Expertbetyg
Fördelar
- Godkända prestanda
- Kvalitet i huvudkameran
- Snygg och bekväm
- God batteritid
Nackdelar
- Ingen vidvinkel
- Blek skärm trots förbättring
- Långsam laddning
Omdöme
Nokia G21 levererar de rätta förbättringarna jämfört med sin föregångare och är en välbalanserad budgetmobil. Förvänta dig inga underverk, men en stabil och pålitlig telefon till ett bra pris, med rätt komfort, minimalt med nonsens, tillräckligt med kraft och bra batteritid.
Test: Bästa budgetmobilen – alla kostar under 2 500 kronor
Testad produkt: Nokia G21
Pris:Från 1 829 kronor via Prisjakt
Medan de flesta större mobiltillverkare är mitt inne i lanseringssäsong för dyra premiummodeller, kör HMD vidare på sitt egna spår och har precis släppt två nya mobiler i budgetklass, Nokia G11 och G21. Vi har tagit oss en titt på den mer påkostade av de två, men inte heller den är direkt dyr utan blir din för strax under 2 000 kronor.

Kvalitet och utförande har varierat stort mellan Nokia-släpp senaste åren, men i G21 tycker vi att de fått ihop en riktigt tilltalande telefon. Den har en diskret dovt blå ton i ett välbyggt plastchassi, bekvämt grepp tack vare tunn profil, avsmalnande kanter och greppvänligt mönstrad baksida. Trots relativt stor skärm, inga särskilt tunna skärmkanter och ett stort batteri är den inte otymplig att hålla i eller använda.
Då kamerapanelen i ena hörnet inte sticker ut mer än marginellt från resten av telefonen är den dessutom extra tacksam att ha liggande på ett bord. På sidorna hittar vi väl definierade knappar för volym och direktknapp till Google Assistent, samt en på-knapp med en snabb och såvitt vi kan se fingeravtrycksläsare inbyggd. Den är infälld i sidan så att den kan vara svår att känna sig fram till, men har du väl lärt dig var den sitter är den lätt att hantera.
Med ett pris på 1 990 kronor har vi inga skyhögt ställda förväntningar på prestanda, funktion och kvaliteter. Det är en 4g-mobil istället för 5g, trådlös nätverksuppkoppling är begränsat till wifi 5, monohögtalare istället för stereo och prestanda som bara är godkänd, men inte så mycket mer. Bland större konkurrenter i samma prisklass hittar vi till exempel Samsung Galaxy A12 och Motorolas Moto E-mobiler, och sida vid sida med dem står sig Nokia G21 riktigt bra.

Processor från ny utmanare
Datorkraften levereras av systemkretsen T606 från mindre kända Unisoc. Vi har testat ett par enheter med Unisoc i tidigare, dels en godkänt snabb budget-surfplatta från Samsung, dels en beklämmande seg Doro-mobil. Det är olika kretsar i alla tre, och den här landar närmare godkända prestanda än underkända, och ett påtagligt lyft i prestanda från föregångaren Nokia G20 med sin Mediatek Helio G35.
Så länge vi inte utmanar telefonen med tungrodda appar, för mycket multitasking eller seriösa spel så kan den hantera det mesta. Vi navigerar i Google Maps utan problem, vi kan surfa på de flesta sajter utan påtaglig lagg, och strömmar media och deltar i videosamtal med endast minimal påminnelse om att det är en budgetmobil vi använder.
Ljud- och bildmässigt är det dock en budgetupplevelse. Skärmen har 720p-upplösning, vilket är bra nog för det mesta, men i en del situationer påverkar det detaljskärpan, till exempel för finstilt text. Skärmen är inte heller särskilt färgstark, utan röda och gröna toner saknar den lyster som de får med en bättra ips- eller oled. Vi har inga uppgifter om färgomfång, men gissar att den knappt kommer upp i srgb-standard.
Att titta på film på skärmen är också måttligt kul då kontrasten är rätt så blek. Svarta ytor blir aldrig mer än djupt grå, och utan riktigt topp i ljusstyrkan blir det aldrig någon vidare kontrast eller dynamik i bilden. Att surfa, läsa mejl och skrolla på Facebook på skärmen klarar den klart bättre, det kräver mindre av färger och ljushantering.

