Satechi Wireless Charging Pad: Smidig trådlös laddning – med rätt telefon
Satechi Wireless Charging Pad gör precis vad den ska, men nyttan är ändå tveksam.
Av Jan Sandbladh
M3
Trådlös laddning är en av de där sakerna som får en att utbrista ”Va, kan det verkligen fungera? I så fall är ju framtiden redan här!” Och visst fungerar det, vilket vårt test av Satechi Wireless Charging Pad visar. Eller rättare sagt, visst fungear det, i alla fall om du har rätt telefon eller åtminstone rätt adapter till din telefon.
Så här kan en Qi-adapter till en Iphone se ut. För riktigt så enkelt att du bara kan lägga vilken telefon som helst på laddningsstationen är det inte. Den måste nämligen vara kompatibel med Qi-standarden för trådlös laddning. Har du inte en sådan telefon (exempelvis om du har en Iphone) kan det fungera ändå med en Qi-adapter. En komplett lista med alla kompatibla telefoner hittar du på denna sida.
Lätt och smidigt
Har du en Qi-kompatibel telefon är det verkligen busenkelt att använda Satechi Wireless Charging Pad. Det är bara att plugga in den medföljande usb-sladden och plugga in ena änden i laddningsstationen och den andra i exempelvis en dator eller en nätadapter. Ett litet minus är att det inte medföljer någon nätadapter, men det fungerar (oftast) utmärkt att använda den som följde med telefonen.
Sedan är det bara att lägga telefonen på laddningsstationen för att den ska börja ladda. En liten led-indikator visar blått när telefonen är rätt placeras och laddas och grönt när telefonen är färdigladdad.
Och färdigladdad är den efter i princip samma tid som när vi laddar med vår referens-laddningsstation (Belkin Qi Wireless Charging Pad) eller med den sladd som medföljde telefonen (en Samsung Galaxy S7). Det är med andra ord inte någon tidsvinst som är poängen, utan smidigheten.
När vi har använt Satechi Wireless Charging Pad i några dagar känns det svårt att tänka sig en återgång till pillandet med en sladd vid varje laddning. I alla fall när vi laddar på hemmaplan. Att ta med sig laddningsstationen ut är förstås inte lika smidigt som att bara ta med sig en sladd.
Osmidigare med adapter
Utan en Qi-kompatibel telefon är Satechi Wireless Charging Pad inte lika praktisk. Eller rättare sagt, själva laddandet går lika bra och snabbt med adaptern inpluggad, även om vi har ett skal på telefonen. Däremot är det opraktiskt då vi behöver ladda telefonen och inte är i närheten av Satechi Wireless Charging Pad. Adaptern måste då pillas ut för att sladden ska kunna anslutas och sedan pillas i igen när laddningen är klar.
Det fungerar bra att ladda mobilen med skalet på. Inte så jättebesvärligt kan tyckas, men ändå tillräckligt för att det inte ska kännas mödan värt att ersätta sladdladdandet vi är vana vid.
Värt att notera är att dessa adaptrar i dagsläget kan vara lite svåra att få tag på i Sverige. På exempelvis Biltema finns det dock modeller både för Iphone för 200 kronor och till Samsung-mobiler för 160 kronor. Frakt tillkommer för båda. Vår adapter i testet (iQi Mobile till en Iphone) köpte vi på brittiska Amazon för 12 pund (cirka 130 kronor), plus frakt.
Satechi Wireless Charging Pad har även stöd för Fast Charging, vilket innebär att om du har en telefon med en Fast Charge-funktion kan du använda dess nätadapter till Satechi Wireless Charging Pad för att få Fast Charge även där. Precis som vid den vanliga laddningen laddar Satechi Wireless Charging Pad vid våra tester här i princip lika snabbt som när vi kör direkt med telefonens laddningssladd.
Omdöme
Har du rätt telefon, alltså en med stöd för Qi, är Satechi Wireless Charging Pad ett snyggt och smidigt sätt att ladda din telefon när du är hemma. Men har du fel telefon och tvingas använda en adapter faller en stor del av nyttan bort. Laddningsstationen är heller inte särskilt smidig att ha med på resande fot.
Satechi Wireless Charging Pad Tillverkare/kontakt: Satechi, www.satechi.net. Systemkrav: Qi-kompatibel smartphone (eller smartphone med Qi-adapter). Vikt: 135 gram. Mått: 9,5 x 9,5 x 0,6 centimeter. Övrigt: Stöd för Fast Charge, nätadapter medföljer ej. Cirkapris: 400 kronor.
Liten, tunn och snygg. Enkel och smidig att använda. Stöd för Fast Charge.
Adapter behövs för de flesta telefoner. Opraktisk att ta med sig. Nätadapter medföljer ej.