Eltra 67 är en rejäl modell som kombinerar kraft och komfort med gedigen konstruktion. Det blir extra plus att elsparken är ip67-klassad och att den har en smidig lås-lösning och en bra app. Stort test av elsparkcyklar
Vi gissar att modellnamnet “Eltra 67” har någonting att göra med att den är ip67-klassad, något som är unikt på marknaden just nu. Elsparken står listad som “allround”-modell på tillverkarens hemsida, men med en vikt på 22 kilo är det här ingenting du vill bära med dig ihopfälld, även om det funkar kortare sträckor, om du har vältränade armar.
Gedigen och kraftfull
Själva konstruktionen för att fälla och fälla ihop elsparken hade dock kunnat vara smartare. Du måste själv fälla ut spärrarna, det är inte bara att trycka ihop, som på till exempel Xiaomis modeller. Väl utfälld startar vi elsparken och ger oss ut på vår första färd och känner direkt igen känslan från tidigare Eltra-modeller vi haft inne. Här finns gott om motorkraft, som levereras aningen ryckigt. Inte så att det stör, men inte heller lika mjukt och ljudlöst som en del andra modeller.
Den här elsparken har inga som helst problem med uppförsbackar. I lutningar där, flera klenare modeller får kämpa för att köra om pensionärer med gåstavar, tuffar Eltra 67 på oförtrutet med bra fart. Visst blir det vibrationer i benen, då det är för tidigt på året för att gruset ska hunnit sopats bort, men på bra underlag går den här modellen tryggt och bekvämt. Om komfort är viktigt för dig kommer du att trivas med Eltra 67. Eltra 67 är bestyckad med trumbromsar bak och de nyper fullt tillräckligt. Mekanismen som låser ihop elsparken har ingen fjäder, vilket gör att det känns aningen riskabelt att bära runt den. Lossnar fästet kan du göra illa dig.
Eltra 67 är vid leverans spärrad till 20 km/h, men eftersom elmotorn är kraftigare än 250 watt klassas den ändå inte som cykel. Med appen Green Drive kan du låsa upp ytterligare ett körläge – Sport – utan 20 km/h-spärr. Men som med andra liknande elfordon får du inte framföra den på allmän väg, då den inte klassas som cykel eller moped klass 2.
Smart NFC-lås
I paketet vi testar medföljer två nfc-kort. När du startar elsparken är den spärrad och det är först efter att du blippat ett av korten som du kan starta den. Den här funktionen är smart, problemet är bara att tjuven knappast lär känna till den och då är det ändå lika tråkigt när någon lyft med den in i skåpbilen. Av den anledningen rekommenderar vi ändå en fet kedja eller dyligt som du kan låsa fast den med. I appen kan du ta bort nfc-startspärren om du tycker den är onödigt. På vänster handtag finns blinkers och ringklocka. Kvalitetskänslan är hög.
Displayen är ljusstark och fin. Det är inga problem att utläsa körläge, hastighet med mera även när mars-solen står som högst på himlen. Du kan välja att utrusta den här modellen med punkteringsfria däck, som finns som tillval. Att byta däck är varken enkelt eller billigt, det kan således absolut vara ett alternativ om du kör mycket. Vi planerar att testköra den här modellen även med den typen av däck inom kort.
Specifikationer Eltra 67
Information från:Eltrastore Motor: 500W Batteri: 36V 16Ah Räckvidd: Upp till 50km Hastighet: 20km/h (upplåsbar till 30 km/h) Vikt: 22kg Maxvikt: 130 kg Vattenklass: ip67 huvudkomponenter (ip54 hela fordonet) Pris: 10 490 kronor hos Eltra
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!