Om du är trött på allt drama som utspelar sig på Twitter sedan Elon Musk tog över, letar efter en sociala medier-app med större fokus på integritet, eller bara vill testa något nytt – då kan Mastodon vara appen för dig.
Tidslinje: Elon Musks kaotiska Twitter-köp – det här har hänt

Vad är Mastodon?
Mastodon är en sociala medier-app som i mångt och mycket påminner om Twitter. Men det finns några stora skillnader.
Den största skillnaden är att ditt flöde baseras helt på vilka du följer. Du visas alltså inte massor av rekommenderade inlägg som det gör på Twitter och de andra stora jättarna.
När du första gången öppnar appen är alltså ditt flöde helt tomt. Sök efter personer eller hashtaggar (ämnen) för att bygga upp ett flöde som passar dina intressen.
Till skillnad från Twitter är Mastodon decentraliserat med olika servrar på olika platser, med olika inriktningar. Alla kontrolleras av volontärer runt om i världen. Det här kan kännas överväldigande, men oavsett vilken server du väljer kan du fortfarande se allt innehåll över hela plattformen (förutom de servrar som väljer att vara privata).
Här laddar du ner:
Mastodon funger förstås även i webläsaren. Surfa bara in på mastodon.social
Video: Så funkar Mastodon
Så väljer du en server
Att välja server är alltså inte livsavgörande när du skapar ett konto, men det finns några saker att tänka på när du väljer server första gången:
- Välj en svensk eller nordisk server om du vill ha svenska som primärt språk, samt en server som följer svenska lagar och regler. Vilka regler som gäller på en server kan skilja sig. Läs på vad som gäller för servern du är intresserad av.
- Har du ett nischintresse som är den primära anledningen till att använda Mastodon kan det vara värt att söka och se om det finns någon server med just den inriktningen.
- Vissa servrar kräver godkännande av admin, andra blir du medlem så fort du går med. Läs vad som gäller för varje server.
- Var inte orolig för att välja “fel” server. Du kommer åt allt oavsett vilken du väljer och du kan alltid byta server senare.
Här hittar du alla Mastodon-servrar.

Inställningar
Under inställningar kan du styra saker som till exempel om ditt konto ska vara publikt eller privat, om följare måste godkännas, tvåfaktorverifiering, med mera. Att hitta alla inställningar kan vara snårigt. Börja med att klicka på de tre kugghjulet i övre högra hörnet på din hemskärm. Sedan väljer du kontoinställningar. Klicka på de tre strecken i övre högra hörnet för att hitta alla inställningar.

Som du märker är det något krångligare att komma igång än med Twitter, men när du lärt dig hur allt fungerar är det inga problem. En annan fördel är att du kan surfa runt på webbversionen utan att vara inloggad om du bara vill läsa inlägg. Surfa till bara till mastodon.social och kör igång!