Spara el: Enkla tips för dig som vill dra ned på energikonsumtionen
Vi har allt fler prylar i hemmen som får både elräkning och klimatångest att stiga. Men det finns några enkla knep för att komma igång med energisparandet.
Av Anton Källström och Niclas Hallin
M3
När elpriserna är rekordhöga känns det mer aktuellt än någonsin att hitta prylarna som minimerar förbrukningen. Men lika viktigt är att se över hur ditt beteende och dina vanor kan påverka sista raden på elräkningen.
Under år 2018 använde en genomsnittlig villa el motsvarande 20 000 kWh, enligt Elmarknadsbyrån. Av dessa var 5 000 kWh hushållsel, resterande är kopplad till uppvärmningen. Denna kostnad varierar beroende på värmekälla. Har du bergvärmepump kan du klara dig med 5 000 kWh, medan den som har direktverkande el kan få en värmeförbrukning upp till 20 000 kWh för ett medelstort hem. Vi pratar alltså om förbrukning beroende på typ av bostad mellan 5 000 och 25 000 kWh/år. Med ett snittpris på 270 öre/kWh i augusti 2022 (enligt Tibber) kan vi nog alla enas om att vi borde vara motiverade att spara där vi kan.
Vad är då en kWh? Det är helt enkelt ett mått på när du har förbrukat 1 000 watt i en timme, (kilo watt timme). Du kan tänka så här, en led-lampa som har märkeffekten en watt kan alltså lysa i 1 000 timmar innan den har förbrukat 1 kWh. En hårfön, som har märkeffekt 500 watt kan vara påslagen i två timmar innan den förbrukat 1 kWh.
För att göra det enklare för oss konsumenter finns det även ett regelverk för tillverkarna att förhålla sig till. Det ska framgå vad en uppskattad förbrukning av din tvättmaskin eller tv väntas vara. Detta står redovisat på de färglada lapparna med stora bokstäver på. Här är reglen att ju närmare “A” vi är, desto billigare kommer driften av produkten bli. Ibland kan det vara värt ett högre inköpspris om produkten är mer energieffektiv.
Tim-tariff på el
Några av våra tips kommer referera till att använda olika apparater på natten. Detta kommer endast ha verkan om du har så kallad tim-tariff i ditt elavtal. Det innebär att du köper elen som används en specifik tid, till marknadens då gällande pris (plus din leverantörs eventuella påslag). Detta gör att du kan påverka slutnotan för elen i mycket högre grad, men det finns såklart risker även med detta. Säg att du måste ladda elbilen precis när elen är som dyrast, då kan din besparing snabbt ätas upp. Ska du ha tim-tariff krävs det planering och ett visst risktagande, men du kan å andra ladda bilen för 47 öre/kWh istället för 847 öre/kWh, förutsatt att du håller dig till din utstuderade plan.
Det ska även tilläggas att vissa tillverkare varnar för att låta sina maskiner köras utan tillsyn, kontrollera med just din tillverkare innan du går över till timer!
I den här guiden hittar du enkla tips på hur du kan minska energianvändningen i hushållet utan allt för mycket slit och uppoffringar.
Underssök vad just ditt värmestytem har för möjlighet att ansluta mot nätet och i förlänging ett smart hem. Om du har en icke uppkopplad panna eller värmepump finns det möjlighet att göra den smart. Exempelvis med Ngenic Tune, som kopplar upp sig mot utegivaren och möjliggör både styrning via app och anpassning mot spot-priset.
I den bästa av världar kan vi få varmvattnet uppvärmt under dygnets billigare timmar, för att sedan bara underhållsvärmas under de dyra. Den enklaste insatsen är att slå av komfortvärme, som elektrisk golvvärme i badrummet, års-förbrukningen för golvvärme ligger någonstans mellan 150-300 kWh/m2. Glöm det där mysiga varma golvet i vinter, om du inte bundit elpriset i rätt tid. Eller om du bara vill vara med och bidra till lägre förbrukning totalt sett i landet.
Annars är det enklaste och mest effektiva sättet att sänka förbrukningen i ditt uppvärmningssystem helt enkelt att sänka inomhustemperaturen. På med fleecetröjan och tofflorna helt enkelt.
