Expertbetyg
Fördelar
- Snygg, slimmad och lyxig
- Bra prestanda
- Bra bild och ljud
- Snabb lättanvänd kvalitetskamera
Nackdelar
- Ingen zoomkamera
- Ingen trådlös laddning
- Snålt med Android-uppdateringar
Omdöme
Med Edge 30 Fusion drar Motorola ned på ambitioner och pris. Och träffar mer rätt än med Edge 30 Ultra. Den har nära nog toppklass i prestanda, utmärkt skärm och ljud, snabb uppkoppling och bra batteritid. Kameran är inte lika maxad, men fortfarande bra och enklare att använda. En riktigt bra mobil helt enkelt, så länge du inte måste ha det senaste och mest maxade.
Stort test: Bästa smartphone just nu
Testad produkt: Edge 30 Fusion
Pris:6 033 kronor hos ComputerSalg
Motorola tävlar med Xiaomi om att släppa alldeles för många telefoner. När måttligt imponerande Edge 20-serien kom förra hösten och klart bättre Edge 30-mobiler bara ett halvår senare undrade vi vad Motorola skulle släppa denna höst. Edge 40? Nix, det blev tre nya Edge 30-mobiler. Och så vikmobilen Razr, förstås. En har vi redan testat, värstingen Edge 30 Ultra med sin extrema 200-megapixelkamera. Nu spanar vi istället in den mer återhållsamma och billigare Edge 30 Fusion.
Det är fortfarande en mobil med lyxig premium-design och många egenskaper i toppklass, men genom att hålla igen på några punkter håller de priset lägre. Den modell som säljs i Sverige med åtta gigabyte ramminne och 128 gigabyte lagring kostar 6 990 kronor, istället för 9 990 kronor som toppmodellen Ultra betingar.
Vad du får skruva ned förväntningarna på är bland annat prestanda. Med förra årets Snapdragon 888+ som systemkrets är den inte på samma nivå som senaste Snapdragon 8+ gen 1. Den är dock fortfarande mycket snabb, och det är extremt sällsynt att appar och funktioner utnyttjar de extra procenten i prestanda som nya generationen processor och grafik möjliggör. Vi fotar, filmar, surfar, kör krävande webb-appar och spelar alla möjliga spel utan större problem.
Spel har dock en tendens att göra både baksidan och övre halvan av ramen irriterande varm. Gör du det ofta kan ett skal vara en bra idé. Ett enkelt, transparent silikonskal medföljer. Edge 30 Fusion är tunt byggd, bara 7,5 millimeter om vi inte räknar med det utstickande kamerahuset i ena hörnet på baksidan. Bygget och kvalitetskänslan är klanderfri, och den matta baksidan är både bekväm att greppa och gör att telefonen glittrar snyggt i solskenet.

Böjt glas och tunn kant
Den har glas som böjs av på långsidorna, både på fram- och baksidan, och således en tunn aluminiumram som hållet ihop det hela. Det innebär att på-knapp och volymkontroller är extra tunna, men de är lätta att hitta och urskilja med räfflade ytor på på-knappen. Skärmen är inte böjd så att det påverkar användandet, och ända sedan de första Edge-mobilerna har Motorola justerat gränssnittet för att undvika eventuella dylika problem, till exempel med en extra millimeters marginal på vardera sida av skärmtangentbordet.
Skärmen är mycket lik den i Edge 30 Ultra, en 1080p p-oled-panel med upp till 144 Hz bildfrekvens. Det är inte exakt samma utan en aningen mindre panel på 6,55 tum. Den har toppljustyrka på över 1 000 cd/m2 och fullt dci-p3-färgomfång. Med stöd för hdr10+ är den utmärkt att titta på film på. Och vi har inte heller problemet med avvikande färgbalans som vi upplevde när vi testade Edge 30 Ultra. Kanske är det här en bättre panel på den punkten, eller så har Motorola hunnit fixa till det med en uppdatering mellan våra test.
Telefonen har stereohögtalare som levererar luftigt och detaljerat ljud, men möjligen med låg volym. Vi får pressa upp ljudet till max för att få riktig fyllighet i bas och mellanregister. Hörlurar ansluter du med usb c eller Bluetooth, och du får bra kontroller för ljudbilden både där och i högtalarna med Dolby Atmos-kontroller.

Bra batteritid och snabb laddning
Funktionsmässigt saknar vi inte mycket, det enda av vikt som Edge 30 Ultra har, men som Fusion saknar, är trådlös laddning. Fusion stödjer inte lika extremsnabb usb-laddning som Ultra. Men 68 watt med den medföljande Turbopower-laddaren är inte illa. Med den laddas batteriet från noll till fullt på en knapp timme.
Vi strömmar video i full hd-kvalitet med hög ljusstyrka i 18 timmar, och kan surfa och köra enklare appar nästan lika länge om vi dämpar ljusstyrkan. Hög bildfrekvens drar onekligen energi, men med frekvensen inställd på autoläge flyter det på snyggt när det behövs, men drar inte onödigt mycket där emellan.
En ltpo-skärm som mer dynamiskt kan justera bildfrekvensen hade sparat ännu mer batteri, men med så här bra batteritid splear det mindre roll. Vi hade dock föredragit om Motorola kunde anamma en mer generell snabbladdnings-standard än sin egen proprietära. Då hade Motorola kunnat spara in på laddare, och kanske pressat priset lite till.