Bra flyt med snabb skärm
Skärmen har dessutom möjlighet att köras i 90 Hz bildfrekvens för extra jämn skrollning i dokument, flöden och gränssnittsnavigering. Du har två lägen att välja mellan, 60 Hz eller adaptiv, som växlat upp till 90 Hz i gränssnitt och appar som drar nytta av det. I adaptivt läge tycker vi det konstant ser ut att flyta på bra. Skärmen har mindre av släpig skuggbild som en del andra 90 Hz-skärmar i budgetmobiler vi testat har dragits med. Så till skillnad från dem kan du verkligen få glädje av 90 Hz-skärm här.
Telefonens monohögtalare placerad i botten gör inte bort sig, och det är rent och välljudande, men varken utan särskilt hög maxvolym eller särskilt fyllig bas. Vi hör i alla fall bastoner och de flesta detaljer i ljudbilden tydligt, vilket är bra för en budgetmobil. Mellanregistret är överrepresenterat, och det finns såvitt vi kan se inga inställningsmöjligheter för att justera det.
Men det är å andra sidan bra frekvenser att lyfta upp för att förtydliga röster, så det är möjligt att det är medvetet, för att göra mobilen bättre för sådant som samtal på högtalartelefon. Ljudkvalitet vid samtal med telefonen i örat är också god, även om maximal volym även här är måttlig.
Med tre kameralinser på baksidan väcks förhoppningarna om att vi ska få antingen en vidvinkel eller en zoom-kamera, men det var för optimistiskt, visar det sig. Föregångaren Nokia G20 hade enkel med funktionell vidvinkel, men det har tillverkaren skippat denna gång. De två extra kamerorna är en djupsensor för bättre bokeh-funktion till huvudkameran, och en separat makrokamera på fem megapixlar. Den hade vi lika gärna kunnat skippa, den har platta, trista bilder.

Enkel kamera som fotar rätt
Precis som i Nokia G20 är huvudkameran en högupplöst historia, men det är en ny sensor på 50 megapixel mot 48 megapixlar i G20. Just det gör ingen nämnvärd skillnad, men precis som i G20 så får du här en överraskande bra kamera. Den är väldigt sparsmakad vad gäller funktioner, kamera-appen låter dig i princip bara peka och skjuta i standardläge, porträttläge eller nattläge, och en handfull specialfunktioner som till exempel panorama. Du kan också göra en snabb 2x inzoomning, eller vidare upp till 6x, men det är digitalt och resultatet är sisådär.
Men den är snabb, fokuserar pålitligt så länge det inte är för mörkt, och tar detaljerade bilder med livfull färg och bättre dynamik än vi kan begära i den här prisklassen. Det syns dock inte i sökaren, där mörka partier av en bild kan bli kolsvarta, men efter ett par sekunders automatisk efterbehandling lyfts detaljerna fram i den sparade bilden.
Då Nokia som en av få tillverkare levererar Android-mobiler utan signifikant eget gränssnitt, hade vi hoppats att det här kunde bli första Android 12-mobilen med Googles nya gränssnitt i Sverige. Men det får vi tydligen vänta lite till på. Nokia G21 kommer med Android 11, och kommer att få uppdatering till nästa generation endast senare i år. Nokia utlovar två år av Android-generationer, det vill säga minst Android 12 och 13, samt tre år säkerhetsuppdateringar. Det är klart godkänt bland budgetmobiler.

Stort batteri laddas långsamt
Det sista som tillverkaren själv vill lyfta fram i Nokia G21 är dess stora batteri på 5 050 milliamperetimmar. Det ska enligt uppgift räcka till tre dygns användning. Gräver vi lite i vad det innebär är det dock tre dygn av rätt så försiktig användning som syftas på, aktiv användning fem timmar om dagen.
Det stämmer ungefär överens med vår upplevelse. Vi använder mobilen betydligt mer än på så en dag, och det räcker fortfarande i ett par dagar utan större problem. Mycket beror på skärmen, begränsar vi oss till 60 Hz och sänker ljusstyrkan finns det flera timmar driftstid att spara. Du får också räkna med att ha tålamod vid laddning. Den stödjer upp till 18 watts laddning enligt Power Delivery 3.0-standard. Det är inte dåligt, men vi har sett bättre i prisklassen, och du får dessutom inte med mer än en 10 watts laddare.
Det var inte länge sedan vi testade Nokia G20, som även den hade snygg design och övertygande kamera till ett lågt pris. Nu kompletteras det med påtaglig prestandahöjning, från knappt godkänt till stabilt godkänt, snabbare wifi och en viss kvalitetshöjning på skärm och högtalare. Vi förlorar en sak, vidvinkellins i kameran. Det är det dock värt, och Nokia G21 är en klart mer köpvärd mobil.
Specifikationer
Produktnamn: Nokia G21
Testad: Februari 2022
Kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Unisoc T606
Processor: 2st Cortex-A75 1,6 GHz + 6st Cortex-A55, 1,6 GHz
Grafik: Mali-G57 MP1
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum ips, 720×1600 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 050 mAh,14 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 23 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 38 tim samtal
Storlek: 16,46 x 7,6 x 0,85 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 1 990 kr
Aktuellt pris: Från 1 829 kronor via Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark: 171 668 poäng
Geekbench 5: 1 166 poäng
Geekbench 5 en kärna: 310 poäng
3dmark Wild Life: 398 poäng
Lagring, läsning: 187,6 MB/s
Lagring, skrivning: 187,4 MB/s