Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
- Bekvämt kompakt och ganska lätt.
- Trots det stort batteri.
- Bra bild och ljud.
- Smart kamerauppdatering.
Nackdelar
- Fortfarande dyr.
- Inte lika bra batteritid som förr.
- Dags att strama upp gränssnittet snart, Samsung?
Omdöme
Minstingen i Samsungs nya flaggskeppsserie visar sig vara den mest sympatiska av de tre S20-modellerna. Få mobiler har rymt så här mycket bra i ett så här behändigt format. Den har forfarande ett saftigt pris, men väljer du bort 5g-stöd så kan du komma undan med en mer överkomlig prislapp utan att missa något annat viktigt.
Megatest: Alla de bästa mobilerna du kan köpa idag
Testad produkt: Samsung Galaxy S20 5G
Rek. pris: 10 990 kr
Pris: Från 7 999 kr hos Prisjakt.

Årets trio är inte en direkt uppföljare av förra årets, utan en viss förskjutning mot ännu mer påkostade och lyxigare modeller. Lägre prissatta och plattskärmade Galaxy S10e fick ingen uppföljare, men Galaxy S20, påminner på sätt och vis om den med sitt behändigt kompakta format.
Den nya skärmdesignen på samtliga modeller i S20-serien har också mindre böjda skärmkanter, så det stör inte bilden lika mycket som tidigare. Man får fortfarande edge-känslan, lätta svepningar från sidorna och illusionen av extra minimala skärmkanter, men slipper de störande distortionerna i bilden. Vi gillar denna kompromiss.
Långt ifrån prispress
Priset är dock på en lite annan nivå. Galaxy S20 finns i två versioner, en med 4g och en med 5g-stöd, som dessutom har extra ram-minne. Den enklare av de två kostar precis under 10 000 kronor, medan 5g-modellen är en tusenlapp dyrare.Läs även: Jämförelse: Här köper du Galaxy S20, S20 Plus och S20 Ultra billigast
Galaxy S10e kostade 8 490 kronor vid lansering, men sjönk sedan snabbt i pris. Sista valet du har att göra är färgen. S20 finns i tre varianter, en neutralt grå, en rosa och den blå som vi testat.

Det här dock en mer avancerad, funktionsrik och kraftfull mobil än Galaxy S10e var, men i ett liknande behändigt format. Den har en skärm på 6,2 tum i avlångt format, och är både behändigt smal att greppa och trevligt lätt. Det är ovanligt med så här fullfjädrade premiumtelefoner i kompaktare format nu för tiden. Den är betydligt smäckrare än till exempel en Iphone 11.
Trots det rymmer den det mesta du kan tänkas vilja ha. Den har höga prestanda tack vare kraftfull processor i senaste generationen. Nu är visserligen Exynos 990 steget efter Snapdragon 865 på samtliga prestandapunkter, men den går inte av för hackor den heller, och det vill mycket till för att den ska upplevas som seg. Den modell vi fått in för test är 5g-versionen, som alltså dessutom har extra ram-minne, vilket uppskattas.
Flash-lagringen är av snabb ufs 3.0-typ och uppkopplingen är i toppklass. Du har visserligen ingen nytta av 5g i Sverige riktigt ännu, men 4g-hastigheten är också bra. Kombinerat med wifi 6-stöd har du alltid bästa förutsättning för pigg internetuppkoppling.
Stort batteri trots litet yttre
Galaxy S20 har trots sin kompakta form ett rejält 4 000 mAh-batteri. Den har dugligt snabb laddning även om en del konkurrenter är klart snabbare, och stöd för både trådlös laddning och omvänd laddning. Vi får inte samma extra bra batteritid som i förra årets Samsung-flaggskepp. Det verkar dels som om nya Exynos-kretsen inte är lika energisnål som sina föregångare, men telefonens bildskärm är troligen en annan orsak till det.
Precis som i Galaxy S20 Ultra så har den en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Den är visserligen ställd på 60 Hz som standard, men vi anser att finns det så måste det ju vara till för att det ska utnyttjas, så vi har kört med hög frekvens påslagen. Det gör dokumentscrollning och skärmsvepningar härligt jämna och snygga.
Dock är det fortfarande en liten släpighet i pekkontrollen jämfört med vad vi ser i en telefon som Oneplus 8 Pro. Det beror troligen på lägre avläsningsfrekvens i peklagret, men det kan också vara så enkelt att Samsungs gränssnitt inte är lika väl anpassat till 120 Hz-visning.
Skärmupplösningen är på hela 1440p, vilket till skillnad från hög skärmfrekvens känns fullständigt onödigt på en skärm i denna storlek. Vi kör nästan konstant skärmen i 1080p-läge istället. Och det är bra det för vi kan inte ha 120 Hz och 1440p samtidigt. För övrigt är det en mycket trevlig skärm, med stort färgomfång, hög ljusstyrka och hdr10+-stöd. Samsungs amoled-skärmar har varit klart bäst i branschen under flera år men nu är det flera konkurrenter som är ikapp.
Galaxy S20 har två kraftfulla högtalare med fyllig bas, bra stereobalans och Dolby Atmos-stöd. Drar vi på volymen alltför mycket finns det risk att bas och mellanregister blir lite skrälliga, men annars låter det hela utmärkt. Vi har också bra inställningsmöjligheter för ljudet med full grafisk equalizer.