Om du har behov av att stödvärma med elradiatorer i vissa utrymmen kan det vara smart att satsa på ett wifi-uppkopplat element. Eller koppla in elementet till en smart plug, så att du kan optimera styrningen utifrån behov. Du vill inte råka glömma ett 2 000 watts-element av misstag den här vintern…
En annan fördel med uppkopplat värmesystem är att du kan sänka värmen när du är bortrest och samtidigt anpassa så att det hinner bli varmt till du kommer hem. Produktexempel: Element med wifi Pris:1 349 kronor hos Claes Ohlson
Ladda elbilen smartare
Här finns redan alla möjligheter att få en lägre kostnad utan att påverka livspusslet. Om du har bytt till tim-tariff gäller det bara att se till att laddboxen inte hoppar igång så fort du pluggar in bilen på eftermiddagen. Den ska ju ligga på ett schema som startar laddning under natten. Vissa laddboxleverantörer har till och med möjligheten att ställa scheman som anpassar sig mot exempelvis Nord Pool, då kan du ställa riktvärden för vad elen får kosta. När dessa riktvärden matchas börjar bilen att laddas. Risken är så klart att du varit lite väl djärv och satt ett pris som marknaden aldrig når ned till, då står bilen urladdad dagen efter.
Här har vi något som kan bli riktigt kostsamt om du inte tänker dig för. En tvättmaskin förbrukar ungefär 1 kWh per färdigt program medan en torktumlare kan förbruka upp mot det tredubbla per cykel. Om du har tim-tariff kan du ladda maskinen och använda funktionen fördröjd start och sedan låta tvättmaskinen gå under natten. Om du är på jakt efter en ny tvättmaskin har det hänt väldigt mycket. Nu känner maskinerna av hur mycket tvätt du laddat och anpassar vattennivån därefter. Det blir med andra ord mindre vatten att värma vid mindre tvättar och där igenom förbrukas mindre energi. När tvätten väl är klar ska den torkas och här kan vi inget annat än att hissa rödflagg för torktumlare och torkskåp. Kan du hänga tvätten är det absolut att rekommendera. Skulle det vara så att du verkligen gillar känslan av ny-tumlade handukar (vem försöker vi lura, vi älskar det!) har vi även här sett spännande framsteg. Torktumlare finns i det utförande vi kanske är mest vana vid, så kallad kondenstumlare. De vi kikat på har en angiven årlig förbrukning på cirka 500 kWh och vi klassar dem därför som ineffektiva.
Den andra varianten av torktumlare är däremot riktigt spännande, dessa kallas värmepumpstumlare och innehåller en form av värmeväxlare. Detta gör att det finns modeller som är nere på 200 kWh/år i förbrukning, det är alltså en besparing på 60 procent i energi. Ska du torktumla, försök att komma över en torktumlare med modern teknik.
Byt ut glödlamporna mot led
Led-lampor har betydligt längre livslängd än glödlampor (upp till 50 gånger längre) och är dessutom energisnålare, då de avger ytterst lite spillvärme. Led-lampor är dyrare, vilket kan avskräcka när du står där och väljer, men tänk på att led-lampor har längre livslängd, vilket gör det lönsamt på lång sikt, förutom själva besparingen i effekt.
…men börja på rätt ställen
Att byta en fullt fungerande glödlampa till led är inte nödvändigt om du har lampan tänd väldigt kort tid per dag, till exempel i skafferiet eller på vinden. Här är det istället bättre att vänta tills glödlampan förbrukat sin livstid och gått sönder, och sedan köpa en led-lampa.
Smarta led-lampor
När det väl är dags att köpa nytt kan en smart led-lampa vara en bra investering. Den kopplas upp mot ditt wifi och kan styras med en app i din smartphone.
Här kan du ställa in specifika scheman för när lampan skall vara tänd och dessutom ändra dess ljusstyrka och färg. Att tänka på här också är lampans elförbrukning i standby-läge.
Ett alternativ är en rörelsesensor som tänder lampan så fort den upptäcker en rörelse. Detta effektiviserar verkligen elanvändningen och är ofta en smidig ersättning av en vanlig strömbrytare. Den är dock inte önskvärd på alla ställen, till exempel nära tv:n där du ofta sitter still. Men kanske till utelampan som är tänd dygnet runt eller styrs med en timer/skymningssensor?
