Vi testar AKG N700 – brusreducerande hörlurar med lyxkänsla
De nya brusreducerande hörlurarna N700 förmedlar en exklusiv materialkänsla och brusreduceringen presterar ok. Men ljudkvaliteten är det huvudsakliga köpargumentet.
Av Andreas Bergsman
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Ljudet
Design och passform
Batteritid
Nackdelar
ANC inte i paritet med klassledarna
Pris
Tätt sittande och något små knappar
Omdöme
Vi gillar designen liksom passform och de användarvänliga och logiskt placerade funktionsknapparna. Modellens främsta egenskap är emellertid ljudsignaturen som är smått magisk, framför allt om du kan leva med att lyssna via kabel. Men konkurrensen i prissegmentet är stenhård och är det aktiv brusreducering du placerar i första rummet står sig AKG N700 slätt mot de bästa i klassen. Läs även: Test av brusreducerande hörlurar
Det hör inte till vanligheterna att vi får in ett par hörlurar för test från AKG. Rena konsumentprodukter från tillverkaren har på senare tid lyst med sin frånvaro utan det är kanske framför allt med mer professionella hörlurar, mikrofoner och liknande avsedda för studiomiljöer de gjort sig ett namn.Med N700NCM2 ska det bli ändring på det. Nu ska vi vanliga dödliga konsumenter få njuta fullt ut av hantverket och på köpet dessutom få aktiv brusreducering inkluderat.
Design och passform
N700NC är ett par riktigt eleganta hörlurar. Moderna linjer och med en vikbar design som innebär att de tar mindre plats när de inte används. Lurarnas kuddar känns aningen hårda, desto mjukare är stoppningen i bygeln som vilar mot hjässan. Sammantaget blir intrycket att balansen mellan att sitta både fast och stadigt utan att samtidigt ge upphov till obehagskänslor vid långlyssningar känns väl avvägd.
I underkant på utsidan av vardera kåpa är funktionsknapparna placerade, på den vänstra för play/pause (samt aktivera telefonens röststyrningsfunktion), spårbyte samt volym. På den högra sidan hittar vi strömbrytaren, usb-c-port för laddning samt en anpassningsbar ”Smart Ambient-knapp” som vi återkommer till. Överlag känns knapparna logiska rent funktionsmässigt och är ergonomiskt placerade. De kunde däremot vara bättre separerade ifrån varandra och mer distinkt utmejslade, som det är nu är det lätt att trycka fel.
Funktioner och anpassningsmöjligheter
Till N700NCM2 finns givetvis en tidsenlig dedikerad app. En relativt enkel historia, men här finns en del användbart och nödvändigt för att du ska kunna använda hörlurarna fullt ut. Förutom möjligheten till att kunna uppdatera enhetens firmware finns här en ställbar equalizer, med vilken du kan anpassa ljudbilden – men vår bedömning är att hörlurarna låtar som allra bäst när vi avaktiverar funktionen. Nåväl, möjligheten att justera ljudet finns i vilket fall som helst, och det är väl gott så. En viktigt funktion i appen är annars att ställa in vilket av de två lyssningslägena som ska aktiveras när ”Smart Ambient”-knappen på höger kåpa trycks in. Väljer du ”Ambient Aware” förstärks ljudet utifrån, vilket kan vara användbart om du rör dig i stadsmiljöer och kanske behöver vara någorlunda uppmärksam på vad som händer omkring dig. Nu spelar det mindre roll om du lyssnar med högre volym då du ändå inte kommer uppfatta ljuden omkring dig, men vid mer blygsamma nivåer, så visst.
Väljer du istället att knapptrycket ska aktivera ”Talkthru”-läget släpps omgivande ljud in på samma sätt, men i kombination med att uppspelningsvolymen dras ner rejält, nästan ner till noll, för att du ska kunna konversera med någon utan att du behöver ta av dig hörlurarna. En klart mer användbar funktion, om ni frågar oss.
Den aktiva brusreduceringen då? Ja, det finns alltså ingen knapp eller reglage för att slå på eller stänga av den, utan den är av någon märklig anledning alltid aktiverad. Den kan heller inte justeras eller ställas i olika lägen – använder du hörlurarna i trådlöst läge, via bluetooth (4.2), så får du finna dig i att ljudet filtreras oavsett du vill eller inte. Enda sättet att använda N700 utan aktiv brusreducering är genom att stänga av dem helt och lyssna via den medföljande ljudkabeln.
Prestanda och ljudupplevelse
Batteritiden är imponerande och det går att kräma ur hela 23 timmars uppspelning med i trådlöst läge och aktiv brusreducering aktiverad (vilken du oavsett ändå inte kan inaktivera). Använder du ljudkabeln i kombination med aktiverad brusreducering, det vill säga du har hörlurarna påslagna, klarar N700 upp till 36 timmars uppspelning. Riktigt bra!
Mindre bra är mikrofonerna som ska ta upp ljudet från dig vid telefonsamtal – du får skrika rejält för att personen du konverserar med ska uppfatta vad du säger.
När du väl förlikat dig med att den aktiva brusreduceringen i trådlöst läge är konstant aktiv kan det kanske vara intressant och få reda på hur den presterar? Den är adaptiv, vilket betyder att den automatiskt ska läsa av omgivningen och minimerar buller beroende på omgivningen.
Överlag tycker vi att låga frekvenser effektivt filtreras bort, över genomsnittet sett till konkurrensen i prisklassen, även om de inte når upp till flaggskeppsmodellerna från vare sig Sony, Bose eller Sennheiser. Övre frekvenser förvrängs en del, men dämpas i betydligt mindre omfattning.
Uppspelningsljudet är AKG:s paradgren och det är här tillverkarens kunskap inom området är som mest framträdande. Hörlurarnas 40 millimeters-element levererar inom frekvensområdet 10 Hz till 20 kHz (impedans 16 ohm) och de gör det med bravur.
Balanserat och med en intensiv basåtergivning som ställer många av konkurrenterna i skamvrån och som inte på något sätt förflyttar fokus från detaljerna i det övre mellanregistret eller från den träffsäkra diskanten. Det ska tilläggas att i trådlöst läge reduceras dynamiken något, så vill du njuta fullt ut av hörlurarnas kapacitet är det trådbundet som gäller.
Specifikationer
Modell: N700 NCM2 Testad: Juni 2020 Tillverkare: AKG Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering Anslutning: Bluetooth 4,2, aux 3,5 mm. Frekvensomfång: 10Hz – 20kHz Batteritid: upp till 23 timmar (bluetooth/ANC) Handsfree-funktion: ja Vikt: 277 gram Övrigt: Två enheter kan anslutas samtidigt till hörlurarna Rek pris vid test: 2 990 kronor Pris: Från 3 090 kronor via Prisjakt