2023-09-27: Artikeln uppdaterad med test av Yobon Powerbank
Även om dagens mobiler har fått bättre batteritid är det snarare regel än undantag att de inte klarar en hel dags flitigt användande. Är du ofta på sociala medier, kommer du att snabbt bli varse om hur fort batteriet töms.
Har du tillgång till ett vägguttag är det givetvis inga problem. Men är du ute på stan eller på utflykt ute i skogen långt från väggkontakter behövs ett mobilt batteri, en så kallad powerbank, för att ge mobilen nytt liv igen.
Vi har testat flera prisvärda powerbanks med en kapacitet på minst 10 000 mAh (räcker till en full laddning av de flesta mobilerna på marknaden). En sak lärde vi oss, mest att milliampere är inte alltid bäst.
Hur många mAh?
Det första du bör göra när du ska skaffa en powerbank är att ta reda på hur många mAh batteriet i den mobil/surfplatta du vill ladda upp har. Vill du exempelvis ladda upp en Samsung Galaxy S10 vars batteri har 3 400 mAh, måste du ha en powerbank med minst 3 400 mAh. I alla fall i teorin.
För eftersom det av olika anledningar försvinner energi på vägen, måste du i praktiken ha en något kraftfullare powerbank. I runda tal brukar man räkna med att 30 procent gör förlorat, så ska du helt ladda mobilbatteriet i exemplet ovan behövs en powerbank med minst 3 400 / 0,7 = 4 900 mAh.
För en Iphone XR (2 942 mAh) behövs en powerbank med 4 200 mAh, för en Iphone XS (2 658 mAh) behövs en powerbank med 3 800 mAh och för en Iphone XS Max (3 174 mAh) behövs en powerbank med 4 600 mAh.
Portar och Ampere
Nästa sak att tänka på är hur många utgångar powerbanken har och vad utgångsstyrkan på dessa är. Ju högre utgångsstyrkan är, desto snabbare går det att ladda mobilen/surfplattan. Och ju fler utgångar, desto fler enheter kan laddas samtidigt.
Storlek och vikt
Powerbanks finns i alla möjliga former och färger och vilken du föredrar handlar ofta och tycke och smak. Att de ska vara så små och lätta som möjligt är dock alltid önskvärt. Vi har därför i vårt test inte bara angivit måtten för höjd, bredd och djup, utan även volymen i kubikcentimeter för att göra det lättare att jämföra. Självklart anger vi dessutom vikten för alla powerbanks.
Prisvärdhet
Det sista som påverkar valet av powerbank är förstås priset. För att underlätta jämförelsen har vi beräknat hur många mAh per krona du får för respektive powerbank, baserat på rekommenderat cirkapris. Ju högre siffra desto bättre.
Anker A1277011

Fördelar
- Många mAh i smidigt format
- Snabb laddning 2 x 2A
- 2A ut samtidigt från 3 utgångar
Nackdelar
- Ingen usb-c
- Ingen ficklampa
Tyngden i den här svarta och diskreta powerbanken avslöjar att det finns potential i den. När vi synar specarna ser vi att Anker A1277011 rymmer hela 26 800 mAh, vilket är riktigt imponerade. Du får mycket kräm för pengarna. Tack vare den långsmala designen är den samtidigt fickvänlig, även om det lär både kännas och synas om du vill gå runt med den i innerfickan i din nya marinblå kavaj.
Det sitter två micro-usb-kontakter på sidan, båda märkt ”input”. Efter lite research fattar vi grejen – du kan snabba upp laddningen genom att ansluta två 2A-laddare parallellt och köra in fyra ampere. Lite märklig lösning, men det funkar. Vi lyckas ladda den här klumpen full på drygt sex timmar, vilket imponerar. En vanlig usb-c-sladd hanterar i regel inte mer än tre ampere, så visst förstår vi tanken, även om de flesta andra lösningar väljer en usb-c-ingång.
Desto mer intressant är att enheten kan skicka ut 3 x 2 A samtidigt, något de benämner “IQ”. Men inte ens här finns usb-c-anslutning att tillgå.
Om du är ute efter så mycket kraft som möjligt i fickvänligt format, utan extrafinesser som ficklampa och trådlös laddning, då ska du överväga den här powerbanken. I alla fall om du kan leva utan usb-c-anslutningar, vilket är dess största nackdel.
Betyg: 4 av 5
Testad: Februari 2022
Kapacitet brutto: 26 800 mAh
Utgångar: 3 x usb-a. Totalt 3 x 2 A
Storlek: 8,1 x 18 x 2,2 centimeter
Storlek kubik: 320 cm3
Vikt: 499 gram
Pris vid test: 528 kronor
Pris: 760 kronor hos Amazon
Anker PowerCore III Sense PowerBank 10000 mAh Schwarz

