Expertbetyg
Fördelar
- Prestanda i toppklass
- Vikmobil utan springa och veck
- Utmärkt skärm och högtalare
- Hög klass på huvudkameran
Nackdelar
- Bred att greppa
- Ingen vidare vidvinkel
- Ingen trådlös laddning
- Halvdan vidvinkel- och selfiekamera
Omdöme
Två års väntan har gjort en enorm skillnad. Razr går från att vara en komiskt dyr flippbar mellanklassmobil till en konkurrenskraftig sådan med många egenskaper i toppklass. En vikbar mobil innebär alltid kompromisser, men de är inte stora och många. Särskilt inte då Motorola lyckas hyvla priset så bra som de gör.
Stort test: Bästa smartphone just nu
Testad produkt: Razr 2022
Pris: 11 490 kronor hos Webhallen
Första nya Razr-mobilen lanserades hösten 2019 under stor hajp. Den ikoniska flippmobilen från 00-talet var tillbaka, nu med en vikt pekskärm! Det blev ingen succé, förutom snygg mekanik för skärmen var det bara en halvbra mellanklassmobil, men med ett pris du kunde köpa tre andra bättre mobiler för. Razr 5G som kom ett år senare var bättre, men fortfarande en mellanklassmobil prissatt som en maxad Iphone. Den fick 4 av 5 i betyg av oss, men det hade den inte fått idag, för utvecklingen har gått i rasande fart.
Medan Samsung med förra årets Galaxy Z Flip 3 och årets Galaxy Z Flip 4 visade att en flipp-mobil kan vara nästan lika bra som en vanlig sådan, och bara marginellt dyrare, tog Motorola paus. Nu är de tillbaka och det med besked. Razr 2022, som den nya modellen heter, tar direkt upp kampen med Samsung, med en mobil som ger dig ungefär samma saker som Galaxy Z Flip 4, i ungefär samma prisklass. Den gör vissa saker bättre, andra saker sämre, men de är fullt jämförbara som mobiler.
Det går givetvis att diskutera vad du ska med en vikbar mobil till överhuvudtaget. Är det revolutionerande ny teknik eller en gimmick, som användare kommer att trötta på om några år? Lyssna gärna på vår nya podd, där det diskuteras i pilot-avsnittet. Men vill du bestämt ha en vikbar är Razr med och konkurrerar på rätt nivå.
Ignorerar vi till en början hur mobilen ser ut och fungerar som vikbar enhet och bara kollar på vad den kan som smartphone är det inte mycket som skiljer den från andra toppmobiler just nu. Du får prestanda i toppklass, en stor 6,7 tums oled-skärm med 1080p-upplösning och hög bildfrekvens, härligt välljudande stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd, och givetvis all modern uppkoppling som 5g och wifi 6e. Du får även en av de bättre mobilkamerasensorerna just nu, och du får snabbladdat batteri samt stöd för e-sim.

Ett vackrare veck
Flippdesignen ska givetvis inte ignoreras, det är ju hela orsaker till att köpa en Razer. Och här ser vi både bra och mindre bra saker. Retrovibbarna från de två första modellerna är bortrationaliserade. Razr 2022 har inte kvar den snygga hakan i nederkant, som gav både föregångarna och original Razr från 00-talet sin identitet. Razr 2022 ser mycket mer anonym ut, men på ett sätt är det en fördel, då det gör den smidigare att öppna. Förhoppningsvis innebär det inte att den är känsligare för skador om du tappar den i backen.
Motorola har en unik lösning för sin vikta skärm som en fördel jämfört med Samsung. Den behöver inte ett lika skarpt veck inne i mobilen när den är hopfälld. Det gör att vi inte får det tydliga lilla vecket mitt i skärmen, som Samsungs Flip- och Fold-mobiler har när de är uppfällda. Eller jo, det finns fortfarande, men är många gånger mer diskret och märks för det mesta inte alls.
Det gör också att Motorola lyckas vika ihop mobilen helt tätt. Det är ingen glipa mellan den övre och undre halvan, risken att till exempel ett sandkorn kommer in och repar skärmen är mindre. Och det ser prydligare ut. Hur tätt det är precis i gångjärnet mot damm och sluts är mer oklart.