Både Edge 30 Fusion och Ultra är för övrigt ip 52-klassade och klarar vattenstänk, men är inte garanterat skyddade om du tappar dem i vattnet. Du har plats för dubbla sim-kort, men inget stöd för esim, och det finns ingen plats för minneskort.
Du får även här stöd för Motorolas Ready For-gränssnitt om du ansluter den till en extern skärm. Det ger dig ett skrivbords-liknande gränssnitt som du kan köra mus och tangentbord på, eller ett mediacenter-gränssnitt till tv:n. Men du kan inte plugga in till en skärm via usb c-porten som en del andra Motorola-mobiler, utan här är det bara trådlös skärm som gäller. Det kan dock funka riktigt bra, så länge du har bra uppkoppling. Och vi har inga klagomål på wifi-prestandan, eller för den delen den mobila uppkopplingen över 4g och 5g.
Enklare men stabilare kamera
Den andra stora skillnaden förutom prestanda är att Edge 30 Fusion inte har den enorma 200 megapixelsensor i huvudkameran som Edge 30 Ultra. Den har inte heller telefotokamera, utan den lilla tredje linsen på baksidan rymmer bara en extra djupsensor. Huvudkameran är här istället på 50 megapixel. Det är samma Omnivision-sensor som i vårens Edge 30 Pro, och den presterar i stort sett lika bra här.
Den fotar snabbt, skarpt och pålitligt i dagsljus, med naturliga och välbalanserade färger med fin dynamik. Det finns en liten tendens till överexponering, men då är vi petiga. I de allra flesta fallen föredrar vi faktiskt den här framför den mer bångstyriga kameran i Edge 30 Ultra. På kvällen går ett automatiskt långexponerande läge igång och gör att vi får gott om detaljer, fin dynamik och brusfri bild även i mörka miljöer, men det finns en risk för rörelseoskärpa och långsammare fokus.

Kameran filmar i upp till 8k, med 30 bilder per sekund, eller 4k med 60 bilder per sekund. Men vi undviker 60 fps-läge för 4k, då det blir tydliga hack i panoreringar. Annars har vi inget att klaga på, fokuset är följsamt, ljushanteringen behaglig och ljudupptagningen utmärkt för en mobil.
Vidvinkelkameran hänger med bra med rätt dynamik och färgbalans i dagsljus, men på kvällen sticker den iväg med för varma färger. Det är ändå väl godkänt för en enklare kamera. Du får givetvis inte samma detaljskärpa här, men för vissa typer av foton gör den ett utmärkt jobb. Den fungerar också som en utmärkt närgången makrokamera, så länge du har bra ljus.
Inte i topp med uppdateringar
Motorolas Android-gränssnitt My UX låter Android vara Android. Förutom en del navigeringstillägg och möjligheten att till exempel ändra fonter i gränssnittet ligger upplevelsen mycket när den i original-Android 12. Då Edge 30 Fusion släpptes tidigare i höst är det Android 12 och inte Android 13 från början. När en uppdatering till Android 13 dyker upp är ännu inte bekräftat. Telefonen ska sedan även få Android 14, är det sagt. Men inte fler nya versioner än så. Det är helt klart i underkant.
Behöver du inte alla toppmobilegenskaper får du med Edge 30 Fusion en telefon som levererar precis samma lyxkänsla och som i de flesta situationer gör precis allt som toppmobilerna kan. Avsaknad av trådlös laddning och zoomkamera är dess största nackdelar. Det är också hård konkurrens, från till exempel Samsung Galaxy S21 FE, Google Pixel 7 och Apple Iphone SE, alla i ungefär samma prisnivå, som alla har olika fördelar. Men vi tycker nog att Edge 30 Fusion kan hävda sig mot dem.
Specifikationer
Produktnamn: Edge 30 Fusion
Testad: November 2022
Tillverkare / kontakt: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 888+
Processor: Cortex-X1 2,99 GHz, 3 st Cortex-A78 2,42 GHz, 4sy Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,55 tum p-oled, 1080×2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med MYUI
Övrigt: Dubbla sim, stänktålig, fingeravtrycksläsare i skärm
Batteri: 4 400 mAh, ca 18 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 144Hz), ca 34 tim samtal
Batteriladdning: 98 W usb (Turbocharge)
Storlek: 15,85 x 7,2 x 0,75 cm
Vikt: 175 gram
Rek. pris: 6 990 kr
Pris: 6 033 kronor hos ComputerSalg
Prestanda
Antutu Benchmark: 844 113 poäng
Geekbench 5: 3 494 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 158 poäng
Geekbench 5 compute: 4 884 poäng
3dmark Wild Life: 5 841 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 5 872 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 1 548 poäng
Lagring, läsning: 1 599,4 MB/s
Lagring, skrivning: 670,7 MB/s