Skillnaden mellan qled och oled – så väljer du rätt tv
Ska du köpa en ny tv finns det mycket att tänka på. Bland annat olika typer av skärmteknik. Ska du ha qled eller oled? Vi reder ut vad det är och dess för- och nackdelar.
Toppmodellerna från många tillverkare just nu är byggda på oled. Men inte alla. Det finns en annan typ av premiumskärmar framtagna av Samsung kallade Qled. Det är ingen egen teknik, utan ett varumärke för Samsungs bästa lcd-paneler. De hette från början Samsung Super UHD, men bytte snart namn till Qled. Det går också numera att hitta qled-paneler i tv-apparater från en par andra tillverkare, TCL och Hisense. Det är inte Samsungs skärmar utan tillverkarnas egna, men med liknande teknik.
Från och med 2022 har Samsung för första gången även oled-tv, men de flesta av deras toppmodeller är fortfarande qled, framförallt de som är större än 65 tum, och deras 8k-tv.
Qled är lcd, men väldigt bra sådan
Lcd var den tv-teknik som dominerade innan oled började bli vanligt under 2010-talet. Lcd-tv kallas också i folkmun för led-tv, då lcd-skärmar på senare tid har led som bakbelysning. Lcd-lagret framför led-dioderna släpper igenom ljuset till de pixlar du ser.
Q i Samsungs Qled är kort för Quantum Dot, eller kvantpunktsteknik. Det är en mer avancerad typ av färgfilter för lcd-skärmar. Det är inget unikt för Samsung, även andra skärmtillverkare har kvantpunktsskärmar, både de som heter qled och en del andra, som Triluminos från Sony. Exakt hur kvantpunkts-färgfilter fungerar involverar fysik på hög nivå, men resultatet är att skärmarna får ett högt färgomfång och kan visa mer intensiva och mättade färger. Till och med lite mer än just oled.
Oled är något helt annat
Sony släppte 2007 världens första kommersiellt tillgängliga oled-tv. Men den var 11 tum stor och svindyr. Det var först med LG i mitten av 2010-talet det tog fart på allvar med normalstora oled-tv som sakta började gå ned till rimliga priser. Strax därefter började de sälja oled-paneler till andra tillverkare, och en efter en har Philips, Sony och Panasonic hakat på med oled i toppmodellerna.
Oled är en helt annan teknik. Det är kort för organic light emitting diode. Det är en typ av kolbaserad ljusdiod som är liten och kan byggas i en tät matris där varje oled-diod är en pixel på skärmen. En oled-skärm behöver därför ingen bakbelysning, och är betydligt tunnare än en lcd-skärm. Sony var först med oled-tv. Eller organisk lcd som de lite missvisande kallade det i sin tidiga prototyp.
Qled eller oled – vilken är bäst?
Det är inget som det finns något rakt svar på. Oled har som sagt fördelen av tunna paneler, vilket kan vara snyggt, men det är ju ändå en massa annan elektronik i en tv som tar plats.
En oled och en qled kan bägge producera fina färger med stort omfång och hög precision. Kvaliteten kan variera, men lägstanivån är hög för bägge. Led-skärmar som qled har fördelen att du kan göra bakbelysningen hur kraftfull som helst, och de bästa har ljusstyrka på över 1000 cd/m2 eller till och med det dubbla.
Det gör visning av hdr-video extra effektiv, med gnistrande ljuseffekter och bländande solsken på ett sätt som inte oled kan…ännu. Enstaka av de dyraste oled-tv är nära, men ligger alltjämt efter. Det beror i och för sig helt helt på vilken qled-tv du köper, de kan ha allt från svag till extremstark bakbelysning.
Det viktigaste med oled är att du kan släcka varje enskild pixel, för full kontrastkontroll. Lcd med dess konstanta bakbelysning kan inte det. Qled-paneler är byggda på så kallad va-lcd av hög kvalitet. De är nära, men oled är fortfarande klart vassare. En led-tv kan också ha lokal dimning, bakljus indelat i zoner som kan tonas separat. Då går det att få liknande effekt. Många qled-modeller har det, men inte alla, och de kan vara olika bra. Ju fler dimnings-zoner desto bättre. Men när det gäller kontrasten mellan intilliggande pixlar är det än så länge inget som slår oled.
Nygammalt problem
De oled-paneler som finns idag kan dock ha ett problem du ska se upp med: det finns liten risk för så kallad pixelbränning. Det var ett vanligt problem på gamla plasma-tv, och gör nu tyvärr comeback. Det innebär att en fast bild under lång tid kan lämna en sorts skugga efter sig.
För många är det inget bekymmer då vi tittar på rörlig och varierad bild, och de bästa oled-panelerna börjar få bukt på problemet. Men ska du ha tv:n som datorskärm bör du ha skärmsläckare för säkerhets skull, och för digital skyltning är det smart att undvika oled. Nyare och bättre oled-paneler lanseras också konstant, där detta är ett allt mindre problem.