Under en knapp veckas testande har vi hittills inte märkt av något problem av det, men visst känns det som en riskfaktor. Ett visst glapp i gångjärnet ger också ett osnyggt intryck. Har vi mobilen halvöppen är gångjärnet inte styvt, utan kan rör sig fritt ett par, tre grader fram och tillbaka. Vi kan inte utesluta att det är en medveten konstruktion av någon anledning, men det förtar en annan solid och gedigen känsla i telefonen.
Gör mer på miniskärmen
Skärmen placerad på utsidan av Razr har inte förändrats nämnvärt sedan Razr 5G. Det är en 2,7 tums skärm i liggande format, byggd på samma p-oled-panel som förut. Tanken är att du ska kunna göra mycket på den, så att du slipper fälla upp den mer strömslukande stora skärmen. Den är tyvärr inte lika ljusstark som huvudskärmen. I starkt solljus tappar den i läsbarhet, men för övrigt är den skarp nog, snygg och lättnavigerad.
Här finns en startskärm med notifieringspanel och utbytbara urtavlor som på en smartklocka, och ett gäng utvalda appar som är anpassade eller fungerar naturligt bra på en liten skärm. Det finns möjlighet att lägga till många fler. Alla som Android tillåter i det formatet, vilket är överraskande många. Dock inte till exempel Chrome.

Många appar blir givetvis eländigt trånga att använda. Vi testar till exempel att lägga till Google Maps, och får upp en trång springa till karta, medan resten av skärmen tas upp av gränssnitt. Håll dig till ett fåtal bra, och du kan få en lyckad upplevelse. Full telefonfunktion och sms-hantering, liksom användbar Gmail-app går till exempel bra.
Bäsat funktionen är en ny kamera-app anpassad för skärmen. Den ger oss ett enkelt och intuitivt gränssnitt för att både filma och fota i selfie-läge, med den bättre huvudkameran som sensor. Det är inte full funktion i appen, vi kan till exempel inte zooma in, men vi når enkelt åt sådant som filter, hdr-inställningar, mörkerfoto och porträttfoto med kort skärpedjup.
En bra kamera, två halvdana
Telefonen har av utrymmesskäl inte någon enorm kamerarigg, utan på utsidan/baksidan av mobilen sitter två linser, en huvudkamera och en vidvinkel. Men det är ju ändå det viktigaste, så länge de två fotar bra. Huvudkameran håller hög klass. Dess 50-megapixelsensor med optisk bildstabilisator fångar korrekta, skarpa och livfulla bilder med rätt dynamik i dagsljus och gör inte bort sig på kvällen heller, även om den tappar snabbhet i autofokus. Ett automatiskt nattläge ger gott om detaljer i mörka bilder och lyfter upp ljus och detaljer i inomhusfoton.

Kameran filmar problemfritt i upp till 4k och 60 Hz med följsam fokus och behaglig bildstabilisering. Du kan också filma 8k i 30 Hz, men det går inte riktigt, med en del mikropauser i inspelningen och släpskuggor i bilden. Men vem behöver 8k-filma på mobilen?
Telefonens två övriga kameror, en 120 graders vidvinkel med 12-megapixelsensor och en 32 megapixels selfiekamera i skärmen, är inte alls lika bra. Vidvinkelkameran tappar detaljer, även i dagsljus, och har för varma färgtoner vid kvällsfotograferande. Selfieskameran tar trots sin höga upplösning rätt detaljfattiga bilder, och vi använder den därför bara för videosamtal. Det blir mycket snyggare bilder om vi stänger mobilen och använder huvudkameran och ytterskärmen istället.
Prestanda i toppklass
Telefonen drivs av senaste och snabbaste Qualcomm-systemkretsen Snapdragon 8+ gen 1, den har åtta gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagring. Den levererar faktiskt överraskande höga prestanda i våra mätningar. Det är stor variation på olika mobiler med kretsen, mycket beroende på hur bra de lyckas kyla processor och grafik. I en så här kompakt enhet förväntade vi oss inte toppnoteringar, men Razr hör till de snabbaste Android-mobilerna just nu.

Undantaget är vid långvariga spelsessioner, då chassit snabbt blir varmt och prestanda sjunker efter några minuters spelande. Den blir inte obehagligt varmt att greppa, men bekvämt är det inte. Vill du åtgärda det levereras Razr 2022 med ett skyddande, tvådelat skal, som också gör den svalare att hålla i.
Men kan vi undvika skalet så gör vi det, då det är helblankt och drar till dig fingeravtryck. Dessutom gör det en ovanligt bred telefon ännu bredare. Det är samma 6,7 tums diagonal här som i Galaxy Z Flip 4, men Samsung-mobilen är mer långsmal. Sedan har Razr också bredare kanter runt skärmpanelen. Totalt blir den nästan åtta centimeter på bredden, en ovanligt maffig mobil att greppa och försöka använda i en hand.
Uppgraderad skärm
Skärmen håller hög bildkvalitet, vi förväntar oss i och för sig inget annat av en oled-mobil. Den har rika färger i dci-p3-klass och väl godkänd färgprecision. Inte lika perfekt som de amoled-skärmar som sitter i ovikbara mobiler, men utan tvekan bra nog. Ljusstyrka på upp till 1 000 cd/m2 och stöd för hdr 10+ gör att vi får både lysande filmupplevelse i fickan och all ljusstyrka som behövs för problemfri användning ute i det fria. Den automatiska ljusstyrkan är dock ställd irriterande låg, vi föredrar att manuellt peta upp den några procent utomhus.

