Den här utstickande projektorn ska vara den första portabla projektorn med 2.1-ljud, och just ljud levererar den mycket av. Bilden är inte lika övertygande.
Även om Benq GV30 ser annorlunda och rolig ut och är ännu roligare att lyssna på så är det ju projiceringen som ska skådas, och tyvärr sjabblar Benq bort sig på den punkten. Den har inte en bildkvalitet, bildkontroll eller ljusstyrka som matchar prislappen. Har du inga höga krav på bilden och tålamod med gränssnittet så är den en häftig party-projektor. Men för de flesta finns det vassare alternativ.
Vi kan inte anklaga Benq för att vara konservativa och tråkiga. Deras portabla projektor GV30 ser inte ut som någon annan, och drar verkligen blickarna till sig. En cylindrisk trumma, ett par decimeter stående på höjden, stående i en fot med magnetlås där den roterar för att justera projektorvinkeln i höjdled. Den har ett bärhandtag i läder upptill, och stora galler på sidorna som ska ge intrycket av att hela enheten har jättelika högtalare på sidorna.
Nu är inte allt under ytan stora högtalarelement, men jodå, GV30 bjuder på mer ljud än de flesta andra projektorer. Det är sidoriktade högtalare på fyra watt vardera, som för att vara en projektor faktiskt ger riktig godkänd stereoupplevelse. Och sedan det lite unika, en inbyggd subwoofer på åtta watt för komplett 2.1-ljud med mer fyllighet och tryck än de flesta konkurrenter.
Det är ingen liten enhet, tjockleken på drygt åtta centimeter gör att det får plats lite större högtalarelement och resonansutrymme, vilket kanske gör mer för fylligheten i ljudet än bara watt-effekten. Det är kanske inget för audio-finsmakaren, det är en aningen vass ton i mellanregistret, men för att bara hala fram på en fest och fylla ett rum, eller varför inte trädgården, med musik eller ljudet från en film, är det alldeles utmärkt.
Du kan även snabbt växla bluetooth-läge med en knapp på ovansidan av projektorn och använda den som en bluetooth-högtalare utan projektorns annars påtagliga fläktljud. Där sitter även volymkontrollknappar. I bluetooth-läge får du rak ljudåtergivning, men när projektorn är igång kan du väja mellan fem lägen med olika ljudklang. Standard, musik, spel, sport och ”Cinema Extra Bass” som vi tycker passar även för musik, då den ger en djupa och varma bastoner. Benq GV30 är lätt att vinkla till valfri projiceringshöjd.
Ser inte lika bra ut som den låter
Ljudet imponerar, men bilden är lite i underkant för vad vi tycker vi ska få i en projektor som trots allt kostar cirka 7 000 kronor. (Och på vissa håll över 11 000 kr! Se upp med det, den säljs för betydligt humanare pris i de flesta butiker.) Upplösningen är på 720p, där en del konkurrenter i prisklassen erbjuder 1080p. Det gör bilden ganska pixlig om vi vill ha stor bildyta.
GV30 har autofokus som inte riktigt träffar hundra procent rätt, speciellt om projektorn är riktad snett uppåt och behöver vertikal så kallad keystone-korrigering. Den är som standard automatisk och fungerar korrekt, men går att stänga av eller kontrollera manuellt. Någon sådan justering i sidled finns inte, så det är viktigt att du kan placera projektorn rakt framför projiceringsväggen.
Ljusstyrkan på 300 ANSI lumen är godkänd, men det finns mer ljusstarka projektorer i samma prisklass. Vi får också relativt måttlig kontrast. Mörka ytor är blekare än i många andra projektorer vi testat. Benq utlovar 100 tums bildyta på 2,7 meters avstånd, och i ett helt mörkt rum så är det nästan så att vi tycker det fungerar. Men bara nästan.
Håller du dig till mer normal tv-storlek, 55 till 65 tum med projektorn närmare, så ser det bättre ut. I ett rum med inomhusbelysning blir det inte någon vidare inlevelse, men projektorn är användbar upp till ungefär den storleken. Så du kan navigera fram till det du vill titta på, och sedan släcka ner i salongen. Istället för inbyggd smart-tv, en tv-pinne på sidan. Tyvärr en med flera problem.
Smart system vid sidan av
GV30 är egentligen ingen smart projektor, den har inte trådlös uppkoppling och app-plattform inbyggd. Det får du istället med en separat smart-tv-sticka som monteras in bakom ett av gallren på sidan. Det är Benq:s egna tv-pinne QS01, som också går att köpa separat. Men den får du full Android TV-plattform och wifi-uppkoppling.
Det innebär att tekniska inställningar för projektorn, bild, fokus, ljud och batteriinställningar inte finns inne i Android-menyn, utan i en separat meny som nås med en separat knapp på fjärrkontrollen. Det är faktiskt riktigt praktiskt, då det innebär att du inte behöver hoppa ur en app för att göra inställningar.
Tyvärr är QS01 inte den bästa Android TV-pinne vi sett. För det första saknar den tillgång till Netflix, något som är vanligt för projektorer och tv-pinnar; du får varken installera app för det via Play Butik eller casta Netflix från en mobil. Men till skillnad från till exempel Anker Nebula Vega så har Benq inte någon inbyggd metod att gå runt det. Det finns sätt, med alternativa appbutiker som installerar smartphone-versionen av Netflix, men de får du lura ut själv. Benq ger ingen hjälp. Behändig fjärrkontroll som både kontrollerar projektorn och mediapinnen.
Vissa prestandaproblem
För det andra är den bitvis väldigt seg, med gränssnitt och menyer som kan ta 10-20 sekunder att ladda, och med svag wifi-mottagning. Det kan vara en god idé att skippa 5 GHz-wifi och ansluta till 2,4 GHz istället om du kan. Det går bra att strömma 720p-video över och funkar bättre om mottagningen är svag.
Om du vill är det fritt fram att rycka ut den och plugga in en bättre tv-pinne på samma plats. Om den har rätt mått och anslutning för usb-ström på rätt plats. Men då får du köra den med separat fjärrkontroll, givetvis. Du har också en vanlig hdmi-port för andra bildkällor på sidan, och en usb c-port med displayport-stöd, perfekt att plugga in en modern laptop i.
Benq DV30 kan vara den perfekta party-kompanjonen, i alla fall om du tolererar den inte alltid klockrena bildkvaliteten. Speciellt eftersom den kommer med en praktisk bärväska, så att den är superlätt att ta med sig. Men du kan behöva ta med strömadaptern också, för den har lite kortare batteritid än de tre timmar som många andra batteridrivna projektorer levererar. Här får vi ut mellan drygt en och knappt två och en halv timme.
Specifikationer
Produktnamn: Benq GV30 Testad: November 2022 Tillverkare: Benq Typ: Dlp Upplösning: 1280×720 bildpunkter Hdr: Nej Anslutningar: Hdmi, displayport typ c, hörlur Trådlös kommunikation: Wifi, bluetooth Projektoravstånd (rekommenderat): 0,8-2,7 meter Bildstorlek: 30-100 tum Ljusstyrka: 300 ANSI lumen Brinntid lampa: upp till 30 000 timmar Ljud: 2×4 watt, 8 watt subwoofer Batteri: Ja, upp till 2,5 timmar Mått: 12 x 18,5 x 19,6 cm Vikt: 1,6 kg Övrigt: Android TV, Google Cast, fjärrkontroll, bluetooth-högtalare, bärväska Pris: 6 034 kronor hos ComputerSalg Garanti: 1 år