Forza Horizon 3 är toksnyggt och sjukt beroendeframkallande
I Forza Horizon 3 är det inte bara snabba åk som står på schemat, du får även testa på livet som festivalansvarig för Australiens största racingfestival. Och vi älskar det.
Av Raphael Cano Felix
M3
Forza Horizon-serien har alltid bjudit på en lättsammare ton gentemot storebror Forza Motorsport. Seriedefinierande inslag som det enorma urvalet bilar av varierande sort, märken och storlekar finns även representerat här. Detsamma gäller spelkontroller och de olika svårighetsgraderna. Däremot är det sedvanliga karriärläget med allt vad mästerskap heter utbytt mot en betydligt festligare variant, nämligen livet som festivalanordnare.
I Forza Horizon 3 har evenemanget dessutom lämnat de franska och italienska landskapen från föregångaren för att istället bjuda på en australiensisk racingfest i varierande miljöer.
Ett fritt upplägg
Kärnan i spelet är Horizon-festivalen. Tidigt befäster du din roll som ansvarig för eventet och dess utbredning genom spelets olika områden. Till din hjälp har du olika anställda som håller dig uppdaterad om läget – allt från hur du ska göra för att locka mer publik till hur du når olika tävlingar och sidouppdrag. Men det är inte så komplicerat som det låter. I huvudsak har du utgångspunkt på festivalområdet och tanken är att själv ge sig ut på vägarna för att ta del av olika uppdrag, hitta gömda intressepunkter eller bara utforska det enorma landskapet. Varje lyckad delmoment ger dig såväl pengar som olika typer av bonuspoäng. Fler avklarade uppdrag leder till fler tävlingar, som i sin tur leder till fler möjligheter för din festivals expansion.
Det fina med Forza Horizon 3 är den enorma frihet du ges i tillvägagångssätt. Den öppna världen är av så pass ickelinjär natur att du i princip är fri att köra som du behagar. Vissa uppdrag går exempelvis ut på att ta sig från punkt a till punkt b. I ett ordinärt racingspel hade det då funnits en förbestämd rutt till målet. Sådana regler existerar inte Forza Horizon 3. Här kan du nämligen ta genvägar över slätt, bostadsområden, skogar och stränder. Ett alltid lika välkommet inslag som även har sitt pris om du inte är uppmärksam för olika hinder längs genvägarna.
För motorsportspuritanen finns det även mer traditionsenliga tävlingar att delta i. Vanliga mästerskap, en mot en-tävlingar, driftutmaningar och utforskningsuppdrag är bara några av alternativen du väljer fritt mellan. Och för den riktige fartdåren finns även fartkameror som ger poäng ju snabbare du åker förbi. Med andra ord finns det stora möjligheter att skräddarsy din alldeles egna Forza-upplevelse inför varje spelpass.
Fantastisk grafik och körkänsla
Storhet i Forza Horizon 3 infinner sig däremot när du avviker helt från traditionell banracing. Fartkänslan vid högre hastigheter är visserligen superb, men ingenting mot första gången du dundrar genom öknen eller regnskogen i full fart. Det ojämna underlaget ökar spänningen avsevärt – du kan närsomhelst krocka mot träd eller andra föremål, vissa mer orubbliga än andra. Om olyckan väl är framme kan du lyckligtvis använda dig av tillbakaspolningen, ett återkommande hjälpsamt inslag i serien.
Här märks det att utvecklaren Playground Games har ett öga för detaljer. Miljöerna är fyllda med allt från höga träd, plantager, floder, och oändliga ökenlandskap. Effekterna som uppstår när du kör igenom dessa känns verklighetstrogna och bidrar verkligen till att öka inlevelsen. För att inte tala om de olika avsatserna som finns i spelet. Dessa finns utplacerade på höga berg och när du väl kör utför får du en överblick över den stora och mångfacetterade världen – allt i stämningshöjande slow motion.
Den enda biten som inte är imponerande är de gråa miljöerna kring stadskärnan, men då dessa utgör en sådan liten del av kartan är det inget som stör helheten. Har du väl tillbringat en stor del av tiden utanför vägarna kan stadsmiljöerna kännas något begränsande.
Socialt samspel
Forza Horizon 3 har på förhand kallats det mest sociala Forza-spelet hittills, och det är lätt att se varför. Utöver de ständigt återkommande ”drivetars” ( förare som baseras på din vänlista) har vi nu tillgång till en rad andra funktioner för samspel över nätet. Bland annat kan du numera ingå i en egen klubb tillsammans med andra spelare, starta och bjuda på auktioner av bilar och spela i ett kooperativt ”storyläge”. Vissa av funktionerna är i skrivande stund inte tillgängliga för test, men bådar gott inför lanseringen.
Som grädde på moset är Forza Horizon 3 även tillgängligt på Windows 10 via Microsofts Play Anywhere-satsning, vilket lär öka användarbasen för onlinespelande.
Sammanfatting: En svindlande racingupplevelse
Forza Horizon 3 är en fartfylld upplevelse som engagerar så pass att det blir beroendeframkallande. Till stor del beror mycket på det icke-linjära upplägget, där såväl intensiva timmars spelande som sporadiska pass ger resultat. Den stora mångfalden bilar, miljöer och uppdrag gör bara upplevelsen mer komplett och chansen att du ger upp innan du blivit festivalmästare är liten. Den där ”bara ett race till”-känslan kommer nämligen att ständigt vara närvarande fram tills du sett och gjort allt i spelet.
Det finns såklart även nackdelar i spelet. Bland annat känns laddningstiderna innan spelet startar oerhört långa. Och vissa uppskattar nog den licenserade musiken, men det är lätthänt att sakna det komponerade soundtracket som återfanns Forza Motorsport 6. I vissa moment gav det spelet extra stämning, men här fyller inte musiken någon viktig funktion. Allt detta överskuggas dock av spelets övriga kvaliteter.
Och ärligt talat, när tävlade du senast mot båtar och helikoptrar i racingsammanhang?Forza Horizon 3 Genre: Racing Utvecklare: Playground Games Lansering: 26 september 2016 Plattform: Pc, Xbox One Testad plattform: Xbox One
Stor öppen värld Vacker grafik Varierande uppdrag
Stadsmiljöerna är inte imponerande Laddningstiderna