Fördelar
- Laddar trådlöst
- Throughput-laddning
- Snygg
Nackdelar
- Relativt dyr
- 10 000 mAh är aningen klent
Batteriet i Powercore III Sense är på 10 000 mAh, vilket är aningen klent. Laddaren är försedd med en usb-a och en usb-c-kontakt. Du laddar upp den via usb-c-porten och med stöd för throughput-laddning kan du ladda din telefon samtidigt. Och dina Airpods, genom att placera dem på den Powercore III inbyggda qi-platta. Detta innebäratt du har en powerbank och en qi-laddare för skrivbordet i en och samma förpackning.
Den uppgivna effekten är upp till 18 watt, men laddar du trådlöst får du nöja dig med betydligt mindre än så. Vi gillar dock att den har trådlös laddning, om inte annat för att den enkelt kan dubblera som en qi-laddare som du kan placera på lämplig plats i hemmet.
Anker Powercore III Sense är en trevlig bekantskap som ger en powerbank utökad funktionalitet. I paketet ligger även en liten snygg påse att förvara den i samt en usb-c-kabel.
Betyg: 3 av 5
Testad: Maj 2022
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Utgångar: 1 x usb-a, 1 x usb-c.
Storlek: 14,9 x 6,8 x 1,9 centimeter
Storlek kubik: 192,5 cm3
Vikt: 241 gram
Pris vid test: 550 kronor
Pris: 400 kronor hos Webhallen
Belkin Pocket Power 10K Power Bank

Fördelar
- Okej lägstanivå
- Inga direkta svagheter
Nackdelar
- Inga direkta styrkor
- Ej usb-c-utgång
Belkin Pocket Power placerar sig längst ned när det gäller mätvärden. Den har en kapacitet på 10 000 mAh, ett cirkapris på 500 kronor och därmed ett bruttovärde på 20 mAh per krona.
Volymen är visserligen helt okej (173 cm3), samma sak med vikten, som är relativt låga 222 gram. Belkin Pocket Power 10 000 finns i färgerna svart, silver och rosa. Även utgångarna godkänt utan att för den skull imponera. Här finns två utgångar på 2,4A vardera, men tyvärr ingen usb-c-utgång.
Belkin Pocket Power 10k är en fullt godkänd powerbank, utan vare sig några direkta styrkor eller svagheter.
Betyg: 3 av 5
Testad: Mars 2019
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Utgångar: 2 x 2,4A. Totalt 2,4A.
Storlek: 14,6 x 7,4 x 1,6 centimeter
Storlek kubik: 173 cm3
Vikt: 222 gram.
Färger: Svart, rosa, silver.
Övrigt: Laddningsindikator, strömbrytare.
Pris: 407 kronor hos Amazon
GP Voyage 2 10 000 mAh

Fördelar
- Rejält och tåligt intryck
- Godkänd storlek och vikt.
- Två utgångar med 2,4A vardera, samt en med 3A (usb-c).
Nackdelar
- Inte bäst värde för mAh/kr.
GP Voyage 2 10 000 mAh ger ett rejält och stabilt intryck. Det är en relativt nätt (133 cm3) och tung (233 gram) laddare, som gör att den hamnar i lättviktsklassen, om det går att tala om en sådan. Den har en kapacitet på 10 000 mAh vilket ger ett värde på 25 mAh per krona, du får något mindre ampere för pengarna.
Men den ger en känsla av kvalitet. Här finns även tre portar, varav två stycken 2,4A och en 3A (usb-c) och total 3A. Detta ger många och snabba alternativ vid laddning av mobiler med mera.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Mars 2019
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Utgångar: 2 x 2,4A, 1 x 3A (usb-c). Totalt 3A
Storlek: 13,6 x 7,0 x 1,4 centimeter
Storlek kubik: 133 cm3
Vikt: 233 gram
Övrigt: Laddningsindikator, strömbrytare, usb-c-utgång
Pris vid test: 400 kronor
Pris: Från 349 kronor via Prisjakt
Iniu B41

