Den är snabb nog för det mesta, har bra batteritid, är snygg och välbyggd, och den har utmärkt bild och ljud för mediaströmning. Utöver det gör den dock inget extra. Små men potentiellt viktiga funktioner som mobiluppkoppling, minneskortsplats, fingeravtrycksläsare och gps saknas. Men ska du bara ha en bra platta på soffbordet träffar den rätt. Galaxy Tab S7 Plus 5G: Proffsigaste Android-plattan hittills
Xiaomi har tillverkat surfplattor under många års tid, både under Mi och Redmi-varumärkena, men det är väldigt sällan vi sett dem i Sverige. Den senaste vi kan minnas i svenska butiker dök upp 2015. Men nu känner de att det är dags att prova på marknaden igen, och har släppt Xiaomi Pad 5. Precis som för mobilerna har de här slopat ”Mi”-delen i namnet framöver. Xiaomi Pad 5 är en 11-tums platta i vad vi skulle kalla bra mellanklass. Den har inte riktigt prestanda som i de bästa Ipad och Galaxy Tab-plattorna, men levererar fortfarande många premiumkvaliteter. Designen och byggkvaliteten håller hög klass, med ett slimmat chassi som bara är 6,5 millimeter tjockt, men ändå känns mycket solitt.
Den har stram, rätvinklig aluminiumram och en matt baksida som är i plast men av hög kvalitet, och mer känns som mattat glas. De skarpa vinklarna kombinerat med runda hörn gör att den stilmässigt på sätt och vis påminner om en Iphone. Vi hade nog gärna sett mer rundade kanter på plattan, då den inte blir helt bekväm att ha handhållen längre perioder.
Vänder vi på den så hittar vi ett kamerahus i ena hörnet som är direkt taget från senaste omgången Xiaomi-mobiler som släpptes i höstas. Trots att det är designat som om det skulle få plats dubbla linser så är det bara ett av dess två kamerahål som faktiskt har en kamera i.
Wifi-platta, och inte mycket mer
Kameran den har är bra för att vara i en surfplatta. Den har 13 megapixlars upplösning, led-blixt och ungefär samma bildkvalitet som i en av tillverkarens billigare mobiler, vilka också håller hög lägstanivå. Selfiekameran framtill är inte lika övertygande, men ger dig pålitlig kvalitet för sådant som videomöten. I alla fall så länge du inte utmanar den med alltför dåligt ljus i rummet. Xiaomi Pad 5 har en skärm som klarar allt inomhusljus, och det mesta utomhus. Men det finns gränser. Plattan finns i två färger, pärlemoskimrande Pearl White och gråsvarta Cosmic Gray. Vårt textexemplar är den vita modellen, men det ser inte ut som om den finns att köpa i Sverige. Det är lite synd då den har en riktigt läcker ton i baksidan och vi gillar kontrasten mellan matta aluminiumramen och dess kromglänsande avfasningar. Cosmic Grey-modellen ser mer anonym ut i stilen. I alla fall på bild. På vardera kortsida sitter dubbla högtalare samt en usb-c-kontakt, men 3,5 millimeters hörlursuttag får du klara dig utan. Vill du ansluta hörlurar får du använda bluetooth eller usb-c-kontakten.
Det är en i en liten rad kompromisser med plattan som gör att Xiaomi kan hålla nere priset men ändå hålla hög klass på andra delar, framför allt bildskärm och ljud. Andra saker som plattan inte har är stöd för mobilt bredband eller gps, så den är inte lika smidig och funktionsrik att använda utanför hemmet som en del konkurrenter, utan är mer optimerad för hemanvändning.
Tillbehör finns. Eller?
Wifi-uppkopplingen är visserligen bara wifi 5, men den är snabb och stabil och vi upplever inga problem med stabilitet eller hastighet när vi försöker strömma, ladda hem media och appar, eller videochatta. En sak vi dock gott tycker Xiaomi hade kunnat lägga till är fingeravtrycksläsare. Det har ju varenda budgetmobil numera, så det kan knappast vara en extra kostnad. Nu är det mindre smidiga skärmlösenord eller osäkrare ansiktsupplåsning som gäller.
På långsidorna hittar vi ett par detaljer som vi först inte kan lura ut vad de gör. Dels en pin-kontakt på ena sidan, dels en grå plastbit mitt i aluminiumramen på den andra. Det visar sig att pin-kontakten är för ett tangentbordstillbehör som inte säljs i Sverige, och på motsatta sidan sitter ett magnetlås där du kan fästa plattans tillhörande pekpenna, där den också laddas trådlöst. Penna finns, men kostar extra.
Den kommer dock inte med plattan utan säljs separat och kostar 1 290 kronor, eller kan köpas i paket med plattan för rabatterat pris om du beställer den från Xiaomis webbutik. Den har vi dock inte fått med för test, så hur bra plattan är för sådant som penn-baserat skapande kan vi inte säga.
Nästan topp-prestanda
Men Pad 5 har definitivt prestanda nog för att kunna köra sådant som tecknings- och bildredigeringsappar, så förhoppningsvis håller den godkänd kvalitet för det. Systemkretsen är en Snapdragon 860, en av Qualcomms nya kretsar som fyller gapet mellan maxpresterande toppmodellerna och mer beskedlig mellanklass. Du får sex gigabyte ram-minne och lagringen är relativt snabb, viket också höjer upplevelsen.
Det är väldigt få tillfällen som vi känner att prestanda inte räcker till, egentligen bara i de mest krävande Android-spelen. Även där överraskar Snapdragon 860 med fullt gångbara prestanda. Du kan inte utnyttja dess 120 Hz skärmpanel för gaming mer än i enstaka undantag, men det är ändå godkänt flyt i de flesta spel.
