Vi svenskar älskar att grilla, framför allt under sommarhalvåret och intresset för allt som har med själva tillagningsprocessen ökar konstant. Det gäller då inte bara hårdvaran i form av en fet gasol- eller kolgrill utan även allt omkring och då alltifrån vilken marinad eller rubb som passar till en viss köttdetalj, vilka redskap, rengöringsprodukter eller skyddshuvar som passar bäst till en specifik modell.
Vi testar fortlöpande grillar och en av anledningarna till att vi nästan uteslutande testar just gasolgrillar har sin förklaring i att det är i just det segmentet som intresset ökar som mest. Enligt försäljningssiffror från Elgiganten var 2015 året då efterfrågan på gasolgrillar för första gången passerade kolgrillar, och då med 40 procent av den totala försäljningsandelen (kolgrillar 35 procent, elgrillar 25 procent). 2016 hade försäljningsandelen för gasolgrillar ökat till 50 procent (kolgrillar 30 procent, elgrillar 20 procent) och på den vägen är det.
Så gjorde vi testet
Samtliga grillar vi får in testas under samma premisser. Vi adderar fler modeller allteftersom och Initialt testas varje ny modell intensivt under ett par veckor och därefter med jämna mellanrum tills dess att de inte längre är aktuella för den svenska marknaden, slutar fungerar tillfredställande eller ersätts av en ny generation.
I vår bedömning fokuserar vi främst på själva grillenheten:
Konstruktion och funktionalitet: Antal brännare liksom total maxeffekt. Viktigt inte minst med tanke på om du vill kunna grilla både direkt och indirekt. Vilken typ av tändning, finns termometer, sidobord, typ av grillgaller, är den lätt att rengöra och hur är brännarna skyddade från droppande fett?
Design: Precis som i många andra fall är en tilltalande design viktigt när det gäller grillar. Fåfängt? Mycket möjligt, men som bekant konsumerar vi inte enbart med en utgångspunkt som är pragmatiskt och praktiskt. Vårt köpbeteende styrs minst lika mycket om hjärta, varumärke och spontanitet.
Kvalitetskänsla: Materialval och stabilitet. Passar delarna perfekt eller skramlar det onödigt mycket? Typ av galler, känslan i hela konstruktionen, Hur känns locket – förtroendeingivande tungt och med bra isolering?
I vår helhetsbedömning tar vi även hänsyn till vilka olika tillbehör tillverkarna tillhandahåller för respektive inskickad modell, och då specifikt olika slags vagnar/bord för stationär placering på balkongen eller liknande, liksom smidiga lösningar för att underlätta vid transport av grillen. Samtliga temperaturmätningar som vi referera till har uppmätts med respektive grills medföljande och i locket fastmonterade termometer. Betygen kan även ändras beroende på om vi upptäcker nya för- eller nackdelar efter en längre tids användning.
Portabla gasolgrillar
Har uteplatsen begränsat med utrymme eller bor du i lägenhet och är ute efter en modell som får plats på balkongen? Ja, då finns en nästan lika brett utbud av produkter att välja mellan.
Alla de namnkunniga tillverkarna har modeller i alla storlekar och till detta test har vi valt ett gäng intressanta gasolgrillar med anpassande mindre ytor men som i viss mån får anses vara mobila, om än med lite hjälp på traven i form av hjulförsedda vagnar.
Visst, det finns ännu mindre och mer portabla grillar på marknaden, men då pratar vi ofta om rena camping- eller picknik-modeller som har en relativt begränsad kapacitet, både när det gäller grillyta, funktioner och effekt. Här har vi gasolgrillarna som fungerar som din stationära grill på balkongen, men som även enkelt kan tas med ner till stranden eller utflykten liksom följa med i husbilen.
Broil King Porta Chef 320
En optimal gasolgrill för balkongen
Betyg 4 av 5
Omdöme
En robust konstruktion som förmedlar hög kvalitetskänsla med brännare som levererar en hög, tillika jämnt fördelad totaleffekt. Den väl tilltagna grillytan liksom enkel hantering gör Porta Chef 320 till något av en optimal gasolgrill för balkongen eller den mindre uteplatsen. Storleken och den relativt höga vikten gör den emellertid något otymplig och lämpar sig mindre bra för dig som är ute efter en mer portabel grill.
Visuellt är Pantera 2.0 en riktigt snygg pjäs, vid närmare granskning blir känslan mer tveksam. Just när det kommer till kvalitetskänslan i konstruktion och materialval i själva ramverket runt chassit kunde det varit mer påkostat. Och ett glappande lock i den här prisklassen känns som en käftsmäll. Den är därutöver aningen knepig att rengöra då skyddet över brännarna först måste monteras bort för att du ska komma åt kistans undre del. Den är däremot enkel att använda och dubbla brännare är ett stort plus. Vi gillar även utbudet av kompatibla vagnar, hela tre olika varianter.