Skärmen har upp till 144 Hz bildfrekvens. I normalläge växlar den automatiskt mellan 60 och 120 Hz efter behov, och vi märker aldrig att den träffar fel. Du kan köra på fasta 60 Hz för att spara batteri 144 Hz aktiveras bara i de spel som stödjer helt upplåst bildfrekvens. Inte för att vi direkt ser någon skillnad på det och 120 Hz.
Razr 2022 bockar inte av precis allt i premium-klassen. Motorola nöjer sig med stänktålig konstruktion med ip52-klassning istället för helt vattentät ip68, och har valt bort trådlös laddning. Av utrymmesskäl enligt en representant för Motorola, som vi fick Razr demonstrerad av strax innan den officiella lanseringen. Precis som i Galaxy Z Flip 4 finns inte plats för ett särskilt stort batteri.
Här får du 3 500 milliamperetimmar kapacitet, där de flesta nya toppmobiler har 4 000 eller mer. Trots det klarar sig Razr väl godkänt, så länge du inte ägnar dig åt prestandakrävande grejer. Vi kan för det mesta använda den aktivt från morgon till kväll med upp till 30 procent batteri kvar. Det beror på hur mycket vi filmar, använder enstaka krävande appar, eller spelar spel. Med 30 watts usb-laddning är batteriet fullt igen på ungefär en och en halv timme.

Ingen valfrihet, men rätt prispress
Den finns bara i en konfiguration, du kan inte betala mer för extra lagringsminne, och telefonen har inte heller plats för mikro sd-kort. Å andra sidan är det bara en och annan extremt aktiv användare som behöver mer än 256 gigabyte i mobilen. Motorola erbjuder inte heller flera färgval för Razr 2022. Den har mattsvart metallram och svart utsida, hälften blankt och hälften matt glas.
Priset ligger på 11 490 kronor. En enorm sänkning jämfört med de 15 990 som Razr 5G kostade för två år sedan. Den är också klart billigare än Galaxy Z Flip 4 som kostar 13 490 kronor, med samma mängd lagring eller 12 990 kronor med 128 gigabyte.
Även om Razr 2022 släpptes globalt nu har den varit klar sedan augusti, då den först släpptes i Kina. Därför är det Android 12 i den och inte Android 13. Det är inte heller troligt att Motorola skulle ha hunnit fixa ett eget gränssnitt för Android 13, då det har en del flipp-specifika funktioner, till exempel samma dubbla sökare som tidigare i kameraappen, så att den du tar en bild på också kan se sig själv i extraskärmen. Systemet är annars avskalat och så likt Googles original-design för Android som möjligt, med tillägg som enklare gestnavigering och ett eget spelläge.
Den största unika funktionen är Ready For, som ger antingen ett skrivbordsliknande eller mediecenterliknande gränssnitt på en fast eller trådlöst ansluten skärm eller tv. Det har trimmats sedan vi senast testade det och kan konstatera att det musdrivna skrivbordsgränssnittet är mer lättnavigerat. Men det lider fortfarande av att det inte finns tillräckligt med dedikerade mus-kompatibla appar.

Motorola har utlovat två systemuppdateringar och tre år av säkerhetsuppdateringar till Razr 2022. Det innebär alltså som mest att den hänger med till Android 14. Det känns orimligt snålt, Samsung ger dig det dubbla. De flesta toppmobiler från andra tillverkare utlovar tre nya Android-generationer. På den punkten hoppas vi att Motorola skärper sig.
Specifikationer
Produktnamn: Razr 2022
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,7 tum p-oled, 1080×2400 bildpunkter, 144 Hz
Extraskärm: 2,7 tum g-oled, 800×573 bildpunkter
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led på utsidan, 32 megapixel på insidan
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med MYUI 4.0
Övrigt: Vikbar, nano sim + esim, fingeravtrycksläsare på sidan, stänktålig (ip52)
Batteri: 3 500 mAh, 14 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 24 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (Turbopower).
Storlek: 16,7 x 7,98 x 0,76 cm
Storlek, hopvikt: 8,65 x 7,98 x 1,7 cm
Vikt: 200 gram
Rek. pris: 11 490 kr
Pris: 11 490 kronor hos Webhallen
Prestanda
Antutu Benchmark: 1 041 131 poäng
Geekbench 5: 4 246 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 317 poäng
Geekbench 5 compute: 6 331 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 10 964 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 757 poäng
Lagring, läsning: 1 875,2 MB/s
Lagring, skrivning: 1 137,1 MB/s MB/s