Fördelar
- Gedigen kvalitet
- Usb c
- Ficklampa
- Priset!
Nackdelar
- Laddar bara med 15 watt när det är två enheter
Enligt företaget är den här laddaren marknadens mest slimmade powerbank. Det är möjligt, men samtidigt tycker vi att den vare sig känns större eller mindre än liknande laddare. Men visst, det är möjligt att den är någon millimeter smalare.
Gedigen
Kvalitetskänslan är annars hög. Den känns helt enkelt gedigen. Inui B41 har tre stycken portar: en usb-c och två usb-a. Usb.c-porten kan både ta emot och leverera laddning. Mellan portarna finns en liten lampa som gör att den även kan dubblera som en enkel ficklampa.
På ovansidan sitter en riktigt fräck indikator som visar hur mycket laddning som finns kvar i form av en tassavtryck. Cool!
Inui B41 kan hålla en laddning på 10 000 mAh och lovar laddeffekt på 15 watt (det vill säga 5 volt och 3 ampere). Vi testar laddaren genom att använda appen Amperes 3, som mäter hur mycket laddning telefonen tar emot samt hur långt tid det tar att ladda en procent av batteriet. Vi laddade batteriet på en Iphone 14 Plus, som har ett batteri på 4 323 mAh.
15 watt, nja…
Inui B41 laddar telefonen med 1,44 ampere och 7,2 watt, vilket ger fem volt, exakt enligt specifikation. Men den levererar alltså inte 15 watt i ett uttag som många säkert tolkar specen. När du laddar två enheter samtidigt levererar den dock 15 watt totalt. Tidsmässigt tog det 80 sekunder att ladda en procent av batteriet.
Givetvis finns det även ett flertal inbyggda skydd för att förhindra skador på dina enheter. Allt från överhettningsskydd till kortslutning och överladdning.
Det här är inte den mest kraftfulla batteriet vi testat och en powerbank som maxar ut på 1,44 ampere från usb-utgångarna känns inte särskilt modern. Men 10 000 mAh räcker ändå långt. Vi gillar också att du utan problem kan ansluta upp till tre enheter samtidigt.
Det här är helt enkelt en laddare som gör vad den ska göra. Och du får många mAh per krona!
Betyg: 4 av 5
Inui B41
Testad: Oktober 2022
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Utgångar: 2 x usb-a, 1 x usb-c.
Storlek: 13,21 x 6,86 x 1,27 centimeter
Storlek kubik: 115 cm3
Vikt: 198 gram
Pris: 258 kronor hos Amazon
Iniu Power Bank

Fördelar
- Smidig storlek
- Bra pris
Nackdelar
- Laddar inte vad lovar
Iniu skryter om att deras powerbank kan ladda upp till tre enheter samtidigt med sammanlagt 22,5 watt. Med tanke på att den här batteriladdaren enbart rymmer 10 000 mAh lär du inte få något fulladdat.
Inui Powerbank har tre stycken ingångar, där usb-c-porten både kan ta emot och leverera laddning. Den har stöd för pd 3.0, diverse säkerhetsfunktioner som förhindrar överladdning med mera. En stor display berättar hur mycket laddning som finns kvar i Inui Power Bank.
När jag laddar min Iphone 14 Pro Max når den nästan knappa 6,5 watt, vilket är okej, men inte mer. Att ladda en procent av batteriet tog 99 sekunder. Med en Pixel 7 Pro blev resultatet mycket bättre: 14,7 watt.
Sammantaget hamnar den i mitten av alla laddare. Vi gillar dock att den är väldigt smidig och prisvärd. Men om du är ute efter rejälare doningar är det Mophie eller framför allt Shargeek Atom 2 som gäller.
Betyg: 3 av 5
Testad: Juni 2023
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Utgångar: 1 x usb c, 2 x usb-a
Vikt: 210 gram
Kronor/mAh: 3 kronor per mAh
Pris: 340 kronor hos Amazon
Mophie powerstation XL