Positivt
Kommer snabbt upp i grilltemperatur
Bra utbud av tillbehör
Dubbla brännare
Negativt
Kvalitetskänslan… nja
Passformen inte helt hundra
Relativt svår att rengöra
Ställning/bord eller smidig transportkärra ingår ej
Modell: Landmann Pantera 2.0 Generation 3 Testad: juni 2020 Antal brännare: Två Vikt: 17 kilo Pris: 4 990 kronor hos CDON
Napoleons Travel-Q håller funktionsmässigt hög klass och med sina dubbla brännare bemästrar den både direkt liksom indirekt grillning. Den tar i jämförelsen visserligen längst tid på sig att nå önskvärd temperatur, men i övrigt finns inget att anmärka på. Är det en portabel grill du är ute efter så välj X-modellen. Den kostar lite extra, men du kommer inte ångra dig för en sekund.
Positivt
Sjukt snygg design, perfekt passform
Dubbla brännare
Enkel att rengöra
”X”-modellens smidiga stativ
Negativt
Kostar en slant
Jämförelsevis en något längre uppvärmningstid
Modell: Napoleon Travel-Q PRO285 (PRO285-X ) Testad: Juni 2020 Antal brännare: Två Vikt: Ca 12 kilo (21 kilo) Pris: Från 3 989 kronor via Prisjakt
Glöm den där billiga klotgrillen från macken, satsa i stället på en mer hållbar lösning i form av en portabel gasolgrill. Chelsea 420 G plockas isär och ihop inom loppet av ett par minuter och övertrumfar även de flesta mer namnkunniga konkurrenterna gällande flexibilitet – ett givet val för grillaren på språng!
Maken till snabb värmeutveckling har vi sällan skådat och Easy flip-lösningen är en enkel och smått genialisk lösning. Den låga konstruktionen innebär emellertid att du behöver en avsats eller bänk att placera den på, alternativt köper du tillbehöret Minichef Station, ett underrede för en enkel av- och påmontering av grillen. Problemet? Den kostar nästan lika mycket som själva grillen…
Positivt
Kompakt design
Hög kvalitetskänsla, brutal värmeutveckling
Smart system för både indirekt och direkt grillning
Negativt
Otymplig att bära
Dyrt tillbehör för en mer stationär installation
Gjutjärnsgaller inte standard
Modell: Outdoorchef Minichef 420 G Testad: Juni 2020 Antal brännare: En Vikt: Ca 12 kilo Pris:Från 3 526 kronor via Prisjakt
Weber Q2200 är en prisvärd gasolgrill som gör jobbet, inte mer. Den arbetar snabbt upp temperaturen, men är samtidigt något begränsad med sin singelbrännare. Det medföljande stativet är ett plus i kanten, framför allt om du har grillen stationärt på balkongen eller liknande. Men den är relativt otymplig att bära och har du för avsikt att emellanåt ta med dig grillen på utflykter eller andra aktiviteter så är tillverkarens fällbara rullvagn, för runt 1 500 kronor, ett givet köp.
Positivt
Snygg, välkänd design
Blir snabbt varm
Stativ ingår
Enkel att hålla ren
Negativt
Endast en brännare
Otymplig att bära
Modell: Weber Q 2200 Testad: Juni 2020 Antal brännare: En Vikt: ca 15 kilo (utan stativ) Pris:5 786 kronor hos Amazon Sverige
Fördelen med en gasolgrill är att du kan sätta igång att grilla snabbt och att det är lätt att reglera värmen. Finns fler brännare kan du ha dem på olika temperatur och få maten exakt som du vill ha den. Exempelvis kanske du vill ha ditt kött blodigt, medan en annan föredrar genomstekt.
Gasolgrillen ryker och osar mindre och det finns fler smarta tillbehör för olika sorters grillningar, men å andra sidan är de mer otympliga och väger ofta en hel del. Fördelarna med kolgrillarna är att de är enkla att både hantera och rengöra, och du slipper stå där med en tom gasoltub när det är dags för familjemiddagen. ”Känslan” är mer traditionell, något många anser vara viktigt.
Austin and Barbeque AABQ 4.2: Prisvärd men plastig kombigrill
Kan du inte bestämma dig för om gasol eller kol ger bäst resultat? Med den här modellen får du båda i ett paket.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
En prisvärd grill som levererar bra resultat både med kol och gasol, men förvänta dig inte toppkvalitet och avsätt en heldag för installationen.
