E3-mässan fick hållas digital även i år. Men det är först nu vi ser hur pandemin påverkat branschen och därmed utbudet, som var det svagaste på flera år.
Av Raphael Cano Felix
M3
Spelbranschens motsvarighet till julafton, E3-mässan i Los Angeles, är över för denna gång. Precis som under föregående år fick såväl medier som entusiaster bevittna spektaklet hemifrån.
Anledningen är förstås den pågående pandemin, som påverkat allt från spelutveckling till tillverkning av spelkonsoler och grafikkort vi behöver för att avnjuta de senaste titlarna.
På det stora hela finns det betydligt allvarligare problem i världen än en ljummen E3-mässa. Det vill jag verkligen poängtera.
Men om vi ändå ska analysera vad som faktiskt hände, kontra våra egna förväntningar, kan vi inget annat än att känna oss besvikna. Jag som ändå följt mässan slaviskt under många år fick uppleva den allra första där jag “zonade ut” under ett flertal visningar.
Särskilt när vissa beryktade titlar lyste med sin frånvaro. Vi kan börja bakifrån med Nintendo, som fick äran att avsluta det hela i år. Deras Switch-konsol är inne på sitt fjärde år och vi har kommit till den punkten där vi behöver ny hårdvara som klarar av de senaste spelen.
Men trots trovärdiga uttalanden från olika insiders inom industrin fick vi inget avtäckande av “Switch Pro”.
Nintendo visade förvisso upp mer från den hett efterlängtade uppföljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Men hur coolt hade det inte varit om trailern följts upp med orden “Soon in 4K on Switch Pro”?
Andra aktörer verkade dessvärre inte ens ha varit förberedda inför eventet. Square Enix exempelvis. En snackis inför E3 var nämligen deras omryktade korsning mellan Dark Souls och Final Fantasy, som till slut visades upp i form av Stranger in Paradise: Final Fantasy Origin.
Trots en något cringig trailer blev vi glada över att en spelbar demoversion skulle läggas ut på Playstation Network direkt efter visningen.
Problemet? Filerna var korrupta och ingen av de hungrande fansen som laddat ned demot kunde ens starta spelet.
Ubisoft stod annars för årets överraskning, och då talar vi inte om det vackra (och av oss numera efterlängtade) Avatar-spelet från Malmö-baserade Massive.
Det franska spelföretaget kommer nämligen, hör och häpna, INTE släppa ett nytt Assassin’s Creed i år. Istället lägger de allt krut på nedladdningsbart innehåll till det senaste spelet, Assassin’s Creed Valhalla.
Är detta den enda, någorlunda positiva bieffekten av krisen i branschen?
Om vi ska tala vinnare och förlorare kan vi gott kröna oss själva som det sistnämnda. Med det lilla tillägget att det egentligen inte är spelutvecklarnas eller utgivarnas fel (utöver Square Enix Final Fantasy-fiasko, vill säga).
Precis som resten av världen har spelbranschen stått inför en rad utmaningar, och att vi ens fick ett E3 i år är lite av ett mirakel i sig.
Vem blev då den stora vinnaren? Måste vi kora en sådan, i denna annars kompromissade E3-mässa, blir det nog Microsoft. Starfield från Bethesda är visserligen mer än ett år bort, men bara avtäckandet i sig gör att vi drömmer bortom detta års E3.
M3 E3 Awards
Bästa spel
Starfield (Xbox Series X/S, pc) Och så visades det upp till slut, Bethesdas efterlängtade rymdepos. Måtte det bara vara mer inspirerat av Fallout 4 och Skyrim och mindre av live service-baserade Fallout 76.
Bubblare: Uppföljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch, Switch Pro?)
Största överraskning
Avatar: Frontiers of Pandora (Xbox Series X/S, Playstation 5, pc) Om någon säger “The Division” är blåa gigantiska varelser långt ifrån vår första tanke. Vi tror dock stenhårt på att svenska Massive kommer att förvalta James Camerons film galant.
Bubblare: Metroid Dread (Switch)
Största besvikelse
Frånvaron av en ny Switch Vi gillar Switch och dess annorlunda syn på spelkonsoler. Men det börjar bli dags för en teknisk uppgradering. Vi gråter fortfarande inombords över att ryktena inte stämde.
Bubblare: Att Sony, Activision och EA inte kom tillbaka till E3, åtminstone för detta svåra år.
Sämst
Livekommentarer Om du följt stora gamingrelaterade kanaler under E3 förstår du nog precis vad vi menar. Nu kanske vän av ordning menar att det bara är att stänga av dessa. Men det är gemenskapen vi vill åt, att läsa andras livereaktioner på det som sänds. Det blir dock svårt när hälften är av hatisk karaktär.
Bubblare: Flerspelarspel i all ära, men måste alla nya titlar vara “live service”-tjänster som är helt beroende av servrar för att ens startas?