Fördelar
- Gedigen
- Snabb
- Ger bra med kräm
- Bra byggkvalitet
Nackdelar
- Priset
- När får vi 15 watt?
När jag packar upp Mophie XL är det snudd på att Strauss Also Sprach Zarathustra börja spela i mitt huvud. Ni vet, ledmotivet från Kubrick-filmen 2001. Det är en kolsvart liten monolit som ligger i paketet.
Ser ut som powerbank. Är en powerbank
Att beskriva utseendet på en powerbank är rätt enkelt. Den är som sagt svart, rektangulär, har fyra små led-lampor som indikerar laddning samt tre stycken usb-portar; en usb-b och två usb-a. Den laddas upp via usb-c-porten, men kan ladda upp dina enheter från samtliga portar.
Usb-c-porten har 20 watt pd-utgång och du kan sammanlagt ladda tre grunkor samtidigt. Men det är bara om du laddar en enhet som du kan få ut maximal kraft. När samtliga portar används samtidigt kan Powerstation XL ge en kombinerad effekt på upp till 15 watt.
Bättre än de flesta
Vi testar laddaren genom att använda appen Amperes 3, som mäter hur mycket laddning telefonen tar emot samt hur långt tid det tar att ladda en procent av batteriet. Vi laddar batteriet på en Iphone 14 Plus, som har ett batteri på 4 323 mAh.
Duo Wireless laddar telefonen med 1,15 ampere och 5,76 watt, vilket innebär 6,6 volt. Tidsmässigt tar det 100 sekunder att ladda en procent av Iphone 14 Plus-batteriet, vilket får anses vara bra. Det är förmodligen Iphone som begränsar till 5 watt, då den inte är ”Made for Iphone”. När vi testar att ladda en Pixel 7 laddar den med 3 ampere och 11,3 watt, vilket är närmre det högre värdet, dock inte hela vägen.
Enligt Mophie kan du ladda en Iphone 13 upp till fyra gånger innan Powerstation XL tar slut.
Betyg: 4 av 5
Mophie Powerstation XL
Testad: April 2023
Kapacitet brutto: 20 000 mAh
Utgångar: 2 x usb-a, 1 x usb-c.
Vikt: 450 gram
Pris: 699 kronor hos CDON
Shargeek Storm 2

Fördelar
- Kraftfull
- Håller vad den lovar
- Gedigen kvalitet
Nackdelar
- Priset är rätt saftigt, men kvalitet kostar.
Shargeek Storm 2 är en imponerande powerbank med en exklusiv och lockande förpackning. Den har en cyberpunk-design och levereras med en gul usb-c-kabel och en förvaringspåse. En unik funktion är en dc-in/utgång, tillsammans med två usb-c- och en usb-a-portar. Powerbanken har en skarp ips-skärm som visar information som driftstemperatur och watt-antal – kul!
Med en batterikapacitet på 25 600 mAh kan den ladda en Iphone cirka sju gånger eller en Macbook. Den stöder också 100 watt pd-laddning och kan ladda upp till tre enheter samtidigt. I våra tester presterar Storm 2 överlägset bättre än andra powerbanks vi har testat.
När jag laddar min Iphone 14 Pro Max når den nästan 19,5 watt, vilket är mycket bra. När jag kopplar in datorn, en Macbook Pro 14, blir det ingen skillnad. Telefonen fortsätter att laddas med dryga 19 watt medan datorn får sina 65 watt. Ett riktigt bra resultat!
Shargeek Storm 2 har ett komplett skyddssystem mot spänning, kortslutning och temperaturförändringar. Priset på 200 dollar eller cirka 2 000 kronor kan tyckas högt, men för de som vill ha en pålitlig och kraftfull laddare med stil är det definitivt värt det. Shargeek levererar fraktfritt till EU.
Betyg: 4 av 5
Shargeek Storm 2
Testad: Maj 2023
Kapacitet brutto: 26 500 mAh
Utgångar: 3 x usb c, 1 x usb a, 1 x dc in/ut
Vikt: 591 gram
Kronor/mAh: 13 kroor per mAh
Pris: 2 204 kronor hos Sharkgeek
Varta Power Bank Energy 15000 mAh

