Test: Poco X3 NFC är en extra ambitiös budget-mobil
På pappret får du mycket mobil för en liten slant. Men även om Pocos budgettelefon övertygar stort så lever vissa funktioner inte upp till förväntningarna.
Poco X3 NFC har goda prestanda för sin prisklass, jättebatteri, högfrekvent skärm, stereohögtalare och en kamera som bitvis är riktigt bra. Budgetkänslan skiner dock igenom påtagligt på en del punkter, och det är en telefon som kan vara för klumpig för många. Vissa saker är också bättre i teorin än i verkligheten, framför allt skärmen. Stort test: 8 smarta mobiler – under 4 000 kronor
Poco X3 NFC testades i november 2020, och uppdaterades med nytt pris och omdöme maj 2021.
Från Poco har vi tidigare endast sett prispressade prestandamobiler, där de levererar med bravur. Hur de däremot klarar sig i budgetklassen får vi reda på nu med Poco X3 NFC. När den lanserades gick den på precis under 3 000 kronor, men har sedan dess sjunkit ytterligare i pris och går du utan problem att få tag på för under 2 500 kronor.
X3 NFC är en mobil i stora mått, extra tjock, bred och tung. Det beror framförallt på den stora 6,67-tumsskärmen, bredare skärmkanter än vad de lyxigaste flaggskeppen har samt ett extra stort batteri. Chassit är i plast med heltäckande Gorilla Glass 5 på framsidan.
Sidorna går i en djupblå ton, medan baksidan är snyggt metallglänsande och har en mönstrad yta med en stor Poco-logga. Det är alltid roligt med en mobil som vågar sticka ut och den är riktigt snygg. I alla fall tills du börjar använda telefonen och den blixtsnabbt drar åt sig ovanligt mycket damm, fingeravtryck och andra fläckar som du får jobba med att polera bort.
Luren är också påtagligt svår att greppa. Den har flera obekväma delar, som volymknappar med stum klick-känsla och irriterande vassa kanter runt på-knappen på sidan, som känns i vägen. Samma knapp fungerar också som fingeravtryckläsare. Det är inget fel på funktionen i den, men den är påtagligt obekväm att använda.
Välbalanserad form
Poco får pluspoäng för ett smart utformat kamerahus. Det sitter upptill i mitten av luren och består av en cirkel med avhuggna kanter. Det innebär att den inte får samma tendens till att vicka om du vill använda telefonen liggandes på ett bord. Det är en liten, men välkommen detalj.
En annan bra detalj är att den tål vatten, du kan inte använda som undervattenskamera, men den är certifierad att klara en regnskur. Det klarar i och för sig de flesta mobiler, men det är ett plus i kanten att Poco sett till att få detta certifierat. Poco X3 NFC har stora mått och en minst sagt iögonfallande design. Det finns också en svart modell, men den är bara marginellt diskretare. Poco är ett varumärke ägt av Xiaomi, men de marknadsförs som egen leverantör, precis som Huawei gjorde med Honor innan det klonades av till ett eget bolag (som nu har sålts och blivit helt fristående). Det märks inte förutom att det står “Xiaomi” på ett par ställen på förpackningen och att de delar en del mjukvarulösningar.
MIUI, med ett par skillnader
Poco X3 NFC kör Android 10 med Xiaomis MIUI12 som gränssnitt. Det är dock inte exakt samma gränssnitt som i de senaste Xiaomi-mobilerna, utan den har en egen Poco-launcher (yxigt översatt till ”POCO-lanserare” i inställningsmenyn).
Den saknar en del saker vi gillar med senaste upplagan av MIUI. Vissa är bara avstängda och kan enkelt slås på, som till exempel gestnavigering istället för knappar eller det IOS-liknande Kontrollcentret, som sveps in från övre högra hörnet. Men andra detaljer känns inte lika smidiga som höstens Xiaomi-lurar.
Ordet NFC som finns i namnet syftar på att den just har ett inbyggt nfc-chip. Det finns även en Poco X3 utan nfc, som inte säljs i Sverige. Den skiljer sig också från den här modellen, bland annat med ett ännu större batteri. Här får vi ändå ett på hela 5 160 mAh och det är ju inte så illa.
Halvvägs till topphastighet
För en sådan här liten slant får du inte topprestanda, men den Snapdragon som sitter i, 732G med åtta kärnor varav två är snabbare, ger en pigg upplevelse i nästan alla situationer samt multitaskingegenskaper. Det är en som kom på hösten och X3 NFC var första mobilen vi testade med den i. Den kombinerar lägre mellanklassprestanda med extra grafikmuskler.
Och jodå, Poco X3 hänger dugligt med även för spel. Det är givetvis ingen riktig gamingmobil, men som budgetval duger den. Sex gigabyte ramminne är godkänt, men åtta gigabyte hade varit bättre. Det finns en version av telefonen som har mer minne, men det är inte den som säljs i svenska butiker.
I botten sitter usb-kontakt, en högtalare och en traditionell hörlursingång. På ovansidan hittar vi två positiva saker. Dels en ir-sändare, om du vill använda mobilen som programmerad fjärrkontroll, dels en samtals-högtalare, som ger Poco X3 NRC starkt och fylligt stereoljud. Skärmen är ljusstark nog för en molnig höstdag som denna, men kan få problem i direkt solljus. Det är en uppgradering mot deras toppmodell Poco F2 Pro som bara har mediokert monoljud. Ljudkvaliteten är inte direkt i premiumklass, diskanten skramlar, men på det hela taget är det ändå ett klart lyft. Lyssnar vi med hörlurar är ljudet riktigt bra. Den har stöd för hi-res-audio och är bättre än vad vi förväntar oss.