Plattan finns också i två konfigurationer, 128 eller 256 GB lagring. Vår testmodell, liksom den som finns i svenska butiker, har 128 GB. Plattan har ingen plats för extra minne via micro-sd-kort, men 128 GB bör nog räcka ett tag om du inte ska ha ett enormt mediearkiv offline på den. Tunn, och inte så tung. Trots vassa kanter är den inte överdrivet jobbig att bära runt på, men det finns utrymme för förbättring.
Ljusstarkt, färgstarkt och smart
Skärmen är en av plattans bästa sidor. Den har en centimetertjock kant runtom med vagt rundade hörn för en snygg modern look. Det är precis lagom för att kunna greppa plattan utan att av misstag sätta tummarna på den. Selfiekameran fram sitter i marginalen och stör inte bilden vid filmvisning.
Skärmen är en ips-panel med hög upplösning för fin detaljskärpa och upp till 120 Hz bildfrekvens för en behagligt jämn upplevelse i gränssnitt, appar och på webben. Plattan justerar frekvensen dynamiskt och går ner i lägre hastighet för till exempel filmvisning och om skärmen är passiv.
Med god grundljusstyrka på strax under 500 cd/m2, men såvitt vi kan se utan boost-läge för extra ljustryck i solsken. Tack vare hög grundkontrast i bilden för att vara en ips, och relativt dämpade reflexer i glaset klarar den sig ändå bra för användning i dagsljus. Du kan glädja dig åt intensiva färger nära dci-p3-standard och korrekta, neutrala färger. Om du vill. Xiaomi ger dig också möjlighet att justera mycket i färgväg manuellt. Du kan också få adaptiv färgkorrigering som justerar vitpunkt utefter färgtemperaturen i rummet.
Mycket ljud för en tunn platta
Det andra som övertygar stort är ljudet från högtalarna som är både kraftfullt, detaljrikt och fylligt, med extra rumskänsla tack vare Doly Atmos-stöd. Vi skulle säga att den låter bättre än både en Apple Ipad och en Samsung Galaxy Tab S7. Du får full kontroll på ljudet med förinställda profiler för olika användning som film och spel, samt en detaljerad manuell equalizer med separata profiler för olika musikgenrer. Och för en gång skull känns de profilerna väl avvägda och användbara.
Plattan har ett batteri på 8 720 milliamperetimmar, som ger driftstid på mellan 10 och 20 timmar beroende på hur vi väljer att använda plattan. Full ljusstyrka drar ner på tiden markant, liksom när vi spelar tyngre spel. Men vid vardaglig surf på dämpad ljusstyrka kan den räcka från tidig morgon till sen kväll innan du behöver plugga in laddaren. Inte två kameror, men en kamerapuck som rymmer det. En full arbetsdag eller en långresa bör du för det mesta kunna ta dig igenom utan att behöva oroa dig. Att köra skärmen i 120 Hz-läge förkortar också batteritiden med mellan 15 och 12 procent i våra mätningar. När det sedan är dags för laddning går det hyfsat snabbt. Plattan har stöd för upp till 33 watts laddning, men en 22,5 watts laddare medföljer. Med den går vi från ett par procent upp till hundra på ganska precis två timmar. Behöver du bara ett par timmars användning kan du få energi för det på en kvart.
MIUI med utrymme för förbättring
Plattan kör Android 11 med egna gränssnittet MIUI 12.5. Det fungerar överlag väl på en större skärm, men det märks att det inte lagts ner lika mycket tid på det som på hur det ska fungera och se ut på en mobil. Det märks vid hantering av delad skärm, vilket är ett av få tillfällen vi märker lagg i gränssnittet, och flytande fönster som bara går att få i stående format. Ett skärmtangentbord bättre anpassat för liggande läge hade också varit bra.
Xiaomi Pad 5 kostar 4 290 kronor, vilket placerar den i ett intressant prissegment. Det är jämförbart med billigaste Apple Ipad, men sedan finns det inte så många konkurrenter, mestadels billiga budgetplattor och dyra lyxplattor, och en del mer udda specialbyggen som Lenovo Yoga Tab. Det gör att det just är Ipad som blir bäst att jämföra den med.
Den klår Xiaomi-plattan i prestanda och har ett bättre tablet-anpassat operativsystem, men vi tycker att Tab 5 har snäppet bättre skärm, klart bättre ljud, och längre batteritid. I slutänden blir det en fråga om du föredrar Android eller IOS i din platta. Och då kan det landa i vilken typ av telefon du använder idag, så att du kan synkronisera molntjänster, använda samma köpta appar och eventuella plattformsspecifika appar eller funktioner.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi Pad 5 Testad: Februari 2022 Tillverkare: Xiaomi Systemkrets: Snapdragon 860 Processor: 1 st Kryo 485 Gold 2,96 GHz, 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz, 4 st Kryo 485 Silver 1,78 GHz Grafik: Adreno 640 Minne: 6 GB Lagring: 128 GB lagring Bildskärm: 11 tum ips, 2560×1600 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 13 megapixel med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c Kommunikation: wifi 5, bluetooth 5.0 Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5 Batteri: 8720 mAh, 11h 40min strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 15h webb och Office-jobb (wifi, medelljusstyrka) Storlek: 25,5 x 16,6 x 0,65-0,9 cm Vikt: 511 gram Rek. pris: 4 290 kronor. Pris: Från 4 502 kronor via Prisjakt