Kom igång med träningen: Här är bästa appen för hemmagymmet
Dags att komma igång med tränandet? Vi har testat apparna som tar hem gymmet till vardagsrummet.
Av Evelina Galli
M3
Så här i början av året är vi många som vill komma igång med träningen och hälsosamma vanor. I och med att vi numera uppmanas att stanna inne och gymmen har begränsad kapacitet, är hemmaträning ett riktigt bra alternativ samt ett corona-säkert alternativ.
Det finns mängder av appar som specialiserar sig på att få dig att träna hemma.Kanske känner du att nu när du sagt upp gymmedlemskapet är det värt att lägga en slant på någon av premiumapparna i segmentet? Med premium menar vi alltså appar som erbjuder abonnemang mot en kostnad, för att låsa upp alla delarna av utbudet och funktionaliteten.
Hur premium är apparna egentligen?
De här apparna kostar ofta minst en hundralapp i månaden, därför är det viktigt att du får en högkvalitativ träningsupplevelse för pengarna. Vi har därför testat sex av de populäraste apparna som erbjuder abonnemang till Android- och IOS-användare.
Alla appar har sina egna fördelar och unika säljargument, men vi har valt ut dem som är någorlunda breda i svårighetsgrad och träningsform. Det spelar med andra ord ingen roll om du precis bestämt dig för att ta dig upp ur soffan eller sedan tidigare varit en frekvent besökare på gymmet. Alla appar går också att använda även om du inte har träningsredskap hemma.
Något vi snart upptäckte var att flera av apparna kändes sparsmakade för att de skulle vara värda sitt pris. Med dagens gigantiska utbud av videoledda träningspass på till exempel Youtube, är det viktigt att vi får något unikt, eller i alla fall en viss premiumkänsla, om vi väljer att betala för en träningsapp. Istället bjöd många av apparna på enkla bildspel och få funktioner. Därför har faktiskt bara två av de testade tjänsterna fått en rekommendation från oss.
Så gjorde vi testet
Vi har utvärderat apparna efter prisvärde, funktionalitet, användarvänlighet och träningsutbud. När det gäller funktionalitet kan det till exempel vara om de går att koppla till en smartklocka för att få bättre koll på puls och brända kalorier, eller om appen stöder skärmspegling via Airplay eller Chromecast, då många användare föredrar att ha passet på en stor skärm istället för att behöva kika på mobilen. Med det här menas alltså om appen stöder funktionen, inte om du som användare väljer att spegla appen via mobilens egna gränssnitt.
Fiit: Hög kvalitet i appbutikens ballaste gym
Fiit specialiserar sig på vägledda träningspass för dig som vill träna hemma.
Betyg 5 av 5
Omdöme
Fiit är det bästa alternativet till ett gymmedlemskap som vi har hittat. Alla pass håller extremt hög kvalitet och appen bjuder på många trevliga funktioner. När vi betalar för en träningsapp är det det här vi letar efter!
Positivt
Snyggt och användarvänligt gränssnitt
Välproducerade träningspass
Stort utbud av olika träningsformer och intensitetsnivåer
Fungerar bra att spegla till tv
Negativt
Stökigt att spola i träningspassen
Dyrt månadsabonnemang
Pris: 249 kr/månad, 559 kr/kvartal eller 1 595 kr/år på Appstore eller Google Play
Find What Feels Good är helt och håller fokuserad på yoga som träningsform.
Betyg 4 av 5
Omdöme
För Yoga-fantasten är det här ett fantastiskt alternativ, framförallt om du redan är ett fan av Youtube-kanalen. Men för dig som letar efter olika träningsformer blir det dyrt, då du måste komplettera den här appen med en annan, mindre nischad app.
Positivt
Välproducerade träningspass
Utbud för alla olika erfarenhetsnivåer och tillfällen
Stöder både Chromecast och Airplay, men…
Negativt
… spegling laggar stundtals
Stor del av innehållet finns redan gratis på Youtube
Adidas training: Klarar allt en träningsapp bör klara
Hemmaträning för alla, oavsett nivå!
Betyg 4 av 5
Omdöme
Adidas Training bidrar inte direkt med något världsomvälvande eller nytänkande i sitt koncept, utan levererar precis vad vi förväntar. Här får du träningspass som är lätta att komma igång med oavsett erfarenhetsnivå eller utrustning.
Positivt
Användarvänligt och snyggt gränssnitt
Abonnemanget gäller även för Runtastic-appen
Kan skapa egna pass
Pass för alla svårighetsgrader
Negativt
Varierande kvalitet på träningspassen
Begränsat utbud av ledarledda pass
Kan inte spegla bildspelsbaserade träningspass på större skärm
Dåligt med verbala kommandon under ledarledda träningspass
Pris: 399 kr/kvartal, 649 kr/halvår eller 849 kr/år på Appstore eller Google Play
Freeletics erbjuder verkligen träning för alla, med möjlighet att individualisera passen efter just dina behov. Men oavsett hur snyggt upplägget än må vara tryter motivationen på grund av ett klumpigt upplägg.
Positivt
Snygg och tydlig app.
Bra möjligheter att individualisera för olika omständigheter.
Stor mångfald av träningsformer.
Kan enkelt anpassa rekommenderade pass efter dagsform.
Negativt
Ej motiverande upplägg.
Många pass kräver extra utrustning.
Inget månadsabonnemang.
Stöder inte Airplay eller Chromecast
Pris: 399 kr/kvartal, 649 kr/halvår eller 849 kr/år på Appstore eller Google Play
Sjuminuterspass som garanterar både svett och träningsvärk.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Seven är ett fantastiskt koncept för att få även den mest stressade att börja röra på sig. Men avsaknanden av någon typ av instruktör gör att motivationen vi får hos andra appar saknas. Kombinationen av saknad pedagogik, genomtänkta pass och nytänk i momenten gör att premiumkänslan inte infinner sig.
Aaptiv: Populär träningsapp som faller på utförandet
Träningspass för alla typer av motionärer.
Betyg 2 av 5
Omdöme
Aaptiv må ha ett stort utbud och fantastiskt engagerade instruktörer, men gränssnittet och träningspassens upplägg gör att det hela blir en osmidig upplevelse. Med tanke på att den ligger i samma prisklass som många andra träningsappar, skulle vi hellre lägga slantarna på någon av de andra alternativen.