Hdr och hög frekvens, till liten nytta
Skärmen är en ips med 1080p-upplösning, med rundade hörn, ett centralt placerat hål för selfiekameran på övre kortsidan och hyfsade färgegenskaper. Den levererar utan problem en bra bit över srgb-kvalitet för film och har dessutom hdr10-stöd. Med en ljusstyrka på ungefär 450 cd/m2 och rätt blek svärta är det dock ett frågetecken vilken dynamik skärmen i själva verket levererar. Den har också påtagliga skiftningar i kontrast beroende på betraktningsvinkel.
På plussidan är det här en väldigt snabb skärm. Bildfrekvensen är på 120 Hz och den har samma höga avläsningsfrekvens för touch som vi sett hos andra mobiler i år. Detta ger den en direkt känsla när du använder den. Du kan själv välja mellan 60- och 120 Hz-läge. Skärmen drar endast upp bildfrekvensen när det behövs, det drar till exempel inte extra batteri att spela upp video.
Upplevelsen är dock inte så högklassig som i andra mobiler med snabba skärmar som vi har testat. Tyvärr dras den med så kallad ghosting, det vill säga släpande skuggor när objekt rör sig. Det blir extra tydligt vid scrollning, där vit text på svart bakgrund blir väldigt blek under rörelse. Det förtar en hel del av fördelarna med den höga bildfrekvensen. Det känns som en felsatsning att köra 120 Hz. En 90- eller 60 Hz-skärm med högra bildkvalitet hade varit smartare.
Mycket batteri, men se upp med ljusstyrkan
Det är dock inte bildfrekvensen du ska se upp med för batteriets skull, utan ljusstyrkan. Det här är en stor ips-panel och det verkar dessutom inte vara en särskilt strömsnål sådan, med hög ljusstyrka har vi ingen glädje av det stora batteriet.
Drygt 12 timmar videoströmning borde ha varit mer. För säkerhets skull testade vi även i 60 Hz-läge. Det förbättrar batteritiden, möjligen fungerar inte dynamiska uppskalningen av frekvens hundraprocentigt, men skillnaden är marginell så du kan lika gärna ha den på max. Drar vi ned ljusstyrkan och ägnar oss åt surf, mejl och blandade appar räcker batteriet längre.
Trådlös laddning får du klara dig utan, men batteriet stödjer snabbladdning med upp till 33 watts effekt och en matchande laddare medföljer. Batteriet laddas dryga 50 procent på en halvtimme, 100 procent nås efter drygt en och en halv timmes laddning. Om du är i desperat behov av batteri ger fem minuter laddning ett par timmar nödenergi. MIUI har en del irriterande egenheter för sig, som att den som standard visar reklam varje gång vi installerar en app. Det känns påträngande. Tillverkaren kallar det för “rekommendationer” och de går att stänga av om du vet var du ska leta.
Hög grundkvalitet i kameran
Kamerorna i Poco X3 NFC är känns gedigna. Huvudkameran är en 64 megapixel IMX 682 från Sony, som får sällskap av en 13 megapixels vidvinkelkamera, en 2-megapixel makrokamera och en extra stödkamera för djupseende.
Huvudkameran med sin kvalitetssensor plåtar övertygande. Den har inte en enorm bländaröppning och får därför problem i dunkelt ljus, men i dagsljus eller normalbelysning fotar den utmärkt. Ett automatiskt hdr-läge, ett ai-läge som finjusterar inställningar utan att ta kontrollen från fotografen ger överlag skarpa och färgmässigt välbalanserade bilder.
Möjligen är den för aggressiv med efterbehandlingen, bilder kan få en överdriven kantskärpa om vi zoomar in på ett foto vi har tagit. Den lämnar brus i bilden jämfört med riktiga premiumkameror, men det är ingenting vi skulle kalla för diskvalificerande. Huvudkameran är den enda som går att plåta med i långexponerat nattläge, men vi är inte imponerade av funktionen, den kan ge platta färger och utfrätta detaljer.
I appen hittar vi ett fast 2x-zoomläge som helt sonika digitalzoomar med huvudsensorn. Den gör det bra upptill 2x, men zoomar vi utöver det tappas snabbt detaljer och kvalitet. Slutligen har vi vidvinkeln. Den fotar skarpt och fint utomhus, med rätt färgbalans och nästan, men inte riktigt, lika god dynamik som huvudkameran. Den klarar kvällsfoton, men mörka ytor tappar en hel del detaljer. Makrokameran, som vi endast ser ut att kunna aktivera via fotoappens pro-läge, har ett påtagligt rödstick, men tar annars snygga, närgångna bilder.
Specifikationer
Produktnamn: Poco X3 NFC Testad: November 2020, uppdaterad maj 2021 Tillverkare: Poco/Xiaomi Systemkrets: Snapdragon 732G Processor: 2st Kryo 470 Gold 2,2 GHz, 6st Kryo 470 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 618 Minne: 6 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 256 GB Bildskärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 64 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 20 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ir, fm-radio Operativsystem: Android 10 med MIUI 12 Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (IP53) Batteri: 5 160 mAh, 12h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 17h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 36h samtal (3g) Storlek: 16,5 x 7,7 x 0,94 cm Vikt: 215 gram Rek. pris: 2 890 kr Pris: 2 119 kronor på Amazon.