Där står du, frenetiskt karvande med en slö brödkniv för att skiva steken du precis grillat på din M3 rekommenderar-grill Napoleon Rouge, alltmedan köttskivorna ser ut att ha agerat statister i en italiensk zombie-rulle från 1970-någonting. Du behöver något vasst, något som besjungits av Bryan Adams eller bidragit till en oförglömlig scen i en film. Du behöver en rejäl kockkniv!
Globalt snitt
Från Global hittar vi kniven G-2, en kockkniv på 20 centimeter. Kniven har haft samma design sedan den började tillverkas 1985, detta vittnar enligt om en riktigt bra kniv eller ett fantasilöst designteam. Vi tippar ändå på det förra. Kniven är bra till det mesta i köket och är tillverkad i rostfritt Cromova 18-stål.
Med en 20 centimeter lång Yaxell Zen kniv bestående av 18 lager hårt respektive mjukt stål varvat på runt en stålkärna kommer du långt. I varje fall under grillfesten. Lagren skapar för övrigt ettvackert Damaskus-mönster. Handtaget är tillverkat i svart Mikarta med dubbla högblanka nitar. Om Luke Skywalker hade varit analog hade han nog haft den här kniven när han slogs mot Darth Vader.
Det sägs att inget kök är komplett utan en riktig kockkniv. Med Weber Deluxe-kockkniv blir köket således mer komplett. Tillverkad i rostfritt stål och har ett ergonomiskt grepp så att du enkelt kan skära upp grillad oxfilé, stek eller kyckling.
En kockkniv från Kai som mäter 20 centimeter och är perfekt för att hacka grönsaker eller skära kött. Kniven har en kärna av stål och ett 32-lager av damaskstål som ger det läckra mönstret. Handtaget är tillverkat av laminerat pakkaträ. Varje kniv i serien Classic från Kai är dessutom unik tack vare damaskmönstret.
Spitzenklasse Plus är en vidareutveckling av klassikern Spitzenklasse som funnits i mer än 30 år. Kniven har hög skärpa längs med hela knivbladets längd. Knivbladet är tillverkat i härdat specialstål som gör att de håller skärpan länge. Handtaget är ergonomiskt utformat och greppvänligt att hålla i.
Tefal Ingenio Ice Force är en kockkniv lämpad för större köttstycken och andra råvaror. Har begåvats av marknadsavdelningen med något som kallas ”Ice Force-teknologi”, vilket innebär att bladet utsatts för -70°C direkt efter uppvärmning för att ge hög finish, ökad styrka och bättre korrosionsbeständighet.
Kockkniven från Fiskars må sakna damaskus-mönster och iskraft, men fråga en kock och kan kommer med all säkerhet att rekommendera den. Kniven har ett starkt, japanskt knivblad med ett ergonomiskt handtag perfekt för att ta sig an olika utmaningar i köket eller på grillfesten. En kniv som gör vad den ska.
Det här är en mellankniv i Victorinox Wood, en serie av kockknivar med traditionella handtag i lönnträ. Träet odlas i Indien och är fsc-certifierat. Lönnträ är ett hårt träslag med hög oljehalt och lågt krympningstal. Skär gör den också, men ett blad av rostfritt stål. Tål undantagsvis att maskindiskas men skall i huvudsak handdiskas. Victorinox borde veta, de har tillverkat knivar sedan 1884.
Shan Zu Santoku är en kökskniv på 18 centimeter som har ett klassiskt damaskusmönstrat knivblad. Enligt tillverkaren är det fyra gånger vassare än en vanlig kniv. Huruvida detta är sant låter vi vara osagt, men det är onekligen en vacker kniv som kommer att skiva det mesta du slänger åt den. Även den här kan köras i diskmaskinen utan att känna sig illa behandlad.