Du bör dock vid köp av rörelsesensor ta en titt på elförbrukningen i standby-läge, då den i värsta fall kan överstiga wattalet för en led-lampa. Rörelsevakt utomhus. Produktexempel: Rörelsevakt utomhus Pris:120 kr hos Claes OhlsonRörelsevakt inomhus Produktexempel: Rörelsesensor inomhus Pris:Cirka 338 kronor hos Amazon Sverige
Dra ut sladden…
Många äldre apparater (tv-apparater, skrivare, musikanläggningar, med mera) drar onödigt mycket ström även i standby-läge. Här kan du spara på att dra ut sladden alternativt sätta in en timer eller annan strömbrytare. Nyare produkter är tillverkade med särskilda krav på elförbrukning i standby-läge och har ofta ytterst liten sådan.
…särskilt din spelkonsol
Har du en spelkonsol såsom Wii, Playstation eller Xbox kan du räkna med att de drar ända upp till 20 watt i standby-läge. Exempelvis använder konsolen Xbox One 15,7 watt i standby-läge enligt NRDC (Natural Resources Defense Council). Detta motsvarar på en årlig basis 44 procent av den totala elkonsumtionen för Xbox One.
Var noga vid inköp
De flesta nya tekniska prylar som säljs idag är optimerade för låg energiförbrukning, men inte alla. När du köper en ny tv, dator, spelkonsol, diskmaskin eller larmsystem är det klokt att jämföra hur många watt de drar, kolla om de har energisparläge samt fråga om energiförbrukningen i standby-läge. Det är upp till oss konsumenter att ställa krav på de produkter vi köper, både för vår egen vinning med avseende på elkostnader, och för miljöns skull.
Använd inte bastun i onödan
Uppvärmning av bastun drar otroligt mycket el, och mycket av den värme som skapas går ut genom husväggarna. Därför är det viktigt att bara sätta på bastun då du är säker på att den kommer att användas, och att börja basta så fort den blivit varm. Ett aggregat som kör fullt blås på 6 000 Watt drar alltså 6 kWh på en timme. Enkel matematik!
Kyl mat utomhus
Under vinterhalvåret kan du dra nytta av kylan utomhus för att spara elektricitet. Vill du exempelvis frysa in några matlådor kan du med fördel ställa dem utomhus innan du lägger in dem i frysen. Har du varm mat som ska in i kylen så kan du låta den svalna i rumstemperatur först.
Datorinställningar (Windows 10)
Även inställningar på din dator kan bidra till att minska din elförbrukning.
Under energiinställningar kan du ställa in önskade tidsgränser för när datorn ska stänga av skärmen eller sättas i strömsparläge. Ju kortare tider du ställer in desto mer el sparar du. Enklare åtkomst:Inställningar -> System -> energiinställningar
Avancerade alternativ: Kontrollpanelen -> maskinvara och ljud -> Energialternativ -> Ange när skärmen ska stängas av
Inställningar för strömsparläge
Att låta datorn stå på hela dagen utan att användas är onödigt slöseri. Under inställningar för strömsparläge kan du ställa in din laptop eller stationära dator så att den exempelvis automatiskt sätter sig själv i strömsparläge när du stänger locket och laddaren inte är inkopplad.
För bärbara datorer kan du även aktivera viloläge. Men vad är då skillnaden mellan viloläge och strömsparläge? Viloläge finns inte på stationära datorer, men på de flesta bärbara datorer (dock ej på datorer med funktionen Instantgo). Viloläge förbrukar mindre ström än strömsparläge och när du sätter igång datorn igen visas allt som du lämnade det. Dock tar det längre tid att få igång datorn från viloläge.
I Windows:Kontrollpanelen -> maskinvara och ljud -> Energialternativ -> Ange hur strömbrytaren ska fungera
Anpassat energischema
Du kan även skapa flera olika energischeman som du kan växla mellan beroende på situation. Om du till exempel är ute och reser vill du kanske ha ett striktare energialternativ, för att kunna klara dig längre på en laddning. För att komma åt mer avancerade inställningar måste du dock göra följande:
Kontrollpanelen -> maskinvara och ljud -> Energialternativ -> Skapa ett energischema – välj här de grundläggande inställningarna -> skapa -> ändra energischema -> ändra avancerade inställningarWindows 10 anpassat energischema.
Här kan du ställa in allt från med vilken prestanda som datorn ska spela upp video till hur datorkylningen ska optimeras.