För snart två år sedan genomförde Meta-ägda meddelandetjänsten Whatsapp en uppdatering av sina användarvillkor. Snabbt uppstod kritik, bland annat eftersom de nya villkoren ansågs för luddiga för gemene användare. Dessutom antydde Meta (då Facebook) att Whatsapp skulle sluta fungera för de användare som inte godkände villkoren.
Företaget tvingades snabbt att pudla avseende vad som skulle hända de som inte accepterade villkoren, men flera europeiska konsumenträttsorganisationer – däribland svenska Konsumentverket – krävde mer. En särskild utredning startades och först nu kan ett konkret resultat presenteras.
Meta lovar nu att man framgent ska följa EU-rätten när det blir dags att uppdatera användarvillkor. Det ska tydligare stipuleras vad nya policyändringar innebär för användaren, som dessutom ska ges full möjlighet att tacka nej till de nya villkoren. Vidare ska det också gå att avvisa notifikationer om uppdaterade villkor.
Ett annat syfte med EU-utredningen var att ta reda på om Whatsapp delade användaruppgifter med tredje part eller Facebook-plattformen, vilket moderföretaget Meta nekar till ska vara fallet.