalare som du kan se i butikshyllor under året. En del redan i vår, andra troligen framåt hösten. Jag var på plats, och jodå, några av de saker jag fick se och höra lyckades höja ett ögonbryn. Kanske inte två, men i alla fall ett. Sover du bättre med prylar i öronen och ett batteripack i nacken? Då kanske Philips N7808, utvecklat tillsammans med sömnexperterna Kokoon, är något för dig. Vad sägs om hörlurarna Philips N7808? In-ear bluetooth-lurar specialbyggda för sömn, med design som ska göra dem bekväma att ha i öronen, även med ena pressad mot en kudde. De har inbyggd pulsmätare som detekterar sömncykler, smart app som dämpar vad du lyssnar på när du somnat, och som kan tillhandahålla sådant som vitt brus om du störs av ljud utifrån.
Allt för att du ska somna när du vill, sova djupt och vakna utvilad. Själv är jag skeptisk, det sista jag vill när jag ska sova är att ha saker intryckta i öronen. Då ligger jag bara där och irriterar mig istället, men don efter person, och för många kan det säkert vara lysande.
Mer för öronen
En annan ljudpryl som sticker ut är Philips T6908, ett par true wirleless som först och främst är just vanliga in ear-lurar, men som också har en konversations-booster inbyggd. Perfekt för seniorer, och andra, som börjar få svårt att höra, men som kanske inte fullt ut behöver eller vill skaffa riktigt hörapparat. Philips T6908, true wireless med inbyggd konversationsförstärkare. När dessa eller N7808 lanseras och vad de då kommer kosta är inte officiellt. Men de ska inte vara orimligt dyra, och förhoppningsvis får vi se dem i Sverige inom kort.
Sedan presenterades också premium-hörlurarna Fidelio L4 och Fidelio T2, over ear respektive true wireless, samt nya lurar i sportigare Go-serien. Fidelio-nyheterna imponerande också, med en rejäl nedbantning av deras tidigare modeller i mått och vikt, men utan, vad det verkar som, kompromiss med ljudkvaliteten. Men det överlåter jag till mina kollegor med mer tränade öron att avgöra, när hörlurarna blir tillgängliga. Nya Fidelio-lurarna är riktigt bekväma.
Extra med The Xtra
På tv-sidan presenterades en hel ny lineup med nya modeller, bland annat en ny serie mini led-tv. De ska vara dyrare och bättre än de The One som jag testat ett par stycken av de senaste åren, men billigare och enklare än Oled-utbudet från Philips. The Xtra kallas de och släpps under tredje kvartalet i år. Det får mig att fundera, borde inte Philips gå hela vägen med namnstrategin och döpa sina Oled-tv till The Premium, eller något?
Den första The Xtra-modellen lanseras under tredje kvartalet i år och erbjuder egenskaper som 120 Hz bildfrekvens, ny generation bildprocessor, 64 watts 2.1-ljud och 1 000 cd/m2 ljusstyrka, i 55 och 65-tumsstorlek. Eller nits som det även kallas i branschen. Det är samma sak.
Huvudnumret var dock nya toppmodellen med oled. I en bransch som precis som alla andra dras med trista iterativa uppdateringar, snäppet bättre versioner av redan bra teknik år efter år är det svårt att bli hänförd. Kanske är jag gammal och cynisk. Men just i tv-världen har det rört på sig mycket på senare tid. Mini-led som blir bättre och bättre, mikro-led som stampar i kulisserna och vill ta världen med storm. Två kommande modeller i serien The Xtra-serien.
Mäktig ny oled-panel lyser upp
Ett tidigare stagnerande oled-segment har fått en vitamininjektion med de senaste två årens generationer paneler som pumpat upp ljusstyrkan mer än många av oss trodde möjligt. Och förra året fick till och med LG konkurrens som panel-leverantör från Samsung.
Philips hör till de som kör LG-panel i sina oled-tv. Förra årets Oled EX-panel från LG imponerade med upp till 1 200 cd/m2 i ljusstyrka och förbättrad tålighet tack vare en ny kemisk sammansättning och optimerade algoritmer. Det är dock ingenting mot vad vi ser i år.
LG:s nya bästa oled-panel kallas Oled Meta, eller OLED META om LG får bestämma, men här på M3 gillar vi inte att skrika i textform. Tack vare en ny linsstruktur framför dioderna i oled-skärmen, och ännu mer algoritm-hokuskopus, speciellt för att optimera ljus, levererar den upp till smått löjliga 2 100 cd/m2 på begränsade ytor. Och det ska tydligen ske utan att dioderna i sig är mer intensiva eller att panelen drar mer ström, utan det handlar framför allt om att släppa fram ljuset och rikta det rätt. Nya toppmodellen Oled+809 med extra intensiv panel.
Framtiden är ljus
Oled+ 908 heter nya toppmodellen från Philips, som har fått den nya panelen. Det är en intensiv upplevelse att ställa sig framför den och få mängder av fotoner skjutna rätt in i retinan. Med rätt bildkälla, en hdr-film eller ett foto med mycket ljusinformation blir det bitvis rent bländande effekt. Hade någon för några år sedan sagt att det här var möjligt i en oled-tv så vet jag inte om jag hade trott dem.
Fler tv med Meta-panel släpps säkert under året, inte minst från LG själva. Men kan Philips vara ute tidigt med sin och leverera den allmänt höga kvalitet jag har kommit att bli van vid på senare år, så kan Oled+ 908 bli en riktig vinnare. Här är nya Oled Meta-panelen sida vid sida med förra årets, även den rätt så ljusstarka, Oled Ex. Gitvetvis behöver detta granskas live och inte i en av tillverkaren hårt kontrollerad demo innan det är dags att ropa hej, men lovande är det. Jag ska givetvis få tag på en så fort de är Sverigeaktuella och se om helheten är lika bra som det första intrycket. Den har också bättre och mer kraftfullt inbyggt ljud än föregångaren Oled+ 808, vilket inte är så dumt det heller. Och Philips ska nu äntligen, efter att jag gnällt på det i tre år, gjort något åt sitt mossiga gränssnitt, där det var frustrerande svårt att nå snabba bildinställningar och likande funktioner. Låt oss hålla ett par tummar för att det nu är mer genomtänkt.