På två punkter är Xperia 10 IV bäst i sin prisklass – batteritiden och den tåliga konstruktionen, både fullt vattentät och mer stryktålig än de flesta. Men en svag 60 Hz-skärm, svaga prestanda, seg batteriladdning, monohögtalare och en kamera som inte riktigt håller rätt nivå gör att helhetsintrycket inte övertygar. Stort test: Bästa smartphone under 6 000 kronor
Sony satsar det mesta på sina två toppmodeller Xperia 1 och Xperia 5. Det är lätt att glömma bort Xperia 10. Vilket jag också gjorde under 2022, så nu passar jag på att testa den innan det kommer en ny senare i år. Är den värd att skaffa? Priset ligger på 4 990 kronor, och kanske kan det gå ner ytterligare när och om en uppföljare kommer.
Alla tre Sony-mobilerna sticker ut med sin långsmala form, dels tack vare skärm i 21:9-format, dels tack vare att Sony envist vägrar bygga in selfie-kamera med ett hål i skärmen, så den sticker ut några millimeter till upptill för att få plats med det. Telefonerna matchar det med likadan marginal i nederkant. Kanske lite onödigt, men snyggt och symmetriskt blir det.
Mobilerna, speciellt Xperia 5 och den Xperia 10 jag testar här, är även smalare än de flesta, och Xperia 10 IV är trots plast i ramen och bakstycket väldigt gediget byggd med hög kvalitetskänsla. Det gör den utmärkt behändig att greppa, och har du en byxficka att slinka ner den i så går det smidigt – om inte fickan är för grund så att telefonen sticker ut. Den är vattentät med ip68-klassing och har Gorilla Glass Victus på framsidan. Så tåligheten får en stor tumme upp. Det är inte så vanligt i denna lägre prisklass.
Du får däremot ingen vidare prestanda för pengarna. Xperia 10 IV har Snapdragon 695 som systemkrets. Det är samma som i till exempel Motorola Edge 30 Neo, men den underpresterar konsekvent mellan 10 och 15 procent jämfört med den. Upplevelsen i vardagen är rapp och problemfri så länge jag inte utsätter den för några större utmaningar. I en del situationer kan det hacka lite, speciellt när jag utnyttjar Xperia-gränssnittets annars så smidiga funktion för delad skärm och kör två appar samtidigt. Skärmen hänger med så länge det inte blir alltför ljust.
Ligger efter på flera punkter
Kanske hade den mått bra av ett par extra gigabyte ram-minne mer än de sex gigabyte den är utrustad med. Och snabbare lagring. De 128 gigabyte du får är i långsammaste laget när det kommer till läshastighet. Vill du ha mer utrymme finns det dock plats för mikro sd-kort. En ovanlig detalj numera är att telefonen bara har en sim-kortsplats. Du får dock esim-stöd så du kan fortfarande ha två nummer i mobilen.
Du får en oled-skärm med fina färger, men måttlig ljusstyrka. Den får klara problem med tydlighet när jag tar ut den i solskenet. Den har också bara 60 Hz i bildfrekvens. 90 eller mer än vanligt numera även i budgetmobiler och har du haft en med högre frekvens än 60 är det svårt att gå tillbaka. Sony får plus för bra videorutiner som gör filmtittning mycket behaglig, men är det inte bredbildsvideo så gör avlånga 21:9-skärmen att själva bildytan blir ganska liten.
Det är ändå ingen mobil som är rolig att titta på film på då den bara har en monohögtalare i botten, och en med rätt så tunt och platt ljud. Ett högtalarelement högst upp tycker jag nog Sony borde fått plats med. Den har dock en sak som de flesta andra inte har, ett traditionellt hörlursuttag. Och via det är ljudkvaliteten utmärkt. Komplett kamerauppsättning.
Kameratrippel med blandat resultat
En äkta trippelkamera, det vill säga vidvinkel, huvudkamera och zoom, är inte vanligt annat än i premium-klass. Ofta är tredje kameran istället någon fånig makrolins eller stödsensor. Så att det sitter en riktig 2x optisk zoom här ska Sony ha plus för. Huvudkameran med sensor på tolv megapixel har optisk bildstabilisator och tar foton med Sonys alltid behagliga och återhållsamma färgbalans.
Den lyckas dock inte riktigt få den rätta detaljskärpan och foton känns lite vaga i kontrast och dynamik. Vidvinkelkameran matchar tyvärr inte heller färgerna i huvudkameran, utan här får jag påtagligt övermättade färger. Ingen av kamerorna gör ett fantastiskt jobb i mörka miljöer, men huvudkameran klarar sig godkänt med sin stabilisering kombinerat med långexponering.
Zoomen liksom vidvinkeln har bara åtta megapixel i sensorn, men det är inget större problem. Den optiska 2x-zoomen gör jobbet bättre, med pålitligare detaljåtergivning och skärpa än de flesta större sensorer som försöker samma sak digitalt. Men det gäller att inte bli för ivrig och zooma vidare. Ytterligare digital zoom utöver det blir snabbt osnygg.
Lysande batteritid
På något sätt har Sony lyckats få in ett batteri på hela 5 000 milliamperetimmar trots mobilens kompakta mått. Med relativt liten skärm, dessutom inte så ljusstark och på 60 Hz, och smart hushållning med resurser i systemet, blir batteritiden utmärkt. Jag kan strömma video i över ett dygn, och även surf och blandad app-användning vilket vanligen drar mer, kan man ägna sig åt nästan lika länge. Tyvärr är batteriladdningen dock beklämmande långsam. Den ska tydligen stödja 30 watts laddning, men det är oklart med vilken standard. Det bästa jag kan få den att acceptera är 20 watt via usb-pd, vilket gör att det tar ett par tre timmar att få full laddning. Ingen laddare medföljer, så det är upp till dig att hitta bästa laddaralternativet själv.
Lanserat under första halvan av 2022 kom Xperia 10 IV med Android 12. En uppdatering till Android 13 ska komma, men ser inte ut att vara tillgänglig ännu. Utöver det lovas endast säkerhetsuppdateringar i tre år. Och det är tre år från lanseringen 2022, så det är inte mycket kvar på den perioden snart.
Det är för batteritiden som du ska skaffa en Xperia 10 IV. Eller om det kompakta långsmala formatet och den höga byggkvaliteten och tåligheten faller dig i smaken. På de flesta andra punkter ligger den tyvärr långt efter många av konkurrenterna.
Produktnamn: Xperia 10 IV Testad: Mars 2023 Tillverkare: Sony Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695 Processor: 2 st Kryo 660 Gold 2,2 GHz, 6 st Kryo 660 Silver 1,7 GHz Grafik: Adreno 619 Minne: 6 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd Skärm: 6 tum, oled, 1080×2520 bildpunkter, 60 Hz Kameror: 12 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 2x telezoom med led, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 12 med Xperia UI, 1 systemuppdatering Övrigt: Fingeravtrycksläsare på sidan, esim, vattentålig (ip68) Batteri: 5 000 mAh, ca 25 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 20 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 38 tim samtal Batteriladdning: 30W usb (pd, qc), laddare ingår ej Storlek: 15,3 x 6,7 x 0,8 cm Vikt: 161 gram Pris: 4 990 kronor hos Webhallen