Små men smarta kameranyheter
När det gäller fotografi har de två mindre Galaxy S20-modellerna S20 och S20 Plus en mer beskedlig uppgradering än S20 Ultra med sin jättesensor på 108 megapixlar. Här sitter istället två 12-megapixlare för huvudkameran och vidvinkelkameran som mest påminner om förra årets uppsättning.Tack vare Samsungs ställbara bländare kan vi få både fin skärpekontroll i dagsljus och goda egenskaper för mörkeregenskaper. S20 fotar långsammare i kvällsljus och mörka rum än vi minns från tidigare modeller, men slutresultatet är mycket bra.
Det som känns mest nytt är en 64-megapixelsensor för telefotolinsen, tillsammans med ny optik som ger kameran 3x optisk zoom. Det gör att det är riktigt skarpt upp till åtminstone 10x hybridzoom. I kamerans gränssnitt får vi samma snygga handhavande av digital inzoomning som vi gillar från Galaxy S20 Ultra, med ett utzoomat fönster i ena hörnet av sökaren, så att vi lät kan hitta rätt motiv.
Fortsatt lite för mycket appar
Operativsystemet är Android 10 med Samsungs egna One UI 2-gränssnitt. Om du gillar det är mycket en smaksak. Det har en distrinkt stil och gör den del saker bättre än Google själva. Men vi har länge hävdat och håller fast vid att Samsung skulle behöva anpassa sig till lite mer generella Android-konventioner för navigering. Navigeringsknappar med bakvänd placering är fortfarande defaultläge i Galaxy-lurar istället för svepgester, vilket knappast känns modernt.Och vi hade gärna slängt ut några av Samsungs egna appar och en samling förinstallerade tredjepartsappar som Linkedin, Office, Netflix, Facebook och Spotify. Vi vet hur man använder Google Play Butik och kan installera det vi vill ha själva, tack så mycket.
Slutligen vet vi inte riktigt vad vi ska med gränssnittets Edge-meny till längre, då det knappt finns någon Edge kvar i skärmen att ha den på. Rensar vi upp bland onödigheter och gör de rätta inställningarna för gränssnittet blir One UI 2 dock både snyggt och smidigt att använda.

Galaxy S20 är den av de nya Galaxy-lurarna vi gillar bäst. Den har inte den enorma kapaciteten och nyskapande kameran som Galaxy S20 Ultra har men är å andra sidan mer överkomlig i pris och kanske den mest bekväma luren i sin klass just nu. Samsung packar in väldigt mycket kvalitet, prestanda och finess i ett snyggt och smidigt paket och har det gjort med kompromisser är det inga vi direkt känner påverkar den nämnvärt.
Läs även: Samsung Galaxy S20 Ultra – test
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy S20 5G SM-G981BTestad: April 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 990
Processor: 2st Exynos M5 2,73 GHz, 2st Cortex-A76 2,6 GHz + 4 st Cortex A-55 2 GHz
Grafik: Mali-G77 MP11
Minne: 12 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,2 tum amoled, 1440 x 3200 bildpunkter, 120 Hz.
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 64 megapixel 3x telefoto med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med One UI 2
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim, esim, vattentålig (IP68), trådlös laddning (qi, pma), omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 000 mAh, 12h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 15h 50min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 15,2 x 6,9 x 0,8 cm
Vikt: 163 gram
Rek. pris: 10 990 kr
Pris: Från 7 999 kr hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Benchmark 8: 517 019 poängGeekbench 5, cpu: 2 832 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 6 797 poäng
Androbench, lagring: 1 591,96 MB/s