Fördelar
- Bra format
- Stöder snabbladdning
- Usb-c
Nackdelar
- Saknar ficklampa
Vartas Power Bank Energy 15000 mAh har som namnet antyder en kapacitet på 15 000 mHa. Det är en rejäl powerbank i vitt och grått. Byggkvaliteten är robust och namnet Varta, som varit i batteribranschen länge, borgar för kvalitet.
Framsidan pryds av en micro usb-ingång, två usb-a och en dubbelriktad usb-c-port. Den förra porten kan således användas för att ladda själva powerbanken och för att ladda upp dina prylar med upp till 15 watt kräm. På sidan av powerbanken sitter fyra stycken diskreta lysdioder som indikerar hur mycket ström som finns kvar i batteriet.
Ett batteripack med så mycket kräm behöver också inbyggd säkerhet, vilket den har. Temperaturkontroll, överladdningsskydd, kortslutningsskydd och överspänningsskydd ser till att dina prylar inte steks av misstag.
Vartas Power Bank Energy kan ladda exempelvis tre stycken telefoner samtidigt och i teorin kan din telefon få bortåt 80 timmar extra batteritid. Inte illa alls.
Betyg: 4 av 5
Testad: Mars 2022
Kapacitet brutto: 15 000 mAh
Utgångar: 2 x usb-a. 1 x usb-c. 1 x mikro-usb.
Storlek: 7,3 x 13,8 x 2,1 centimeter
Storlek kubik: 211 cm3
Vikt: 337 gram
Pris: 332 kronor hos Amazon
Yobon Powerbank 10000mAh – snygg, men långsam och klen

Fördelar
- Snygg färg
- Billig trots all
Nackdelar
- Klen kapacitet för dagens telefoner
- Laddar med låg styrka
- Saknar usb c för att ladda upp
Vi fortsätter att testa billiga grejer vi hittar på Amazon och slås återigen över att de har mycket som är billigt. Dessvärre är det mesta av de billiga märkena i bästa fall dåliga och som sämst urusla. Yobons powerbank är inte urusel, men den är inte heller bra.
Klen kapacitet
För det första rymmer den bara 10 000 mAh, vilket i princip innebär 7 000 mAh netto. En modern telefon har ett batteri som rymmer 5 000 eller mer mAh. Det är helt enkelt för lite att komma med 2023.
Laddaren har två usb a-portar och en usb c. Den senare är enbart till för att ladda upp powerbanken. Du kan alltså ladda upp den med högre styrka tack vare usb c, men på grund av att den bara kan ladda din enhet via usb a får du lägre laddstyrka.
Yobon har också en liten skärm som för tankarna tillbaka till när Kojak kollade hur mycket klockan var, det vill säga led-skärm. Den visar hur mycket laddning som finns kvar, men en grov sådan: Då får veta om du har 100, 75, 50 eller 25 procents laddning.
Nåväl, det är inte alla förunnat att få allt.
Klen styrka
Hur bra laddar den kanske alerta läsare frågar sig. Rätt långsamt. En Iphone 14 Plus tar 99 sekunder för att ladda en procent av batteriet. Då laddar den telefonen med 5,82 watt och 1 163 mAh.
En Google Pixel Pro 7 laddas med 5,47 watt och 1 444 mAh.
Det här är två telefoner som bägge är certifierade för högre styrka. Problemet är således laddaren, inte mobilerna. Visserligen är den billig, 199 kronor är inte mycket att orda om.
Jo, jag gillar den pistaschgröna färgen. Jag kan även nicka något gillande över att de har satt på en tämligen menlös led-display som berättar med grova mått hur mycket laddning som finns kvar. Men 10 000 mAh kapacitet är inte tillräckligt längre, framför allt med tanke på att många av dagens batterier är över 5 000 mAh.
Betyg: 2 av 10
Testad: September 2023
Kapacitet brutto: 10 000 mAh
Kapacitet netto: 7 000 mAh
Anslutning: 1 x usb c, 2 x usb a
Vikt: 208 gram
Kronor/mAh: 0,5 krona per mAh
Pris: 199 kronor hos Amazon