Positivt
Mycket grill för pengarna
Kol och gasol
Justerbar höjd på kolbädden
Negativt
Plastiga reglage
Dålig manual
Testad: oktober 2022 Tillverkare: Austin and Barbeque Antal brännare: 3 + sidobrännare Max effekt (gasol): 3 x 3,6 kW (+2,15 kW sidobrännare) Övrigt: Inbyggd kolgrillinformation från: Netonnet Pris: 5 990 kronor hos Netonnet … Läs hela testet av AABQ 4.2
Broil King Baron 490
Kanadensisk gasolgrillsjätte med patenterade brännare
Betyg 3 av 5
Omdöme
Totalt sett så är Broil King Baron 490 en mycket välbyggd grill med tydliga och effektiva grill-zoner och den kommer, i standardutförande med allt man kan begära av en gasolgrill i denna prisklass. Dessvärre har priset gått upp med 2 000 kronor sedan testtillfället vilket får till följd att betyget justeras ner något.
Broil King Baron S 590 IR: Mäktig gasolgrill för stora sällskap
Broil King Baron S 590 IR klarar det mesta du kan tänka dig och resultatet imponerar.
Betyg 4 av 5
Omdöme
En riktigt gedigen gasolgrill med rejäl yta och imponerande effekt utspridet över hela sex brännare. Den kostar en rejäl slant, men den är samtidigt väldigt svår att inte tycka om. Rekommenderas!
Broil King Crown 310 – smidig gasolgrill för små grillfester
Är du ute efter en liten och smidig gasolgrill och inte har behov av massa extra lull-lull? Då är Broil Kings nya Crown 310 intressant.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Broil King Crown 310 är en gedigen liten gasolgrill lämplig för mindre middagsbjudningar. När den väl kommit upp i temperatur gör den jobbet galant. Det enda tråkiga är egentligen den öppna baksidan och att den har problem med värmen i framkanten. Men överlag gillar vi den och den är väl värd pengarna.
Broil King Imperial S590 SS: Kungen bland gasolgrillarna
Är du ute efter en extremt stor grill till sommaren? Broil Kings nya monstermodell Imperial S590 SS har det mesta och lite till som vi önskar i en gasolgrill.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Broil King Imperial S590 SS är en påkostad grill för dig som vill kunna grilla stora mängder mat. Den är snygg, praktisk, gedigen och lättanvänd. Är den värd över 30 000 kronor? Njae, inte för vardagsgrillaren. Men har du pengarna och vill vara värst i kvarteret, då är det här rätt modell för dig.
Rouge 525-1 SE är en premiumgrill som med den unika infraröda sidobrännaren Sizzle Zone tar upplevelsen till en helt ny nivå. Kvalitetskänslan är rakt igenom hög och handhavandet är enkelt. Snygg design, snabb uppvärmning och föredömligt enkel att rengöra. Ett omfattande garantiåtagande och den läckra inbyggda belysningen i vreden är pricken över i:et!
Outdoorchef är en trevlig bekantskap som förtjänar större uppmärksamhet än vad de tidigare kanske fått här i Sverige. Konstruktionen är riktigt smart och det ryms en hel del på den 54 centimeter stora grillytan. Grillen är dessutom relativt enkelt att rengöra vilket är ett stort plus. Kvalitetskänslan är hög och med tanke på prislappen känns modellen Ascona som ett riktigt bra köp.
Det här en grill för finsmakaren som inte nöjer sig med något annat än det allra bästa. Vi gillar möjligheten till två separata värmezoner liksom kvalitetskänslan som är genomgående hög. Uppvärmningen sker snabbt och fördelas jämt över hela grillytan. Att sidoborden enkelt och snabbt kan fällas är praktiskt och de led-belysta vreden är en riktigt läcker detalj.
Bra har blivit bättre. Kvalitetskänslan är minst lika hög som i företrädaren och är dessutom både snyggare och enklare att rengöra än tidigare. I kombination med iGrill 3 blir grillningen både roligare och bättre och integrationen är riktigt bra.
Genesis II EX-335 GBS Smart Grill är namnet på en av de hetaste grillnyheterna i år från Weber.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Bortsett från ett par saker, som att endast en köttermometer ingår i priset eller att vi saknar en bakre brännare (som är att fördra vid rotisseri) är Genesis II EX-335 en riktigt trevlig bekantskap. Värmefördelningen är jämn över hela grillytan och Sear Station-brännaren pepprar på bra när vi vill ha extra hetta. Den är snygg som få och relativt enkelt att rengöra. Uppkopplingen och tillhörande app fungerar klockrent – om du är villig att betala för dem. En motsvarande grill utan den specifika funktionen kostar drygt 3 000 kronor mindre. För den summan kan du köpa ett par köttermometrar från Meater, som dessutom är trådlösa.
Positivt
Bra hetta med Sear Station-brännaren
Uppkoppling via wifi och bluetooth
Användbar app
Snygg design, hög kvalitetskänsla rakt igenom hela konstruktionen